20 January 2007

Predizborna tisina

PREDIZBORNA TISINA
U oci parlamentarnih izbora 21. januara rane 2007. godine Srbijom je zavladao mir i tisina. Prestale su predizborne vike i halabuke. Srbija spava drema a njeni gradjani sanjaju o predstojecim izbornim rezultatima o buducem blagostanju koje su im ponudile politicke stranke. Narod Srbije uljuljkan tim mnogobrojnim obecanjima lidera stranaka razmisljai kome ce ukazati poverenje. Sudeci po tim obecanjima ako bi se kojim slucajem sve to ostvarilo, sto je nemoguce, Srbija bi bila najbolje mesto za ziveti na planeti. Izmisljeni ovozemaljski raj.
Lideri pak stranaka i koalicija, svaki na svoj nacin ubedjeni u rezultate predizborne kampanje trljajui ruke pripremajuci se za rados i pobednicko slavlje, plodosnim rezultatima predizborne kampanje. Na zalost mnogi ce ostati kratkih rukava, izbornim porazom. Sumirajuci predizborna obecanja razmislja ce gde su to gresili, u cemu su pogresili i preterali u nerealnim obecanjima, cime su razocarali birace te su im okrenuli ledja. Sta su drugi ucinili da osvoje srca biraca sto oni nisu.

U predizbornoj tisini ,biraci Srbije pokusavaju da sumiraju rezultate predizbornih obecanja i proslosti vladajucih partija.Razmisljaju o definitivnoj odluci kome ukazati poverenje. Da li ponovo verovati postojecoj politickoj garnituri na vlasti ili se okrenuti drugima i svoj glas dati onome ko nije imao prilike da se do sada dokaze.
Mnogim biracima se smucilo preglasno , grlato i silovito nadvikivanje na improvizovanim putujucim rtibinama predizborne kampanje sirom Srbije.Htelo se dokazati da u koliko si grlatiji da si mocniji i imas vise sanse na uspeh.U tome su prednjacili Lideri :G17 plus, Mladjan Dinkic i lider LDP Cedomir Jovanovic.Ko kakve rezultate time ce postici reci ce biraci.

Da bi se pomoglo biracima prilikom odlucivanja i ukazalo na prikupljene poene tokom predizborne kampanje ,specijalizovane agencije za ispitivanje javnog mnjenja u Srbiji dosle su do pokazatelja , rang liste svih ucesnika kolalicija i politickih partja u predizbornoj kampanji. Ti pokazatelji po misljenju gradjana daju vodece mesto Radikalima sa nesto vise od 35% popularnosti. Druga je koalicija DSS i Nove Srbije sa Kostusunicom na celu sa 22% popularnosti i DS sa liderom Borislavom Tadicem sa 22%. Cetvrta politicka partija je SPS na celu sa liderom Ivicom Dacicem sa nesto vise od 4% na samim vratima da udju u parlament Srbije.
Nakon sumiranja izbornih rezultata predstoji formiranje vlade Srbije. Ko ce formirati vladu , kakvo pregrupisavanje, ko je sve u igri za formranje mogucih koalicija m moze samo nagadjati. Jedno je jasno a to je da niko nece u koaliciju sa Radikalima. Medjutim u koliko se ne dodje do formiranja vlade u roku od 90 dana moraju se odrzati novi izbori. Ako bi se polazilo od principa demokratije najaca partija sa najvecim izbornim rezultatima, najvecim brojem osvojenih poslanika, trebala bi da formira vladu.

Sudeci prema podrsci zapada takozvanim demokratskim snagama, Radikali u koliko ne osvoje vise od 50% popularnosti i time biti u mogucnosti da smostalno formiraju vladu, ispod te granice i ovoga puta ce im to izmaci iz ruku. Koalicija DSS i DS u tom slucaju je u opticaju uz podrsku zapada. Radikali jedino racunaju na male etnicke grupacije i njihovim osvojenim poslanickim mestima da im se pridruze i uz njihovu pomoc osvoje parlamentarnu vecinu i for buducu vladu. Logicno je da Radikalima pridju Socijalisti sa svojim poslsnicima, ali je to neizvesno. Socijalisti su do sada u bivsim vladama prodavali poslanike za ministarske fotelje kao uzvrat za pridruzivanje DSS. Uz pomoc SPS predhodna klimava vlada Voislava Kostunice odrzala se sve do danas , odnosno do formiranja nove vladeje, kada joj i zvanicno prestaje mandat. Do konacnih rezultata deli nas samo jos jedan dan, kada ce se videti ko ce vladati Srbijom u naredne cetiri godine.
Vidanovic