22 April 2005

Svilanovica na stub srama

----- Original Message -----

Nista nije iznenadjujuce od bivseg ministra inostranih poslova SCG Svilanovica sto je kao clan medjunarodne grupe za Balkan potpisao predlog o nezavisnom Kosovu. Dok je bio na funkciji ministra inostranih poslova cinio je nedozvoljene ispade na stetu drzave i niko ga za to nije pozvao na odgovornost.Clan medjunarodne grupe za Balkan postao je dok je bio ministar inostranih poslova Srbije i Crne Gore. Bivsi ambasador u Vasingtonu gospodin Protic navodi da je Svilanovic prilikom posete UN insistirao kod Holbruka da se zauzme za nezavisnost Kosova. Zna se pouzdano da je saradjivao sa najuticajnim albanskim lobijstom u Americkom kongresu - Diogardijem i albanskom vrhuskom u Pristini. Javno je izjavljivao da se moze slobodno setati Kosovom.Time potvrdjuje da je otvoreno radio protiv interesa drzave, za prekrajanje granica Srbije, sto je suprotno rezoluciji UN 1244.

Poslednja njegova javna izjava da za sve sto je ucinio za nezavisnost Kosova treba da mu budu zahvalni Kostunica i Tadic, je krivicno delo i krsenje Ustava Srbije. To je jasan signal Kostunici i Tadicu i javnom tuzilastvu da se najozbilnije pozabave slucajem Svilanovica.Postavlja se otvoreno pitanje za koga radi danas Svilanovic, kao poslanik skupstine Srbije na listi Tadicevih poslanika. Kako je mogao da ostane nezapazen od strane poslanika skupstine Srbije. Da li u opste vise moze sedeti u skupstini Srbije i raditi protiv skupstine i interesa drzave i naroda?.
Da li je dovoljna izjava Kostunice nakon saznanja da je Svilanovic kao clan medjunarodne grupe za pitanja Balkana jedan od potpisnika predloga za nezavisnost Kosova, da je rec o politickom autsajderu individualcu ,ciji je uticaj neznatan. Zar nije bilo bolje da je Kostunica zatrazio pokretanje krivicnog postupka i suspendovanje iz skupstine Srbije. Zasto je dozvolio da njegov posao radi Toma Nikolic.
Stranka Radikala je pokrenula krivicni postupak protiv Svilanovica podnosenjem tuzbe nadleznom sudu u Beogradu. Sta radi javni Tuzilac i zasto do sada nije pokrenuta krivicna prijava protiv Svilanovica,za krsenje Ustava Srbije i anti drzavne delatnosti. Da li takav covek moze sedeti u skupstini Srbje? Slucaj Svilanovic je propracen ostrim reakcijama gradjana Srbije. Jedan gradjanin sugerise da se na Trgu republike u Beogradu, podigne spomenik srama i da prvi na listi bude Svilanovic. Ovu ideju treba podrzati i pokrenuti inicijativu za prikupljanje dobrovoljnih priloga u zemlji i dijaspori .Sudeci po svemu, Draskovic se kvalifikovao da se nadje na listi odmah iza Svilanovica. Dugacka bi bila ta lista srama, ako bi se pridodala lista svih Sorosevih placenikai i izdajnika srpskih interesa.
Od mnogobrojnih Svilanovicevih politickih blefova neophodno je spomenuti njegovu odluku o povlacenju tuzbe protiv BiH. Tuzbu je povukao bezuslovno.Zasto nije zahtevao od BiH da to isto ucini.Niko zapravo i nezna zasto je Svilanovic taj potez ucinio, niti ga je bilo ko zbog toga pozvao na odgovornost. Price koje su o njemu kruzile da je poreklom Siptar postaju stvarnost. Sigurno u nezavisnom Kosovu racuna da opet bude ministar inostranih poslova.Izvori tvrde da je poreklom Siptar i da je nedavno Siptarima prodao svoju kucu u Pristini.

Gradjanski Savez Srbije ostro reaguje protiv gradjana koji lepe plakate po Beogradu sa slikom Svilanovica sa Siptarskim keckom na glavi . GSS se do sada iskazao kao leglo anti srpskih elemenata. Partija sa manje od 3% u DOS je dala najvise politicara na kljucnim mestima politickog zivota Srbije, sto ni jedna politicka partija Srbije ne moze da se pohvali takvom zastupljenoscu.Pesicka ambasador u Meksiku, Micicka predsednik skupstine Srbije, Svilanovic sef savezne diplomatije- ministar inostranih poslova.Krajnje je vreme da vlada Srbije stane na put ovakvim politickim bankrotima i u buduce vodi racuna o kadrovima na najvisim politickom funkcijama.

I Vuk Draskovic koraca putem svog predhodnika pa se moze reci da ga je i prevazisao. Draskovic sledi Svilanovica pesnikovovim recima: Gde ja stadoh ti produzi,sto ne mogoh ti ces moci, jos smo duzni, ti oduzi. Nas rodoljubivi pesnik se sigurno u grobu prevrce kad vidi kako se njegova poruka zloupotrebljava. Vidanovic

21 April 2005

O studiji izvodljivosti odlucuje evropski Parlament

Nakon odluke Evropske Unije o pozitivnoj oceni studije izvodljivosti, vlada Srbije je i suvise optimisticki raspolozena u ocenama da smo polozili prijemni ispit, da koracamo pravim putem ka Evropi.Po Kostunici niko nas vise ne moze zaustaviti. Obaveze prema Hagu cemo ispuniti od A do S. Ali niko nije istakao da poslednju rec ima parlament EU, koji je 25. aprila doneti definitivnu odluku. To je dan kada studija izvodljivosti treba da bude potvrdjena ili odbacena. Studija izvodljivosti je od evropske komisije uslovljena potpunom saradnjom sa haskim Tribunalom. Do 12. aprila Pavkovic je trebao silom ili milom da dospe u hag. To se nije desilo. Rok o Pavkovicevoj isporuci Tribunalu prolongiran je do 24. aprila. U koliko se Pavkovic ne isporuci Hagu, do tada postoji velika verovatnoca da studija izvodljivosti bude odbijena.

Za Pavkovicem je raspisana poternica. Uzurbano se traga na svim nivoima da se begunac uhvati i isporuci Hagu. U medju vremenu 6 haska optuzenika: Jovica Stanisic , Frenki Simatovic, Milan Milutinovic, Sainovic, General Ojdanic i Lazarevic su pusteni do pocetka sudjenja. To je bacena udica da bi se Pavkovic upecao. Posredstvom Pavkovicevog advokata pocele su pripreme Pavkoviceve odbrane i dobrovoljne predaje. Pavkovic je zahtevao da se kao svedoci odbrane navedu svi oficiri koji su bili na Kosovu, kao ocevidci dogadjaja. Pavkovicev advokat je izjavio da je i suvise kratak rok za pripremu odbrane i registraciju svih oficira svedoka.Po njemu 25. april je i suvise kratko vreme da se pripremi Pavkoviceva odbrana. S toga postoje realne sanse da evropski parlament odbaci studiju izvodljivosti, u koliko se do postavljenog roka Pavkovic ne isporuci Tribunalu.
Ljajic je to izjavu prokomentarisao kao Pavkovicevo zamajavanje Srbije.Do pocetka Pavkovicevog sudjenja, Ljajic kaze da ce bnjegov advokat imati dosta vremena da pripremi optuznicu .Vlada i nadlezni organi Srbije uporno rade na tome da se ne propusti sansa i studija odbaci.Sve raspolozive snage u Srbiji su angazovane da se Pavkovic posto poto uhapsi do 24. prila.
Odmah po saopstenju Edina Dina, clana evropske komisije o pozitivnoj oceni studije izvodljivosti, odobreno je iz fonda CARDS 184 miliona evra za 2005. godinu, sto je prokomentarisano od strane srpske vlade, kao znak pruzanje rasirene ruke Evrope SCG . Da Srbiju ocekuju dani napretka blagostanja i bolji zivot njenih gradjana.Mnogi kriticari ocenjuju da Srbiju i Srbe tek ocekuju crni dani, stezanje kaisa i odricanja.
Po Kostunici steceni su uslovi za sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju EU, saradnji od A-S. Jos dodaje da po njemu nije vazno kako ce SCG uci u EU zajedno ili odvojeno. To isto vazi i za Kosmet, kada je precutao odluku balkanske komisije o nezavisnom Kosovu. Cak nije nasao za shodno da osudi postupak bivseg ministra inostranih poslova SCG, kao clana balkanske komisije i potpisnika odluke o nezavisnom Kosovu . Postoje otvorene sumnje da je jedan od uslova pozitivne ocene studije izvodljivosti pristanak na nezavisno Kosovo.
Prognoze srpskog rukovodstva su da ce SCG do 2012 godine uci u Evropu. Pregovori o stabilizaciji i pridruzivanju Evropi,treba da pocnu sto pre. To je dugacak put samoodricanja i neizvesnosti, ucena i drugih barijera koje stoje na tom putu.

Hrvatskoj su pred nosom zatvorena vrata marta meseca, kada su trebali otpoceti razgovori o pridruzivanju. Razgovori su prolongirani do daljneg zbog neispunjavanja uslova saradnje sa Hagom.Gotovina je opet u prvi plan kao uslov saradnje sa Tribunalom i ako to nije bilo uslovljeno dobijanjem ocene o studiji izvodljivosti.Mozda je i to jedan od razloga zasto je studija izvodljivosti usledila i bez Pavkovicevog odlaska u Hag.

Srbija jos uvek nije ispunila sve postavljene uslovesaradnje. Hapsenje Pavkovica, Mladica i Karadzica jos uvek su uslovi nedovoljne saradnje sa Tribunalom.Pitanje je sta ce seu buducnosti jos sve postavitiu.

Makedonija je studiju izvodljivosti dobila jos pre 4. godine pa jos uvek pregovori o saradnji nisu poceli. Turska je stekla uslove za pregovore sa EU nekoliko decenija pre i jos uvek je ispred zatvorenih vrata.
Stice se utisak da je Tribunal omeksao. Da Karla del Ponte pritiscima i neuvazavanjem garancija za optuzenike koji su se dobrovoljno predali ,nije postigla nista. Sada cini zaokret, s namerom da ohrabri ostale optuzenike da se predaju. Za sada ba jos nema rezultata.Od svih dobrovoljaca kojima je data garancija Drzave za pustanje do pocetka sudjenja Seselj je izuzetak. Jedna od mogucnosti, sto prema njemu Karla tera inat, je i to sto Seselj ne priznaje haski Tribunal i sto je od Pape zatrazio da se iz arhiva Vatikana dostavi dokumentacija , koju ce koristiti u odbrani. Kao zaokret Ponteove smatra se i odluka da se Sljivancanin, Mrksic i Radic predaju sudskim organima Srbije pred kojima ce odgovarati iz navoda optuznice za zlocine u Ovcaru.

Karla del Ponte jos uvek pokazuje svoju odlucnost u tome da ce haski Tribunal postojati sve dotle dok se ne uhapse i osude Karadzic i Mladic i ako stizu glasine iz Vasingtona da je Tribunal veliki balast i promasaj, koji opterecuje UN i samu Ameriku, te ga kao takvog treba sto pre zatvoriti. Cija ce biti poslednja ostaje da se vidi.
Vidanovic