12 March 2005

Peterson ce dati garanciju Haradinaju

Nista nije iznenadjujuce da ce , kako prenosi GlasJavnosti,Peterson dati garancije za Haradinaja u koliko Hag to bude trazio. Po pravilniku Tribunala jedino suverena drzava moze biti garant. Kako je Kosmet de-jure jos uvek u sastavu Srbije, pitanje je da li ce Petersonova garancija biti validna. U ostalom mnoge stvari se na Kosmetu desavaju mimo zakona i rezolucije 1244 pa je za ocekivati i garancija Unmika biti zakonita. Na ispracaju Haradinaja za Hag, Peterson je zazalio za svog prijataelja koji ce mu nedostajati. Pitanje je moralna odgovornost Petersona da ratnog zlocinca naziva prijateljem. Nije ni cudo sto je teroristicka OVK dobila tretman oslobodilacka armija Kosova. Iz pouzdanih izvora tvrdi se da ce Haradinaj biti osudjen na blagu kaznu najvise na tri godine, da se nece vratiti na Kosovo za 5 meseci, da se vec priprema vila u jednoj od evropskih zemalja u kojoj ce izdrzavati kaznu i vrsiti uticaj na politicku situaciju na Kosovu.
Vidanovic

10 March 2005

Film Zona Zanfirova

Ovih dana se u Kanadi -Otavi prikazuje film Zona Zanfirova. Preporucujem Srbima da ne propuste da pogledaju taj film.
Povodom filma Zona Zanfirova zelim da naglasim gledaocima koji su filmvideli i onima koji ce ga tek videti, da je film pored Vranja i Nisa,najveci deo sniman u Pirotu u kuci nekadasnjeg poznatog trgovca zvanogMali Rista. Ta kuca je danas muzej grada Pirota. Interijer i eksterijerkuce je original onog vremena koje se poklapa i sa nastankom Sremcevog delaZona Zamfirova.Kako je nastala kuca Malog Riste je posebna prica koja govorio snalazljivosti, lukavstvu , moci i uticaju malpg Riste na ondasnju turskuvlast. Ni jedna kuca u to vreme u Pirotu nuije smela biti sagradjena da jevislja ili ravna turskim vlasnicima kuca. To govori o tomr da raja svojimsvakodnevnim zivotom mora biti samo pokorna raja. I kuce moraju govoriti otome gde zive gospodari a gde raja. Medjutim Mali Rista je izgradnomvelelepne kuce uzdigao sebe iznad Turaka.Cak se i izrugao Turcima gradnjimposebne prostorije za prijeme prilagodjenu njegovom uzrastu. Gosti su moralibiti u pognutom polozaju za vreme prijema i razgovoru sa domacinom. Inace Mali Rista je bio trgovac nadaleko poznat turskoj carevini.Snabdevao je Tursku mlecnim proizvodima i mesom nadaleko poznatim mlecnimpreradjevinama, sireva, kackavalja, masla i pirotskom jagnjetinom. Potice izokoline Pirota iz takozvanog Visoka, ali se tacno nezna iz kog sela. Visokje i danas poznat po stocarskim proizvodima. Na ograncima Stare Planine nasamom Midzoru su pasla brojna stada ovaca koja su prevazilazila i 1000ovaca po domacinstvu. Sin jedinac Malog Riste, koji je stekao visoko obrazovanje u Parizu.Poginuo je u Prvom svetskom ratu. Ristini potomci po cerki ziveli su uBeogradu. Kucu su prodali i kada je novi vlasnik hteo da je srusi, gradPirot je otkupio i pretvorio u danasnji muzej. Sam izgled kuce i kadrovi izfilma snimljeni u samoj kuci, gledaoci su mogli videti jedno etnografskoistorisko rnasledje netaknuto do danasnjeg dana.Enterijer kuce govori i ocilimarskom zanatu Pirota i grncarstvu po kome je Pirot iprepoznatljiv.Pirotski cilimi samo zdanje i danas govore o raskosu ibogatstvu malog Riste.Vidanovic

09 March 2005

Kosovo posle hapsenja Haradinaja

KOSOVO POSLE PREDAJE predsednika vlade RAMUSA HARADINAJA
Juce je sa pristinskog aerodroma u pratnji supruge i bliskog saradnika Ljahima Brahimaja, Haradinaj odleteo za Hag. Haradinaj se na osnovu podignute optuznice za ratne zlocine na Kosmetu, koju mu je urucio njegov prijatelj predstavnik UN Soren Jasen Peterson, dobrovoljno predao Tribunalu u Hagu. Zajedno sa svojim pratiocem, koji se spominje kao jedan od optuzenih- Ljahim Brahimaj nasao se iza resetaka Savinigena .
Sam ispracaj sa aerodroma u Pristini protekao je mirno. Na samom Kosovu u rodnom mestu Haradinaja-Glodjane kod Peci, primecene su demonstracije studenata, kojima se trazi oslobadjanje Haradinaja. Pojacane snage KFORA su na ulicama u pripravnosti.

Za optuznicu Haradinaja i njegov dobrovoljni odlazak znalo se i ranije. Snage KFOR-a su povecane sa po jednim bataljonom vojnika iz Nemacke i Engleske i oko 150 americkih specijalaca povucenih iz Avganistana. Pojacanje je usledilo kao predostroznost na moguce reakcije Siptara zbog optuznice Haradinaja.

Po siptarskim glasilima na Kosmetu , slucaj Haradinaja okarakterisan je kao poistovecavanje oslobodioca rata sa zlocincima.Smatra se da ce Haradinaj ubrzo biti na slobodi, ali se postavlja pitanje ko ce biti garant za pustanje na slobodu, ako se zna da samo drzava moze dati garanciju. Srbija kao njenom drzavljaninu po vazecim propisima to sigurno nece uciniti. U koliko se napravi presedant da iz bilo kojih razloga garancija podje sa Kosova,to znaci prejudiciranje statusa Kosova kao nezavisne drzave.

Dobrovoljna predaja Haradinaja je igra zapada da bi se povecao pritisak na Srbiju da isporuci sve optuzene za ratne zlocine po optuznici Karle del Ponte. Pavkovic po najnovijoj izjavi porucio je Kostunici da dobrovoljno nece u Hag. To je za Kostunicu jos jedan momenat koji ako primeni silu protiv Pavkovica ce jos vise uzdrma svoju klimavu stolicu. Njemu je svakako stalo do pozitivne ocene prelaznosti za pregovore sa Evropom, bez obzira kakve ce biti reakcije naroda zbog hapsenja Pavkovica.Taj cin ce svakako naici na ostre reakcije u Skupstini i zahteva za ostavku vlade i neminovnih izbora.

Reakcije u svetu predajom Haradinaja Hagu su pozitivne. Apeluje se na umerenost Albanaca i svaka primena sile bila bi negativna za sam ishod Kosova. Apel je upucen i jednoj i drugoj strani i Srbima i Albancima na Kosovu. Apeli razuma i trezvenosti upuceni su i od Tadica i Kostunice.S druge strane u koliko do sukoba dodje KFOR upozorava da ce se suprostaviti agresiji. Takvi tonovi cuju se i od strane vojnih autoriteta Srbije i izrazava spremnost na odbranu srpskog zivlja na Kosmetu. Ceka se ishod zavrsnice , predaje optuzenih cija imena jos uvek ostaju tajna, pa da Kosmet najverovatnije prokljuca. Cuju se i takvi tonovi da ce se posle objave imena optuzenih sa Kosmeta i njihova predaja Hagu stvoriti povoljnija pregovaracka klima izmedju Pristine i Beograda. Koliko ce te predpostavke biti stvarnost, moci ce se proceniti tek kada se zvanicno zna ko ce doci za predsednika vlade kosovskog parlamenta.
Da li ce se ostvariti preporuka Haradinaja da to mesto zauzme sadasnji potpredsednik iz partije Haradinija Barjam Kusuni, tek treba da se vidi.
Hasim Taci je nakon preporuke Haradinaja izrazio neslaganje sa tom opcijom . Znaci na pomolu mogu biti politicke borbe za prevlasti na Kosovu. Od samog ishoda tog resenja zavisi kako ce se dalje odvijati sutuacija na Kosovu. Jedno je jasno da za sada Kosmet tinja, gde ce izbiti vatra i koje jacine , za sada se nezna.

Autoriti KFOR-a uveravaju Srbe da se nece ponoviti martovski dogadjaji. Iskustva Srba sa KFOR-om na Kosmetu ne ulivaju poverenje. Srbi moraju biti budni i spremni na svaku akciju Albanaca. U koliko se ponove martovski dogadjaji ovoga puta Beograd nesme ostati po strani .Mora primeniti silu da zastiti nenaoruzane Srbe u Kosovskoj Mitrovici koji su trn u oku Albancima.
Vidanovic

07 March 2005

Nezaobilazan faktor u stagnaciji broja srpskog stanovnistva

U prilogu navedenog teksta zelim da dodam i to da je i jedan od razloga opadanja srpskog nataliteta je gupitak cveta nase mladosti u minulim ratovima ,sposobne za reprodukciju. Samo u dva Svetska rata Srbija je dala oko 3 000 000 zrtava vecinom mladica, koji su u dugotrajnim ratovima odvojeni od porodica i mirnodopskog zivota bili spreceni da zasnivaju, ili uvecavaju svoje porodice.
Dok su Srbi ratovali i ginuli, dotle su mnogi evropski narodi zaokruzivali svoju drzavnost i brojcano se uvecavali . Da nije bilo tih ratova i zrtava ,Srbija bi mozda danas imala skoro isti broj stanovnika kao Francuska.Od Balkanskih ratova 12. do zavrsetka Prvog svetskog rata 18. godine izgubljene su 6 godina mirnodobskog zivota i u Drugom Svetskom ratu 41. do 45. skoro 5. je remetilacko razdoblje od 11. godina, koje je bilo od velikog uticaja na rast srpskog nataliteta i gubitaka. Tome treba dodati i posleratne krize i nemastine, koje su nezaobilazne u faktoru stagnacije i opadanja srpskog nataliteta. Nasuprot tome velika disproporcija izmedju nataliteta i mortaliteta, odnosno gubitka stanovnistva u tim okolnostima, prirodnom ili nasilnom smrcu su faktori danasnjeg stanja srpskog broja stanovnistva.
Vidanovic

06 March 2005

Bivsi poslanik osudjuje obnovu skupstine RSK

Gospodine Kovacevicu;
Vi najmanje imate prava da bilo kakav sud dajete o obnovi skupstine RSK u izbeglistvu, pogotovo sto i sami kako kazete ste bili clan te skupstine. Pitam vas sta ste vi licno uradili za prognane Srbe i zverstva Hrvatske soldaterske nad Srbima u Bljesku i Oluji. Jeste li se zapitali koliko je Srba pobijeno tim zlocinackim napadima protiv Srba RSK. Koliko se Srba vratilo na svoja ognjista i kakva je njihova sudbina.Koliko ih je pobijeno i nestalo, njihovi domovi zbrisani sa lice zemlje. Da li prognani Srbi imaju pravo na povratak i zivot na svojim zgaristima.Sta je Hrvatska i na kraju Medjunarodna zajednica ucinila za te Srbe.O kakvim ljudskim pravima Hrvatska moze govoriti kada su u pitanju prognani Srbi. Da li je zapad u opste propratio egzodus Srba, osudio Hrvatske zlocine. Sta ste vi kao pojedinac uradili za srpstvo, osim da se stavite na strani srpskih neprijatelja?. Danas osudjujete ljude koji s pravom pokrecu pitanje svojih ljudskih prava. Da li oni po vama imaju prava na zivot kao i svi drugi.U cemu je vasa prednost u poredjenju sa njima? Vama izgleda mi da nije poznata uloga Kraisnika u istoriskom razdoblju od Hazburgovaca i Austro Ugarske monarhije do okupacije RSK,i Srba kao konstutativnog narodaRepublike Hrvatske u sastavu predratneJugoslavije do otcepljenjai Bljeska i Oluje. Vas ne pogadja izbacivanje Srba iz Ustava Hrvatske i svodjenja na svega 4% srpske nacionalne manjine. Jeste li vi jos uvek Srbin ili zloglasni Ustasa orudje u rukama hrvatskih vlastodrzaca.Vase drzanje i nastup je za svaku osudu. Bolje je bilo da ste cutali. Svakako bi bar prividno bili pametniji dok niste izustilii prvo slovo Vukove azbuke, koju i vi kao i vasi istomisljenici ne priznate.Sve sto je srpsko vama je nerazumno i neshvatljivo. Tesimo se da vas je malo i da je vas glas neuracunljiv u odlucivanju o buducnosti RSK i Srba u njoj.
Vidanovic
----- Original Message -----
From: nebojsa
To: sava vidanovic
Sent: Sunday, March 06, 2005 5:34 AM
Subject: Poslanik koji pljuje po svojoj skupstini
Povodom oglašavanja nepostoje?e skupštine RSK
Besmislen i štetan akt
Drago Kova?evi?
Danas, 05.-06.3.2005

Ima jedna latinska izreka koja glasi - De lana caprina - a prevedena na naš jezik zna?i - o kozijoj vuni. U tom smislu i mi imamo poslovicu koja govori o tome šta radi dokon pop. On naravno, krsti jarad, što ?e re?i da troši svoje vrijeme uzalud i na štetu javnog interesa i javnoga morala. E, jedno neveliko društvance Srba iz Hrvatske, okupilo se u subotu u beogradskom Domu sindikata i proglasilo sebe nepostoje?om skupštinom RSK, donijelo neku rezoluciju i objavilo da je izabrana vlada u egzilu.Na prvi pogled se u?inilo da je to baš pri?a o kozijoj vuni, ali sude?i po onome što se doga?alo na tome skupu i oko njega, ko je tamo i zašto bio, pa i reakcijama koje su potom usljedile, stvar nije uopšte bezazlena. No, kako se u naše živote ponovo vra?aju apokalipti?ne devedesete godine, onda je pojava tzv skupštine i tzv. vlade RSK u javnom fokusu vo?ena nekim nerazumnim ambicijama ljudi koji su to ponovo izvadili iz istorijske arhive, pokušavaju?i da oduvaju prašinu koju nije mogu?e oduvati.O ovome mogu zaista pri?ati insajderski jer mi je poznato što se doga?alo i doga?a u redovima Srba iz Hrvatske koji danas žive u Srbiji, a i sam sam bio poslanik te skupštine u periodu 1994. i 1995. godine, kada je padom RSK nestalo skupštine, kao i svih drugih institucija.Ta skupština je imala 83 izabrana poslanika i njih niko nije birao da bi bira?e zastupali u izbjeglištvu, ve? da bi pronašli prihvatljivo rješenje za izlazak iz rata i opstanaka srpske zajednice u Hrvatskoj. Zašto to rješenje nije bilo mogu?e na?i, druga je pri?a i moralan ?ovjek bi se trebao zapitati kakva je tu njegova li?na odgovornost. Rješenje nije prona?eno, a srpska zajednica u Hrvatskoj je doživjela katastrofu zahvaljuju?i pored ostalog i toj skupštini i tim poslanicima.Danas se pozivati na legitimitet izbora iz 1993. godine, u politi?kim prilikama kakve jesu, katastrofe koja je usljedila, napornog rada mnogih ljudi da se deset godina kasnije na balkanskim prostorima stvore uslovi za normalizaciju života, blago re?eno je nemoralno , nerazumno i šteto?inski. Šteta je na?injena za sve, a najviše za one koji su se vratili iz izbjeglištva svojoj ku?i.Svaki od ta 83 poslanika pri?a je za sebe. Sedam njih više nije u životu.Dvojica u Hrvatskoj obavljaju zna?ajne državne funkcije /Stanimirovi?, Jageti?/. Dvadeset i osam ih živi van Srbije, neki i u prekomorskim zemljama.Dvojica su u zatvoru pod optužbom da su ?inili ratne zlo?ine, jednome se sudi u slu?aju Ov?ara, a jedan je su?en u Hagu gdje je izvršio samoubistvo.Njih 32 su odlu?ili da aktiviraju skupštinu i da se ponovo igraju visoke politike. Dakle 32 a ne 49 kako saziva?i tvrde. Ostali, a oni su zapravo ve?ina, se od toga ogra?uju i osu?uju takav akt. Smatraju ga politi?ki besmislenim, anahronim i štetnim.To zna?i, da ?ak ni po mjerilima samoproglašenih saziva?a i njihove fikcije da su narodni predstavnici, to nisu uradili u potrebnom broju.Proizvo?a?a magle ima ipak manje nego što je potrebno njihovim inspiratorima.No oni mene ne brinu sami po sebi, ve? me brinu oni koji ih upu?uju na politi?ko ludovanje iz sitnih politi?ko - švercerskih interesa. Brine me što vlasti u Srbiji na ovo ne reaguju i takav ?in oglase neprihvatljivim. Brine me što se oko lažne skupštine okupljaju neki ljudi iz Miloševi?evog vremena i što je potpuno vidljivo da cijelom ovom farsom upravlja SRS koja je na taj skup poslala svog visokog funkcionera Dragana Todorovi?a. A tamo gdje su radikali branili srpske interese znamo kakav je bio rezultat.A upravo lažni poslanici i lažni ministri su svi od reda danas ?lanovi SRS i ?lanovi najviših strana?kih organa. Jedan od njih, Marko Atlagi? je bio ?ak šef "?uvenog ekpertskog tima za Beograd" koji je predstavio Aleksandar Vu?i? na minulim izborima za gradona?elnika Beograda. Usput skoro svi ?lanovi tog tima su po profesiji istori?ari.Na lažnoj skupštini, kaže moj insajder koji mi je ispri?ao detalje, donijeta je neka rezolucija za koju su saziva?i sa puno ponosa tvrdili da je izbrušena od strane akademika i u Akademiji. Dakle, ponovo SANU i korifeji "memoranduma".?uli su se predlozi da se da podrška haškim optuženicima i pomogne njihova odbrana.Da bi sve djelovalo impresivnije, lažni poslanici su pozvali više gostiju nego što je njih pristupilo. A me?u gostima, ali sa vrlo usmjeravaju?im izlaganjem, pojavio se i bivši Miloševi?ev i Vu?eli?ev voditelj TV Dnevnika, Ratko Dmitrovi?. Dakle, sve je bilo tu, osim razuma i dobrih namjera.
n Autor je saradnik u NVO Srpski demokratski forum

Kasko resiti pitanje odumiranje srpske nacije

Poznato je da se godisnje u Srbiji registruju 200000 abortusa , koliko je neregistrovanih to niko ne moze da potvrdi. Sta bi bilo kada bi porast stanovnistva samo natalitetom uvecavan za 200 000 godisnje.,Za 50 godina , idealno receno, bilo bi nas 10 000 000 vise.Predvidjanja strucnjaka su da bi za 50 godina Srbi nestali ako se nastavi danasnji tempo nataliteta i mortaliteta.Zasto je nas natalitet skoro najmanji na svetu cak oko 0.4% godisnje? To niko ne istrazuje. Drzava se ne brine da iznadje stimulans za povecanje nataliteta. Losa ekonomska situacija, nebriga o potomstvu, teski uslovi zivota, nereseno stambeno pitanje su faktori koji smanjuju i natalitet srpskog zivlja. Letos sam posetio Republiku Cesku i u razgovoru sa ljudima saznao da drzava ozbiljno brine o svom natalitetu i resava ga uspesnim stimulansima. Pomenucu samo materinstvo posle porodjaja. porodilji se dopusta porodilacko bolovanje ili odsustvo 4 godine sa svim beneficijama iz radnog odnosa. Cak se i ista pozicija porodilje garantuje 3. godine a 4 bez prestanka radnog odnosa. To je svakako veliki stimulans za majke koje ostaju sa novorodjenom bebom do ranog detinjstva. Kod nas taj slucaj nije. Nisam siguran da je sada porodiljsko bolovanje i godinu dana. Trebalo bi se drustvo svojim vaspitnim merama pozabaviti opadanjem naseg nataliteta, zakonskim , vaspitnim i drugim merama koje bi sprecile pre svega nasilne abortuse.
Nagli prodor i poprimanje zapadnog nacina zivota, opadanjem morala i obezvrednivanjem bracne zajednice je takodje uzroki slabog nataliteta kod nas. Nekada se bracna zajednica dozivljavala kao visoko moralno dostignuce. Danas sloboda i seksualan zivot pre braka potiskuje bracnu zajednicu koja postaje nebitna u zivotu. To je problem sa kojim se susrece zapad sa svojim visokim ekonomskim potencijalom i standardom zivota,nedostiznim nasim uslovima.Pa ipak natalitet nije u granicama predvidjanja. Opadanje drustvenog morala na zapadu je i pojava neprihvatljivih drustvenih nemoralnih ekstrema,[ lezbejsto i pederstvo], gde je cak i zakonom tolerisana ta pojava i sklapanje brakova istih polova. Taj talas nemorala ima uticaja i na nasu sredinu. Cak su i registrovane pojave udruzenja lezbejki i pedera koje i te kako imaju uticaja na nacin zivota i zasnivanje porodicne zajednice.
Visoko razvijene zemlje problem opadanja broja stanovnistva resavaju mehanickim prirastajem-emigracijom.Kanada ciji je natalitet takodje u opadanju resava prilivom novih imigranata. Svake godine Kanada primi 250 000 novih imigranata. Status novih imigranata u Kanadi je izjednacen sa svim kanadskim drzavljanima. Svi su pred zakonom jednaki i posle 3 godine novi imigranti postaju drzavljani Kanade.
Sama Kanada je mesavina svih nacija zemaljske kugle i svi su Kanadjani . Rasne diskriminacije nema. I u SAD i Australiji je skoro ista situacija. Novi imigranti su samo Amerikanci i Australijanci. Svi govore jedan zajednicki engleski jezik. Dozvoljeno im je da neguju svojju kulturnu bastinu na svoj nacin i o svom trosku. Zvanicne skole etnicke pripadnosti su na privatnoj osnovi finansirane od strane etnicke komune. Religisko opredeljenje je slobodno.Tim mehanickim prirastajem nadoknajuju se gubitci mortaliteta i akcidenata u saobracaju koji nisu zanemarujuci.
Predlog gospodina Aleksica je za razmisljanje i prihvatljiv pod jednim uslovom da svi useljenici po ustaljenim zapadnim normativima steknu pravo drzavljanina Srbije i budu izjednaceni sa starosedeocima Srbima. Negovanje etnicke kulture i kulturnog nasledja ne treba da bude briga drzave. Sadasnje stanje multietnickog prava i zvanicnog maternjeg jezika u Srbiji nije najbolje resenje za jedinstvo svih gradjana Srbije. Niko nema prava da od Srbije zahteva multi etnicka prava kada se u njihovim zemljama to ne sprovodi.Pre nekoliko godina tadasnji kandidat za predsednika SAD Dol izjavio je da je engleski jezik jedini i obavezujuci za sve koji zive na teritoriji SAD. Ako se neko odluci za izbor zemlje u kojoj zeli da zivi normalno je da se povinuje svim njenim zakonima. U Americi u Teksasu Novom Meksiku i Kaliforniji zivi vecinsko meksicko stanovnistvo kome nije dozvoljeno nikakvo otcepljenje ili samostalnost drzava u drzavi pa prema tome srpski zakoni moraju biti postovani na celoj njenoj teritoriji. Ljudska prava i multi eticnost u Jugoslaviji i Srbiji je jos za vreme Tita dostiglo vrhunac i na kraju kostalo postojanje drzavne zajednice. Cinjenica je da su Srbi naseljavali ruske i ukrainske prostore i da i danas postoje tragovi imena naselja koja su doseljenici poneli sa sobom odakle su dosli a da nikada nisu isli toliko daleko da traze nekakvu samostalnost ili autonomije. Doseljenici iz tih zemalja narocito za vreme ruske oktobarske revolucije naseljavali su prostore Srbije i ostavili vidne tragove kulture i zdanja. Utopili su se ili bolje reci asimilirali u sredinu u kojoj su ziveli. To je putokaz svakome ko se odluci da zivi u Srbiji, novo izabranoj zemlji da postuje njene zakonitosti. Pod takvim uslovima smatram da su otvorena vrata svakom imigrantu iz bilo koje zemlje. Jos jedna nekontrolisana i neregulisana najezda Kineza u Srbiji preti da se izrodi novi problem u koliko se njihov status ne podvrgne srpskom zakonodavstvu. Nacin pecalbarstva Kineza danas u Srbiji i iznosenja kapitala van zemlje je problem koji ce u bliskoj buducnosti osiromasiti Srbiju. Sve ovo navodim kao iskustva koja bi se mogla primeniti ili urediti po sopstvenim zahtevima nase bogate Srbije koji bi zarko zeleli da imaju takvu zemlju ali ne i politicke vodje.Vidanovic

Unesko negira srpsko nasledje na Kosovu

UNESKO NEGIRA SRPSKO NASLEDJENakon proslogodisnjeg martovskog pogroma Srba na Kosmetu i verbalne osudeAlbanaca od strane meddjunarodne zajednice nema nikakvog pomaka ka boljem.Albanci na Kosmetu nesmetano i uz pomoc medjunarodne zajednice sprovode svojplan o nezavisnom Kosovu.U pogromu je unisteno izmedju ostalog i 150 srpskih manastira.Medjunarodna zajednica pred svetom je obavezala vandale Albance da obnoveunistena duhovna zdanja i domove izgnanih Srba. Rugova je licno preuzeoobavezu na sebe da ce biti obnovljeno sve sto je poruseno i spaljeno. Prema izvestaju Republickog zavoda za zastitu spomenika obnovljeno je samo7 manastira.Preostalih 147 prema predlozima komisije UNESKO rusevine trebarascistiti, oiviciti i zasaditi drvecem , pretvoriti u arheoloska nalazistai na taj nacin izbrisati svaki trag srpske duhovnosti. Poredtoga,Medjunarodna zajednica i UNESCO insistiraju na preimenovanje Srpskogkulturnog nasledja u "Vizantisko, ili naslede na jugoistoku Evrope, paKosovsko naslede" . Srpski manastiri po zakljuccima EU i UNESKO, nisu ni postojali. Samoobnovljenih 7 manastira su registrovani u svetsku kulturnu bastinu.Grcki profesor, Evangelos Kopus, predvida osnivanje monaske zajednice naKosovu, tipa zajednice na Svetoj Gori.To prakticno znaci, stvaranje takveduhovne zajednice prepustanje Kosova Albancima.Ministarstvo kulture Srbije i Prizrensko Kosovska emparhija na celu saArtemijem, se odlucno suprotstavljaju takvim predlozima. To je negiranjesrpske istorije, srpskog pamcenja, kolevke srpskog postojanja. Na svim frontovima uz pomoc medjunarodne zajednice radi se na samostalnostiKosova .Ustav Kosova po narudzbini Rugove napravljen je od strane americkihpravnika i ceka na skupstinsko usvajanje.Albanski lobisti na celu sa Diogradijem i Dolom u americkom Kongresupripremaju rezoluciju za izglasavanje nezavisnosti Kosova. Evropski vrh vidi Kosovo kao nezavisnu drzavu u zajednici sa Srbijom iCrnom Gorom za ulazak u Evropu.Sve se to desava na ocigled drzavnog rukovodstva Srbije i Crne Gore i nepreduzimaju se nikakve mere da se tome stane na put. Kostunica, Tadic iDraskovic se bave problemima saradnje sa Hagom, dok su Srbi na Kosovuprepusteni na milost i nemilost Albanaca na ocigled KFOR i UNMIK.Polako alisigurno Kosovo ide putem nezavisnosti.
Vidanovic