23 September 2006

KOSMET NA OVOGODISNJEM ZASEDANJU GENERALNE SKUPSTINE UN

Pitanje Kosmeta na ovogodisnjem 61 redovnom zasedanju geralne skupstine UN u Njujorku bice na dnevnom redu.Na celu delegacija ovogodisnjeg zasedana skupstine nalaze se najvisi drzavnici clanice UN. Srpsku delegaciju predvodi predsednik Tadic u cijem sastavu je i ninistar inostranih poslova Vuk Draskovic. Predsednika Tadica i ministra Draskovica ocekuje naporna diplomatska aktivnost sa mngim predstavnicima ucesnicima generalne skupstine UN i zvanicnim politicarima EU i SAD.

Prvi zvanicni nastup predsednika Tadica bio je juce u Njujorku sa kontakt grupom, kome je predsedavala Kondoliza Rajs.Sastanku je prisustvovao i predstavnik UN Marti Ahtisari, koji je prema ocekivanjimai trebao da podnese izvestaj o dosadasnim pregovorima delegacije Beograda i Pristine o statusu Kosmeta u Becu.
Prema izjavi Ahtisarijevog potparola Hua Dijaz, Ahtisari ovoga puta nece iznositi predloge o resenju statusa Kosova, vec ce izneti samo smernice za buduci rad u pregovorima.

Prve izjave o ishodu sastanka kontakt grupe su ohrabrujuce.Umesto ocekivanog pritiska da se status Kosmeta mora resiti do kraja ove godine zakljuceno je da se uloze potrebni napori za moguce resenje statusa Kosmeta u ovoj godini,sto se tumaci kao znak popustanja od tvrde linije za resenje Kosmeta

Po oceni ucesnika sastanka kontakt grupe zauzet je razuman stav da se ne forsira ishitreno resenje po svaku cenu. Rruski minister inostranih poslova Lavrov izrazio je posebno zadovoljstvo radom kontakt grupe, sto je doslo do promene tvrdih stavova.

Sestorica ministara kontakt grupe dali su instrukcije Ahtisariju da:
- pripremi predlog sveobuhvatnog resenja i da na toj osnovi angazuje pregovaracke strane Beograda i Pristine za prihvatljivo resenje statusa Kosova,
- neophodan kompromis sa obe pregovaracke strane i unutar velikih sila
- uporedo sa pregovorima da se radi i na standardma i stvaranju multirtnickog demokratskog drustva na Kosmetu,
- resenje statusa Kosmeta treba da bude realisticno, prihvatljivo za narod.

Ta odrednica -prihvatljo resenje za narod- sugerise zadovoljenje vecine gradjana koji se izjasnjavaju za nezavisnost, favorizuje vecinsko albansko stanovnistvo, sto nagovestava krajnji ishod resenja statusa Kosmeta. Tadic je u svom obracanju izrazio tolerantnost u stavovima kontakt grupe bar sto se tice vremenskog ogranicenja za resenje Kosmetskog problema

U daljem obracanju kontakt grupi Tadic je izneo stav vlade da je Kosmet neotudjivi deo teritorije suverene drzave Srbije, neprikosnovenos granica Srbije, razvoj dobrosusedskih odno sa okruzenjem, demokratije i jednakost za sve gradjane.Menjanje granica Srbije i proglasene nezavisnog Kosova znacilo bi nestabilnost u regionu Balkana i sire. To je potvrda dosadasnjih stavova drzave Srbije

Drugi zvanican nastup Borisa Tadica je danas na zatvorenoj sednici SB.Za sada nikakvo zvanicno saopstenje o toku sednice nije dato, ali se predpostavlja da ce Tadic ponoviti svoje stavove sa sastanka sa kontak grupe. Ocekuje je d ace Ahtisari na osnovu ovlascenja i smernice kontakt grupe izneti predlog za dalji rad na priblizavanju stavova Beograda i Pristine na pregovorima u Becu.

O rezultatima rada generalne skupstine ovogodisnjeg zasedanja i prezentacije nase delegacije je rano govoriti. Za Tadica i Draskovica je to veliki diplomatski izazov i sumiranje rezultata nakon diplomatske aktivnosti u UN.

U dosadasnim javnim nastupima i nedavnim susretima u Njujorku specijalno sa Kondolizom Rajs Boris Tadic nije iskazao politicku mudrost i stav drzavnika koji brani interese svoga naroda i drzave. U saopstenju posle nedavnog susreta u Vasingtonu sa Kondolizom Rajs, Tadic je aludirao na dobre prijateljske odnose sa SAD.na stetu drzave Srbije.
Kakvi to prijateljski odnosi mogu biti prema dojucerasnjem srpskom neprijatelju i kolovodji agresije na Srbiju 99. godine U prkos tome, Tadic sporazumom SOFA potpisuje kapitulaciju zemlje i dozvojava boravak vojske SAD na teritoriji Srbije, vojnu saradnju i obuku vojske Srbije

KO MOZE PODRZATI STAV SRBIJE
Osim Rusije, Kine Venecuele, prijatelje na koje bi se moglo da racuna u UN su svakako zemlje treceg bloka iostalih zemalja koje se susrecu sa slicnim problemom poput Srbije , koje Tadic ne prepoznaje iz posebnih razloga - dobrih odnosa sa SAD.

Kontakt grupa vec ima resenje za nezavisnost Kosova u cemu ima podrske SAD. Busova administracija je vec pripremila vlastiti predlog rezolucije za proglasenje nezavisnosti Kosova., kojim ce se izbegnuti konfrontacija sa Putinom i njegovim cvrstim stavom resenja Kosova univerzalnim pristupom u okviru SB. To resenje se sastoji u jednostranom proglasenju nezavisnog Kosova od strane vlade Kosova i pojedinacnom priznanju od strane ostalih drzava koje ce podrzati nezavisnost.

Druga opcija za resenje statusa Kosmeta je uslovna nezavisnost na 5. godinakoji lansira kontakt grupa. Ovaj predlog podrzavaju Velika Britanija, Nemacka . Ne odbacuje ga SAD kao jedno od resenja koje ce trajno resiti stabilnost na Balkanu. Rec je o jednostranim nametljivim resenjima , koja su nepruhvatljiva za Srbiju. Ako je to tako u cemu je onda resenje trajnog mira na Balkanu. Srbija nikada nece pristati na oduzimanje svoje 15% teritorije u cijoj odbrani se ne iskljucuje i primena sile.
U opciji kao ideja za resenje Kosmeta je i UNIJA sa Srbijom.To je samo sugestija za iznalazenje mirnog resenja kojom bi trebalo da budu zadovoljne obe strane.

Unija sa Srbijom bi omogucila Albancima da Kosmet, kao clan unije moze uci u UN bez prava na samostalno predstavljanje. Kao clanica unije nebi imala pravo ucesca u organima uprave Srbije i skupstine.. Zajednicke funkcije unije bi se odvijale u okviru zajednickih organa uprave.

Ideja unije bar za sada nije pobudila interesovanje u politickim krugovima u zemlji i inostranstvu a nema izgleda da ce kao takva zaziveti.Ideja o takvoj vrsti unije je u suprotnosti sa nacelima evropske unijei ljudskim pravima.
.
REAKCIJE I PODRSKE ALBANACA
Predsednik vlade Akim Ceku povodom jedinstvenog stava u skupstini Srbije da je Kosmet neotudjivi deo Srbije i da je cak i u nacrtu novog Ustava Srbije kao takvo definisano, rekao da Srbi nemaju hrabrosti niti snage da ponovo okupiraju Kosovo. To svakako govori o spremnosti i naoruzanju Albanaca da se suprotstave svakom oruzanom napadu od strane vojske Srbije u slucaju primene sile u odbrani Kosova nakon proglasenja nezavisnosti. Drugim recima, opstrukcijama i leziranjem resenja o nezavisnosti Kosova dovesce do pobune medju Albancima kako je konstantovao i Berisa.najbolje govore njihovi zlocini prema srpskom narodu i neduznim civilima.Taj hrabri Ceku se zbog te svoje hrabrosti boji da stane pred lice pravde i odgovara za svoju hrabrost i zlocine nad srpskim civilima.

Za opciju nezavisnog Kosova medju postojecim drzavama, koje su se vec sada izjasnile da ce priznati nezavisno Kosovo su Velika Britanija, Albanija, Slovenija i pojedine arapske zemlje.
Politicki vrh Slovenije Jansa,Drnovsek i Rupel su se vec izjasnile da ce priznati nezavisnost Kosova i da ce u specijalnom centru u Sloveniji prihvatiti skolovanje siptarskih politicara i vojnih strucnjaka.
Sef albanske diplomatijeBesukMustaj pozdravlja nezavisnost Kosova i prikljucenje Albaniji. Taj njegov stav je u suprotnosti sa ranijim izjavama o nemenjanju postojecih granica na Balkanu i dobrosusedskim odnosima. Medjutim u najnovijoj izjai Mustaj pokazuje iste apetite i prema Makedoniji, Grckoj i Crnoj Gori da albanski zivalj mora da zivi u jednoj drzavi Albaniji.
Albancima Kosova je to jasan signal da imaju podrske od medjunarodne zajednice , kontakt grupe i SAD i stoje na cvrstim pozicijama na pregovorima u Becu - nezavisnost po svaku cenu. Insistira se da se do kraja godine proglasi nezavisnost Kosova krajem novembra na dan zastave Kosova.U protivnom slede reakcije Alkbanaca.

Predsednik skupstine Kosova Kolj Berisa zvecka oruzjem i najavljuje da u koliko se i dalje odugovlaci sa odlukom medjunarodne zajednice o proglasenju nezavisnosti Kosova da su moguce pobune Albanaca. To je ocito zveckane oruzjem. Ahtisari je ostao gluv na Berisinu izjavu i niti on , niti medjunarodna zajednica nije osudila takvu izjavu. Vazno je da je Ahtisari optuzio Srbe za zveckanje oruzjem i optuzbama da su Srbi krivi kao narod i da moraju platiti Miloseviceve greske.

Bacanje bombe u stan porodice Petrovica u Klecki ocenjije se kao odjek Beriseve izjave. Do duse na Kosmetu su u poslednje vreme zabelezeni napadi na Srbi pa cak i ubistvo DraganaPopovica, dizanje u vazduh tek obnovljene kuce povratnika Aleksica.. To nisu usamljeni slucajevi, kako se ocenjuje od strane predstavnika UNMIKA i KFOR-a. Do sada ni jedan slucaj nije rasvetljen krivci otkriveni i izvedeni pred lice pravde.

Povodom najnovije izjave Berise oglasio se komandant KFOR-a general Kater rekavsi da se nece tolerisati nikakvo nasilje na Kosovu ma sa koje strane doslo.Ta izjava , moglo bi se slobodno reci, odnosi se vise na Srbe u koliko se odluce na oruzje u slucaju proglasenja nezavisnosti Kosova.

U poslednje vreme sve se vise koncetrisu snage KFOR-a u severnom delu Kosovske Mitrovice iz dva razloga. Prvo da se Kosovska Mitrovica naseli Albancima i zajedno sa juznim delom Kosovske Mitrovice proglasi multi etnickim gradom. Tu je KFOR da spreci svaki eventualni otpor Srba Kosovske Mitrovice. I drugi da se u slucaju proglasenja nezavisnosti Kosmeta spreci revolt Srba iz Srbije, koji bi pritekli u pomoc Srbima na Kosmetu.


CEMU ZURBE
Nije jasno zasto se medjunarodnoj zajednici zuri u donosenju odluka o nezavisnom Kosovu , ako ce se sutra Srbija naci u EU. Cemu deobe i otimanje teritorije jedne suverene zemlje i prekrajanje granica kada ce se one ulaskom u Evropu brisati.Zasto se Evropa ujedinjuje a Srbija cepa, kroje nove granice i drzave da bi se potom brisale. Znaci li to da su vrata Evrope zatvoreana za nove clanice.?

Zasto medjunarodna zajednica ,kada je u pitanju Kosmet insistira na nezavisnosti a u slucaju Pridnestrovlja odbija rezultate referenduma i ako se sa 97% nacije izjasnio za prikljucenje Rusiji. Medjunarodna zajednica ne priznaje rezultate referenduma tvrdeci da je Pridnjestrovje sastavni deo Moldavije.A sta je onda Kosmet, koji je od uvek bio srpski, pa ca i rezolucijom 12 44 to potvrdjeno.

Kontakt grupa svoj predlog o resenju Kosova bazira na vecinsko stanovnistvo i opredeljenje gradjana za nezavisnost Kosova. Ako je u pitanju vecinsko stanosvnistvo albanske nacionalnosti, oni su pre svega nacionalna manjina u odnosu na Srbiju. Srbi su konsutativan narod na Kosmetu ,kojima se to pravo negira i dobijaju tretman manjine. Kontakt grupa i medjunarodna zajednica prelazi i preko cinjenice neresenog statusa tog vecinskog albanskog stanovnistva, kao ilegalne imigrante u Srbiji. To pitanje ni politicko rukovodstvo Srbije nije postavilo niti se pristupilo resenju ilegalnih imigranata iz Albanije, kojih je doslo na Kosmet najvise posle Kumanovskog sporazuma. Ni jedna zemlja Evrope niti prekookeanske zemlje nemaju takav haos najezde ilegalnih imigranata u svojim zemljama. Sve se bore i stite zakonskim sredstvima od ilegalnih imigranata. Zasto se Sbija nebi ugledala na zapadne zeml i resila problem kao svaka druga drzava.Braniti se istim zakonima i sredstvimakojim se brani zapad. Amerika se prema Meksiku brani cak i barijeram, zidinama i strujom visokog napona. Na hiljadama ih se vracaju silom odakle su dosli. Zasto se Albanci sa teritorije Srbije ilegalci u Evropi deportuju natrag a Srbija to isto ne cini da protera ilegalce iz Albanije, koji su bespravno zaposeli napustene domove i imanja proteranih Srba. Srbija to svoje pravo treba da koristi i postavi i na pregovorima u Becu.REAKCIJE NA NEZAVISNOST KOSOVA
Najostrije reakcije na proglasenje nezavisnosti Kosova dosle su iz Republike Srpske. Predsednik vlade RS Milorad Dodik ostro je reagovao na stav medjunarodne zajednice i rekao da bi takva odluka Srbe Srpske podigla na noge. U svojim nastupima jasno istice da bi u tom slucaju Srb RS trazili nezavisnost , odcepljenje od BiH. i pripajanje Srbiji u vidu federacije ili konfederacije. U slucaju da se i dalje od predsednika predsednistva BiH Tihica insistira na gasenju Republike Srpske, do referendum ace svakako doci, kojim ce se Srbi RS opredeliti za nezavisnost i pripajanje Srbiji, istice Dodik.
Izjasnjavanje na referendumu o otcepljenju RS iz federacije predvidjeno Dejtonskim sporazumom danas sve vise se komentarise u javnosti. Politicki vrh BiH i zvanicnici medjunarodne zajednice osporavaju takvu mogucnost otcepljenja. Medjutim ocevidci , ucesnici u Dejtonskom dogovoru sa sigurnoscu tvrde o postojecem dogovoru izmedju Milosevica i peregovarackog tima SA i samog Klintona, da se Sbima RS omoguci otcepljenje.. Navodi se cak da je Klinton pitao Milosevica kakvi su njegovi zahtevi kao uslov da potpiese Dejtonski sporazum. Milosevic je osim pravo na samoopredeljenje trazio jos da se istocni deo podrinja sa Srebrenicom i Gorazde, kao i Brcko teritorijalno pripoji RS.. Takav dogovor potvrdjuje i tadasnji minister inostranih poslova 92-98 Aleksa Buha potvrdjuje taj dogovor kojim se daje pravo RS na otcepljenje u slucaju da ne funcionise ustrojstvo Dejtonsog sporazuma drzavne zajednice RS i BiH. I Secirbegovic tadasni predstavnik u UN, tim povodom se oglasio i potvrdjuje stvarni dogovor Milosevica i Klintona o pravu na otcepljenje RS.Otcepljenje RS obecali Frovik i Bili americki pregovaraci u Dejtonskom sporazumu. Postoji i pismeni sporazum izmedju Izedbegovica i Kraisnika od 94 da ce po zavrsetku ratnih sukoba u Bosni RS posle 3 godine imati pravo na referendum za otcepljenje.

Danas se svi ti dogovori i sva obecanja negiraju . Americki ambassador u Sarajevu odbacuje mogucnost otcepljenja RS i pravo na referendum, tvrdnjom da referenduma u BiH nece biti. Svarc Silin, visoki predstavnik evropske zajednice u Sarajevu ide jos dalje i preti smenom predsednika vlade Dodika i brisanje sa nosioca liste na skorim izborima u RS, u koliko i dalje propagira referendum i otcepljenje.. U odgovor na Silingove pretnje se uzvraca da ce u tom slucaju to biti poslednji izbori u Bosni.Sta je time hteo da kaze Dodik, neka misli Tihic.
Predsednik RS Cavic je izjavio da ce RS potpisati sporazum o specijalnim vezama sa Srbijom ,nasta se ima pravo po Dejtonskom dogovoru, bilo to nekome pravo ili ne.
Dodik cak predlaze da Srbi iz Republike Srpske ostvare pravo glasa na sledecim izborima u Srbiji. To pitanje je bar za sada neostvarljivo, koje zahteva mnoge procedure I dogovore.

REAKCIJE U SRBIJI
Na unutrasnjem planu u Srbiji pitanje nezavisnog Kosova se tumaci od strane pojedinaca krajnje neprijateljski i anti srpski nastrojeniNevladine organizacije i boric za ljudska prava pozdravljaju nezavisnost Kosova. Pozdravljaju politicke kvalifikacije Ahtisarija da su Srbi kao narod krivi, da zveckaju oruzjem i da svoju krivicu moraju platiti Kosovom.

. U svojim anti srpskim nastupima je najdalje otisao bivsi ambassador SCG u Vasingtonu Milan St.Protic, koji je proslonedeljnu promociju oficira Vojske Srbije propracenu avionima ratnog vazduhoplovstva Srbije nazvao zveckanje oruzjem i pretnja Albancima na Kosmetu. Opravdao je izjavu Ahtisarija da Srbija zvecka oruzjem i da je, kako kaze,bio u pravu kada je to rekao.Interesantno je da nije prokomentarisao zveckanjem oruzja predsednika skupstine Berise.
Takva izjava Protica nije neocekivana. On je u slucaju nezavisnosti Kosova nedavno izjavio da ce biti prvi covek spreman da stavi potpies naodluku o otcepljenju Kosova. . Stvar je u tome sto jedan takav politicki bankrupt nece imati prilike da stavi svoj potpies na predaju Kosova. To je jedan marginalac, koji je sa duznosti ambasadora SCG u Vasingtonu morao biti najuren zbog svojih anti srpskih stavova i solidarnosti sa politikom SAD.Zaslugom budne srpske dijaspore bio je najuren sa polozaja ambasadora u Vasingtonu..
To je americki covek pripreman za ulogu papeca za vreme skolovanja u Americi. Nije jedini koji je posao tim putem. Tu je Korac,Kandicka,Sonja Biserko, Vuco , ceta zena u crnom, B92 i drugi americki i Sorosevi placenici, licnosti niskog moral Svima njima ce jednog dana biti sudjeno za podvige anti srpskog opredeljenja..
Vidanovic
KOSMET NA OVOGODISNJEM ZASEDANJU GENERALNE SKUPSTINE UN

Pitanje Kosmeta na ovogodisnjem 61 redovnom zasedanju geralne skupstine UN u Njujorku bice na dnevnom redu.Na celu delegacija ovogodisnjeg zasedana skupstine nalaze se najvisi drzavnici clanice UN. Srpsku delegaciju predvodi predsednik Tadic u cijem sastavu je i ninistar inostranih poslova Vuk Draskovic. Predsednika Tadica i ministra Draskovica ocekuje naporna diplomatska aktivnost sa mngim predstavnicima ucesnicima generalne skupstine UN i zvanicnim politicarima EU i SAD.

Prvi zvanicni nastup predsednika Tadica bio je juce u Njujorku sa kontakt grupom, kome je predsedavala Kondoliza Rajs.Sastanku je prisustvovao i predstavnik UN Marti Ahtisari, koji je prema ocekivanjimai trebao da podnese izvestaj o dosadasnim pregovorima delegacije Beograda i Pristine o statusu Kosmeta u Becu.
Prema izjavi Ahtisarijevog potparola Hua Dijaz, Ahtisari ovoga puta nece iznositi predloge o resenju statusa Kosova, vec ce izneti samo smernice za buduci rad u pregovorima.

Prve izjave o ishodu sastanka kontakt grupe su ohrabrujuce.Umesto ocekivanog pritiska da se status Kosmeta mora resiti do kraja ove godine zakljuceno je da se uloze potrebni napori za moguce resenje statusa Kosmeta u ovoj godini,sto se tumaci kao znak popustanja od tvrde linije za resenje Kosmeta

Po oceni ucesnika sastanka kontakt grupe zauzet je razuman stav da se ne forsira ishitreno resenje po svaku cenu. Rruski minister inostranih poslova Lavrov izrazio je posebno zadovoljstvo radom kontakt grupe, sto je doslo do promene tvrdih stavova.

Sestorica ministara kontakt grupe dali su instrukcije Ahtisariju da:
- pripremi predlog sveobuhvatnog resenja i da na toj osnovi angazuje pregovaracke strane Beograda i Pristine za prihvatljivo resenje statusa Kosova,
- neophodan kompromis sa obe pregovaracke strane i unutar velikih sila
- uporedo sa pregovorima da se radi i na standardma i stvaranju multirtnickog demokratskog drustva na Kosmetu,
- resenje statusa Kosmeta treba da bude realisticno, prihvatljivo za narod.

Ta odrednica -prihvatljo resenje za narod- sugerise zadovoljenje vecine gradjana koji se izjasnjavaju za nezavisnost, favorizuje vecinsko albansko stanovnistvo, sto nagovestava krajnji ishod resenja statusa Kosmeta. Tadic je u svom obracanju izrazio tolerantnost u stavovima kontakt grupe bar sto se tice vremenskog ogranicenja za resenje Kosmetskog problema

U daljem obracanju kontakt grupi Tadic je izneo stav vlade da je Kosmet neotudjivi deo teritorije suverene drzave Srbije, neprikosnovenos granica Srbije, razvoj dobrosusedskih odno sa okruzenjem, demokratije i jednakost za sve gradjane.Menjanje granica Srbije i proglasene nezavisnog Kosova znacilo bi nestabilnost u regionu Balkana i sire. To je potvrda dosadasnjih stavova drzave Srbije

Drugi zvanican nastup Borisa Tadica je danas na zatvorenoj sednici SB.Za sada nikakvo zvanicno saopstenje o toku sednice nije dato, ali se predpostavlja da ce Tadic ponoviti svoje stavove sa sastanka sa kontak grupe. Ocekuje je d ace Ahtisari na osnovu ovlascenja i smernice kontakt grupe izneti predlog za dalji rad na priblizavanju stavova Beograda i Pristine na pregovorima u Becu.

O rezultatima rada generalne skupstine ovogodisnjeg zasedanja i prezentacije nase delegacije je rano govoriti. Za Tadica i Draskovica je to veliki diplomatski izazov i sumiranje rezultata nakon diplomatske aktivnosti u UN.

U dosadasnim javnim nastupima i nedavnim susretima u Njujorku specijalno sa Kondolizom Rajs Boris Tadic nije iskazao politicku mudrost i stav drzavnika koji brani interese svoga naroda i drzave. U saopstenju posle nedavnog susreta u Vasingtonu sa Kondolizom Rajs, Tadic je aludirao na dobre prijateljske odnose sa SAD.na stetu drzave Srbije.
Kakvi to prijateljski odnosi mogu biti prema dojucerasnjem srpskom neprijatelju i kolovodji agresije na Srbiju 99. godine U prkos tome, Tadic sporazumom SOFA potpisuje kapitulaciju zemlje i dozvojava boravak vojske SAD na teritoriji Srbije, vojnu saradnju i obuku vojske Srbije

KO MOZE PODRZATI STAV SRBIJE
Osim Rusije, Kine Venecuele, prijatelje na koje bi se moglo da racuna u UN su svakako zemlje treceg bloka iostalih zemalja koje se susrecu sa slicnim problemom poput Srbije , koje Tadic ne prepoznaje iz posebnih razloga - dobrih odnosa sa SAD.

Kontakt grupa vec ima resenje za nezavisnost Kosova u cemu ima podrske SAD. Busova administracija je vec pripremila vlastiti predlog rezolucije za proglasenje nezavisnosti Kosova., kojim ce se izbegnuti konfrontacija sa Putinom i njegovim cvrstim stavom resenja Kosova univerzalnim pristupom u okviru SB. To resenje se sastoji u jednostranom proglasenju nezavisnog Kosova od strane vlade Kosova i pojedinacnom priznanju od strane ostalih drzava koje ce podrzati nezavisnost.

Druga opcija za resenje statusa Kosmeta je uslovna nezavisnost na 5. godinakoji lansira kontakt grupa. Ovaj predlog podrzavaju Velika Britanija, Nemacka . Ne odbacuje ga SAD kao jedno od resenja koje ce trajno resiti stabilnost na Balkanu. Rec je o jednostranim nametljivim resenjima , koja su nepruhvatljiva za Srbiju. Ako je to tako u cemu je onda resenje trajnog mira na Balkanu. Srbija nikada nece pristati na oduzimanje svoje 15% teritorije u cijoj odbrani se ne iskljucuje i primena sile.
U opciji kao ideja za resenje Kosmeta je i UNIJA sa Srbijom.To je samo sugestija za iznalazenje mirnog resenja kojom bi trebalo da budu zadovoljne obe strane.

Unija sa Srbijom bi omogucila Albancima da Kosmet, kao clan unije moze uci u UN bez prava na samostalno predstavljanje. Kao clanica unije nebi imala pravo ucesca u organima uprave Srbije i skupstine.. Zajednicke funkcije unije bi se odvijale u okviru zajednickih organa uprave.

Ideja unije bar za sada nije pobudila interesovanje u politickim krugovima u zemlji i inostranstvu a nema izgleda da ce kao takva zaziveti.Ideja o takvoj vrsti unije je u suprotnosti sa nacelima evropske unijei ljudskim pravima.
.
REAKCIJE I PODRSKE ALBANACA
Predsednik vlade Akim Ceku povodom jedinstvenog stava u skupstini Srbije da je Kosmet neotudjivi deo Srbije i da je cak i u nacrtu novog Ustava Srbije kao takvo definisano, rekao da Srbi nemaju hrabrosti niti snage da ponovo okupiraju Kosovo. To svakako govori o spremnosti i naoruzanju Albanaca da se suprotstave svakom oruzanom napadu od strane vojske Srbije u slucaju primene sile u odbrani Kosova nakon proglasenja nezavisnosti. Drugim recima, opstrukcijama i leziranjem resenja o nezavisnosti Kosova dovesce do pobune medju Albancima kako je konstantovao i Berisa.najbolje govore njihovi zlocini prema srpskom narodu i neduznim civilima.Taj hrabri Ceku se zbog te svoje hrabrosti boji da stane pred lice pravde i odgovara za svoju hrabrost i zlocine nad srpskim civilima.

Za opciju nezavisnog Kosova medju postojecim drzavama, koje su se vec sada izjasnile da ce priznati nezavisno Kosovo su Velika Britanija, Albanija, Slovenija i pojedine arapske zemlje.
Politicki vrh Slovenije Jansa,Drnovsek i Rupel su se vec izjasnile da ce priznati nezavisnost Kosova i da ce u specijalnom centru u Sloveniji prihvatiti skolovanje siptarskih politicara i vojnih strucnjaka.
Sef albanske diplomatijeBesukMustaj pozdravlja nezavisnost Kosova i prikljucenje Albaniji. Taj njegov stav je u suprotnosti sa ranijim izjavama o nemenjanju postojecih granica na Balkanu i dobrosusedskim odnosima. Medjutim u najnovijoj izjai Mustaj pokazuje iste apetite i prema Makedoniji, Grckoj i Crnoj Gori da albanski zivalj mora da zivi u jednoj drzavi Albaniji.
Albancima Kosova je to jasan signal da imaju podrske od medjunarodne zajednice , kontakt grupe i SAD i stoje na cvrstim pozicijama na pregovorima u Becu - nezavisnost po svaku cenu. Insistira se da se do kraja godine proglasi nezavisnost Kosova krajem novembra na dan zastave Kosova.U protivnom slede reakcije Alkbanaca.

Predsednik skupstine Kosova Kolj Berisa zvecka oruzjem i najavljuje da u koliko se i dalje odugovlaci sa odlukom medjunarodne zajednice o proglasenju nezavisnosti Kosova da su moguce pobune Albanaca. To je ocito zveckane oruzjem. Ahtisari je ostao gluv na Berisinu izjavu i niti on , niti medjunarodna zajednica nije osudila takvu izjavu. Vazno je da je Ahtisari optuzio Srbe za zveckanje oruzjem i optuzbama da su Srbi krivi kao narod i da moraju platiti Miloseviceve greske.

Bacanje bombe u stan porodice Petrovica u Klecki ocenjije se kao odjek Beriseve izjave. Do duse na Kosmetu su u poslednje vreme zabelezeni napadi na Srbi pa cak i ubistvo DraganaPopovica, dizanje u vazduh tek obnovljene kuce povratnika Aleksica.. To nisu usamljeni slucajevi, kako se ocenjuje od strane predstavnika UNMIKA i KFOR-a. Do sada ni jedan slucaj nije rasvetljen krivci otkriveni i izvedeni pred lice pravde.

Povodom najnovije izjave Berise oglasio se komandant KFOR-a general Kater rekavsi da se nece tolerisati nikakvo nasilje na Kosovu ma sa koje strane doslo.Ta izjava , moglo bi se slobodno reci, odnosi se vise na Srbe u koliko se odluce na oruzje u slucaju proglasenja nezavisnosti Kosova.

U poslednje vreme sve se vise koncetrisu snage KFOR-a u severnom delu Kosovske Mitrovice iz dva razloga. Prvo da se Kosovska Mitrovica naseli Albancima i zajedno sa juznim delom Kosovske Mitrovice proglasi multi etnickim gradom. Tu je KFOR da spreci svaki eventualni otpor Srba Kosovske Mitrovice. I drugi da se u slucaju proglasenja nezavisnosti Kosmeta spreci revolt Srba iz Srbije, koji bi pritekli u pomoc Srbima na Kosmetu.


CEMU ZURBE
Nije jasno zasto se medjunarodnoj zajednici zuri u donosenju odluka o nezavisnom Kosovu , ako ce se sutra Srbija naci u EU. Cemu deobe i otimanje teritorije jedne suverene zemlje i prekrajanje granica kada ce se one ulaskom u Evropu brisati.Zasto se Evropa ujedinjuje a Srbija cepa, kroje nove granice i drzave da bi se potom brisale. Znaci li to da su vrata Evrope zatvoreana za nove clanice.?

Zasto medjunarodna zajednica ,kada je u pitanju Kosmet insistira na nezavisnosti a u slucaju Pridnestrovlja odbija rezultate referenduma i ako se sa 97% nacije izjasnio za prikljucenje Rusiji. Medjunarodna zajednica ne priznaje rezultate referenduma tvrdeci da je Pridnjestrovje sastavni deo Moldavije.A sta je onda Kosmet, koji je od uvek bio srpski, pa ca i rezolucijom 12 44 to potvrdjeno.

Kontakt grupa svoj predlog o resenju Kosova bazira na vecinsko stanovnistvo i opredeljenje gradjana za nezavisnost Kosova. Ako je u pitanju vecinsko stanosvnistvo albanske nacionalnosti, oni su pre svega nacionalna manjina u odnosu na Srbiju. Srbi su konsutativan narod na Kosmetu ,kojima se to pravo negira i dobijaju tretman manjine. Kontakt grupa i medjunarodna zajednica prelazi i preko cinjenice neresenog statusa tog vecinskog albanskog stanovnistva, kao ilegalne imigrante u Srbiji. To pitanje ni politicko rukovodstvo Srbije nije postavilo niti se pristupilo resenju ilegalnih imigranata iz Albanije, kojih je doslo na Kosmet najvise posle Kumanovskog sporazuma. Ni jedna zemlja Evrope niti prekookeanske zemlje nemaju takav haos najezde ilegalnih imigranata u svojim zemljama. Sve se bore i stite zakonskim sredstvima od ilegalnih imigranata. Zasto se Sbija nebi ugledala na zapadne zeml i resila problem kao svaka druga drzava.Braniti se istim zakonima i sredstvimakojim se brani zapad. Amerika se prema Meksiku brani cak i barijeram, zidinama i strujom visokog napona. Na hiljadama ih se vracaju silom odakle su dosli. Zasto se Albanci sa teritorije Srbije ilegalci u Evropi deportuju natrag a Srbija to isto ne cini da protera ilegalce iz Albanije, koji su bespravno zaposeli napustene domove i imanja proteranih Srba. Srbija to svoje pravo treba da koristi i postavi i na pregovorima u Becu.REAKCIJE NA NEZAVISNOST KOSOVA
Najostrije reakcije na proglasenje nezavisnosti Kosova dosle su iz Republike Srpske. Predsednik vlade RS Milorad Dodik ostro je reagovao na stav medjunarodne zajednice i rekao da bi takva odluka Srbe Srpske podigla na noge. U svojim nastupima jasno istice da bi u tom slucaju Srb RS trazili nezavisnost , odcepljenje od BiH. i pripajanje Srbiji u vidu federacije ili konfederacije. U slucaju da se i dalje od predsednika predsednistva BiH Tihica insistira na gasenju Republike Srpske, do referendum ace svakako doci, kojim ce se Srbi RS opredeliti za nezavisnost i pripajanje Srbiji, istice Dodik.
Izjasnjavanje na referendumu o otcepljenju RS iz federacije predvidjeno Dejtonskim sporazumom danas sve vise se komentarise u javnosti. Politicki vrh BiH i zvanicnici medjunarodne zajednice osporavaju takvu mogucnost otcepljenja. Medjutim ocevidci , ucesnici u Dejtonskom dogovoru sa sigurnoscu tvrde o postojecem dogovoru izmedju Milosevica i peregovarackog tima SA i samog Klintona, da se Sbima RS omoguci otcepljenje.. Navodi se cak da je Klinton pitao Milosevica kakvi su njegovi zahtevi kao uslov da potpiese Dejtonski sporazum. Milosevic je osim pravo na samoopredeljenje trazio jos da se istocni deo podrinja sa Srebrenicom i Gorazde, kao i Brcko teritorijalno pripoji RS.. Takav dogovor potvrdjuje i tadasnji minister inostranih poslova 92-98 Aleksa Buha potvrdjuje taj dogovor kojim se daje pravo RS na otcepljenje u slucaju da ne funcionise ustrojstvo Dejtonsog sporazuma drzavne zajednice RS i BiH. I Secirbegovic tadasni predstavnik u UN, tim povodom se oglasio i potvrdjuje stvarni dogovor Milosevica i Klintona o pravu na otcepljenje RS.Otcepljenje RS obecali Frovik i Bili americki pregovaraci u Dejtonskom sporazumu. Postoji i pismeni sporazum izmedju Izedbegovica i Kraisnika od 94 da ce po zavrsetku ratnih sukoba u Bosni RS posle 3 godine imati pravo na referendum za otcepljenje.

Danas se svi ti dogovori i sva obecanja negiraju . Americki ambassador u Sarajevu odbacuje mogucnost otcepljenja RS i pravo na referendum, tvrdnjom da referenduma u BiH nece biti. Svarc Silin, visoki predstavnik evropske zajednice u Sarajevu ide jos dalje i preti smenom predsednika vlade Dodika i brisanje sa nosioca liste na skorim izborima u RS, u koliko i dalje propagira referendum i otcepljenje.. U odgovor na Silingove pretnje se uzvraca da ce u tom slucaju to biti poslednji izbori u Bosni.Sta je time hteo da kaze Dodik, neka misli Tihic.
Predsednik RS Cavic je izjavio da ce RS potpisati sporazum o specijalnim vezama sa Srbijom ,nasta se ima pravo po Dejtonskom dogovoru, bilo to nekome pravo ili ne.
Dodik cak predlaze da Srbi iz Republike Srpske ostvare pravo glasa na sledecim izborima u Srbiji. To pitanje je bar za sada neostvarljivo, koje zahteva mnoge procedure I dogovore.

REAKCIJE U SRBIJI
Na unutrasnjem planu u Srbiji pitanje nezavisnog Kosova se tumaci od strane pojedinaca krajnje neprijateljski i anti srpski nastrojeniNevladine organizacije i boric za ljudska prava pozdravljaju nezavisnost Kosova. Pozdravljaju politicke kvalifikacije Ahtisarija da su Srbi kao narod krivi, da zveckaju oruzjem i da svoju krivicu moraju platiti Kosovom.

. U svojim anti srpskim nastupima je najdalje otisao bivsi ambassador SCG u Vasingtonu Milan St.Protic, koji je proslonedeljnu promociju oficira Vojske Srbije propracenu avionima ratnog vazduhoplovstva Srbije nazvao zveckanje oruzjem i pretnja Albancima na Kosmetu. Opravdao je izjavu Ahtisarija da Srbija zvecka oruzjem i da je, kako kaze,bio u pravu kada je to rekao.Interesantno je da nije prokomentarisao zveckanjem oruzja predsednika skupstine Berise.
Takva izjava Protica nije neocekivana. On je u slucaju nezavisnosti Kosova nedavno izjavio da ce biti prvi covek spreman da stavi potpies naodluku o otcepljenju Kosova. . Stvar je u tome sto jedan takav politicki bankrupt nece imati prilike da stavi svoj potpies na predaju Kosova. To je jedan marginalac, koji je sa duznosti ambasadora SCG u Vasingtonu morao biti najuren zbog svojih anti srpskih stavova i solidarnosti sa politikom SAD.Zaslugom budne srpske dijaspore bio je najuren sa polozaja ambasadora u Vasingtonu..
To je americki covek pripreman za ulogu papeca za vreme skolovanja u Americi. Nije jedini koji je posao tim putem. Tu je Korac,Kandicka,Sonja Biserko, Vuco , ceta zena u crnom, B92 i drugi americki i Sorosevi placenici, licnosti niskog moral Svima njima ce jednog dana biti sudjeno za podvige anti srpskog opredeljenja..
Vidanovicmulnc

17 September 2006

Putin najavljuje veto o Kosovu

PUTIN NAJAVLJUJE VETO U SB. U SLUCAJU NEZAVISNOG KOSOVA
Izjava ruskog predsednika Putina da ce u koliko SB novom rezolucijom izglasa nezavisnost Kosova uloziti veto. Takodje je rekao da u koliko Kontakt grupa uspe da na mala vrata proturi odluku o nezavisnom Kosovu mimo SB. reagovati na isti nacin. Odluka o buducem statusu Kosova po Putinu treba da bude univerzalna da bude uzor ostalim regionima u svetu, koji teze da postanu nezavisne drzave Resenje nezavisnosti Kosova, ce biti signa Haboziji,Osetiji ,Nagorno,Karabahu,Ceceniji, Baskima, Korzikancima, Kurdima i drugima za dobijanje nezavisnosti.Putin se zalaze za univerzalno resenje svih gorucih problema u svetu. Resenje Kosovskog pitanja je zacrtano rezolucijom SB 1244 kao sastavni deo suverene drzave, sada, Srbije i ta rezolucija se mora ispostovati. Najavljena rezolucija SB o Kosovu, koja je u opticaju, mora proisteci iz rezolucije 1244 istice Putin
Stav Putina je velika podrska srpskom pregovarackom timu u Becu. U UN. se trenutno raspravlja o Kosmetu i nekome se zuri da se status Kosmeta mora resiti do kraja ove godine. Po misljenju zapada nezavisnost Kosova je jedino moguce resenje za stabilnost citavog regiona. Ceka se na izvestaj Martina Ahtisarija izaslanika Kofi Anana da bi se pristupilo nacrtu rezoluceje o nezavisnosti Kosova.

Sam Ahtisari je svojim nediplomatskom, brzopletim izjavama o Srbima da su krivi kao narod i da zveckaju oruzjemnarusio svoj kredibilitet kao diplomata Ta njegova izjava je naisla na velike reakcije u javnosti, narocito medju srpskim pregovarackim timom, kao posrednik na pregovorima o statusu Kosova u Becu.
Sef koordicionog tima Srbije Sandra Raskovic-Ivic je u UN. javno osudila taj nepoliticki istup Ahtisarija, cime je, kako je rekla, ohrabrio pregovaracki tim Pristine da ostane pri cvrstim pozicijama o nezavisnosti Kosova. Do sada Ahtisari nije izvrsio nikakav pritisak na pristinski pregovaracki tim da pokaze realnost u pregovorima sa srpskom stranom.

Novi sef UNMIKA Joakim Rihter zahteva neodlozno resenje statusa Kosova do kraja godine, kao jedino resenje za stabilizaciju regiona. Pritom je potvrdio da se situacija iz dana u dan znatno poboljsava. Sandra Raskovic Ivic je demantovala takve izjave, naglasivsi da je od zadnje sednice SB do danas bilo 54 napada na Srbe. A u toku godine je bilo vise od 250 incidenata, napada na Srbe i njihove domove. To nisu pojedinacni izolovani slucajevi, vec planski napadi na preostale Srbe na Kosmetu u cilju zastrasivanja povratka na svoja ognjista. To potvrdjuje i slucaj tek novog povratnika cija je kuca obnovljena posle martovskog pogroma 2004. godine i po dolasku dignuta u od strane siptarskih terorista. Do sada ni jedan slucaj zlocina prema Srbima nije otkriven, naglasila je Raskovic, Ivic.
U zapadnim diplomatskim krugovima izjava Putina da ce iskoristiti pravo veta u SB u koliko se nametne neprihvatljivo resestatusa Kosova, tumaci se razlicito. Zapad ne zeli da se suoci sa takvom odlukom predsednika Putina.Radi se na izvesnom popustanju i iznalazenju modaliteta za resenje Kosmeta, kojim bi se izbegla najstrozija odluka ruskog veta u SB.

U pitanju je prenosenje nadleznosti od KFORa na EUFOR U politickim krugovima Srbije, vladi i skupstini Srbije pozdravljena je izjava Putina, koji se zalaze za Kosmet u okviru Srbije kao neotudjivi deo njene teritorije. U izjavi predsednik Tadic je rekao da ce se Kosmet braniti svim diplomatskim sredstvima,umesto svim raspolozivim sredstvima kako se insistiralo od strane Radikala i SPS.
.
U nacrtu novog Ustava Srbije, Kosmet je zacrtan kao sastavni deo Srbije. U vladi Srbije je istaknuto da Kosmet nikada nece biti nezavistan i da se na 15% srpske teritorije, necijom odlukom, nikada nece dozvoliti formiranje jos jedne albanske drzave, pored vec jedne postojece Albanije

TRAMPA KOSOVA
U nevladinim organizacijama se pozdravlja izjava Ahtisarija o krivici srpskog naroda i da se greske proslosti moraju platiti Kosovom. U zamenu za Kosovo treba insistirati na brzi ulazak u Evropu, Partnerstvo za mir i Nato pakt. U zapadnim krugovima se odbacuje mogucnost trampe Kosova za Republiku Srpsku. Tihic uporno radi na gasenju RS kao tvorevine zla i da se mora utopiti u jedinstvenu drzavu BiH. Premijer Dodik cvrsto stoji na braniku RS kao Dejtonske tvorevine i u koliko bi se doslo do ukidanja RS, srpski narod ce na referendumu odluciti o svojoj sudbini. Iskoristi ce svoje pravo na samoopredeljenje, koje je dato Dejtonskim sporazumom. Tvorac Dejtonskog sporazuma Ricard Holbruk je vise puta isticao tu mogucnost prava na samoopredeljenje, kao gresku koja je dopustena Dejtonskim sporazumom. Sam Holbruk , kao albanski lobista savetuje Srbima da biraju izmedju Evrope i Kosova. Ako zele u Evropu moraju dati Kosovo. Ne moze se u Evropu sa Kosovom.Holbruk time pokusava da trguje srpskim zemljama. Neka to radi sa svojom zemljom. Kalifornijom , Teksasom i New Meksikom, zemljama koje su Amerikanci oteli od Meksika. Kad to bude resio, Holbruk, stice moralno pravo da savetuje i drugima sta treba da rade.
Zapad i sama Evropa zele samostalno Kosovo a da Srbija placa kosovske dugove medjunarodnoj zajednic.. Prema najnovijim podatcima Srbija dnevno placa dugove za Kosmet u iznosu od.120.000 dolara. Ukupano kosmetsko zaduzenje kod med, kao nerazvijeno podrucje svakodnevno je ispumpavano miljon dolara. Dva posto od brutu plate svakog zaposlenog odlazilo je na Kosmet. Srbija nije imala u uvid gde te pare idu i kako se trose. Secam se dobro kada je gradjen CK Kosmeta, cija je fasada od stakla, Siptari su odbili proizvode srpskih proizvodjaca i odlucili se za evrpske - holandske proizvode.
Srbija je suocena sa problemima Siptara na Kosmetu od Prizrenske lige i Berlinskog kongresa. Od tada pa do danasnjih dana vecita siptarska opcija je nezavisnost Kosova. Svim sredstvima se nastojalo da se Srbi proteraju sa Kosmeta, kolevke Srpstva i da na njihovom prostoru dodju Albanci iz Albanije..Pre drugog svetskog rata vecinsko stanovnistvo su bili Srbi.U Drugom svetskom ratu, Kosmet je bio okupiran Italijanima i najveci deo Srba proteran je sa tih prostora.Nakon oslobodjenja Kosmetskim Srbima tito zabranjuje povratak. Na prostoru Kosmeta po sporazumu Tita i Enver Hodz otvaranjem granica Albanci naseljavaju plodnu zemlju Kosmetske ravnice. Drzavljani Albanije dospevaju i do najvisih mesta u SFRJ, . Fadilj Hdz, kao strani drzavljanin postaje cak predsednik Izvrsnog veca SFRJ. U kasnijim etapama Srbi se sa Kosova silom proteruju, ili ucenama otkupljuju njihova imanja i naseljavaju se Siptari. Jedan od nacina istrebljenja Srba i postanak vecinskog zivlja Siptara na Kosmetu je i najveci natalitet u svetu .
U humanitarnoj agresijii NATO na Srbiju i posle Kumanovskog sporazuma sa Kosmeta je proterano preko 200000 Srba. Smisljenom propagandom za vreme bombardovanja NATO 99. godine pod navodnim progonom Siptara odVojske Srbije, sa Kosmeta je izaslo 800000 Siptara da bi se u roku od 2. nedelje vratilo 1.5 miliona . Oko 700000 albanaca bespravno je naselilo Kosmet, zauzelo napustene domove proteranih Srba gde i danas zive. Izbeglim Srbima nema povratka do danasnjeg dana. I ako je Rezolucijom 1244 zagarantovan povratak izbegllih Srba , do danas se to nije desilo. Naprotiv i danas pod okupacijom KFORa vrsi se progon Srba. Posredstvom medjunarodne zajednice UNMIK-a i medijatora Martina Ahtisarija u pregovorima o statusu Kosmeta u Becu pokusava se da se nametne resenje o nezavisnom Kosovu. Pregovaracki timovi Beograda i Pristine se redovno sastaju i do sada nisu postigli sporazum ni po jednoj predvidjenoj tacci. Srpska strana nudi manje od nezavisnosti vise d autonomije i tu se tapka u mestu.Pojava predsednik Putin, koji je zadao brige zapadnim mocnicima pretnjom veta, na pomolu je razumno resenje kosovskog pitanja. Treba pozdraviti stav Putina, jer Putin nije Jelcin ili Cernomidin. Resenjem Kosmeta Putin resava i svoje probleme kod kuce univerzalnim pristupom.
Vidanovic