06 July 2005

Dinkic uvodi daljinsku kontrolu fiskalnih kasa

Srbija postaje jedina evropska zemlja koja uvodi daljinsku kontrolu fiskalnih kasa. Po Dinkicu to ce biti buducnost Evrope u sprovodjenju poreske finansiske kontrole prodavaca. Rec je o novom izumu daljinske kontrole fiskalnih kasa, kojim ce se kontrolisati u svakom trenutku finansiski protok novca kroz kase prodavaca. Lepa zamisao za Dinkicevo punjenje rupa u budzetu, ali da nije toga ali, sve bi bilo u redu.Talijani su jos 2000 godine pokusali uvodjenje daljinske kontroe fiskalnih kasa. Nakon 6 meseci pokusaj je propao .Dinkic nije izvukao nikakve pouke iz italijanskog primera, vec i dalje tvrdi da je to buducnost Evrope.
Uvodjenje tog takozvanog GPRS kosta ce 3 milijarde dinara a samo ocitavanje podataka milion evra mesecno.Ta spravica ce vlasnike firme za uvodjenje kostati po 18 000 dinara plus mesecno ocitavanje podataka milion evra 166000 vlasnika fiskalnih kasa.Za ocitavanje samo dva puta mesecno fiskalnih kasa potrebno je jos i300 ljudi, sto predstavlja posebno finansisko opterecenje. Neko je napunio glavu Dinkicu da ce iz jedne kancelarije kontrolisati u svakom momentu citavu trgovinu Srbije.

Strucnjaci pak tvrde suprotno.Kazu da je to nemoguce, ali po Dinkicu sve je moguce. Bez obzira koliko ce to opteretiti trgovce, njegov cilj je da mu ne umakne iz ruku ni jedan dinar, bez obzira da li tu ima neke opravdane racunice i koristi s obzirom na veliko finansisko opterecenje trgovaca. S druge strane, po misljenju strucnjaka efikasnost i brzina ocitavanja podataka svih kasa u Srbiji potrebno je 325 dana ili 3 minuta po kasi.Za obavljanje ocitavanja svakog dana je potrebno 300 ljudi. Ko ce sve to da plati Dinkivc cuti. Ocitavanje ce se vrsiti preko Telekoma. Za jedno ocitavanje kasa potreban je protok od 5 megabajta, sto prakticno iznosi 500 000 evra ,odnosno milion za dva citanja mesecno koliko je predvidjeno. Tome treba dodati da inspektorska kontrola finansiske policije i dalje ostaje i kad se sve to uzme u obzir ko ce to platiti.Po svemu sudeci opet ce to pasti na teret gradjana.
Ceo sistem po recima strucnjaka je besmislen bez ikakvog finansiskog efekta drzave. Jedino je sigurno da ce potrosaci ovu nepromisljenost Dinkicevu skupo platiti a da od tehnologije buducnosti Evrope nema nista.To je samo neostvarljiva Dinkiceva zelja da postane prvi covek Evrope koji ce sprovesti savremenu tehnologiju buducnosti u fiskalnoj kontroli.Da li je to jedno veliko plus za ulazak u Evropu, tesko je reci. Kako neko rece to je daljinska prevara i nista vise.S druge strane to je pogodnost i signal za povecanje kriminala gde ce lopovi znati na koja vrata mogu zakucati, ucenjivati, kidnapovati , pljackati i ubijati. Toga je biloi do sada, ali je ovo slucaj nepogresivosti kriminalaca.

DINKICEVI TRIKOVI ZA POPUNE RUPE U BUDZETU
U nedostatku budzetskih sredstava Dinkic se sluzi mnogim trikovima pri kaznjavanju vlasnika firmi i izricanju kazni na licu mesta zbog nepridrzavanja propisa.Za ne otkucavanje fiskalnog racuna na licu mesta se izricu kazne u stotinama hiljada dinara i radnje se najcesce zatvaraju momentalno.Finansiska policija ja stalno na terenu i rigorozno postupa sa prodavcima u slucaju da potrosacu ne izdaju fiskalni racun. Najcesce u ulozi potrosaca proveravaju ispravnost poslovanja prodavca. Sluze se i trikovima ravni kriminalu. Dovoljno je spomenuti smo neke.Slucaj garaziste u jednom gradu u jugoistocnoj Srbiji govori o brutalnosti finansiske policije u ulozi nevoljnika.Dobrodusnost i osecajnost garazista je skupo platio. Pri zatvaranju garaze prilaze dva finansiska policajca i obracaju se garazisti da su u nevolji traze pomoc. Navodno stao im je auto, da im se pokvarila pumpa za vodu na automobilu i da posto poto moraju nocas stici kuci.Pitaju garazistu da li ima pumpu za njihov auto. Garazista naivan i dobricina kaze da ima ali da je zakljucao radnju i da nesme da otvori garazu posle radnog vremena. Ipak se smiluje na insistiranje nevoljnika. Naseda i otvara garazu . Ddzelati,nevoljnici se predstavljaju kao finansiska policija i izricu kaznu garazisti 4000 evra. Ili slucaj mesara u istom gradu kome pri zatvaranju radnje prilaze dva coveka s pricom da imaju iznenadne goste i da im je nestalo mesa. Uvidjajan i razuman mesar otvara mesaru.Lazno predstavljeni , policajci umesto zahvalnosti kaznjavaju mesara sa 200000 dinara i zatvaranjem radnje. Mesara nedelju dana nije otvarana. Sve zalihe mesa u radnji se pokvarilo i od smrada citava ulica postaje zaobilazna. Prolaznici se pitaju odakle takav jak smrad.
Ova dva primera nisu slucajnost. Jasno pokazuju kakvim se trikovima Dinkic i njegova armada sluze. U proslom mesecu na teritoriji Zrenjanina po pricanju mog sagovornika zatvoreno je 700 radnji zbog navodnih neizdatih fiskalnih racuna i kazni na licu mesta, koje se krecu od 100000 pa navise.pitanje je koliko je zbog toga radnika ostalo bez posla?To Dinkicu nije vazno. Vazno je koliko je danas novca uterao u drzavnu kasu.
Ima slucajeva i kontrole samih finansiskih policajaca.Dinkic se i tu dosetio. Kontrolise i same finansiske policajce u suzbijanju primanja mita od prodavaca.Jednom recju niko nije siguran ko je ko i ko je sta. Kontrolor finansiske policije, prerusen finansiski policajac ili stvarni potrosac.
U Smederevu su recimo dva finansiska policajaca zbog primanja mita od vlasnika radnji, da bi izbegao najgore,uhvavena na delu i osudjena na zatvorsku kaznu.

O ovim i slicnim dogadjanjima se naglas govori od straha ili opomene. O tome se i pise po novinama, uglavnom anti rezimskim medijimaKaznjavaju se obicni gradjani dok velike ribe p-ljackaju i kapom i sakom i odgovorni o svemu tome cute.U obavestavanju gradjana i zigosanju kriminala prednjaci dnevni list Kurir .Rredovno izvestava javnost o svim pojavama kriminala ,kradje i bogacenja preko noci.Zbog toga su stalne pretnje Kuriru zatvaranjem.Dinkic i Jesko Ilic-kapitalac su slozno u glas u skupstini rekli da ce zatvoriti Kurir. Dinkiceva finansiska kontrola u Kuriru je svakodnevna. Krajem juna su upali finansiski organi u prostorije Kurira i zbog navodnog neplacenog poreza konfiskovali celokupnu imovinu.Poneli sve kompjutere iz redakcije Kurira zbog navodnog neplacenog poreza u visini od 100 000 dinara i da nije rec kako Dinkic kaze nikakav drugi razlog. Moze da pise svako ko sta hoce , ali niko ne moze izbeci neplacanje poreza i to unapred, radio ili ne radio.

Na udaru Kurira su srpski politicari, finansijeri i biznismeni zbog kriminalnih i nedozvoljenih radnji pri sticanju imovine i bogacenja. Kako je guverner narodne banke Srbije Jelacic kupio vilu na Dedinju po tri puta nizoj ceni od trzisne vrednosti i kada mu je nudjeno tri puta vise da vilu proda on odbija a i ne kaze odakle mu milion ipo evra za kupovinu vile na Dedinju. I on preti Kuriru, koseci travu oko vile da ce ovako pokositi i Kurir. Ili, kKako je Srbija ostecena za 12 miliona dolara na otkupu Ceskog duga, koji je po dogovoru iznosio 36 miliona dolara a placeno 12 miliona vise i da se nezna u ciji dzep su se nasli tih 12 miliona.To potvrdjuje i bivsi guverner Udovicki i Kostunica o tome izvesten i nikom nista. Pojeo vuk magarca. Da Crnogorski poslanici bleje 4 sata mesecno za najvece plate na svetu, da poslanici Srbije po novom pravilniku mogu prisustvovati sednicama najmanje jedan sat a da ostalo vreme provode u Skupstini kako hoce i gde hoce.Da imajuosnovne plate preko 1000 evra, da guverner Jelasic prima platu 200000 dinara mesecno a da penzioneri ne primaju redovne penzije a neki radnici i po 2. godine.
Privreda ne funcionise. Firme se prodaju na dobos u bescenje. Radnici ostaju bez posla. Oseca se velika besparica. Radnje pune stomak prazan.Standard na granici neizdrzljivosti.Najugrozeniji penzioneri da bi preziveli ceprkaju po kantama za djube.

To je slika Srbije danas. Narod slego ramenima, pognute glave cuti i razmislja kako ce sutra preziveti dan,da li ce ostati ziv ili biti opljackan, dok se drugi bogate preko noci i vode buran zivot, na visokooj nozi, kojima nista ne dostaje.Kupuju ili grade luksuzne vile,voze skupe automobile, skoluju decu u inostranstvu. Sirotinja sve to gleda cuti i uzdise za prosla dobra vremena, samo je pitanje dokle ce tako moci.
Vidanovic