01 December 2006

SRBIJA U PARTNERSTVO ZA MIR

SRBIJA U PARTNERSTVO ZA MIR

Odlukom sefova drzava NATO Alijanse na samitu u glavnom gradu Letonije-Rigi odlucili su da Srbija, Crna Gora i BiH budu primljene u Partnerstvo za mir.Vest o prijemu narocito Srbije je iznenadjujuca i neocekivana. Na samom pocetku samita SAD, Britanija i Francuska su se tome ostro suprotstavljale. Neocekivani obrt SAD je prevagnuo da dodje do promene stava i prikljuci se predlagacima rezolucije da se Srboija primi u Partnerstvo za mir.. Pokretaci inicijative za prijem Srbije u Partnerstvo za mir su Spanija, Madjarska, Ceska, Grcka, Italija i Norveska.Interesantno je da je samit NATO odrzan u bivsoj drzavi velikog SSSR. To ima svakako i razloga da se ukase put buducnosti nekadasnjih Sovjetskih republika.

UZROCI PROMENE TVRDOKOROG STAVA SAD PREMA SRBIJI I SVETU
Demokrate su u trci za izbor Senata i Kongresa u svojoj platformi najavili promene spoljne politike u koliko osvoje vecinu u oba doma .Nakom izbora demokrati su osvoji vecinu i u Kongresu i u Senatu te je s pravom za ocekivati zaokret Americke spoljnje polike Bus je nemocan da vise sprovodi agresivnu politiku u svetu. Prva zrtva te Busove pogresne politike je sekretar odbrane Rumsfild, koji je morao da podnese ostavku. Predstoji preispitivanje dosadasnje Busove politike u svetu, narocito u Iraku i Avganistanu , kao i prema Srbiji. Rat u Iraku i Avganistanu je crna mrlja Americke spoljnje politike. Posle Vijetnama do sada je Amerika imala najvece gubitke u ljudstvu i naoruzanju. Vise od 2000 americkih vojnika poginulo je samo u Iraku nakon okupacije Iraka. NATO snage trpe svakodnevne gubitke u cijem sastavu su najmnogobrojniji americki vojnici. Pojedine clanice NATO povlace svoje snage iz Iraka i Avganistana. Potrebne su nove snage, sto je i za ocekivati da se vojnici novoprimljenih clanica Partnerstva za mir ubrzo stave pod komandu NATO.To je jedan od najvecih razloga za promenu stava prema Srbiji i prijem u Partnerstvo za mir. Popularnost Busa u Amerii zbog vojnog neuspeha u Iraku i Avganistanu i uopste u svetu je na najnizem stepenu u njegovoj karijeri. Demokrate nameravaju da svojim politickim zaokretom prema svetu poprave imidz SAD i time osiguraju pobedu demokratskog kandidata na predsednickim izborima. za 2. godine Zahvaljujuci takvom stanju Srbija je” bez posebnih uslova”postala clan Partnerstva za mir, kako je obrazlozio sekretar NATO Jap de Hop Sefer..

ODJECI PRIJEMA SRBIJE U PARTNERSTVO ZA MIR

Prijem Srbije u Partnerstvo za mir u politickim krugovima Srbije je iznenadjujuce neocekivan, prihvacen sa posebnim odusevljenjem. Tadic , Kostunica, Draskovic I minister Stankovic su prijem Srbije u Partnerstvo za mir okarakterisali upornoscu i licnim zasluganjem. Sam prijem po njima znaci otvaranje vrata Evrope i integracia Srbije u sve evropske institucije. Stvaranje uslova za nagli ekonomski razvoj Srbije i investiranje u privredu Srbije Pritom je naglaseno i na samitu u Rigi i izjavama srpske elite da se nesme zaboraviti na obaveze Srbije prema Hagu o izrucenju Mladica i Karadzica.
Bezusloan prijem Srbije u Partnerstvo za mir je prokomentarisan kao podrska demokratskim snagama na predstojecim parlamentarnim izborima 21. januara2007. godine.Politicke partije Srbije demokratske orijentacije ce to koristiti u politickoj predizbornoj kampanji, ali ima mesta i za sve ostale politicke partije da prijem Srbije u Partnerstvo za mir osvetle i sa druge strane, na svoj nacin, tako sto ce koristiti argumente preko kojih “demokratska opcija” olako prelazi. Rec je o negativnim aspektima sta Partnerstvo za mir znaci za Srbiju i njene gradjane. Ako se postavi pitanje sta Srbija i srpski narod dobija od toga. Koliko ce to Srbiju i srpski narod kostati, kakva opterecenja i zaduzenja predstoje pre svega u naoruzanju i opreme vojske savremenim naoruzanjem americke proizvodnje po standardu NATO.Gubitak slobode i nezavisnosti. Kapitulacija Srbije. Iskustvo drugih zemalja koje su dospele u Partnerstvo za mir pre Srbije nimalo nije ohrabrujuce i dobro doslo.Sta ce zadesiti Srbiju kada bude ispunila uslove za ulazak u NATO. Madjarsku to zadovoljstvo je na samom pocetku kostalo 29 milijardi dolara, sto je opterecenje za mnoge buduce generacije. Koliko ce to srbiju kostati o tome niko ne govori, ali ce zato neko od politikih partija umeti da objasni narodu sta ga zapravo ceka.Boljitak ili jos vece siromastvo i beda.

Reakcije gradjana na vest o prijemu Srbije u Partnerstvo za mir su prema nekim pokazateljima veoma negativne.Svega 0.05% podrzava odluku, dok su drugi veoma kriticni prema Partnerstvu i NATO snaga . Aktivno ucesce srpskih vojnik je sasvim sigurno.. Americka vojna baza Bonstil na Kosmetu, jedna od najvecih posle Vijetnama izgradnjom aerodromske piste za letove americkih i NATO aviona, postace najveca baza u Evropi gde se predvidja koncentracija snaga americkih vojnika i snaga Alijanse iz Evrope u Bonstil na okupiranoj srpskoj teritoriji.?

Kakav ce stav Evropa, SAD i UN zauzeti u pogledu Kosmeta posle izbora, odnosno najkasnije do kraja godine, kada je najavljena odluka o statusu Kosmeta, velika je neizvesnost, ma da su svi aduti na srpskoj strain i prema izjavi Kostunice odluka samita u Rigi je veliki doprinos pozitivnom resenju za Kosmet ,kao neotudjivi deo suverene Srbije U slucaju da ipak Srbija mora da brani svoje teritorije, cime ce je braniti kada je njena vojska dirigovanim reformama sa zapada unistena. Od najace armije u regionu postala je najslabija i nemocna da se nikom odupre.Interesantna je izjava ministra odbrane Stankovica kad kaze da Srbija nije vise periferna tacka Evrope i da ce u slucaju potrebe biti zasticena snagama Nato.Odakle bi mogla da dodje opasnost za Srbiju i da li bi bila branjena od snaga NATO u slucaju sukoba sa takozvanim zastitnim korpusom Kosova Da li bi snage KFORA bile suprotstavljene savezniku, snagama Kosova, ili clanici Partnerstva za mir u ovom slucaju Srbiji.?To bi Stankovic najbolje mogao da objasni.

KO SU GROBARI VOJSKE SRBIJE
Titulu grobara broj 1, svakako nosi bivsi minister odbrane i sadasnji predsednik Srbije Tadic, koji je prakticki sahranio vojsku Srbije.Po nalogu zapad na prvom mestu Amerike takozvanom reformom vojske svi generali koji su uspesno branili zemlju u NATO agresiji bili su otpusteni a neki i optuzeni za ratne zlocine i isporuceni Hagu. Zatim je ceo oficirski kadar pocev od generalstaba do komandanata garnizona proglasen viskom i penzionisan ili se nasao na listi za preusmeravanje.Danas ne postoji ni jedan general sposoban da se stavi na cello te redukovane armije na tridesetak hiljada stalnog sastava vojske Srbije. Rasprodato je postojece naoruzanjeRasformirao je sluzbu osmatranja i kontrole vazdusnog prostora Srbije i protok informacija ambasada lociranih na srpskoj teritoriji. Prodao je na tenderu Jak 40, jedini avion opremljen specijalnom opremom za radarsko ometanje. Prodao je 1200 raketa Sa3 ruske proizvodnje, kojima je pukovnik Zoltan uspesno obarao cak i nevidlive avione F117 stelt, kao zastarelo naoruzanje. Unistio je sve zalihe mina , malog i lakog naoruzanja Njegovom zaslugom sprovedena je reintegracija viska vojnog ljudstva. Jednom recju svi sposobni oviciri vojske Srbije su najureni iz vojske, tako da je danas armija Srbije obezglavljena, razoruzana i svedena na minimum .
Jedan od retko sposobnih oficira je i Zoltan Dani, koji jeizmedju ostalog, oborio i nevidljivog F117 i zato u susretu sa americkim vojnim strucnjacima pohvaljen za uspesno obavljen posao s napomenom da je njegovom zaslugom obustavljena proizvodnja nevidljivog, ponosa americke avijacije. Odmah posle jednog takvog priznanja Zoltan je, naravno po nalogu zapada morao da napusti armiju po naredjenju ministra Tadica. Taj vrsni strucnjak danas prezivljava praveci kore za gibanicu u svom rodnom mestu.. Osim toga Tadic je prvi uveo inostrane savetnike u general stabu vojske Srbije, spijune koji su placeni iz budzeta Srbije, koji su naravno do tada ilegalno bili inostrani spijuni na teret drzave za koju rade.

Kao predsednik drzave SrbijeTadic je potpisao ugovore o vojnoj saradnji i obuci srpskih oficira, za buduce misije Piskipera.Dozvoljeno je koriscenje vazdusnih i kopnenih saobracajnica NATO trupama kroz Srbiju Koriscenje kasarni i poligona za NATO snage. Sve su to nametnuti uslovi koji su morali biti ispunjeni da bi se dospelo u clanstvo Partnerstva za mir. Kada su svi ti uslovi ispunjeni svecano je na samitu u Rigi receno da je Srbija primljena u Partnerstvo za mir bez ikakvog uslovljavanja.

Imenu grobara vojske Srbije mogao bi se pridruziti i sadasnji minister odbrane Stankovic, veliko srpsko razocarenje, Draskovic,samozvani ministar inostranih poslova i trenutna garnitura oficiri general staba vojske Srbije, koji su pioni srpske politicke elite u sprovodjenju zapadne politike porobljavanja Srbije Sve su to argumentovani aduti, koji mogu vestim koriscenjem, kao protiv argumenti politicke demokratske opsije u Srbiji u predizbornoj parlamentarnoj trci. Narodu treba predociti sve te cinjenice da bi nepogresivo shvatio kome treba dati svoj glas.