02 March 2005

Karla del Ponte- dobrovoljna predaja nije saradnja

U izjavi za stampu povodom dobrovoljne predaje generala Lazarevica, Generala Gvera i ostalih iz RS nije saradnja. Kako je rekla oni nisu uhapseni, vec su se predali dobrovoljno. Znaci da je po njoj saradnja samo u slucaju hapsenja. Nema saradnje bez hapsenja ostalih optuzenih na celu sa Mladicem. Znaci nece biti saradnje i dok se svi generali ne uhapse ,dok Mladic bude na slobodi. Uzaludno je hapsenje svih ostalih bez Mladica.Pa zasto se onda nasi generali ponizavaju, gaze vojnicku cast dobrovoljnom predajom, kada to nije dovoljno. Tu jse srpska vlada bruka ikompromituje u ocima miroljubivog sveta i samih Srba.Sve je to nepromisljeno i uzaludno. Neopravdano je da se drzavljanin RS uslovljava hapsenjem od strane vlasti Srbije koji nije na teritoriji Srbije. Ponteova stalno podvlaci da je Mladic u Srbiji i ako postoji volja da se Mladic uhapsi, to se moze desiti za pola sata. Ponteova ne otkriva mesto gde se Mladic krije osim tvrdnje da je u Srbiji. Po njoj i za Bin Ladina moze reci da je u Srbiji i traziti od Srbije da bude uhapsen. Pred tim ucenama Kostunica i Tadic ostaju nemi da se nebi zamerili mocnoj Ponteovoj. Pa dokle ponizavanja Srba sjedne i druge strane.Ponteova ide i dalje svojim pretnjama. Sada preti i Natou da ce podici optuznicu zbog neefikasnog delovanja i nemogucnosti da uhapsi Ratka Mladica. Na osnovu cega ce podici optuznicu protiv Nato kada je u datom momentu izjavila kao odgovor na srpske zahteve da se protiv Nato podigne optuznica za agresiju na Jugoslaviju, da ne raspolaze podatcima za podizanje optuznice i da nije ubedjena da je to agresija vec humanitarna akcija za zastitu jadnih Albanaca od Milosevicevog terora. Progon Srba sa Kosmeta, rusenje civilnih objekata, bolnica ,skola ,obdanista, pogibija civila i neduzne dece je po njoj samo humanitarna akcija.Cak i medju srpskim izrodima postoje takva misljenja i opravdanje agresije. Jos ni jedan takav nije dosao pred udar zakona i da odgovara za svoje postupke protiv naroda i drzave. Da li se u opste moze reci da je Srbija pravna drzava ?
Vidanovic

27 February 2005

formirana vlada RSK u izbeglistvu

Juce je u Domu sindikata na vanrednoj sednici Skupstine Republike Srpske Krajine izabrana Vlada u izgnanstvu. Za predsednika vlade izabran je Milorad Buha. Prvoj sednici skupstine RSK od njene okupacije 95, predsedavao je legalno izabrani predsednik Ranko Lezajic .Ranko Lazic i clanovi skupstine RSK izabrani su od naroda 93.godine.
Skupstina je donela rezoluciju o delovanju kod EU i UN za resenje srpskog pitanja u Hrvatskoj.
U rezoluciji je podvuceno da Hrvatska ne moze u Evropu bez resenja pitanja Srba u RSK, koji na ovim prostorima zive vise od 1000 godina.Okupacija RSK je privremenog karaktera i zadatak vlade u izbeglistvu je da politicim delovanjem resi pitanje njenog statusa. Kako je naglaseno vlada u izgnanstvu predstavlja vecinu izbeglog stanovnistva i ima sve atribute legalne vlasti.

Politicki potez Srba u izbeglistvu formiranjem Vlade u izbeglistvu je od velikog znacaja za buducnost Srba na prostoru danasnje Hrvatske i delovanju na medjunarodnom planu.
Potez je neocekivan i za Hrvatsku i Evropu i predstavlja veliko iznenadjenje. Dolazi u trnutku kada Albanci postavljaju pitanje nezavisnosti Kosova od Srbije i ako medjunarodna zajednica radi na resavanju nezavisnog Kosova zasto Srbi iz Krajine nemaju prava na resavanje svog statusa. To je pozitivn politicki potez u resavanju teritorijalnog pitanja svih Srba u jednoj drzavi.
Prve zvanicne reakcije Hrvatske su osudjujuce i ciljevi nedostizni. Hrvatska je, kako je receno oslobodjenje svojih teritorija resila u Oluji.Pitanje o pretenziji velike Srbije za njih je reseno.I sami predstavnici Srba u hrvatskom parlamentu su postupak formiranja Vlade u izbeglistvu osudili kao pogresan potez koji ce imati negativne politicke posledice u odnosima sa Srbijom.
Zvanicni stavovi Beograda i politickih stranaka po ovom pitanju jos nisu poznati. Na pitanje Hrvatske strane zasto vlada u izbeglistvu nije formirana ranije, isti izvor saopstava da navodno Beograd nije dozvoljavao. Da li ce to biti negirano ili potvrdjeno i kakav ce stav Beograd zauzeti za sada nije poznato.Nepoznanica je i stav Evrope i SAD.

Evropa je do sada pokazivala veliku brigu za krsenje ljudskih prava na teritoriji bivse Jugoslavije a da je pitanje Srba i njihov status u Hrvatskoj zaobilazila.To je veliki izazov za Evropu i SAD i jos jedno pokrenuto politicko pitanje koje nimalo nije pozeljno u ovom trenutku u resavanju slozenog blkanskog pitanja.
Kosovo, Republika Srpska, bivsa Republika Srpska Krajina su veoma slozena i delikana neresena pitanja-nocna mora zapada.Ako zapad pogazi rezoluciju 1244 i prizna nezavisnost Kosova ne moze olako preci preko zahteva Srba Krajine. U koliko se ide na referendum na Kosovu zasto nebi imali pravo na referendum i Kraisnici i Srbi u Republici Srpskoj.
Nastojanje Esdauena da RS utopi u unitarnu BiH je smisljen potez da bi se onemogucio referendum u RS za pripajanje Srbiji.
Vest koja je procurila iz Evrope o stvaranju nezavisnih drzava Crne Gore, Kosova i Srbije u zajednicu triju drzava je dosta komplikovano. Crna Gora je vec dostavila Beogradu predlog za samostalnost, ali je u tome sprecava Povelja zajednice Crne Gore i Srbije a pitanje Kosova rezolucija UN. Pitanje bivse RSK u ovom slucaju postaje kamen spoticanja. I RSK ima pravo na zahtev za samostalnost. Referendum o pripajanju RS Srbiji je zacrtan Dejtonskim sporazumom. Holbruk se te odredbe pribojavao i svim snagama je nastojao da RS tu mogucnost ne iskoristi. U ovakvom iskomplikovanom pitanju resenja balkanskog pitanja i referendum u RS je moguc.
Vidanovic