16 March 2007

istina je progledala

PRAVDA JE PROGLEDALA
Odluka Medjunarodnog Suda Pravde u Hagu na tuzbu BiH protiv bivse SRJ da u ratu 92-95 u BiH nije bilo genocida, uzdrmala je svetsku javnost.Odluka je razocarala srpske protivnike s jedne i docekana sa odusevljenjem, s druge strane. Istina, razum i pravda je najzad progleda.Neistina i satanizacijaSrba je sahranjena. Genocida u BiH po odluci suda nije bilo. Time je skinuta svaka krivicna odgovornost Srba za navodni genocid u BiH u minulom ratu. Zahtev za ratnu otstetu Bosnjaka u iznosu od nekoliko stotina milijardi dolara je pokopana zelja.

Sama odluka Medjunarodnog Suda Pravde namece preispitivanje i reviziju javnog mnjenja o satanizaciji Srba i svih dosadasnjih pojedinacnih odluka haskog Tribunala. Kolektivna odgovornost Srba za genocid u Bosni i pojedinacne sudske odlukeu haskog Tribunala nemaju pravnog osnova. Odluka Medjunarodnog Suda Pravde, sama po sedi diskredituje politicki sud u Hagu. To je noz u ledja pravdi Tribunala koji je do sada izrekao brojne presude protiv Srba za genocid u Bosni.Ne postoji odgovornost Srba za genocid specijalno u Srebrenici, zbog koga je u zapadnim krugovima i stampi dizana najveca prasina.Satanizacija Srba oko Srebrenice dostigla je kulminaciju.Osim praznih reci i fabrikacija nista nije dokazano[vidi napis-www.antic.org/vidanco/]

U svetskoj javnosti nastala je konfuzija i ostre reakcije na odluku suda.Upucuju se ostre , neopravdane i bez osnova kritike na racun odluke suda.To su poslednji pokusaji odbrane zauzetih ranijih stavova o Srbima, kao kolektivnog genocidnog naroda , dezurnog krivca svih zla na prostorima bivse Jugoslavije.
U svom kritickom osvrtu na odluku MSP najdalje je otisla profesor medjunarodnog prava Rut Vudword,-SAD, koja se tim povodom oglasila u Njujork Tajmsu i pokazala svu svoju nezrelost, pristrastnost i nepoznavanje medjunarodnog prava.To je clanak po narudzbini, radi opravdanja politickih stavova zvanicnog Vasingtona u satanizaciji i mediskoj kampanji protiv Srba.Pored nezadovoljstva Bosnjaka, kao ostri kriticari odluke MSP pokazali su se predstavnici nevladinih organizacija i pojedinci u sluzbi zapadu.
U ime Bosnjaka Silajdzic je u besu na neprihvatljivu odluku MSP i suprotstavljanje politici Dodika po pitanju Kosmeta i referenduma za otcepljenje RS iz sastava BiH[ u koliko se Kosmet izdvoji iz Srbije], lansirao tezu za izdvajanje Srebrenice iz sastava RS kao posebnog regiona. O tome je opstinsko rukovodstvo Srebrenice trebalo da se izjasni posebnom odlukom na sastanku na kome su pozvani predstavnici medjunarodne zajednice sa teritorije BiH.Sastanku se nije niko odazvao, sto se moze protumaciti kao neuspeli pokusaj cepanja RS.

NOZ U LEDJA HASKOM TRIBUNALU
Medjunarodni Sud Pravde, je oslobadjajucu presudu doneo na osnovu medjunarodnog prava, za razliku od politickog suda Karle del Ponte, koji donosi odluke na osnovu etnicke pripadnosti. To je kvazi politicki sud UN donet sa jednim ciljem da sudi Srbima Sud Karle del Ponte slucaj Srebrenice je okarakterisao kao genocid. Medjunarodni Sud Pravde Srebreniu nije pominjao kao slucaj genocida, niti je stavljena na dusu Srbiji komandna odgovornost. Iz toga se izvodi zakljucak da se optuznica Slobodanu Milosevicu za genocid i ostalim optuzenim Srbima za komandnu odgovornost u doglednoj buducnosti mora preispitati. Da je Tribunal u Hagu svoje odluke donosio po etnickoj pripadnosti najbolji primer je Oric, koji je kao komandant Srebrenice odgovoran za ubistvo preko 3. 000 Srba u Srebrenici i okolini i paljenju srpskih sela .Jednostavno odlukom suda Karle del Ponte Oric je oslobodjen svake krivice.
Pozitivna i pravedna odluka MSP u Hagu, daje osnova za pravu sliku o Srbima u samoj Srbiji i Republici Srpskoj, koji se moraju u ocima svetske javnosti osloboditi anatemije genocidnog i zlocinackog naroda. Ujedno odluka MSP je jasan signal Hrvatskoj da ce najverovatnije i njihova tuzba za ratnu ostetu doziveti istu sudbinu.Oslobadjasuca presuda MSP za Karlu del Ponte i Tribunal u Hagu je noz u ledja.Ta odluka ce svakako ubrzati preispitivanje rada Tribunala i njegovo skoro ukidanje, kako je vec najavljeno.
Nas ekspertski tim na celu sa profesorom Stojanovicem u odbrani protiv bosnjacke optuznice za genocid na MSP, od samog pocetka bio je ubedjen da nema osnova za donosenje odluke o genocidu u Bosni. U pocetku se ocekivalo da ce tuzba biti odbacena sa obrazlozenjem da slucaj nije u nadleznosti suda. Takvo misljenje temeljeno je na osnovu odluke MSP da odbaci tuzbu SRJ protiv NATO alijanse za ratnu odstetu nacinjenu u agresiji na SRJ 99. godine sa obrazlozenjem da Jugoslavija nije stalna clanica UN.

BECKI PREGOVORI O STATUSU KOSMETA ZAVRSENI BEZUSPESNO.
Becki razgovori na najvisem nivou 10. marta zavrseni su, kako se i ocekivalo bez rezultata. Sastanku na najvisem nivou sa srpske strane prisustvovali su pored stalne ovlascene delegacije i predsednik Srbije Tadic i predsednik vlade Kostunica. Predlog predstavnika UN Martija Ahtisarija je od strane srpske delegacije odbacen u potpunosti.Srpski pregovaracki tim je ostao pri svom zahtevu da je Kosmet neotudjivi deo suverene drzave Srbije, dok je delegacija Pristine ostala pri stavu nista manje od nezavisnosti.
Ahtisari je predlog o resenju Kosmeta preko svog izaslanika Roena juce 15. marta urucio Svetu Bezbednosti na resavanje.Stav Kostunice je da se pitanje Kosmeta u SB ne moze resavati po predlogu Ahtisarija, vec da se ocekujje nasatavak daljih pregovora o Kosmetu. Ruski stav je da je predlog preuranjen i da se ne ocekuje odluka SB po predlogu Ahtisarija.Svaka odluka koja nije prihvatljiva za Beograd bice sprecena ruskim vetom. To je je tvrdi stav Rusije. Nagovestava se da ce se i Kina pridruziti stavu Rusije. Zapad na celu sa Vasingtonom i dalje insistira na resavanju bez odlaganja statusa Kosova. Zapad podrzava predlog Ahtisarija kao kompromis za obe strane. U Vasingtonu se istice da svako drugo resenje osim nezavisnosti preti miru na Balkanu. Kosmet je pod kontrolom UN od 99. godine, koji je intervencijom NATo u sadejstvu sa OVK oslobodjen rezima Slobodana Milosevica i ne moze se vratiti ponovo pod jurisdikcijom Srbije , istice se u zapadnim konstatacijama. Kosmet je vazna strategiska tacka za Ameriku i povratak pod jurisdikcijom Srbije je neprihvatljiv za SAD, kao ni za kosmetske Albance.U koliko se prizna nezavisnost Kosmeta mimo svih medjunarodnih normi, povelje UN i Ustava Srbije, to ce biti podsticaj svim konfiktnim podrucjima u svetu za sticanje nezavisnosti.To ce biti po prvi put krsenje povelje UN da se jednoj clanici UN prekrajaju granice. Po zapadnim tvrdnjama Kosmet je jedinstven slucaj koji nece imati uticaj na ostala zarna podrucja u svetu.
Kosmet je kolevka srpske pismenosti i kulturne bastine, koji se mora braniti svim raspolozivim sredstvima u slucaju prekrajanja granica Srbije. Medjunarodna zajednica i misija UN na Kosmetu je pretrpela poraz. Rezolucija SB 1244 nije ispostovana. Njome se garantuje garancija da je Kosmet sastavni i neotudjivi deo Srbije . Svako odstupanje od obaveza rezolucije 1244 u SB je za Srbiju neprihvatljivo. Sam Ahtisari tvrdi da ce njegov predlog u SB o statusu Kosmeta biti usvojen i da ce taj predlog u SB podrzati i sama Rusija i pored toga sto Rusija odbija svako nametnuto resenje kojim se protivi Beograd. Misija Ahtisarija kao medijatora izmedju Pristine i Beograda po pitanju Kosmeta je zavrsena bez uspeha.Ahtisari je otputovao da na crnom kontinentu kreira nove ratove.Po prirodi i dokazanoj praksi, Ahtisari je specijalista, medijator medjunarodnih konflikata i sukoba.