08 September 2006

BANJE SRBIJE

BANJE SRBIJE
Veliki potencijal Srbije pored ostalog su i Banje. Srbija je veoma bogata mineralnim i lekovitim vodama- banjama. Retko koja zemlja da ima toliko banja kao Srbija. Pomenu cu samo neke od njih : Bukovacka,Badanja, Bogutovacka,Brestovacka, Bujanovacka, Gornja Trepca, Vranjska,, Mataruska,Vrujci, Vrnjacka,Gamzigradska, Niska i Ribarska. Sve su one uglavnom u centralnoj Srbiji.Neke od njih su na daleko poznate svetu, kao sto je Vrnjacka banja. Ona je ne samo poznata po svojim lekovitim vodama vec i veoma razvijenim turizmom. I banje kao i fabrike, rudnici i drugi prirodni resorsi su meta domacih i inostranih kupaca.Vlada Srbije prodaje sve sto se moze prodati da bi ostvarila sto veci priliv deviza i time vestacki drzala cenu dinara i sprecila rast inflacije.Privatizacijom banja svakako ce biti na stetu gradjana Srbije kojima je potrebno banjsko lecenje . Privatni kapital ne poznaje socijale. Vecina pacijenata koristi banjsko lecenje preko socijalnog osiguranja. Kada banje predju u privatne ruke toga vise nece biti. Cene usluga ce biti na nivou svetskih lecilista.Bice pristupacne samo onim sa dubokim dzepovima i klijenteli iz inostranstva.

RIBARSKA BANJA

U srcu Sumadije na 34. km. od Krusevca u podnozju Jastrepca na 540 metara nadmorske visine nalazi se Ribarska banja. Od Beograda prema jugu Srbije udaljena je na nekih 250 kilometara. To je prava lepotica za koju mnogi neznaju, niti su imali prilike da upoznaju njenu prirodnu lepotu, niti lekovita svojstva njenih vrela. Spada u red nasig uspesnih banjskih lecilista. Lekovitost vrela Ribarske banje mogu se porediti samo sa toplotnim sumpornim izvorima u francuskim Pirinejima.
Lekovitost voda Ribarske banje, prema arheoloskim ostatcima, koriscena je u ritualnim obredima jos u paleolitsko doba. Podatci govore da su se termo mineralne vode Ribarske banje aktivno koristile jos u 14. veku.

Predanje kaze da je u 12. veku za punoletstvo Stevan Nemanja dobio na poklon Ribarsku Banju. Blagodete banje koristila je i kneginja Milica. I danas postoji zgrada sa kupatilom Kraljice Drage, koje po planu uskoro treba da se renovira i ponovo koristi.

Verni posetilac Ribarske banje bio je i kralj Petar Karadjordjevic, koji je uvek odsedao u Vili Srbija i imao svoju sobu na prvom spratu. Za kralja Petra vezana je i jedna anegdota. Kada je prvi put posetio Ribarsku banju smesten je u vili Srbija na prvom spratu, pored koje je vila Bosna. Kralj Petar primeti da je vila Bosna nesto vislja od Srbije, pa ce dodati ” Srbija je veca od Bosne, kako to da je Bosna veca od Srbije ». Ta primedba je ozbiljno shvacena i kada je iduce godine kralj Pertar ponovo posetio Ribarsku banju primetio je dogradnju vile Srbije, tek toliko da je sada veca od Bosne. Nasmesio se i dodao : e tako vec moze .

Prva analiza vode Ribarske banje obavljena je na medicinskom fakultetu u Becu 1834. godine. Izgradnja banskih objekata pocela je 1904. godine. Finansiranje nekoliko hotela, poznatijih kao vila, kojim banja raspolaze danas, izgradjeni su kapitalom Vracarske stedionice iz Beograda. U slepoj ulici s leve i desne strane na tri kilometara od sela Ribare, podignute su-vile : Srbija Bosna, Hrvatska, Hercegovina i Pogled, podignut na visini od oko 36 metara do koga se dolazi liftom i staklenim hodnicikom. Iz samog hodnika i vile Panorama,pruza se velelpan pogled na objekte banje i vrhove Jastrebca pokriveni stoletnjim cetinarima, parajuci nebo, u vecitoj borbi sa snaznim vetrovima. Svojim vekovnim cetinarskim ruhom, Jastrebac pogoduje klimi i naglim temperaturnim promena Ribarske banje.

Ribarska banja je jednom recju oaza cistog planinskog vazduha, lekovitih vrela i zdrave hrane. Bez buke i saobracaja. Jedini “ remetilacki” factor su cvrkuti ptica koji deluju umirujuce na posetioce, diveci se lepoti prirode i orkestru pticjeg hora.

Ribarska banja je specijalizovana bolnica sa 470 lezaja od kojih je 270 rezervisano za slobodno trziste. Sobe su jedno krevetne i dvo krevetne i apartmani sa dnevnim boravkom, kuhinjom, trpezarijom i spavacom sobom sa francuskim lezajem ,kupatilom, televizorom i kablovskom televizijom. Sve sobe su renovirane i spadaju u b kategoriju. Apartmani su uglavnom u vili Pogled. U Pogledu je i kafe bar Vidikovac sa velicanstvenim pogledom na banjske objekte. Trpezariski prostor je kapaciteta 600 gostiju. U okviru banje je i banka, dve prodavnice ,apoteka, letnja basta sa fontanom d restora Vojvodina, bioskopska sala, kongresna sala, pijaca i citaonica. Maksimalni efekat terapija se postize povezanoscu tunela apartmana sa terapiskim blokom i restoranom.Etno restoran je uredjen po najvisim svetskim standardima i potrebi gostiju.

Vrela izvorske sumporne vode Ribarske banje se nalaze na dubini od 1600 metara sa temperatuom od 65 stepeni celzijusi. Voda u bazenima se rashladjuje na 36 stepeni. Prema dostupnim informacijama treba da se nastavi busenje do 2000 metar dubine, da se dobije temperatura vode od 100 stepeni. Voda bi se koristila za zagrevanje objekata Ribarske banje i u projektu je da se vodovodnim cevima dovede do Krusevca za zagrevanje stambenih objekata grada.

INDIKOVANA OBOLJENJA-INDIKACIJA ZA LECENJE U RIBARSKOJ BANJI SU OBOLJENJA LOKOMOTORNOG APARATA- REUMATSKA I NEUROLOSKA OBOLJENJA:
-funkcionalne posledice kostano-zglobnih povreda i preloma kostiju,
-urodjeni deformiteti na kostima i zglobovima,
-post –traumatske artroze zglobova i kicmenog stuba,
-zapaljenski oblici artritisa u manjoj fazi,
-degerativni oblici artritisa,
-hemipareze i hemiplegije, parapareze i paraplegije,
-funkcionalne posledice povrede i oboljenja perifernog nervnog sistema u mirnoj fazi,
-decja serebralna paraliza.

Bolnica je opremljena savremenim aparatima za fizikalnu medicinu i medicinsku rehabilitaciju za tretman bolesnika:

-hidro terapijom [ Sprovodi se u dva termo mineralna bazena cija je temperature vode 36 c, od kojih je jedan polu-olimpiskih razmera, dok je drugi manji sa promenljivom dubinom za podvodnu masazu. Postoje i dva spoljna otvorena bazena sa zidnim hidromasazerima. Hidroterapija se provodi i u kadama sa galvanskom strujom i kadama sa bisernim kupkama}.

-foto terapijom{ ultraljubicasto i infracrveno zracenje}

-magnetnom terapijom[ podrazumeva biolosko dejstvo inpulsnog niskog i visoko frekfentnog elektromagnetnog polja}

-sono terapijom{koristi se biolosko dejstvo ultra zvuka}

-termo terapijom{lokalna primena parafinskih pakovanja}

-kinezi terapijom{ sa instrumentima koja se izvodi individualno u dve sale

-elektro terapijom{koristeci najmodernije uredjaje svih oblika elektro-terapiskih procedura-galvanska struja}

-radnom terapijom{podrazumeva razlicite vrste i nacine primene razlicitih metoda terapije radom a u cilju osposobljavanja za vrsenje odredjenih socijalnih uloga.

-Laser terapijom.

Medicinski tretmani se obavljaju pod nadzorom timova, kojima rukovode lekari specijalisti. Specijalna bolnica Ribarska banja saradjuje sa specijalnim institutom Banjica, kao i sa zdravstvenim centrom u Krusevcu

Mnogi pacijenti posle strucnog tritmena u Ribarskoj banji vracaju se sa vidnim napretkom i poboljsanja zdravstvenog stanja.
Cena pansiona sa prepisanim terapijama ukljucujuci i tri dnevna obroka staje oko 35 evra po osobi. Cena rucne masaze se posebno placa i iznosi 950 dinara.Rezervacije se vrse na telefon :-381[0]851 599,865-120 , e-mail-ribarskabanja@yahoo.com, http://www.ribrskabanja.co.yu/

KULTURNO ZABAVNI ZIVOT
Pocetkom juna pocinje raznovrstan i bogat kulturni program na kome ucestvuju mnoge folklorne grupe iz zemlje i inostranstva, kao i pozorisne prestave pod nazivom –KULTURNO LETO RIBARSKE BANJE-Sve kulturne manifestacije se odrzavaju na otvorenoj letnjoj tribini a u slucaju kise u bioskopskoj Sali. Kulturno leto Ribarske banje poseti u sezoni preko 3000 gostiju.Banja raspolaze i sopstvenim autobusom za organizovanje i posete obliznjim manastirima i znacajnim mestima.
Pored kulturnog programa Ribarska banja u sezoni lova nudi i organizovan lov na visoku divljac :srne jelene medvede, vukova.

Treba jos istaci da su na Jastrepcu vodjene velike borbe izmedju bugarskog okupatora i partizana 1943 godine. Na samom vrhu postoji jedinstven spomenik u obliku stogodisnjeg hrasovog stabla , kao secanje na dvadesetogodisnjeg heroja koji je dejstvovao mitraljezom sa drveta i nakon otkrivanja izgubio zivot od okupatora. Ostatak partizanskog odreda iz zaseda na mostu u selo Ribare, nedaleko od banje pobili su celu kolonu Bugara na putu ka Krusevcu, osim jednog vojnika koji se cudom spasio, dospevsi do glavnog staba bugarske vojske u Krusevcu obavestio stab o pogibiji Bugara. U znak odmazde za pobijene bugarske vojnike , celo selo Ribare je zapaljeno i mnogi mestani tom prilikom pobijeni ukljucujuci zene starce i decu. Selo Ribare je posle rata obnovljeno .

Za bliza detaljnija obavestenja o banji mozete se obratiti na tel 450 671 o5o1 ili E- mail; vidanko32@look.ca Moguc je i grupni odlazak zainteresovanih za odlazak u Ribarsku banju {slede snimci iz Ribarske banje}
Vidanovic
Nastavi ce se
ZASTO PREZIDENT BUS NE ZELI T^V DUEL SA MAHMADINEJAD

Bus je odbio susret u TV duelu sa Iranskim prezidentom Mahmud Ahmadinejad. Ahmadinedjad je insistirao na direktan duel u kome bi se pokusalo da se izbegne problem oko Iranskog nuklearnog programa. Bus ni najmanje nije pokazao spremnost da se dijalogom resi nastala kriza, vec insistira na uvodjenju sankcija neposlusnom Iranu. Bus tvrdi da treba spreciti Iran da dodje do nuklearne bombe cime bi direktno ugrozio SAD i Izrael. Krajnji ishod odnosa Irana i SAD je jezik sile. Najpre sankcije a potom agresija na Iran da se vazdusnim napadima uniste nuklearna postrojenja Irana. Mahmud Ahmadinejad pak tvrdi da obogacivanje uranijuma sluzi samo za upotrebu energije u mirnodopske svrhe.

Ahmadinejad ide dalje i najavljuje dolazak u UN na ovogodisnjem jesenjem zasedanju UN,na kome bi trebao da prisustvuje i Bus i da bi bio neizbezan susret dva drzavnika. Iz Vasingtona se tvrdi da Bus ni slucajno toga dana nece biti u UN i da se uporno odbija susret sa Iranskim prezidentom.
.
ZASTO SE UPORNO ODBIJA SUSRET SA AHMADINEJADOM

U diplomatskim krugovima i javnom mnenju isticu da bi sastanak Busa sa Ahmadinejadom bio poguban po Busa i americku spoljnu politiku. Tvrdi se da ni u kom slucaju ne treba pruziti sansu za popularizaciju Iranskog prezidenta, jer bi sve svetske TV kuce i stampa pratile njegov boravak u Njujorku. Posebno se strahuje kakav ce govor odrzati na stetu SAD i Izraela.. Misljenja po tom pitanju su podvojena. Jedni smatraju da njegov govor u UN treba da se razlikuje od dosadasnjih. U UN bi ipak pred ocima celog sveta trebao da bude selektivan i pazljiv u adresiranju svog govora SAD i svetskoj javnosti.
Drugi pak smatraju da bi njegovo obracanje u UN bilo daleko ostrije nego u dosadasnjim nastupima prema SAD i Izraelu.Sigurno bi izneo argumentovane podatke o nuklearnom posedovanju Izraela,Koji je pretnja miru na bliskom istoku iako Izrael poseduje u svom naoruzanju atomsku bombu i rakete sa bojevim nuklearnim glavama zasto se onda to zabranjuje Iranu, ili nekoj drugoj zemlji. To je ono cega se Busova administracija boji da svet ne sazna pravu istinu.

U Zapadnim medijima se ispituje javno mnenje i postavlja pitanje zabrane i trazi razlog kako da se zabrani dolazak Ahmedinejadu u Njujorku. I tu su poeljena misljenja. Po jednima SAD ne treba da mu izdaju americku vizu Po drugima SAD na to nema pravo. Ahmadinejad ne posecuje SAD vec UN i taj posao bi trebao da obavi Kofi Anan da mu uskrati gostoprimstvo.Jedni osporavaju dolazak, drugi ga odobravaju.

U slucaju zabrane nacinio bi se presedan ,prekrsila bi se povelja UN o ravnopravnosti clanica UN ciji je i Iran punopravni clan. Ako je pristup UN mogao biti dozvoljen Fidelu Kastru, Hruscovu i Arafatu, koji su tretirani kao diktatori i neprijatelji SAD, zasto bi se uskratio dolazak Iranskom prezidentu.
Smatra se da u koliko bi se zabranio dolazak Iranskom prezidentu da bi to ipak bila jedna preventiva da se spreci moguci atentat od aerodroma u Njujorku do sedista UN.Setimo se izbegnutog atentata na predsednika Tita u kome je bio umesan Kavaja, koji je u poslednjem trenutku sprecen na putu od aerodroma do sedista UN. cijem zasedanju je Tito prisustvovao.
Sve su to razlozi koji idu na to da se onemoguci dolazak Iranskog prezidenta na ovogodisnje zasedanje generalne skupstine UN i izbegne konfrontacija sa prezidentom Busom koji po svojim intelektualnim sposobnostima nebi mogao da se dosledno suprotstavi Ahmadinejadu pred ocima svetske javnosti. Ahmadinejad bi odbranio stavove svoje zemlje da ima pravo na naoruzanje svoje zemlje i koriscenje uranijuma u mirnodopske svrhe, kako je u poslednje vreme vise puta ponovio. Izneo bi i mnoge tajne o naoruzanju Izraela i Busovoj hegemonistickoj politici prema svetu. To Busu i njegovoj politici sile ne odgovara. Njegov krajnji cilj je obracun silom , rat teroristima, i nepokornim liderima, kao sto je bio slucaj Avganistana, Srbije i Iraka.
Poenta je u inteligenciji Busa koji ne moze parirati Ahmadinjadu. Da ima istine u tome evo i jednog vica koji ipak realno karakterise Busa:
Prilikom susreta sa kraljicom Elizabetom, Bus upita kraljicu.Kako vi tako uspesno vladate velikom engleskom imperijom? To nije u opste tesko kad imate inteligentne ministere. Evo jedne zagonetke za vas; Vas tata i mama imali su sina, nije vas brat. Imali su cerku, nije vasa sestra. Ko je to?Bus se pocese po glavi i zatrazi da o tome razmisli i odgovori kasnije. Elizabeta pozove Blera i upita ga ; Tvoji roditelji imali su sina nije tvoj brat. Imali su cerku nije tvoja sestra, ko je to-Ja rece Bler. Na povratku kuci Bus u nameri da proveri inteligenciju svoog osoblja, pozva svog savetnika i upita ga , tvoji tata i mama imali su sina nije tvoj brat, imali su scerku nije tvoja sestra ko je to? Savetnik zapita, Mogu li da malo raznmislim. Izadje iz Busove kancelarije i u hodniku sretne Kolina pa ga upita : Tvoj tata i mama imali su sina nije tvoj brat. Imali su cerku nije tvoja sestra ko je to. Kolin ko iz topa –to sam ja. Sav radostan savetnik se vrati Busu i rece znam odgovor- To je bio Kolin. E nije Kolin nego Bler odvali Bus. Rec je o vicu u kome ima dosta istine kada je rec o Busu. Na njegov racun ima dosta podsmevanja bazirana na svakidasnjici.

AGRESIJA IZRAELA NA LIBAN

Agresija Izraela na Liban je unapred planirani rat za kaznjavanje neposlusnog Irana, zbog nuklearnog projekta u slucaju da direktno sa Sirijom napadne Izrael. Povod Izraelskom ratu sa snagama Hazbulaha je iscenirana otmica 2 Izraelska vojnika.Svim raspolozivim snagama Izrael je napao Liban i unistio celu njegovu infrastrukturu. Rat je besneo sa odobrenjem SAD da navodno Izrael unisti snage Hazbulaha. Zbog toga se i odugovlacilo sa odlukom SB dok Izrael ne zavrsi svoj posao. Izrael je po prvi pu dobio krvave udarce Hazbulaha. Po prvi put ostao neobavljenog posla. Cela ratna strategija Izraela i SAD ostala je samo pokusaj da se kazni Iran. Neki analiticari smatraju da je agresija Izraela bila pretnja Trecem svetskom ratu. Srecom sve se zavrsilo neocekivano za SAD i Izrael. SAD su u ovome ratu trazile razlog da opamete Iran. Bar za sada ostaje opcija uvodjenje sankcija Iranu. Medjutim sankcijama se suprotstavlja Evropa koja bi bila pogodjena u slucaju da Iran odgovori istom merom i uvede embargo na isporuku nafte. Kondoliza Rajs je i ovoga puta krivce za rat optuzila Arape. Krivica je u agresivnoj politici Izraela i otmici arapskih teritorija na cijem tlu je i formiran Izrael. Po prvi put Izrael je doziveo vojni neuspeh. Snage Hazbulaha su nanele teske rane Izraelu i to zastarelim ruskim kacusama iz Drugog svetskog rata.Izrael po prvi put i prihvata rezoluciju SB za obustavu vatre neobavljenog posla, sto nije bez razloga. Vidanovic