06 October 2006

Reakcije na novi Ustav

REAKCIJE NA NOVI USTAV SRBIJE
Tek sto je jednoglasno u skupstini Srbije usvojen nacrt novog Ustava Srbije i odredjen referendum na kome ce se gradjani izjasniti o usvajanju, pojavjuju se reakcije cak i politicara koji su ucestvovali u izradi nacrta. Ivana dulic Markovic, podpresednik vlade Srbije i minister Draskovic pozivaju narod na bojkot Ustava. Dulicka svoj stav na predsednistvu stranke obrazlaze time sto su uskracena prava Vojvodine. Reakcije u stranci G17 plu
Draskovic pak, ide korak dalje i ocenjuje da je tekstUstav nov ali sustina je stara i neprihvatljiva.Da narodu nije dozvoljeno da se izjasni da li zeli vracanje kraljevine ili nametnutu republiku i sto nije birana Ustavotvorna skupstina koju predvidja sadasnji Ustav. To su ocigledno poslednji trzaji davljenika koji pokusavaju da se maker i za slamku hvataju samo da bi izrazili nezadovoljstvo svijmm politicim bankrotstvom I odlaskom s vlasti.
Bez obzira sto Ustav nije savrsen, ipak njegovim usvajanjem nastace dugo ocekivane politicke promene na predstojecim izborim i kasnije uslediti eventualne izmene pojedinih odredbi.
Sokantna reakcija na Ustav dosla je od strane nevladinih organizacija koje su podnele zahtev Ustavnom sudu Srbije za zabranu referenduma na kome bi trebalo da se gradjani izjasne o predlogu novog Ustava. U obrazlozenu zahteva Ustavnom sudu Srbije navodi se diskriminacija albanskog zivlja na Kosovu i Metohiji iskljucenjem iz referenduma nepogodne nacije.Predlagaci zahteva:Biljana Kovacevic Vuco,Borka Pavicevi, Andrej Nosov i Sonja Biserko, smatraju da je to mentalno ciscenje uz teritorijalne pretenzije kvazi pravnim sredstvima Srbije.

U pogledu stava o Kosmetu vodje nevladinih organizacija podrzavaju nezavisnost Kosova i nista nije iznenadjujuce sto i sada pokusavaju da dokazu svoje anti srpske stavove u odbrani Siptara na Kosmetu.Rekli su svoje po ko zna po koji put do sada sta je ko imao da kaze, a na narodu je da odlucuje o svojoj sudbini i sto masovnije izadje na referendum o Ustavu 27 i 28 novembra sa odlukom DA.
Vidanovic

05 October 2006

TVB92Srbija se mora suociti sa bliskom prosloscu

TVB92-SRBIJA SE MORA SUOCITI SA BLISKOM PROSLOSCU.

Nezamislivo je ali istinito da TVB92 u svojim izjavama protiv srpskog naroda ide toliko
daleko da zlocine nacisticke Nemacke u proslosti izjednacuje sa zlocinima Srbije. Na osnovu gledanosti dokumentarnog nacistickog filma “Proslost traje za uvek,B92 zakljucuje da Srbiju ceka suocavanje sa bliskom prosloscu i njenim zlocinima. Da bi dokazo tu svoju drsku i neshvatljivu tvrdnju , B92 salje specijalnu ekipu u Nemacku da na licu mesta ispita njene gradjane kako su uspeli da se suoce sa sopstvenom prosloscu i kako je to pitanje reseno.Ocigledno je da se po ugledu na Nemacku, trazi receptura za resenje”srpske bliske zlocinacke proslosti”
Svaki covek ko imalo misli svojom glavom, poznaje istoriske cinjenice i dogadjanja u ratovima pocev od Drugog svetskog rata do zavrsetka gradjanskog rata na prostorima bivse Jugoslavije ,zgrazava se na ovakve konstatacije i izjave jedne mediske kuce usred Beograda. Gde su granice te izdajnicke mediske kuce, dokle se nekaznjeno moze ici na stetu drzave i nacije.Dokle ce ova Sorosova mediska kuca trovati srpski narod zapadnom demokratijom.

Zar je moguce izjednacavati nacisticke zlocine iz Drugog svetskog rata sa Srbima. Jesu li Srbi imali Ausvic, Dahau,masovna streljanja u Kragujevcu,Kraljevu, Sajmistu, hrvatski Jasenovac, gasne komore,hercegovacke jame,ustaske zlocine,etnicka ciscenja poput Republike Srpske Krajine,Kosova i Metohje i drugih bezbrojnih zlocina nad srpski narod da bi se mogli porediti sa nacistickom Nemackom i ustaskom Hrvatskom.Gde su zlocini NATO na Srbiju i srpski narod?. Gde su primeri za poredjenje, osude i suocavanje sa tim zlocima na srpski narod?Gde je tu vlast da stane na put takvoj samovolji B92, koja je vodeca anti srpska mediska kuca kontrolisana i finansirana od strane Sorosa. Zasto se sada ne pojavi neko protiv B92 kao sto se pojavio protiv Glasa Javnosti i Kurira zbog salutirana Mladicevom posteru prilikom parade vojnih pitomaca. Ko deluje neprijateljski, Kurir , Glas Javnosti, zbog objave fotografije salutiranja , ili B92 koji nas izjednacava sa nacistickom Nemackom. Gde je tu razum? Kakvim kriterijumima se sprovodi mediska cenzura?. Jedom uskracuje a drugom dopusta mediska sloboda. Zar se moze dopustiti B92 da poredi Srbiju i Srbe sa Nemackom i nacistima za istovetne zlocine i suocavanja sa prosloscu. Gde je tu logika u selekciji i uporedjenju anti srpske delatnosti sa pozdravom posteru Ratku Mladicu jednog pitomca, njegovim patriotskim osecanjem sa delatnoscu jednog nekaznjenog B9.Mozda samo zato sto je zapadno glasilo u sluzbi postojecem rezimu u Srbiji.Po B92 krivica srpskog naroda za genocid stoji i pored toga sto u dosadasnjim izricanjima kazne suda u Hagu u ni jednom slucaju ni jedan Srbin nije osudjen za genocid.Nedavno izrecena presuda Kraisniku na 22. godine robije je najbolji dokaz da Srbi nicu genocidan narod. Zar to za B92 i zapad ne znaci nista. Srbi nisu niti su izazvali raspad Jugoslavije niti gradjanski rat na prostorima bivse Jugoslavije, niti su cinili zlocine za sta se optuzuju. Zasto se prozivaju krivcima cak i od jednog glasila kao sto je B92.

KO SU CLANOVI ORKESTA B92
Sorosevom muzickom orkestru B92, pored rukovodstva , pripadaju Nevladine organizacije za ljudska i humanitarna prava sa svojim solistima Sonje Biserko, Natase Kandic, udruzenje pravasa na celu sa Vucom,zene u crnom, Otporasi i drugi zapadni placenici. To je “elita” stalnih gostiju u emisijama B92. Tu su i pojedinci iz vlade Srbije, koji se povremeno nadju i late nekog duvackog instrumenta da dokazu svoje solisticke umesnosti. Lista solista orkestra B92 je brojna. Da ih ne prozivam sve redom , spomenu cu Vuka Draskovica.Taj se napinje iz petnih zila, da bi se cuo sto dalje. Taj uvek nesto, ” bez nota zasvira” parajuci usi javnosti.Tako je prilikom ovo nedeljne posete Karle del Ponte Beogradu u vezi obaveza prema Hagu odsvirao da to nije medjunarodna vec srpska nacionalna obaveza,da se Ratko Mladic mora u sto kracem roku uhapsi i isruci Hagu. Mozda bi se Mladic mogao ugledati na Draskovica kad bi seDraskovic zbog svojih grehova dobrovoljno predao Hagu i svojim licnim primerom dokazao svoj srpski »patriotizam » .
Tu se ne moze zaobici ni podpredsednik Srbije Dulicka, kada u oci del Ponoteove sipa ulje na vatru ,tvrdeci da se Ratko Mladic nalazi u Srbiji..Pa kad ce vec jednom doci do otreznjenja srpskih politicara i jasno , u oci kazu Karli del Ponte i Evropi da Ratko Mladic nije u Srbiji, da nije drzavljanin Srbije i da Srbija ne snosi odgovornost i bude zato kaznjavana. Tadic i Kostunica sviraju uvek jedno te isto. Njihovi omiljeni duvacki instrumenti su polu bas, kojim stalno terciraju jedno te isto., jes,jes,jes.Po svemu sudeci muzicari orkestra B92 sviraju poslednje akorde.

SRBIJA SE BUDI
Veoma brzi i neocekivani dogadjaji na politickoj sceni Srbije snagom kosave ubrzo ce pocistiti politicku bagru, koja je sebe smatrala da je uhvatila cvrste korene i da moze odoleti svakom nevremenu.Prevarili su se.
Usvajanjem novog Ustava i ako su do sada sprecavali njegovo donosenje uzdrmane su im stolice. 27 i 28 novembra bice odrzan referendum za usvajanje novog Ustava, nakon cega ce biti raspisani novi izbori. Po svoj prilici na svim nivoima ,izbori c se odrzati 17. decembra. Tada ce najzad Srbiju ogrejate sunce. Srbi ce videti ledja dosadasnjoj nenarodnoj vladi Srbije.Izabrace novu vlau po meri..

Usvajanje Ustava po kratkom postupku, kojim se konstantuje da je Kosmet sastavni i neotudjivi deo Srbije, bilo je neodlozano, kao odgovor zapadu da se do kraja godine resi status Kosmeta i proglasi nezavisno Kosovo. Ustav sam po sebi ima dosta nedostataka i kako vec jedan moj prijatelj, koji je imao prilike da se upozna sa njegovim sadrzajem,kaze da ima utisak da ga je pisala CIA i da ga je prezentirala skupstini na usvajanje. Bez obzira kakav bio i sa takvim manama nosi promene. Ohrabrenje je sto u Ustavu postoji klauzula koja dopusta korekcije, izmene i dopune Ustava, sto ce svakako to u buduce nova vlast i iskoristiti.

Pitanje statusa Kosmeta i uslovljavanje od strane zapada da se do kraja godine mora resiti, otvara mnoge dileme kod vladajuce koalicije, kako i dalje osvojiti vlast na izborima. U slucaju da se izgubi Kosovo i Metohija i izbori odrze posle proglasenja nezavisnosti postojeca koalicija nema nikakve sanse na osvajanje vlasti. U tom slucaju Radikali sigurno dolaze na vlast.Odrzavanje izbora pre donosenja odluke o statusu Kosmeta daje sanse vladajucoj koaliciji da se bori za vlast.
Izjava Ahtisarija da u slucaju izbora u decembru postoji mogucnost da se pitanje Kosmeta odlozi za par meseci posle nove godine i na taj nacin spreci dolazak Radikala na vlasti u Srbiji. Kostunica se ostro usprotivio izjavi Ahtisarija i kako kaze gvozdje se kuje dok je vruce, misleci time da su njegove sanse ostanka na vlasti ako se izbori odrze u decembru pre statusa Kosmeta.

Ohrabrenje s ruske strane da ce se Rusija suprotstaviti svakom nametanju neprihvatljivog resenja za Kosmet, zadaje brige zapadu kako izbeci cvrstu resenost Rusije da iskoristi pravo VETA u SB.Pokusaj u evropskom parlamentu ovih dana da se prekinu razgovori o Kosmetu, sprecio je ministar ruske diplomatije Lavrov. U slucaju da je doslo do prekida pregovora o Kosovu ,Artisariju bi se dale odresene ruke da u SB,izlozi svoj predlog o resenju statusa Kosova. Sef evropskog parlamenta Rene Vanderlender je podrzao tav Lavrova. Time je bar za neko vreme odlozena odluka u SB o statusu Kosova. Stavu Lavrova suprotstavio se predsednik Albanaca Berisa, koji je izjavio da misljenje o nezavisnom Kosovu dele Albanija, Makedonija i Crna Gora i da su spremne da priznaju njegovu nezavisnost. Bilo kako bilo prekid pregovora o Kosovu je sprecen sto se smatra uspehom ruske diplomatije u evropskom parlamentu.

PALA VLADA

Ministri G17 plus su odrzali svoje obecanje da ce podneti ostavku vladi Kostunice u koliko se do 1. oktobra ne nastave pregovori o pridruzivanju Evropi. Dinkic je ostao dosledan svojih reci .Podnesene su kolektivne ostavke, s tim sto su svi ministri zadrzali svoje pozicije do izbora nove vlade. Dinkic je , kao lider partije G17 plus sa svojih 33 poslanika ucestvovao u radu skupstine prilikom usvajanja novog Ustava i obecao je da ce prisustvovati jos samo na jednoj sednici kada se usvaja izborni zakon. Fakticki ostavkom G17 plus vlada je teoretski pala.Prakticno ostaju na svojim funkcijama do izbora nove vlade i time sprecavaju raspisivanje izbora do usvajanje Uatava kada ce Kostunica hteo ne hteo morati da raspise izbore.
Mladjanu Dinkicu su Kostunica i predsednik skupstine Markovic izrazili zahvalnost na korektnom odnosu ostanka u vladi dok se neodrzi referendum , usvoji Ustav i izabere nova vlada.Sef G17plu je uverenja da ce i u novoj vladi u nekakvoj koaliciji uci uci u kabinet. To je veliko pitanje bar kada je u pitanju Dinkic. Vec sada se Dinkicu preti sudom za nestanak kiparskih para i kriminalnih radnji u drzavi. Batic mu vec sada preti Padinskom skelom.Procenjuje se da Dinkic ne spava mirno zbog svoje uloge u vlasti, korupciji i prodaji drzavne imovine.
Vidanovic

02 October 2006

SRUSIO SE NADVOZNJAK U LAVALU

Motreal- Kanada
2.. oktobar

SRUSIO SE NADVOZNJAK NA AUTOPUTU
Septembra 30 . oko pola jedan po lokalnom vremenu nadvoznjak na Konkord Bulevaru srusio se na auto put 19 u Lavalu- region Montreala. Troliniska sekcija jednog pravca nadvoznjaka velicine 15x15 metara, teska nekoliko tona, sa visine od 20 metara srusila se na auto put, jednom od najoptereceniih pravaca od Montreala prema severu.U trenutku rusenja betonske konstrukcije nadvoznjaka, u rusevini je izgubilo zivot 5 osoba i 6 teze povredjeno.
U jednom automobilu su identifikovane tri osobe, dva rodjena brata i supruga jednog od njih.U drugom automobilu bile su samo dve osobe, koje jos uvek nisu identifikovane.Iz izvucenih automobila - pljeskavice, tesko je bilo izvrsiti identifikaciju zrtava. U tome je pomogla rodbina identifikovanih, koji su se nasli na mestu nesrece nakon tragedij.

Svi identifikovani su iz Lavala.Braca Hamel i Silvi Budet su posli u posetu rodbini i za to vreme ostavili sina Gabrijela u hokej areni da igra utakmicu dok se oni ne vrate u 2 sata ga ga pokupe. To je bio poslednji put kada je Gabrijel video svoje roditelje i ne pomisljajuci na takav kobni rastanak. Gabrijel je uporno cekao da ga roditelji pokupe i umesto roditelja pokupila ga je tetka, Silvijina sestra.Dok je Gabrijel cekao roditelje po zavrsetku hokej utakmice pitao se zasto ovoga puta njegovi roditelji kasne, kad su uvek tacni?Vest o dogadjaju saopstila mu je Tetka koja od sada pa na dalje preuzima ulogu njegovih roditelja. Tesko je u tim godinama ostati bez roditelja i roditeljske ljubavi, ali sta je tu je Roditelji se ne mogu iz mrtvih povratiti.

U trenutku rusenja nadvoznjaka, na svu srecu, samo 4 automobila i jedan motorciklista sleteli su u ambis.Povredjeno 6 osoba.Svi povredjeni su kolima hitne pomoci prebaceni u najblize bolnice u Montrealu.

Na licu mesta su hitno dopremljene potrebne masine za uklanjane rusevina. Odmah se pristupilo razbijanju betonske ploce rasciscavanju havarije.

Nadvoznjak je gradjen 1970. godine i prema upozorenju ocevidaca iz urbane sredine, predstavljao je opasnost po saobracaj. Stalno su otpadali komadi betona i bile vidljive pukotine u beton. Prema recima predstavnika transport departmana Kvibeka, gospodina Zaka Ganjona, vizuelna inspekcija nadvoznjaka obavljena je pred sam kolaps a detaljna 2005. godine i konstantovano da nadvoznjak ne ugrozava saobracaj.Od strane pojedinaca iz naselja blizu Konkordija Bulevara,primeceno je odronjavanje pojedinih betonskih komada i o svemu obavestavana policija. Na zadnje upozorenje u 12.33 prosla je vizuelna inspekcija za puteve i nije dato nikakvo upozorenje na opasnost za saobracaj. Nakon samo 4 minuta, u 12.37 nadvoznjak se srusio.

Zak Ganjon iz Ministarstva saobracaja nakon kolapsa nadvoznjaka izjavljuje da da su inspekciju obavili drumski inspektori koji nisu gradjevinski inzinjeri. O celom slucaju naredjena je istraga kako bi se saznao pravi uzrok rusenja nadvoznjaka. Po nalogu ministarstva transporta Kvibeka, radi predostroznosti, obavice se inspekcija svih 4500 vijadukta u Kvibeku.
Ovo je drugi slucaj da se u Lavalu rusi nadvoznjak. Pre 6. godina na Suvenir Bulevaru iznad autoputa 15 srusio se nadvoznjak. U samom rusenju srecom nije bilo zrtava, vec za vreme gradnje novog, poginula su dva radnika prilikom pada gvozdene grede sa samog gradilista.

Nadvoznjak na Konkord Bulevaru je u gustoj urbanoj sredini i mnogi mestani, pored ostalih, koriste taj nadvoznjak vise puta dnevno.Upozorenje gradjana da nadvoznjak predstavlja opasnost , od strane nadleznih nije nista ucinjeno da se spreci nesreca. Jedan od ocevidaca kaze da je njegova cerka tek sto je automobilom presla nadvoznjak odjeknula je snazna eksplozija.Drugi sokirani roditelj kaze da svakodnevno najmanje dva puta predje preko nadvoznjaka vozeci decu u skolu. Sreca subota je i skole ne rade, mozda bi se i ja tu nasao, kaze uznemireni roditelj.
.
U prvi mah pomislilo se da je u pitanju zemljotres. Sreca u nesreci je, sto je bila subota i to u podne kada nije bilo skoro nikakvog trafika, inace katastrfa bi bila nezapamcena. Za vreme spice kada se ljudi vracaju s posla, nadvoznjak lici na parking prostor, kaze jedan ocevidac. Dnevno preko ovog nadvoznjaka predje 57 000 vozila.

Na putevima Kanade se desavaju svakodnevne saobracajne nesrece i pored toga sto Kanada ima moderne auto puteve sa najmanje tri linije u jednom pravcu. Smerove auto puteva deli prostor, tako da je izbegnut direktan sudar automobila. Najceci broj saobracajnih udesa je na dvosmernim putevima i urbanim sredinama, kao rezultat prebrze voznje i nepostovanja saobracajnih propisa.Kazne zbog nepostovanja saobracajnih propisa su rigorozne.Nesrece ovakve vrste u drumskom saobracaju su retke, nepredvidljive ali ipak moguce.
S. Vidanovic