16 February 2007

Boris Tadic najavljuje nove parlamentarne izbore

BORIS TADIC NAJAVLJUJE NOVE PARLAMENTARNE IZBORE

U koliko Kostunica ne odustane od mesta predsednika vlade, Tadic najavljuje nove parlamentarne izbore. Da bi bio siguran u pobedu na novim izborima Tadic predlaze formiranje predizborne koalicije , koju bi sacinjavale stranke DS, G17pluc LDP , SPO i lista manjina.To je nista drugo do koalicija DOS. Da bi sve bilo jasno Tadic je predlozio novu koalicionu vladu na celu sa Djelicem. Resor ministarstva inostranih poslova pripao bi Vuku Draskovicu, ministarstvo finansija Dinkicu,a mesto predsednika skupstine gradjanskoj partiji Vesni Pesic. Cedi bi pripalo mesto potpredsednika vlade.Lepo to zvuci kada Tadic pravi razanj za zeca u sumi. Sta ce biti ako Kostunica formira vladu sa Radikalima. Dali ce Tadic priznati tu vladu.? Koaliciona vlada DSS i SRS je realnost u ovom trenutku. Te dve partije imaju dovoljan broj poslanika da formiraju solidnu vecinsku vladu. Jes da koalicija SRS i DSS nije po volji Evrope i Vasingtona, ali je najbolje resenje za Srbiju i srpski narod.Ovoga puta srpski inat je potrebniji vise no ikada do sada.

DEKLARACIJA O KOSMETU
Skupstina Srbije je formirana po kratkoj proceduri. Na prvoj konstitutivnoj sednici donesena je Rezolucija o Kosmetu. Po rezoluciji skupstine odbacen je Ahtisarijev plan o resenju statusa Kosmeta. Dat je mandat novoj pregovarackoj ekipi za pregovore u Becu 21 .februara.Pregovaracki tim ce morati da podnese izvestaj skupstini na odlucivanje. Pregovori Beograda i Pristine odvijace se uz prisusto Ahtisarija. Bice samo dve sednice, nakon cega ce Ahtisari komletirati svoj predlog i prezentirati ga SB do kraja marta. SB svoju odluku o statusu Kosmeta , kako se ocekuje treba da donese do septembra.
Reakcije na rezoluciju skupstine kojom se odbija u potpunosti Ahtisarijev plan za EZ i Vasington nisu iznenadjujuce. Sam Ahtisari je izjavio da nije ocekivao prihvatanje njegovog plana. Celnici Evrope i SAD ostaju pri podrsci Ahtisarijevog predloga. Pristina je nezadovoljna sto se Ahtisarijevom predlogu ne spominje nezavisnost. Ceku, radi utehe Albancima je rekao da ce na predstojecim pregovorima u Becu dopuniti Ahtisarijev plan i da od nezavisnosti nema odstupanja. Tvrdi stav Albanaca i dalje stoji. Tesko je da ce se postici bilo kakav dogovor kojim ce biti zadovoljane obe pregovaracke strane. Predlog za resenje Kosmeta SB sacini ce Ahtisari i prezentirat SB na odlucivanje. Jos uvek je u opciji priznanje nezavisnosti Kosova individualno od strane pojedinih drzava, da bi se izbeglo eventualno rusko veto.Takva odluka je veoma opasna po mir u citavom svetu.
DEMONSTRACIJE NA KOSMETU
Predlog Ahtisarija naisao je na reakcije kosovskih Albanaca. U subotu su odrzane velike demonstracije u Pristini u kojima je bilo dosta povredjenih pa i nekoliko zrtava u sukobu sa policijom. Pristalice nezavisnog Kosova organizovale su demonstracije na kojima su ucestvovali i Albanci iz Makedonije i Crne Gore. Napetost na Kosmetu je ocigledna. Postoji bojazan da ce se ponoviti martovski pogrom. Medjunarodne snage izrazavaju spremnost da ce suzbiti bunt ma sa koje strane dosao. Meta su preostali Srbi na Kosmetu i u slucaju ponavljanja martovskog pogroma iz 2004, Srbi iz Srbije ne mogu sedeti skrstenih ruku.
Vidanovic