03 February 2007

Ahtisari prezentirao Beogradu predlog za resenje pokraine

ARTISARI PREDAO PREDLOG STATUSA POKRAINE BEOGRADU
Kako je ranije najavio predstavnik UN Ahtisari 2. f ebruara Beogradu svoj predlog za resenje Kosova przentirao je predsed kucanih strana..
?????: ?????? ????? ???? ?????????? ??????????? ???
?????????? ?????? ????? ????? ??????? ?? ???? ?? ?? ? ???????? ?????? ??????? ??????? ?????? ? ???????? ?????????? ?? ??????? ?????????? ???????? ?? ?????? ??????????? ??????, ??? ?? ??????????? ? ????????????? ?????????? ?????? ??? ??? ??????????. „??? ???? ?? ????????, ??? ? ??? ????? ????????, ??????????? ???? ?????? ????????? ?? ??????????? ?????? ? ????????”, ?????? ?? ?????.

S druge strane premijer Kostunica je ocenio da je predlog nelegalan.

?????????: ??????????? ??????? ???????????
?????????? ????? ?????? ???????? ????????? ?????? ?? ???? ?? ?? „???????????” ??????? ?? ?????? ?????? ??????????? ?????????? ?? ??????? ??????????. „????? (???????????) ??????? ???? ?????? ?? ? ?????? ???????????? ????? ?? ?????? ???????? ??? ? ?????????? ? ?????. ?? ????? ?? ?? ??????????? ??????? ???????????”, ?????? ?? ? ?????? ?????????. ?????????? ????? ?????? ?? ????? ?? ????????? ?? „???? ???? ?????? ?? ?? ???? ???????? ???????? ?????? ? ?? ?????? ? ??? suverenitet I teritorijalni integritet, niti da prekraja njene medjunarodno priznate granice.’
Ahtisari je posle sastanka sa Tadicem odrzao konferenciju za stampu na kojoj je naglasio da je to izbalansiran predlog za resenje Kosova a da ce se u direktnim pregovorima Beograda i Pristine postojece primedbe na predlog biti prezentirane EU, a potom prezentiran SB.UN.na usvajanje Nastavak pregovora Beograda i Pristine treba da pocnu 13. februara i do kraja meseca moraju biti zavrseni da bi se u martu predali SB UN.

Ahtisari veruje da ce predlog u EU biti jednoglasno usvojen, sto je malo verovatnoce. Spanija, Grcka Italija su vec stavile do znanja da ne podrzavaju nezavisnost Kosova. Stav Rusije je vec poznat da nece podrzati nezavisnost Kosova. I ako je u predlogu izostavljen termin nezavisnost. Medjutim , najnoviji stav Rusije da nece prihvatiti nikakav predlog u SB.koji nije prihvatljiv za Beograd.

Inace sama konferencija za stampu se ocenjuje kao veliki politicki neuspeh Ahtisarija, koji je ostao duzan na mnoga pitanja novinara.On je izmedju ostalog naglasio da je predlog izbalansiran prihvatljiv za obe strane u kome ce eventualne primedbe biti sadrzaane u definitivnom predlogu EU i Kontakt grupi na usvajanje za odlucivanje o statusu Kosova u SB..

Prema oceni mnogih posmatraca, postavlja se pitanje zasto se forsira sa odlukom o statusu Kosova, kada u Srbiji nije konstituisana nova vlada, niti skupstina Srbije.Ne postoje zakonske mogucnosti da se konstituise skupstina ubrzo, zbog ponavljanje izbora zakazanih za 8. februar.Pregovaracki tim Srbije u dosadasnjim pregovorima smatra se nelegalnom za nastavak pregovora. Istice se potreba da se formira nova grupa pregovaraca od svih politickih partija. Predsednik Tadic je za ponedeljak zakazao sastanak sa svim politickim partijama koje ce biti u sastavu skupstine da bi ih upozna sa predlogom Ahtisarija o Kosovu..Moguce je da ce se formirati nova pregovaracka grupa. Problem je u tome sto nova skupstina treba da donese odluku o tome i zauzme stav o predlogu Ahtisarija. U slucaju da se srpska pregovaracka grupa ne pojavi 13. februara u Becu, ocenjije se da bi to uticalo na negativan ishod resenja o Kosovu. Ruski stav je da se pregovori nastave po formiranju vlade i skupstine Srbije,na cemu insistiraju i Tadic i Kostunica. Nije isklucena mogucnost da se sazove predhodna skupstina, kada je u pitanju znacajna odluka o Kosmetu. Njen mandat fakticki istice konstituisanjem nove skupstine

STA SADRZI PREDLOG
Artisarijev predlog sadrzi sve atribute drzavnosti:.
- Da ceKosovo biti multi etnicka tvorevina,
-demokratsko drustvo po medjunarodnim principim
-da ce imati svoj ustav,
- vojsku od 2500 stalnog i 800 vojnika rezervnog sastava,
- da ce biti zastupljen dvojezicki sistem
- da ce imati drzavne ambleme, grb , zastavu i himnu.
-Pravo da vodi pregovore i zakljucivanje medjunarodnih ugovora,
-pravo na clanstvo u UN.
-Pravo nasledja celokupne nepokretne imovinSrbije na Kosovu,
-Da ce preuzeti obavizu svojih dugova prema inostranstvu
-Nece imati definisanu religiju.
-Srpsi manastiri i crkve ce biti pod zastitom snage KFORa.
- Kosmetom ce upravljati evropski izaslanik koji ce imati izvrsnu vlast, pratiti inplementaciju sprovodjenja odredbi sve dok ne budu steceni uslovi za potpuno preuzimanje vlasti od strane Siptara
- Da nema teritorijalnih pretenzija niti ujedinjenje sa drugim drzavama

Ova tacka je velika podvala da se ne cenece stvoriti velika Albanija, jer bi reakcije javnosti bile velike. To je samo privremeno odlaganje stvaranje velike Albanije i ujedinjenje Albanaca Makedonije, Crne Gore i Grcke.

REAKCIJE NA PREDLOG
Moze se reci da je jedino pozitivna stvar u celom predlogu, sto je to samo osnova za resenje Kosmetskog problema i da ce se na osnovu iznesenih primedbi i dogovora dveju pregovarackih delegacija definitivno doci do , Kontakt grupatreba da koncenzusom postignu dogovor o buducem resenju Kosova i prezentiraju ga SB na usvajanje. Vrlo je tesko zakljuciti da ce sve ici glatko u ovim institucijama, kada se unapred zna da u EU i Parlamentu , pa i uKontakt grupi ne postoje usaglaseni stavovi. Definitivna odluka ce se doneti u SB. Po ruskom insistiranju glavna osnova ce biti rezolucija SB1244, kojom je garantovan teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.Ruski stav je da nece biti nikakve trgovine, kako se spekulise od pojedinih zvanicnika zapada.
Od strane evropskih zvanicnika predlog je ocenjen kao pozitivan i data podrska Ahtisariju za nastavljanje daljih pregovora, kao nov pocetak.Vasington je ocenio da je predlog izbalansiran i prihvatljiv za obe strane. U pristini je predlog ocenjen kao pozitivan korak ka nezavisnosti Kosova. Ceku je izjavio da predlog nije po njihovom ocekivanju ,ali da ce se u daljim pregovorima izneti primedbe za postizanje krajnjeg cilja nezavisnosti Kosova
Solana jeocenio da je predlog dobra osnova za dalje pregovore i usaglasavanje stavova. Srbi Kosmeta, njihov predstavnik Ivanovic je primio predlog bez ikakvog komentara sa Ahtisarijem i dao podrsku Beogradu u daljim pregovorima. Inace gradjani Severne Kosovske Mitrovice reaguju tako sto ce se boriti i braniti Kosovo. Kfor je u velikoj pripravnosti sacekao predlog Ahtisarija, spreman da reaguje ma sa koje strane doslo do nereda.I pored toga usledila su dva incidenta s Albanske strane. Napadnuta je jedna srpska skola, porazbijani prozori i izbodena nozem jedna devojka srpske nacionalnosti..

Ako se analizira odnos zapadnih sila prema Srbiji, namece se pitanje revansizma i nastavak politike treceg rajha. Velike sile zbog geostrateskog polozaja Srbije zele da za uvek zagospodare Srbijom, pre svega njenom juznom teritorijom..SAD su sagradile Bonstil, najvecu bazu ne samo u Evropi nego i posle Vijetnama da bi vecito zagospodarile tim prostorima.. Napad na SRJ planiran je jos 98. godine i nigde u svetu nije do sada zabelezeno da je povod ratnoj opciji bila zastita manjina.. Bez odluke UN Srbija je napadnuta od strane NATO i kada nisu uspeli agresijom da okupiraju Kosmet,.to im je poslo za rukom preko UN , kao navodni mirovnjaci.Pod zastavom UN snage NATO s pod plavim slemovima okupirale Kosmet na osnovu rezolucije SB. 1244. Do sada snage Kfora nisu ispostovale ni jednu tacku rezolucije 1244. Zadatak Ahtisarija kao predstavnika sekretara U bio je da realizuje rezoluciju SB 1244. Umesto toga postavljen je da po nalogu Vasingtona resi pitanje statusa Kosmeta u korist zapada Americki stav je da Kosovo u Siptarskim rukama i baza Bonstil je sigurnija sa Siptarima nego sa Srbima. U ekonomskom pogledu baza Bonstil je veliki ekonomski potencijal za Kosovo u resavanju pitanja nezaposlenosti. S druge strane jeftina radna snaga Siptara dolar dva na sat jei te kako rentabilno za Amerikance I na kraju treba istaci da se baza Bonstil pocela graditi pre no sto je pala prva bomba NATO agresije na Srbiju. Zabluda je da su Siptari vecinsko stanovnistvo, gledano na nivou cele Srbije. Zato se ta slika o vecinskom stanovnistvu iskljucivo gleda kroz Kosovo i polaze pravo na volju vecine. Ako je to razlog za nezavisnost, sta je onda sa Irskom,Skotskom, Teksasom, Novim Meksikom, pa do nekle i Kalifornijom, Baskima u Spaniji, Kurdima u Tusrskoj, Korzikom, Etonijom Letonijom, Litvanijom gde je u pojedinim regionima vecinski ruski zivalj. Sve se to zanemaruje i na Kosmet se gleda kao jedinstven slucaj, koji nema uticaja na lancane reakcije drugih zemalja koje su suocene sa trazenjem nezavisnosti..
Vidanovic