19 October 2006

Vladika kanadske eparhije Georgije zabranio posetu Artemiju

VLADIKA KANADSKE EPARHIJE GEORGIJE ZABRANIO POSETU ARTEMIJA
Na poziv Srpske Narodne Odbrane Kanade Rasko prizrenskom vladiki Artemiju da poseti Kanadu usprotivio se vladika kanadske eparhije Georgije. Na sastanku Svetog Sinoda SPC u Beogradu na zahtev vladike Georgija zabranjena je poseta vladike Artemija Kanadi iz, organizatorima i javnosti neshvatljivih razloga.

Cilj posete vladike Artemija je upoznavanje Kanadske javnosti i predstavnika najvisih vlasti, sa stanjem i problemima hriscanskog pravoslavnog naroda i crkve na Kosovu i Metohiji.Pored toga vladika Artemije je trebao po planu da poseti gradove sa najguscim brojem srpskog zivlja , odrzi predavanja i bogosluzenje u Hamiltonu, Nijagari, Vaterlou i Torontu.u vremenu od 21-29 oktobra 2006. godine. Organizator posete Narodna Odbrana Kanade je iznenadjena odlukom Svetog Sinoda Srpske pravoslavne crkve u Beogradu o zabrani posete na zahtev vladike kanadske eparhije Georgija. Po obrazlozenju vladike Georgija radi se o mesanju vladike Artemija u unutrasnje stvari kanadske eparhije . Pravi razlog odbijanja posete Artemija je strah vladike Georgija da se upozna sa pravim stanjem i tiranskim ponasanjem prema parohijanima u pojedinim crkveno skolskim opstinama SPC u Kanadi.S druge strane vladika Artemije bi imao prilike da se upozna sa rajem vladike Georgija koji je stvorio u manastirskom konaku u Miltonu. Da bi se stekla prava slika odnosa i neogranicene vladavine Georgija u eparhiji podrobnije nesto kasnije.

PATRUJAR PAVLE PONISTIO ODLUKU SVETOG SINODA SPC
Veliki publicitet organizatora o odluci Svetog Sinoda SPC imao je efekta. Njegova svetost patrijarh SPC Pavle nakon burnih reakcija osude zabrane posete Artemija Kanadi,ukida zabranu posete vladike Artemija Kanadi i sa malim zakasnjenjem ipak ce se realizovati poseta, po vec utvrdjenom planu,kako je vec ranije najavljeno.

Reakcije vladike Georgija na odluku patrijarha Pavla za sada nisu poznate.Da li ce ih bit i i sta se sve moze ocekivati za sada je misterija. Cinjenica je da je patrijarh Pavle izgubio kontrolu u eparhijama SPC u zemlji i inostranstvu i da se desavaju neprimerna nasilja nad vernicima.Vladike sve vise pokazuju svoju samovolju i neogranicenu vlast u eparhijama.. Na pomolu je puc u SPC i smena patrijarha Pavla. U samom vru Svetpg Sinoda koristi se ucestala otsutnost zbog bolesti patrijarha Pavla i njegova duboka starost u zakulisnim igrama oko toga ko ce ga naslediti.
Raskol u Svetom Sinodu ocigledno postoji. Jedna frakcija je vec unapred odredila zamenika patrijarha Pavla. Spominju se dve osobe:Jovan Pavlovic, mitropolit zagrebacko-ljubljanski i Italije, poznat po nadimku Jovan bez zemlje. Drugi zamenik je Vasilije Kacavenda, episkop zvornicko -tuzlanski. I jedan i drugi su poznati po rasipnistvu, utrosivsi desetine milione dolara na uredjenje patrijarsije i licnih rajeva.
Vode se pregovori sa papom o uvodjenju Gregorijanskog kalendara u poglavari.

U dijaspori svakim danom se sve vise ispoljava samovolja pojedinih vladika, koji smatraju sebe neprikosnovenim, iznad hijerarhiskih odredbi SPC. Smatraju sebe netaknutim, dozivotnim eparhom sa neogranicenim ovlascenjima u eparhijama. Smenjuju svestenike, otpustaju ih iz sluzbe, zatvaraju crkvenoskolske opstine, zabranjuju bogosluzenja proglasavajuci ih raskolnicima.Primeri takvog delovanja nazalost nisu retki. Nesloge unutar eparhija SPC dosada su zebelezene u Australiji, Nemackoj SAD, Francuskoj i Kanadi. Za sada raskoli potresaju dogadjaji u Nemackoj-Minhenu i Kanadi- Nijagari,koji cekaju sudski epilog.

Intervencija patrijarsije u resavanju nastalih sporova ostaje po straini..Resenje sporova se prepusta nadleznim sudovima ciji sudski sporovi traju decenijama sa veoma velikim opterecenjem stranke u sukobu. Primera radi sudski spor CSO u Namiltonu i vladike Georgija trajao je vise od 15 godina ciji su troskovi iznosili vise od 350 000. I ako je vladika izgubio spor, CSO eparkhije,morale su platiti sudske troskove po odluci vladike Georgija. Od svojih “skromnih” mesecnih primanja u iznosu od 80 000 dolara nije bio u mogucnosti da plati troskove po odluci suda, vec su te troskove morale da snose CSO eparhije Kanade.Pored ucestvovanja u budzetu eparhije sa 15% bruto prihoda na godisnjem nivou CSO bivaju opterecivane i sasvim nepotrebnim troskovima po nametu vladike.Eparhiskim parama cak po nekoliko puta mesecno putuje za Beograd. Sagradio je prvi manastir SPC u Kanadi u Hamiltonu na teret CSO, koje otplacuju morgic. Gradnjom manastira po nekima stekao je dozivotno pravo da uziva u tom vilaetu bez prava premestanja. Pored manastira sagradjen je i manastirski konak u kome imaju prava boravka samo lepsi pol po izboru vladike.Prilikom gradnje konaka bilo je dosta kritike na gradnju bidea u sobama konaka, pripisujuci mu ulogu savremenog harema.

Prvi covek koji se suprotstavio nezakonitim radnjama vladike Georgija bio je to ing. Koca,iz uprave CSO, koji je uspeo da spere s lica sve prljavstine koju mu je pripisivao vladika i na kraju za svoje postupke, kao”nepogresivi” vladika bio okrivljen .


RASKOL U EPARHIJI SPC U KANADI
U nekoliko osvrta pokusa cu da prikazem lik vladike Georgija u odnosu prema CSO i parohijanima u njegovom eparhiskom carstvu, na osnovu cega ce citaoci moci da donesu svoje zakljucke o uzrocima raskola u eparhiji Kanade

Vladika Georgije je covek koji nema granica u svom ophodjenju prema parohijanima. Slobodno se moze izvesti zakljucak da su parohijani i CSO to zbog njega a ne on zbog njih. Mnogi prigovori na njegovo neograniceno i neobuzdano tiransko i kabadahisko ponasanje stizali su i do samog patrijarha Pavla i do sada ostali bez rezultata. Niko nesme da mu se suprodstavi i ukase na greske koje cini. Svestenike totalno drzi pod kontrolom. Svi moraju klecati pred njim i ljubiti njegove skute.Ko se usudi da podigne glavu iskusi ce sve neljudske torture bozjeg izaslanika. Njegov istup iz licnih interesa prilikom otkrivanja spomenika srpskom geniju Nikoli Tesli na Nijagari zaprepastio je javnost.

Ne shvatljivo je da je vladika Georgije iskoristio otkrivanje spomenika Nikoli Tesli na Nijagari u licne svrhe kao nemio dogadjaj navodne saradnje vlade Srbije sa takozvanom raskolnickom crkvom Sveti Djordje u Nijagari.Osudio je ucesce vlade Srbije kao nedopustivu saradnju sa raskolnicima. Pozadina stava vladike Georgija za istup i ovom prilikom ,kada su oci sveta uprte na Vodopade Nijagare i otkrivanje spomenika srpskom geniju Nikoli Tesli, koji je bas na Nijagarinim vodopadima ostvario svoj san o prvoj hidro centrali na svetu,je neuracunljiv i van svake pameti
. Vladika Georgije je svojim optuzbama svakako hteo da njegov problem sa srpskom pravoslavnom crkvom na Nijagari stavi u prvi plan. Mnogi ce se pitati gde su pravi razlozi raskola u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Kanadi. Samovoljno kabadahisko ponasanje vladike Georgija kao diktatora u eparhiji je glavni razlog raskola u crkvenoskolskoj opstini Nijagari i Hamiltonu. Svoju neobuzdanu samovolju Georgije je pokazao u nametanju svoje neogranicene vlasti u pomenutim crkvenoskolskim opstinama, zbog cega je doslo do otpora uprave crkvenoskolskih opstina u Nijagari i Hamiltonu.

. Prema raspolozivim informacijama vladika je smenio upravu CSO u Hamilt,postavio svoje ljude, nezakonito blokirao ziro racun. CSO u Nijagari proglasio raskolnicima. Zabranio rad tamosnjem svesteniku, te za vreme Uskrsnjih praznika nije bilo crkvene sluzbe. Konflikt je nastao u trenutku kada je vladika bez znanja CSO Nijagara na kontu imanja , kako je receno,podigao morgic u iznosu od nekoliko desetina miliona dolara. Bez znanja eparhiskog sabora, promenio insurenc kompaniju kod koje su bili osigurani svi svestenici eparhije i znatno ostetio osiguranike. Svemu tome uprava CSO u Nijagari se suprotstavila i o njhhovom sporu odlucivace nadlezni organi.

Prve reakcije na prigovor Ministarstvu dijaspore o nedozvoljenoj navodnoj saradnji sa raskolnicima na Nijagari, od strane vladike Georgija ostale su bez komentara. Kako je receno svoj stav o tom slucaju Ministarstvo ce reci po okoncanju spora .
Svojevremeni licni maratonski spor ,koji je vladika vodio protiv KOCE,clana uprave CSO u Hamiltanu kod Kanadskog suda,zavrsen je tako sto je okrivljen vladika Georgije . Samo sudski troskovi spora iznose 150 000 . Ako se tome dodaju i ostali troskovi odbrane spor iznosi ukupno 374000 dolara.
Svi podatci o ovim dogadjajima osvetljeni su od strane zvanicnika eparhije jednostrano Svestenicima su data uputstva da parohijanima prenesu istinu koju lansira zvanicna eparhija. Sve ostalo je rekla kazala.O istini ce se morati pocekati dosta do zvanicne verzije suda.Bilo bi pozeljno da se cuju podrobniji podatci o delovanju vladike Georgija ne samo iz Hamiltona i Nijagare, vec iz citave eparhije. Ako vladika Georgije od svojih"skromnih " primanja od 80000 dolara mesecno nije mogao da podnese licno sudske troskove, s kakvim moralnim pravom i na osnovu kakve odluke sudski troskovi su placeni od strane CSO i parohijana. Gde je tu obraz i moral vladike Georgija.

O nemilom slucaju u Ravanici u Vinzoru na oci kamere lokalne televizije, sestra Angelina je batinama napala Georgija zbog nemoralnih radnji.Svoju svalerku je doveo iz Beograda i kada mu je zapretila kompromitacija, ljubavnicu salje natrag sa zabranom da se vise ne moze vratiti natrag. Stavlja mu se na teret da voli zene i da je posetilac barova,da se nedolicno i slobodno ponasa na nepristojnim nedozvoljenim mestima. Potrebna je istina. Potrebna je prava istina i samo istina sa kojom ce se suociti vladika Georgije i na kraju pokrene akcija za smenu vlastoljubca.
Njegov brat u Evropi i uzor ponasanja, smenjen je kao vladika zbog slicnih postupaka. Georgije je imao dobrog ucitelja cijim putem je isao i ovde u Kanadi. Ako je najzad njegov brat platio svoje grehe smenom, zasto bi Georgije bio postedjen. Ne mora da znaci da je zvanicna izjava predstavnika eparhije i jedina istina,koja se servira parohijanima.Potrebno je da se cuje i glas druge strane.
U vezi gradnje manastira u Miltonu cujle su se mnoge prljave rabote vezane za vladiku.

Na godisnjoj konferenciji uprave CSO u Hamiltonu, pre par godina,zvanicno su javno uruceni kljucevi o novom automobilu vladike kao poklom biznismena Toronta. Nakon izvesnog vremena racun za taj automobil stigao je na adresu CSO Hamilton. Takvim zakulisnim i slicnim nedolicnim postupcima i podvalama od strane vladike Georgija treba stati na put.U prozvanim opstinama za navodne raskole u pojedinim opstinama treba traziti u postupcima vladike Georgija.

Jedini nacin da se stane na put takvim postupcima je opoziv Georgija.
Dosadasnji prigovori Patrijarhu Pavlu nisu urodili plodom. Potrebna je akcija parohijana cele eparhije sa zahtevom da se vladika opozove.
Na ovogodisnjem zasedanju svetog Sinoda SPC u Beogradu ,na dnevnom redu izmedju ostalog bilo je i pitanje odnosa u eparhiji kanadskoj. Kakva je odluka Svetog Sinoda donesena po tom pitanju bar meni nije poznata.
To su samo neki od detalja delatnosti vladike Georgija na osnovu kojih ipak neko treba da mu stane na put. Jedini pravi nacin je kolektivni zahtev svih CSO u Kanadi da se zatrazi zvanicna smena I napustanje eparhije. Ko ce stati na celu ove akcije to je pravo pitanje. Potreban je covek karizme i hrabrosti poput Koce.
Sava Vidanovic

15 October 2006

Skupstinski cirkus

SKUPSTINSKI CIRKUS
Na proslonedeljnom zasedanju skupstine Srbije ponovio se jos jedan u nizu dosadasnjih cirkusa. Raspravljalo se o tome da li su ministri G17 plus podneli kolektivnu odluku o napustaju vlade Vojislava Kostunie. Da li je time pala vlada Kostunice, da li poslnici G17 plus mogu i dalje ucestvovati u radu skupstine i posle ostavke. Dinkic je, kao sto je poznato, u ime poslanika G17 plus javno podneo kolektivni ostavku u ime svih 33 poslanika na svim funkcijama u vladi i parlamentu Srbije ,s tim da skupstina donese odluku o pravosnaznom razresenju tek po izboru nove vlade Srbije.Dotle ce kako je u obrazlozenju o napustanju vlade Vojislava Kostunice receno,svi ostati na svojim funkcijama, ucestvovati u radu u svim organima uprave do izbora nove vlad.

Ucestvovace u radu skupstine u raspravi o nacrtu novog Ustava,izbornog zakona, raspisivanju referenduma, novih izbora i usvajanju novog Ustava u sastavu sadasnje skupstine.U svom obrazlozenju prilikom podnosenja ostavke, Dinkic je izrazio spremnost da ce iz patriotskih pobuda ucestvovati u radu vlade i tek po okoncanju svih obaveza prestati njihove funkcije..Cemu onda ishitreno napustanje vlade, kada raspisivanjem izbora prestaju sve funkcije vlasti.

U skupstinskom cirkusu se medjutim nastavila rasprava o tome da li su poslanici G17 plus podneli ostavke ili nisu, da li mogu ucestvovati u skupstinskoj debati i zasto skupstina nije raspravljala ojnjihovoj ostavci i zasto poslanicke ostavke nisu usvojene u skupstini. Pismene ostavke kako se ispostavilo nisu ni dostavljene skupstini niti postoje evidencije prijema.
Sef poslanicke grupe G17plus, Aligrudic je rekao da tu nista nije sporno Ostavke su dostavljene skupstini i njihove funkcije ce prestati po izboru nove vlade. Nista tu nije nezakonito.Sve je u okviru zakona. Cirkus je trajao sve dok predsednik skupstine Srbije Predrag Markovic nije pao s neba, pojavio se u skupstini i pokusao da objasni u cemu je problem.

Po njemu ne postoji zakonska osnova da se registruju otkazi poslenika G17 plus i njihovi otkazi usvoje u skupstinskoj proceduri, da se odluka usvoji a da funkcije prestaju nakon izbora nove vlade. To zakon ne predvidja.Na kraju, pre nego sto je napustio skupstinu i otisao na sluzbeni put, Markovic je dodao, da u koliko neko zeli da podnese ostavku to moze uciniti u toku dana.. To prakticno znaci da ostavke nisu validne, de jure nepostoje , da poslanici G17 plus osta i dalje u skupstini i da Kostucina vlada nije pala.

Sve to daje utisak smisljene rezije Kostunica- Dinkic- Markovic ,da bi se i dalje ostalo na vlasti. Dinkic je odrzao rec, podneo kolektivnu ostavku u ime poslanika i ministara G17 plus i na taj nacin ostao cist pred narodom. Formulacija smisljene ostavke u dogovoru,Dinkic -Kostunica, prepustena je Predragu Markovicu da iznadje resenje da se dogovor zakonski ne sprovede. Navodna ostra rasprava u duelu Dinkic- Kostunica i opomena Dinkicu da rusi vladu, je samo farsa , velika obmana javnosti.Sve je to unapred rezirano, tako da bi se stvorila mogucnost za uspeh na ponovni ulazak u buducu koalicionu vladu Srbije

O cemu je bilo sve reci na sastanku Kostunica-Dinkic, pre nego sto je doslo do najavljenog povlacenja G17 plus i formulacije napustanja vlade, moze se samo nagadjati.Izjava Kostunice da je odluka o kolektivnoj ostavci G17 plus ishitrena i prevremena, da bi se odrzali prevremeni izbori, koji ce nakon usvajanja nacrtaUstava na referenduma i onako biti raspisani, kako je vec ranije predvidjeno po dolasku DOS na vlasti u Srbiji..
Svesno se radilo na tome da se novi Ustav ne donese, kako bi se sto duze ostalo na vlasti. Pitanje Kosova i Metohije je ubrzalo donosenje nacrta Ustava i jednoglasno usvajanje od svih politickih partija , da bi definitivno bio usvojen u skupstini nakon referenduma 28 i 29 oktobra i izbori zakazu za 17. decembar, pre odluke o statusa Kosmeta.

Kosmet je po novom Ustavu deklarisan kao sastavni deo suverene drzave Srbije, cime se treba potvrditi najvisim aktom drzave u skupstinskoj proceduri sadasnjeg sastava. .Tim cinom kako se smatra, sadasnja vlada Srbije i vladajuca koalicija ostvarila bi sanse za ponovnu reizbornost na sledecim parlamentarnom izborima, cime bi bio sprecn dolazak Radikala na vlasti .

Marti Ahtisari je izjavio da u slucaju izbora u Srbiji odluka o statusu Kosova moze biti odlozena za narednu godinu.Kostunica je Artisarijevu izjavu okarakterisao kao mesanje u unutrasnju politiku suverene drzave Srbije, dodajuci da se gvozdje kuje dok je vruce. Znaci li to istovremeno i saglasnost za neodlozne odluke o statusu Kosmeta do kraja godine? Izbori pre odluke o statusu Kosmeta odgovaraju Kostunici i njegovoj vladajucoj koaliciji, dok bi izbori posle nezavisnosti Kosova znacilo sigurnu pobedu Radikala na izborima. Zato se Kostunici zuri da parlamentarni izbori u Srbiji budu odrzani u decembru pre odluke o statusu Kosmeta.
U slucaju da na izborima pre statusa Kosmeta, Radikali osvoje vlast i fomiraju vladu, nastace veliki zaokret na politickoj sceni Srbije prema zapadu na ravnopravnim odnosima, bez ucena ponizavanja i saginjanja.Na domacem planu rascisti ce se sa ostatcima proslosti.Pitanje korupcije , revizija dosadasnje privatizacije i obracun sa tajkunima bice svakako prioriteti nove vlade Radikala.

Narodu je dosta svega i laznih nedostiznih obecanja. Srbiji i srpskih miloona nezaposlenih, koji su ostali na ulice zatvaranjem i prodajom njihovih fabrika koje su za njih znacile izvor zivota. Posle laznih obecanja i demokratije , poboljsanja standarda zivota, DOS-ova vlada je prokockala sve svoje sanse da ponovo zadobije poverenje glasaca.Mirakl je nemoguc.
Vidanovic