14 December 2006

Mafija cveta Srbijom

MAFIJA CVETA U SRBIJI
Jadnu Srbiju svakodnevno potresaju slucajevi mafije i korupcije. Srbija zauzima visoko mesto na svetskoj rang listi po masovnosti sirenju mafije. Mafija je prisutna u svim segmentima drusa Srbije. .Citav sistem Srbije je podlozan korupciji i delovanju mafije. je. Ocigledno, podriveni korupcijom, nadlezni organi Srbije nisu sposobni da se bore protiv mafije i korupcije.Gde su uzroci tome? Nezakonito sticanje dobiti.Novac je motorna snaga mafiji.. Novac cini sve, vrti gde burgija nece. Novcem se otvaraju sva vrata do cilja.
.Nestasica novca ,male i neredovne plate su podlozno tlo za klijanje korupcije i mafije.Ovih dana Srbiju potresaju organizovane mafijaske pljacke drzave , koristeci se zakonskim nedorecenostima. Rec je o milionskim sredstvima novca prisvajan od strane pojedinaca organizatora mafijaskog delovanja, kao sto je naplata putarine, sverc benzina, narkotikasverc nedozvoljene robe bez carina i naplate osiguranja automobila za izmisljene saobracajne udese.. Ovom prilikom nebi ulazio u detalje koji su vec poznate javnosti iz delokruga krupnih mafijaskih radnji.Zadrzao bi se na nedostatke kontrole policije u saobracaju, cije su zrtve vozaci motornih vozil
..
PLACKA POLICIJE
Saobracajna policija na putevima Srbije nekontrolisano koristi svoj polozaj za bogacenje i harasment vozaca.. Meta policije su narocito u sezoni strani turisti, ili vozaci sa stranim registracijama koji se krecu putevima Srbije. Zaustavljaju se bez ikakvih razloga , navodnih saobracajnih prekrsaja.To je poseban nacin za ostvarivanje deviznih srestava. Susreti sa policijom se najcesce zavrsavaju kaznom vozaca kesom, koji direktno odlazi u dzep saobracajnom policajcu. Vozacu se predoci; ako zelis da pisem saobracajni prekrsaj kazna je u zavisnosti od prekrsaja od 150 eura sa reportom, pa do20 bez reporta.. Ishod je najcesce kazna u gotovom. Ako je u pitanju zaista saobracajni prekrsaj visina je znatno veca. To nebi bilo sve i jedini put da se i po nekoliko puta naplati kazna za navodni prekrsaj brzine na otvorenom putu. To na zalost cini veoma losu reputaciju policiji i nanosi velike stete srpskom turizmu.

Kao dokaz navescu iskustvo mog poznanika koji je dovoljan dokaz samovolji saobracajne policije. Naime moj prijacelj iz Kanade je putovao sa svojom porodicom avionom do Italije U Italiji je rentao automobil i preko Slovenije i Madjarske usao u Srbiju. Od Madjarske granice do Beograda je zaustavljen od policije 4 puta, kojom prilikom je ostao laksi za 200 dolara u kesu bez prijave saobracajnog prekrsaja Najcesci motiv je rutinsko cekiranje, pregledavanje prtljaga i pretres automobila. Kazna je zavisila od stava vozaca da li se bunio zbog maltretiranja ili ne. Istom mom prijatelju jednog dana za vreme boravka u Beogradu na putu za Bezaniju na Tosinom bunaru bude zaustavljen zbog navodnog nepostovanja prednosti pesaka. Ovom prilikom puko je feder mom prijatelju koji je oponirao policajcu da nije napravio nikakav prekrsaj. Bio je izveden iz automobila i zapreceno mu je oduzimanjem dozvole. Videvsi da je djavo odneo salu, pomiri se sa 150 dolara bez pisanja reporta. Nije hteo da sebi pravi neprilike i vrsi prijavu saobracajca nastavio je svoj put i najzad izasao iz zemlje sa pomisao da se vise nikad ne usudi na put automobilom.
Drugi slucaj, moj prijatelj se kasno u noci vracao iz Sapca za Beograd. U po noci bude zaustavljen od policajca koji je izasao iz kukuruza i zatrazio putne isprave Kad je saznao da moj prijatelj zivi i radi u Kanadi na jednom od univerziteta zapitao je a sta radis tamo. Sofer sam odgovori moj prijatelj. Slusaj nemoj se zajebavati samnom kazi istinu. Casna rec ja sam sofer. Ponudim pajkanu 1000 dinara da me ostavi na miru, sto on glatko odbi rekavsi da nije lud da od novinara uzme 1000 dinara da ima o cemu sutra da pise. Vozio sam oceva kola sa internacionalnom dozvolom i da na to nesmam prava, ali posto je sabacka registracija pajkan mi je progledao kroz prste. Mislim da je ono- novinar bilo odlucujuce za ovakav ishod, a mozda i sama registracija sto je pjkan sa Sabackog podrucja.

Treci primer licno iskustvo. Ja i moj skolski drug idemo autom ulicom Narodnog Fronta s namerom da izadjemo na Brankovu ulicu put Novog Beograda..Budemo zaustavljeni na samom ulazu u Bramkovu, pored Zelenog venca.. Prilazi pajkan i kaze da smo usli u zonu zabranjenog smera.. Ne postoji nikakav znak da je tom delu zabranjen prolaz Vazda se tim pravcem uklucivalo u Brankovu. Moj drug, posto mu je zatrazena vozacka dozvola, izadje napolje i pita koliko trba da platim. Pajkan rece : 2000 dinara ako trbas potvrdu, 1000 ako ne trebas. Moj drug dodade – ne trebam potvrdu , izvadi 1000 dinara, zahvali se i mi nastavismo put ka Brankovoj ulici
Dok je pajkan zavrsio sa nama na red su cekala jos 3 vozaca da im se uzme mera. Koliko je hiljadarki pajkan toga dana stavio u dzep to se nezna. Biti saobracajac i stajati na triki ulici je veoma unosan posao za prihod povrh plate. To su pojedinacni slucajevi, tesko kontrolisani, da bi se stalo na put ovakvom kriminalu. To je zaista sitan posao za uterivanje para u budzetu, ali znacajan za renome organa bezbednosti i javnog mnjenja, posebno kada je rec o turizmu Srbije.

Mafiji ima mesta i u delovanju sa policijom u drumskom saobracaju i nocnom presretanju , kontroli i pljacki putnika . Setimo se slucaja od pre nekoliko godina kada je na putu od Madjarske nakon prelaska granice nas gasarbajter opljackan. Lazni policajac prilikom pretresa automobila oduzeo mu 65000 evra. To nije bio jedini slucaj a verujem ni poslednji.Organi drzavne bezbednosti imaju pune ruke posla. Svakako trebaju poci od sebe, prociste prvenstveno svoje redove pa tek onda poci dalje i objaviti rat mafiji, korupciji i tajkunima.
Vidanovic