27 October 2006

ODLUKA O STATUSU KOSMETA NA PROLECE

ODLUKA O STATUSU KOSMETA NA PROLECE
Zvanicni stav Kontakt grupe o statusu Kosmeta je da se odluka odlaze do proleca.. Marti Ahtisari ce predlog za resenje Kosmeta predati Kontakt grupi, koja ce ga proslediti SB.UN.Potparol specijalnog izaslanika UN Marti Ahtisarija Hua Djijang tvrdi da nece biti potrebna saglasnost Beograda niti Pristine na odluku Saveta Bezbednosti, niti ce se traziti potpis jedne ili druge stranae, vec ce se morati izvrsavati odluka SB .Kakva ce to odluka SB biti da se izbegne tvrdi stav Rusije i pretnja vetom u slucaju nametnutog resenja za Kosmet moze se samo nagadjati.

Jedna od najverovatnijih opcija je Kiparska varijanta, gde ce se izbeci zvanicna odluka o nezavisnom Kosovu. , stim sto se prepusta drzavama clanicama UN po nahodjenju da priznaju nezavisnost Kosova.. Ni jedna drzava clanica UN nije do sada sledila put Turske , koja je jedina priznala nezavisnost Kipra.. Medjutim kada je rec o Kosovu i Kiparskoj varijanti situacija je drukcija. Postoje drzave,na koje se racuna da ce priznati nezavisnost Kosova. Tu su Albanija, Slovenija,Crna Gora BiH, Engleska, Amerika i muslimanske zemlje. U tom slucaju tvrdi stav Rusije i njeno veto ne dolazi do izrazaja. Rusija i Kina ne mogu svojim stavovima uticati na pojedinacne odluke clanica UN kako ce se ponasati. Njihove odluke su van SB i ne mogu se tumaciti kao znvanican stav ili rezolucija SB.

Kiparski model za Kosmet za Srbiju znaci prolongiranje zvanicnog statusa Kosmeta za jedan duzi vremenski period, kao sto je i sam slucaj Kipra. Drugim recima to ce biti dugotrajna diplomatska borba za odbranu svoje celovitosti. Na Srbiji je da zauzme stav prema drzavama koje ce priznati nezavisnost Kosova a to je prekid svih diplomatskih odnosa, povlacenje ambasada i konzularnih predstavnistava iz tih zemalja. Prekid ne samo diplomatskih odnossa vec i svih ekonomskih odnosa.
Pojedinacno priznanje iskljucuje mogucnost Kosova da bude clan UN, jer bi tu stav Rusije i Kine u SB bio odlucujuci. Jedini ispravan put Srbije u tom slucaju je potpuno okretanje Rusiji.Buducnost Srbije je prema istoku. Evropa je okrenula ledja Srbiji. Dogadjaji u Madjarskoj su udarac evropskoj uniji, koja jedin tezi eksploataciji clanova junijeDogadjaji u Madjarskoj je jasan signal Srbiji da zauzima drugi azimuth u svom kretanju. Prezaduzenost Madjarske 60 milijardi dolarai nemogucnost da vraca dugove je uzrok nereda u Madjarskoj. To je dokaz uzaludnom obecanom boljem zivotu u Evropi. To ceka i Srbiju koja vec sada ima duga od 19 milijardi evra i stalno se zaduzuje. Kada ne bude vise bilo sta da se prodaje i vracaju dugovi, Madjarski sindrom je neizbezan
.
Zvanican stav vlade Srbije o Kiparskoj varijanti za sad a je bez komentara U Srbiji ce do definitivnog stava u SB o Kosmetu biti obavljeni izbori. Samo prolongiranje bilo kakve odluke u SB ide na ruku vladajucoj koaliciji da se ponovno izbori za vlast. U slucaju da izbori budu odrzani posle odluke o statusu Kosova, sto je bar za sada iskljuceno, sanse vladajuce koalicije na osvajanje vlasti su svedene na minimum.

Tumacenje u zapadnim krugovima da je Putin promenio svoj tvrdi stav o statusu Kosova su samo dezinformacije i zelja zapada da se spreci resenost Rusije da odustane od podrske Srbiji.U poslednje vreme delovanje pojedinaca da se promene odnosi Srbije i Rusije su osujeceni. Naime u igri je bila privatizacija NIS da se spreci prisustvo ruskih biznismena na tenderu o NIS. Posrednickom ulogom u tenderu NIS. Na celu lobi grupe iz Svajcarske za SEL se istice hrvatski biznismen Spiljak, sin bivsek politicara u Titovoj eri, Mike Spiljka, koji je ponudio 50 miliona evra za lobiranje na tenderu NIS. Kako se saznaje vec 5000000 evra se naslo u dzepove pojedinih politicara i odgovornih licnosti koji rade da na tenderu pobedi SEL. Time se ocigledno islo nato da se spreci ucesce ruskih biznismena na tenderu i dodje do promene u odnosima Srbije i Rusije.

Predsednik vlade Srbije Kostunica je preduhitrio nameru zapadnih lobista i odlozio tender za NIS za posle izbora. Kostunica je shvatio namere zapada i ulogu lobija u ovom slucaju da bi zaista moglo doci do promene odnosa sa Rusijom, te je delovao blagovremeno i ispravno. Putin je vec ranije stavljao primedbe Kostunici i Tadicu na pojavu da se zabranjuje prisustvo ruskog kapitala u Srbiji

AKIM CEHU RAZOCARAN
Na svom putu i posetama pojedinim drzavama s namerom da lobira za nezavisnost Kosova, Ceku je naizao na razocarenje u Velikoj Britaniji, gde mu je stavljeno do znanja da niko i nikada nije obecao nezavisnost Kosova.Ceku i ostali politicari u Pristini su obecavali Siptarima da je do kraja ove godine status nezavisnog Kosova biti resen i ne samo da nece biti nikakve odluke do kraja godine, vec se odlaze resenje za prolece. To je veliko razocarenje u siptarskom politickim krugovima..

. Ceku i dalje putuje svetom i lobira za nezavisnost Kosova do kraja godine kako je obecao svom narodu.I odlazeci premijer Crne Gore Djukanovic je pozvao Cekua da poseti Crnu Goru. Time je Djukanovic jos jednom potvrdio svoje anti srpske stavove, sto ce se odraziti na buduce odnose Srbije i Crne Gore.

SVI ADUTI ZA RESENJE KOSMETA NA STRANI SRBIJE
Zapad je svestan da ne moze nametnuti odluku za resenje Kosmeta. Osim stava Rusije i Kine i svi argumenti su na strani Srbije.Istoriske cinjenice da Kosmet nikada nije bio albanski, da je Kosmet kolevka srpske postojanosti, da su Srbi od vajkada ziveli na tim prostorima ,kao vecinsko stanovnistvo i drzavotvorni narod. Da su Albanci pre prvog svetskog rata na ovim prostorima jedva bili prisutni sa 3% a da su mehanicki i politickim pogodnostima naselili Kosmet. Da je negirano i naucno dokazano da Siptari nisu starosedeociBalkana Ilirskog porekla. Da je Badinterova komisija donela odluku o nepromenjivosti granica bivsih republika SRJ i na kraju rezolucija SB1244 to potvrdjuje kao i medjunarodno pravo. Sve su to argumenti, neoborivi dokazi da se granice Srbije ne mogu menjati i njene teritorije oduzimati na osnovu samo jednog argumenta zapada da je rec o vecinskom Albanskom stanovnistvu na ovim prostorima., ne ulazeci u cinjenice kako je do toga doslo da ih je sada 90% populacije Kosmeta.
Albanci na Kosmetu su etnicka manjina i niposto ne mogu biti drzavnotvorni narod sa pravom otcepljenja, stvaranja jos jedne albanske drzave na tim prostorima. Ako to nije dozvoljeno Ircima, Korzikancima, Baskima, Kurdima, Meksikancima u Teksasu, Novom Meksiku i Kaliforniji, zasto bi bilo dozvoljeno Albancima na Kosmetu.
Srbi ce na referendumu u subotu i nedelju 28 i 29. oktobra Ustavom potvrditi nedeljivost tertorije i menjanje svojih granica kako im i povelja UN dopusta, pored svi pobrojenih neospornih argumenata.
Siptarska mafija Kosmeta se zalaze svim snagama i finansiranjem anti srpskih elemenata i kvazi partija u Srbiji da se spreci potvrdjivanje Ustava na predstojecem referendumu.. Za svaku je osudu dopustanje Azimu Vlasiju siptarskom advokatu da u panel diskusiji na TV Pink javno osporava usvajanje Ustava i istice pravo na nezavisnost Kosova.. Da li bi se neki srpski politicar mogao pojaviti na TV Koha Ditore u Pristini i javno promovisati referendum, pozvati Siptare da izadju na glasanje i osporavati im pravo na nezavisnost Kosova. To se moze desiti samo Srbiji u njenom srcu u Beogradu ,da neko nesmetano, javno istupa protiv srpskih interesa. U siptarskim redovima nema otpadnika poput Cede Jovanovica, Kandicke, Sonje Biserko, Biljane Kovacevic-Vuco,Borke Pavicevic, Suse i mnogih drugih inostranih placenika, koji mesetare Srbijom i za svoj rad dobijaju zasluzena priznanja i ordenje poput Kandicke- orden Katarine Zrinjske.Svakog takvog pojede mrak.
Srpska ordenja kojim su zakiceni mnogi srpski junaci tokom istorije su znamenja na koja je ponosna i sama Srbija. Pa ipak ima i takvih koji ponesu ordenje srama, na kojima ce se uciti buduce srpske generacije kako raspoznavatiti izdajice svoga roda.
Vidanovic