16 November 2003

i treci put neuspeli predsednicki izbori u Srbiji

From:
To: "Miroslav Antic"
Subject: Po treci put neuspeli predsednicki izbori u Srbiji
Date: November 16, 2003 10:37 PM

Predsednicki izbori za predsednika Srbij po treci put nisu uspeli. Kao sto se i ocekivalo izbori su propali zbog bojkota izbora od strane gradjana Srbije. Na izbore je izaslo svega 38.3% birackog tela. Od svih predsednickih kandidata SRS- Tomislav Nikolic je osvojio najveci procenat biraca cak 46.99%. Rdugi je Micunovic sa 35.3% i treci Ilic sa 9.3%.
Na svim izbornim mestima Nikolic je osvojio najveci broj glasaca izuzev u Beogradu ,gde je Micunovic ispred Nikolica za samo 1.7%. Najveci uspeh Nikolic je zabelezio na Kosmetu 77.6% u Jugoistocnoj Srbiji preko 50%. ULeskovcu je osvojio preko 60%.
U ovoj predizbornoj trci Micunovic je najveci gubitas, i ako se prognoziralo od strane DOS l rezimskih agencija za ispitivanje javnog mnjenja da ce Micunovic ovoga puta pobediti Nikolica. Micunovic je ispao zrtveni jarac DOS. DOS je ovim izborima dobio lekciju,poraz na izborima na osnovu kojih se izvodi zakljucak da na parlamentarnim izborima se moze samo potvrditi taj neuspeh i proslo vreme vladavine DOS.

Gradjani Srbije treba da shvate znacaj parlamentarnih izbora, izadju na glasanje i glasaju za ljude koji ce ih prestavljati u buducem parlamentu,biti u mogucnosti da izvedu Srbiju iz trenutne ekonomske i politicke krize, stanu na put dosadasnjim anti spskim elementima, koji su doveli Srbiju do propasti.
DOS je za protekli period od 5.oktobra do danas, pokazao svu svoju nesposobnost i odanost interesima zapada na stetu srpskog naroda .Doziveli su kaznu naroda na predsednickim izborima i stitice ih narodni sud i na parlamentarnim izborima.
Kako je najavljeno najvece politicke partije na izbore ce izaci samostalno. Moguce koalicije su predvidjene za posle izbora. Prema nekim pokazateljima favoriti su Radikali, zatim DSS, SPS i najzad G17plus. Govorka se da bi izmedju DSS, DS i G17plus moglo doci do ponovne koalicija ,sto su izgledi minimalni. To su zelje Zapada i samog DOS. Medjutim dosadasnji neuspesi DOS , pokopali su sve sanse za ponovno osvajanje vlasti.

Ocene svetske javnosti o neuspehu predsednickih izbora po treci put, jasno govore o nesposobnosti Vlade,ogrezloj u korupciji i kriminalu koji su doveli DOS do politickog kraha.

INTEREGNUM
Raspustanjem Skupstine i neizborom predsednika Srbije , u Srbiji je nastao interegnum, politicki vakum cije resenje ce potrajati sve dokle dok se ne konstituise Skupstina i ne izabere predsednik Srbije. U tom periodu se ne mogu desavati nikakve politicke odluke. Vlada ce predstavljatii vlast do konstituisanja Skupstine i izbora predsednika bez posebnih ovlascenja.

Postavlja se pitanje ko ce raspisati naredne predsednicke izbore? U raspletu gordijevog cvora umesani su pravni strucnjaci sa svojim tumacenjima i iskljucivim sugestijama. Po jednima Natasa Micic bi mogla da raspise nove predsednicke izbore, kao dosadasnji VD predsednika Srbije.U opciji je i predsednik Vlade Zoran Zivkovic, koji bi bio nadlezan za raspisivanje novih izbora. Postoji i treca opcija da se izbori za predsednika Srbije raspisu nakon konstituisanja Skupstine.Raspisivanje izbora pala bi u nadleznost predsednika Skupstine. Po svoj prilici najrealnija je ova opcija. I sam Zivkovic je u brifingu posle neuspeha predsednickih izbora izjavio da je raspisivanjepredsednickih izbora nadleznost Skupstine Srbije.
Novi izbori za predsednika Srbije moraju se raspisati u roku od 60 dana. Do Parlamentarnih izbora ostalo je jos 42 dana, sto daje dovoljno vremena i sansi da se u ovom roku raspisu izbori. Ko ce biti novi kandidati za sada je nepoznanica. Jedino se za sigurno moze reci da ce se Tomislav Nikolic ponovo kandidovati ispred Radikala . On sebe smatra favoritom i veruje u svoje birace,svoja obecanja data biracima i prezentiranim izbornim programom.U koliko DOS nije izvukao pouke iz sadasnjeg poraza na predsednickim izborima sa svojim predstavnikom Micunovicem i kojim slucajem ne pronadje novu licnost, sa Micunovicem je siguran ponovni poraz.

Predstoje konsultacije u okviru DOS i analize predsednickog neuspeha i svakako ce se traziti nova resenja. To ce ocekuje i od dosadasnjih politickih partija koje su izasle sa svojim kandidatima, da preispitaju svoje neuspehe.
Jedno je jasno da bez masovnog izlaska na izbore nema uzpeha. U koliko se zaista zeli da Srbija dobije Skupstinu po meri biraca, krene pravim putem demokratskog preporoda i prosperiteta Srbije, kljuc je u masovnosti izlaska na izbore.

Svi na izbore za novu Srbiju u izgradnji nove buducnosti otadzbine.
Sava Vidanovic