08 February 2007

RANJENI BEOGRAD

Beograd je u istoriji svog postojanja bio meta mnogih osvajaca, bezbroj puta rusen, osvajan i ponizavan. Uprkos svemu tome prkosan i ponosan jos uvek postoji. Svakom okupatoru je video ledja. I danas u zagrljaju Save i Dunava na raskrsnici puteva Istok,zapad, sever i jug nezaobilazna je strategiska tacka i meta svetskih sila. Ranjavan je 41. na dan Uskrsa 6. aprila, kada su se na Beograd obrusile nemacke Stuke . Od strane saveznika bombardovan je14.aprila, 6. septembra i 18.maja 44. godine. Te rane je Beograd brzo preboleo. Ali nanete rane od strane Nato agresora u prolece 99. godine Beograd jos uvek nije preboleo.Jos uvek krvari .Beograd je bio stalna meta avionia Nato u tromesecnoj agresiji 99. godine.

Prilozeni snimci u atasmentu iz Nemanjine ulice svedoce o tom zlocinu Nato na Beograd.Mnogim prolaznicima i namernicima skrecu paznju stravicni snimci o delu nevidjene agresije svetskih mocnika ,koji su istresali tovare bombi i Tomahavki na Beograd i citavu Srbiju ,da bi pokazali svoju moc i osvajacke apetite . Rusevine zgrade Generalstaba vojske Jugoslavije i okolnih objekata su spomnik agresoru, kao svedocanstvo mrznje i nepomirljivosti prema agresoru. Mnogi od tih zlocinaca su posetili Beograd zaboravivsi svoja dela i rane koje su naneli Beogradu. Da li je iko od tih "dobrotvora" prolazeci Nemanjinom video taj spomenik zlocina., pokusao da da odgovor zasto je izvrsena agresija na Beograd i Srbiju.Da li se iko setio da tvorca agresije Solanu, koji je bezbroj puta posetio Beograd ,provede Nemanjinom i pokaze mu taj velicanstveni spomenik Agresiji.Umesto toga taj isti srpski zlocinac i mnogi drugi se docekuju kao najveci prijatelji sa svim pocastima gostoprimstva.Svakog takvog gosta i prijatelja zvanicne posete Beogradu treba obavezno provesti Nemanjinom da makar pocrveni i postidi se svojih postupaka, nanesenog bola i ponizenja gradu i narodu Srbije. Svaki ko to vidi morace da se dosta potrudi da opravda nacinjene zlocine. ili da dokaze da nije zlocinac.Da shvati da za razliku od politicara, narod ne oprasta zlocine.

Posle potpisivanje sporazuma o pridruzivanju, Nato je otvorio stalnu kancelariju u Beogradu.Zasto se Stankovic, kao ministar vojske, ili Tadic nisu setili da odrede kancelariju za predstavnike Nato, sa pogledom u zgradu Generalstaba. Mozda bi to imalo nekog psiholoskog dejstva i da makar shvate da nisu imali nikakva moralna prava da 90 dana u neobjavljenom ratu zasipaju bombama Beograd i Srbiju.U agresiji u kojoj su izgubili zivote mnogi nevini ljudi, porusene su skole , decja zabavista ,bolnice, mnogi mostovi i fabrike ,gradovi i sela Srbije . Ako svim tim srpskim prijateljima nije moguce prikazati sve zlocine, recimo mesto na kome je mala Milica Rakic poginula ,njen grob i spomenik ,koji ce vecito sejati mrznju prema agresoru, naselje u Aleksincu, most u Varvarinu, vecni spomenik opomene , ucenica beogradske gimnazije , izvrsne matematicark Milene, koju su roditelji sklonili na sigurno mesto kod bake i dede u Varvarinu.Sudbina je tako htela da prezivi bombardovanje u Beogradu i nadje smrt bas na mostu u Varazdinu koga su Nato avioni F16 bombardovali u trenutku kada je Milena prelazila most.

Za razliku od Beograda i Nemanjine, sve je to nemoguce predociti zlotvorima, koji se ponosno setaju Beogradom.. Njihovi ciljevi bombardovanja su bili jasni. Trebalo je slomiti srpski otpor, pravo na odbranu svoje zemlje.Okupirati zemlju i trajno oteti KIM.Takozvana humanitarna akcija za zastitu albanske manjine na KIM je bio samo povod da se trajno okupira juzna srpska pokraina.

Na Kosmetu je izgradjena najveca posleratna vojna baza,ciji su temeli udareni pre nego sto je pala prva bomba na Srbiju. Kosmet i Bonstil su otskocna americka daska za osvajacke pohode prema istoku, kontrolu srednjeg istoka i kaspiskog basena bogat velikim nalazistima naftinih energenata. Trebalo je zastiti naftovod od kaspiskog regiona, preko Crnog Mora, Bugarske ,Kosmeta do jadranskih luka, odakle se tankerima transportuje dalje do Evrope i gladnog americkog trzista. Da se izbije do ruskih granica i bivsih republika Sovjetskog Saveza. Poznata je izjava tadasnjeg sekretara stejta Olbrajt, koja je rekla da izbijanjem na ruske granice Amerika zeli da pokaze svoje prijateljstvo Rusima. Amerikanci su visoki rastom i zele da vide sta se desava u Rusiji. Teznja Amerike je da se docepa Sibira i njegovog bogatstva koje je nepoznanica za Ameriku. I tu je Olbrajtka svojom mudrom izjavom rekla da nije fer da Rusi poseduju takvo bogatstvo u Sibiru, koje nije dostupno Americi.

RUSIJA SE VISE NE SAGINJE
Prosla su vremena kada je Rusija za vreme prestrojke zavisila od Zapada. Rusija je naglo ekonomski stala na noge od koje danas narocito zavisi Evropa .Ruski ekonomski potencijal i bogatstvo energetima cini je danas nezaobilaznom silom na medjunarodnom planu. U ekonomskom i vojnom pogledu Rusija postaje balans politicke ravnoteze u svetu. Jelcinova era i saginjanje Rusije je proslost.Ruski uticaj na svetska dogadjanja u politickom smislu je znacajan.
U pogledu Kosova, kada se bije bitka za nezavisnost, Rusija se suprotstavlja medjunarodnoj zajednici i Vasingtonu da status Kosmeta bez saglasnosti Srbije, medjunarodnog prava i rezolucije SB1244 nema prodje. Ovih dana je izaslanik UN Ahtisari obelodanio plan za resenje Kosmeta, koji je suprotan svim medjunarodnim atributima, kumanovskom sporazumu i rezoluciji SB1244. Predlog Ahtisarija za Beograd je neprihvatljiv.Vecina zapadnih politicara ocenjuje sporazum kao kompromisno resenje prihvatljibvo za obe strane. Medjutim predlog o nezavisnosti Kosmeta je neprihvatljiv i za neke clanice evropskog parlamenta i kontakt grupie.

Po oceni mnogih analiticara Ahtisarijev predlog je pisan u Vasingtonu. Ahtisari je kao izaslanik UN postavljen da sprovede implementaciju kumanovskog sporazuma rezolucije 1244, sto do danas nista nije sprovedeno. Ni govora o povratku izbeglih Srba, povratku srpske vojske i politicije, multi etnickog drustva, razoruzanju OVK, garanciji da je Kosmet neotudjivi deo teritorije suverene drzave Srbije. U trenutku kada u Srbiji nije formirana vlada i konstituisana skupstina forsira se nastavak pregovora 13. februara u Becu. Na sastanku svih politickih partija zauzet je stav da se hitno formira vlada i skupstina Srbije i da se nakon toga razmotri predlog Ahtisarija o Kosmetu, formira pregovaracki tim .U koliko vremenski nije moguce da se izabere pregovaracka grupa, da Tadic mora u Bec 13. februara

Rusi ne odustaju od neprihvatljivog resenja Beograda u SB.Rusko veto je jos uvek u opciji kome ce se po svim ocekivanjima pridruziti i Kina. Vasington je pokusao na sve nacine da u predlogu Ahtiserija izbegne rec nezavisnost da bi se sprecilo rusko veto. Nakon objave predloga ruski stav se dale potvrdjuje da ce se Rusija suprotstaviti svakom resenju koje nije prihvatljivo za Beograd. Taj ruski stav iznenadio je Vasington, te je u razmatranju odluka van SB, gde bi pojedine drzave individualno priznale nezavisnost Kosova. SAD bi bile prva drzava koja bi priznala nezavisnost Kosova. Priznavanje nezavisnosti Kosova bi bio opasan presedan za stabilnost u regionu i druga zarista u svetu u kojima su potencijalne mogucnosti za nezavisnost. Najnoviji stav SAD je ponuda 3 milijarde dolara za kupoviu Kosova. Ponuda nije definitivna zatvorena, sto se nagovestava i suma veca od 5 milijardi dolara.To je ocena prihvatljivija od cene koja se ocekuje u slucaju nasilnog otcepljenja. Nezavisnost Kosova je velika opasnost za nove sukobe svetskih razmera. Da li ce Vasington pored Iraka i Avganistana uci u novi konflikt na Balkanu je veliko pitanje. S obzirom na stav demokrata u Kongresu SAD, koji osudjuju spoljnju politiku Busa malo je verovatnoce da ce doci do americkog angazovanja u sukobu na Kosmetu. Trenutno napetost na Kosmetu je ocigledna. Pojacavaju se mere predostroznosti i spremnost na suzbijanje svakog sukoba na kosmetu. Braca slovenci salju na Kosmet 600 svojih vojnika. To nije iznenadjujuce,kada se zna da su seSlovenci ponudili da obucavaju vojne i diplomatske kadrove Kosova i izjasnili da ce priznati nezavisnost Kosova. Nisu jedini. Kosmet , tu svetu srpsku zemlju, srpski Jerusalim ,Srbi moraju braniti svim raspolozenim sredstvima .
Vidanovic