13 January 2005

Ko je u pravu

Kako prenosi Politika od 11. januara,Sveti Sinod Srpske Pravoslavne Crkve, uputio je predlog Rasko prizrenskom eparhu Artemiju, da povuce tuzbu koju je uputio Medjunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu protiv Nemacke Francuske Velike Britanije i Italije.
Tuzba je podneta pre mesec dana zbog stete koju su albanski teroristi naneli srpskom zivlju njihovoj imovini i srpskim svetinjama. od dolaska KFORA 99. godine do danas u zonama na kojoj su bili rasporedjeni vojnici pomenutih zemalja.
U izjavi informativne sluzbe SPC konstantuje se da medjunarodna zajednica nije obavila poverene zadatke u zastiti Srba i ostalih manjina na Kosmetu.
U saopstenju se istice „spremnost Srpske pravoslavne crkve da se zauzme za unapredjivanje saradnje s medjunarodnom zajednicom”, kojoj se upucuje poziv da „mnogo odgovornije pristupi ispunjavanju preuzetih obaveza, kako bi se sprecila nova nasilja koja prete Kosovu i Metohiji”
.Takodje se kaze de je Sinod SPC tuzbu koju je episkop Rasko-prizrenski Artemije podneo protiv navedenih drzava „razumeo kao opravdani protest protiv svega sto se poslednjih pet godina desavalo i jos se desava sa Srpskom pravoslavnom crkvom, srpskim narodom i njihovom imovinom i kulturnom bastinom na Kosovu i Metohiji.
Sveti Sinod SPC opravdava zahteve podnete tuzbe pa i pored toga predlaze njeno povlacenje. Spremnost SPC da se zauzme za saradnju sa medjunarodnom zajednicom je , cini se ,prilicno zakasnila. Njen glas se nije cuo do sada. Zajednicki stavovi unutar pravoslavne Crkve su izostali.
Delovanje Vladike Artemija u ovom slucaju se drugim recima neopravdava. Odluka Vladike Artemija je samovoljna.
U odluci Vladike Artemija ima i neke nelogicnosti. Na ime taj isti Artemije je pre podnosenja tuzbe, opet samovoljno italijanski odred zasipao pohvalama, da su cak i ineki italijanski vojnici priesli u pravoslavce. Njihovi komandanti nagradjivani zbog toga sto su odgovorno i savesno obavljali svoju misiju na Kosmetu.
Sve je to palo u vodu.I pored tih pohvala iI protiv Italije je podneta tuzba za neizvrsavanje poverenih zadataka. Odluka o podnosenju tuzbe protiv Italije je delovala kao grom iz vedra neba. medju Italijanima. Sa cudjenjem je prihvacena od politickih krugova i javnog mnjenja Italije.
Zbog svega sto je Artemije izneo o italijanskim snagama Kfora ,logicno je da je Italija trebala biti izuzeta iz tuzbe. Nelogicno je da se posle onolikih upucenih pohvala sada okrivljuju zajedno sa ostalima za neodgovorno obavljanje svoje misije.i istovremeno svrstavaju u red onih koji nisu opravdali poverenje i preuzete obaveze koje proisticu iz rezolucije SB,UN 1244.Pa ipak to su okupacione snage koje ne zasluzuju takve pohvale.
Predlog za povlacenje tuzbe upucen Vladiki Artemiju i pored svih konstatacija trenutnog stanja na Kosmetu govori o unutarnjim slabostima SPC.Nejedinstvenim stavovima i samovolji pojedinih arhiepiskopa.
Arhiepiskop Artemije je poznat po samovolji. Neovlasceno je posle povlacenja srpske vojske otisao na noge Taciju i izvinio se za sva nedela vojske i policije prema Siptarima.Za taj svoj postupak sigurno nije dobio blagoslov Patrijarha.
Na putovanju po Americi takodje je davao neovlascene izjave na stetu srpskog naroda. Njegovi postupci su osudjeni u dijaspori ali ne i od strane Patrijarha.
Ovom prilikom njegovi postupci zvanicno nisu osudjeni, naprotiv opravdani, ali se ipak sugerise povlacenje tuzbe. Reakcije Artemija bar za sada nisu poznate. Radi jedinstva u SPC ipak do ovoga nije trebalo doci. Ko je kriv tek ce se videti. Ipak po svemu sudeci nije trebalo zauzimati stav da se tuzba povuce.
Najlogicnije bi bilo da se uputio apel za izuzece Italije zbog tih silnih pohvala od strane Artemija. Do apela SPC medjunarodnoj zajednic za saradnju nije stalo. Apel je dosao cini mi se prekasno ,kada se desilo ono sto se vec desilo bez zvanicne reakcijeSPC.
Sudeci prema onome sta se sada na Kosmetu desava,na pomolu je martovska repriza . Albanci se javno naoruzavaju najsavremenijim oruzjem, tenkovima i helikopterima, dok srpsko rukovodstvo i armija sve to hladnokrvno posmatra i dalje se po diktatu radi na transformaciji , ili bolje reci unistenju nase vojske.
Moral vojske je unisten.Borbena gotovost i spremnost za odbranu otadzbine dostigla je najnizu tacku u istoriji srpske vojske.Sposoban oficirski kadar je najuren iz redova armije. Svi oni koji su pokazali herojstvo i ratnu vestinu u odbrani zemlje od agresora NATO 99. godine su kao takvi nepotrebni. Ne samo da su najureni nego i okrivljeni za ratne zlocine.
U vrhu armije glavnu rec vode inostrani savetnici i Medjunarodna krizna grupa. Ucestala ubistva u vojjsci, pa cak i javni pozivi da ocevi ne salju svoje sinove u vojsku, su delo inostranih sluzbi ciji je cilj potpuno unistenje nase armije. Cak se ide i nato da se vojska povuce sa granice. To znaci legalizovati sverc oruzjem, droge, trgovinu belim robljem i raspad drzave.To je suluda politika kretenoidnog politickog vrha zemlje, koji nezna osnovne zadatke i obaveze koje pred njim stoje u odbrani zemlje , interesa i zastiti nacije.Srbijo probudi se.
Vidanovic