09 March 2006

PADA VLADA

PADA VLADA
Srpska vlada odbrojava dane kada ce ispuniti obaveze prema Hagu, da do 1. aprila uhapsi generala Ratka Mladica.Po pouzdanim informacija to se nece desiti. Izvor tvrdi da se Ratko Madic nece predati, niti ce biti uhapsen.Vlada Srbije umesto Mladicu odbrojava svoje dane pada.Mladiceva cvrsta resenost je ,kako tvrdi izvor, da srusi srpsku vladu,i ako je do sada kako tako prezivljavala.Vlada nece moci da ispuni poslednje prolongiranje roka od strane ministara EU da se Mladic do 1. aprila mora isporuciti Hagu. U koliko se to ne desi nece biti nastavka zapocetih razgovora o standardima i pridrzivanju Evropi. Bice zamrznuti svi razgovori i samim tim stavljena nepremostiva barijera na putu ka Evropi. Samim tim ce biti i kraj sadasnje nepopularne Kostunicine vlade. Koaliciona vlada ce se raspasti.G17 i SPO ce izaci iz koalicione vlade i Kostunica ce biti primoran da raspusti vladu. Dosadasnja vlada se vestacki i aferama odrzavala na vlasti. Kupovanjem poslanika u skupstini vlada je uspela da opstane.

Zasto vlada do sada nije pala? Politicke stranke koje sacinjavaju koalocionu vladu nastoje da sto duze ostanu na vlasti, da zadrze trenutne politicke pozicije i poslanicka mesta u skupstini koja garantuju velike beneficije i velike plate.
Pad vlade znaci gubitak svih tih privilegija, raspisivanje novih izbora i minimalne sanse za ponovno osvajanje vlasti. Kljucnu ulogu u opstanku vlade imali su Socijalisti.Oni su cinili skupstinsku vecinu koalicione vlade.Vise puta su uslovljavali opstanak u vladi , ali nikada nisu odrzali svoju rec.

SRS i DOS se zalazu za nove izbore. Politicka i ekonomska situacija , korupcija, criminal, opste nezadovoljstvo gradjana Srbije opravdavaju zahteve za nove izbore i kraj sadasnje vlade. Na suprot mnogobrojmim problemima vlada Srbije istice svojju pozitivnu ulogu i uspesnost vlade sa pretenzijom da ostane na vlasti do kraja mandata. U svom obracanju skupstini Kostunica je istakao pozitivnu ulogu vlade i donetim zakonima sto ni jedna vlada po njemu nije donela vise od 150 zakona za period od 2. godine. Vlada je obecala mnogo, ali nista nije ispunila. Prioritetni zadatak je bio donosenje novog Ustava Srbije i nove izbore na kojima ce potvrditi svoje mandate. Do danasnjeg dana Ustav nije donet iz odredjenih razloga. Zbog bojazni da se ne izgubi vlast sa donosenjem ustava se jos uvek odugovlaci.

POTRESI VLADE
Srpska vlada od izbora do danas u svom dvogodisnjem periodu opstanka imala je dosta potresa i afera. Nagli porast korupcije i kriminala koji prate proces privatizacije.Trenutna dogadjanja oko saradnje sa Hagom, slucaj Mladica, Kosmet, Medjunarodni sud pravde u Holandiji, referendum i odvajanje Crne Gore, trgovina poslanicima, ekonomski problemi , nezaposlenost i siromastvo gradjana kao i pritisci zapada oko ulaska u eEropu. Citavo milje neresenih problema i kriza.

Vest o hapsenju Mladica je potresla srpsku javnost. To je vest ciji je cilj bio ispitivanje reakcije srpskog naroda i pokusaj da se ublaze drasticne mere ministarske konferenvcije u Briselu zbog neispunjenja saradnje prema Hagu ieventualno kancelovanje pregovora o pristupu Evropi. Kao sto se videlo ispredanje verzija o Mladicu je bila namera da se promeni misljenje i izbegne drasticna odluka suspenzije pregovora. Nije se 27. februara desilo to da se razgovori suspenduju, vec se u blagoj formi zakljucilo da se rok o suspenziji produzava do 1. aprila kada treba da bude uhapsen Mladic i time ispuni uslov dalje saradnje sa EU i haskim Tribunalom. Dani hapsenja Mladica se odbrojavaju ali se istovremeno odbrojavaju i poslednji dani srpske vlade u koliko se ne dodje do hapsenja Mladica.Pouzdani izvori tvrde da se Mladic nece predati. Dalji tok dogadjaja odvija ce se prema predvidjanju. Pad vlade, novi izbori, nova vlada, novi politicki zaokret prema zapadu u koliko na vlast dodju Radikali.

PREGOVORI O STATUSU KOSOVA
Drugi potres srpske vlade je pitanje Kosova. Najnoviji zvanican stav SAD i Evrope je da Kosovo mora da dobije uslovnu nezavisnost u sastavu Srbije. To je po zapadu resenje prihvatjivo za obe strane u pregovorima. Kao sto je predvidjeno rezolucijom 1244 Kosovo ostaje u sastavu Srbije. Uslovna nezavisnost je kako se ocenjuje na zapadu resenje prihvatljivo za obe strane. S druge strane Kosovo u sastavu Srbije po zapadu je resenje prihvatljivo i za Srbiju do neke bolje prilike kada ce se ponovo raspravljati o samostalnosti Kosova
.
Ocekuje se da ce pregovaracki tim i vlada Srbije morati da prihvatiti uslovnu nezavisnist Kosova. Za sada su i srpska i siptarska strana na tvrdim pozicijama nepopustanja. Beograd, Kosovo je neotudjiva teritorija Srbije, Pristina, nista manje do nezavisnosti. O dosadasnjim pregovorima u Becu, Ahtisari je podneo izvestaj u UN. Razgovori su pozitivno ocenjeni i dato uputstvo za nastavak pregovora.U slucaju da se ishod pregovora odvija na stetu Beograda u opciji je predlog da se Kososmet proglasi za okupiranu teritoriju.To je rezervna opcija Srbije. Taj predlog je naisao na ostro reagovanje zapada, kao neprihvatljiv.

Nastavak razgovora u Becu nece poceti na vreme kako je predvidjeno zbog politickih promena u Pristini. Nedavno izabrani predsednik vlade Kosova podneo je ostavku i na njegovo mesto se kandidovao general Ceku, bivsi komandant OVK, protiv koga je Srbija podnela tuzbu Hagu za pocinjene ratne zlocina nad Srbima na Kosmetu i bivsoj RSK. Za njim je izdata i poternica interpola na osnovu koje je bio 2 puta hapsen na aerodromu u Sloveniji i Madjarskoj. Oba puta na intervenciju predstavnika UNMIKA je bio oslobodjen.
Kandidaturu Cekua za predsednikavlade Kosova odobrio je predstavnik UN Peterson i Vasington.SAD istice da je kandidatura Cekua za predsednika vlade Kosova interna stvar naroda Kosova. Istice se da je licnost u koga se ima poverenje da ce uspesno vodi zapocete pregovare o Kosovu u Becu.

Sa srpske strane dosije o zlocinima Cekua dostavljen je Hagu pre 2. godine i do danas nije optuzen po navodima za pocinjene ratne zlocine protiv Cekua. Taci je takodje na listi zlocinaca, protiv koga je takodje dostavljen dosije o zlocinima nad Srbima. Taci je od strane suda Srbije osudjen u otsustvu, ali jos uvek je na slobodi uz blagoslov zapada.

Pitanje je da li Srbija moze pregovarati sa zlocincem generalom Cekuom. Pregovaracki tim Srbije treba da bojkotuje izbor Cekua za predsednika vlade Kosova i pregovaraca na celu kosovskog pregovarackog tima. Vlada Srbije treba da se suprotstavi izboru Cekua za predsednika vlade Kosova i najostrije protestvuje kod Petersona UN, SAD i Evrope po ceni odustajanja od pregovora.

MEDJUNARODNI SUD PRAVDE U HOLANDIJI

Jedan od znacajnih potresa srpske vlade je Medjunarodni sud pravde u Holandiji na kome se trenutno raspravlja o tuzbi BiH prptiv bivse SRJ za genocid i agresij na BiH. Medjunarodni sud pravde u Hagu je odbacio tuzbu SRJ protiv NATO za ratne zlocine. Sud je tuzbu odbacio sa obrazlozenjem da u to vreme SRJ nije bila clan UN. S razlogom se ocekuje da i tuzba BiH bude odbacena iz istih razloga, da SRJ u to vreme nije bila clanica UN. S druge strane sama tuzba nije validna jer ne postoji odluka predsednistva BiH o podizanju optuznice. I trci momenat tuzba SRJ protiv BiH za genocid nad srpskim stanovnistvom i nadoknada imovine , neovlasceno je od strane ministra inostranih poslova Svilanobvica bezuslovno povucena.

Danas je tim strucnjaka Srbije na Medjunarodnom sudu poceo sedmodnevno pobijanje tuzbe. U koliko sud napravi presedan i ne odbije tuzbu sa obrazlozenjem kao u slucaju SRJ protivNATO, Srbija ce se suociti sa teskim problemima i posledicama. Po prvi put ce se desiti da jedna drzava bude osudjena za genocid.

Sam proces na sudu pravde u Holandiji sa nestrpljenjem se prati od strane zapada i svetske javnosti, kojim je nastavljena nekadasnja veoma jaka mediska kampanja protiv Srbije. Kao podrska jedne takve kampanje je i nedavno zavrseni filmski festival u Berlinu na kome je bosnjackom filmu Grbavica dodeljena prva nagrada- beli medved. To je svakako politicka odluka na temu silovane. Rec je o silovanju Muslimanki u toku cetvorogodisnjeg gradjanskog rata u BiH.Poruka filma je osuda silovanja Muslimanki od strane vojske RS. O silovanjima na drugoj strain ni govora. Najavljen je nastavak filma na istu temu sa ciljem da se prikazu patnje navodno 20 000 silovanih Muslimanki. Pre svega broj od 20 000 silovanih Muslimanki je proizvoljan. Zvanicni izvestaji komisije UN govore o 2000 silovanih zena na sve tri strane u ratu. Nastoji se da se medju Srbima pronadju ljudi koji ce priznati te srpske zlocine silovanja. Placenicke takozvane nevladine organizacije i pojedinci prihvataju primamljive sfote novca da se pridruze osudi sopstvenog naroda kao zlocincackog i genocidnog naroda. U tom cilju glavna uloga silovane Muslimanke u filmu Grbavica poverena je srpkinji glumici Mirjani Karanovic, koja je davno prodala svoj obraz i u ime Srba priznaje silovanje Muslimanki. Jos najavljuje da ce u novom produzetku filma licno biti podvrgnuta silovanju da bi podelila na originalan nacin osecaj i patnje sa svim silovanim bosanskim zenama.
Premijera filma Grbavica prikazana je u Beogradu u Sava centru. Interesantno je da je veliki broj posetilaca videlo film. Kako se saznaje film je te veceri videlo 2000 posetilaca medju kojima je i ceo diplomatski kor inostranih ambasada u Beogradu. To je dovoljan dokaz koliko se pridaje veliki znacaj nastavku propagande u osudi Srba kao genocidan narod.Interesantna je cinjenica da su Srbi ko Srbi, ostali ravnodusni bez bojkota i protesta prisustvovali premijeri filma.

Ako je dokumentarni film Svetlane Petrusic o genocidu nad Srbima, zacudo zabranjen u Beogradu s obrazlozenjem da se ne siri nacionalna mrznja, kako je moglo biti odobreno prikazivanje filma Grbavica sa jasnom porukom mrznje. Pitanje je da li bi se u Sarajevu ili Zagrebu prikazao film iste sadrzine koji govori o silovanju zena srpkinja od strane Muslimana i Hrvata,ili dokumentarni film Svetlane Petrusic? Muslimani i Hrvati bi sigurno bojkotovali film. Na kraju zasto se nije za uzvrat ponudio film Svetlane Petrusic da se vide zlocini i druge strane nad srpskim zivljem. Gledaoci koji nemaju saznanja o istoriskim zbivanjima na prostoru bivse Jugoslavije prihvataju i dozivljavaju film onako kako im se servira. To je velika propaganda koja se nastavlja u medijama protiv srpskog naroda kojom se potvrdjuju srpski zlocini nad ostalim narodima.

Prihvatni izbeglicki centri i strucne sluzbe u Srbiji pored mnogobrojne dokumentacije, raspolazu studioznom dokumentacijom o silovanju srpskih zena na prostorima BiH. To su potresna dokumenta i price o silovanju, genocidu, etnickom ciscenju, zlostavljanju u logorima, srpskog zivlja,izbeglica koji su potrazili zastitu u Srbiji. Mnoge devojke i zene u poodmakloj trudnoci potrazile su medicinsku pomoc pri porodjaju ili prekidu nezeljene trudnoce. Mnoge novorodjene bebe kojih su se majke opravdano odrekle, danas su po domovima i sirotistima bez majcine ljubavi na teret drustva.To su deca koja kada dodju do saznanja svog porekla se nikad nece moci osloboditi psihe rata. Vecito ce njihove oci biti uprte u prolaznike s namerom nebi li u nekome prepoznalisiledziju ili makar majku. Takav psiholoski slucaj zabelezen je u Nemackoj. Hitler je hteo da svoju elitnu vojsku Esesovce stvori tako sto je od Nemica hteo da napravi masine za proizvodnju elitne vojske sa odabranim Esesovcima, Arijevaca. Majke koje su na svet donele decu na taj nacin vecito su u prolaznicima tragale za ocem svog deteta.Hitler je hteo da stimulativnim merama zena ostvari svoju ideju. To je dugorocan proces koji nije zaziveo, ali su zato ostale psiholoske traume drustva Hitlerove ere.

CILJEVI POLITICKOG SUDA U HAGU I KARLE DEL PONTE
Politicki sud u Hagu i tuziteljke Karle del Ponte ima zadatak da mediske price i pojedinacne optuzbe protiv Srba ozvanici. Da se Srbi kolektivno kao nacija osude za genocide pocinjen nad Muslimanima i Hrvatima u toku gradjanskog rata 91-95.
Karla del Ponte svojim pritiscima na vladu Srbije u saradnji sa medjunarodnom zajednicom i nevladinim organizacijama uspela da napravi pravu zamorcad. Radi sta joj napamet padne. Sipa optuzbe za optuzbama o nedovoljnoj saradnji Beograda sa Tribunalom.Sta sve nije radila da i najveci broj optuzenih sa haske liste vidi u Sevinigenskim celijama. Silom,ili dobrovoljnom predajom pod geslom patriota ,ili likvidacijom onih koji su neuhvatljivi ili nepodmitljivi bili likvidirani prilikom hapsenja.Sasvim je sve jedno. Ne biraju se sredstva ka cilju.Pravda mora biti postignuta uHagu. Krivci, mahom Srbi, moraju biti izvedeni pred lice pravde i osudjeni. Otvaranje arhiva generalstaba vojske Jugoslavije haskim sluzbama, je poseban neprihvatljiv nacin ponizenja i uvreda naciji. Vlada je svojom odanoscu prema zapadu, prokockala svoje poverenje kod naroda. Klimoglavatora je na pretek u samoj vladi Srbije, koji zarad odanosti zapadu, kao verne sluge, javno i neovlasceno istupaju protiv drzave i naroda, dokazujuci da su vece poturice od samih Turaka.

BABIC IZVRSIO SAMOUBISTVO U ZATVORSKOJ CELIJI SEVINIGENA

Vest o samoubistvu Milana Babica u Sevingenskoj celiji je veliki gubitak za haski Tribunal. Kao visoki funkcioner RSK, predsednik vlade predsednik Kraine i ministar inostranih poslova, nasao se na optuznici haskog Tribnala za zlocine pocinjene nad nesrpskim zivljem u Hrvatskoj. Na sudu je priznao navode optuznice i zbog toga osudjen na 13 godina zatvora. Zatvor izdrzava u nekoj trecoj zemlji, Kanadi SAD ili Svetskoj. U Hag je kao svedok Tribunala u svojstvu zastitcenog svedoka , svedocio protiv Milosevica. Brzo je bio otkriven kao zasticeni svedok i odlucio je da se javno pojavljuje protiv optuzenih za ratne zlocine na zahtev Tribunala. Svedocio je do sad protiv Milosevica, Kraisnika i Milana Martica. Specijalno je ovom prilikom pozvan kao svedok Tribunala protiv Milana Martica. U ponedeljak 6. marta je trebao da se pojavi u sudu na unakrsno ispitivanje od strane advokata Milana Martica. U nedelju u oci unakrsnog ispitivanja u 18 i 30 nadjen je mrtav u svojoj celiji. O njegovoj smrti se za sada dosta nagadja. Zvanican izvestaj o Babicevoj smrti pokrenut na zahtev suda treba da ustanovi prave uzroke smrti.

Najverovatnije je da je Babic izvrsio samoubistvo tako sto je sebi namaknuo plasticnu kesu na glavu i kaisem od pantalona sebe ugusio. Po drugoj verziji, sto je malo verovatno ubijen je od strane organa bivse udbe za teske optuzbe protiv Srba. I treca opcija je da je u pitanju srcani udar.Ta mogucnost je za sada odbacena da bi se opravdalo odbijanje Milosevica kao srcanog bolesnika da se leci u Moskvi.
Smrt Babica se tumaci kao griza savesti za lazne optuzbe protiv zatvorenika Srba u Hagu i krivice cele nacije na kojoj sud insistira. Bio je veoma vazan svedok Tribunala narocito za podrucje Hrvatske. U srpskom narodu ostace kao izdajnik gori od Brankovica i Biljane Plavsic.

Babic je trebao da svedoci i protiv Seselja, Jovice SStanisica i Franka Sumatovica. Smrt Milana Babica u zatvorskim celijama Sevinigena je velika kompromitacija u ocima javnosti. To nije jedini slucaj samoubistva u zatvoru.Bivsi gradonacelnik Vukovara Slavko Dokmanovic obesio se u zatvorskoj celiji 29 juna 98. Gradonacelnik Prijedora Milan Kovacevic , zbog srcanih problema umro u zatvoru avgusta 98. godine. Djordje Djukic i Momir Talic zbog loseg stanja pusteni iz zatvora i umrli na slobodi. To dovoljno govori o neadekvatnoj lekarskoj nezi u samom zatvoru. I svireposti dzelata u sluzbi Tribunala. Najbolji dokaz je sam Milosevic koji je kao srcani bolesnik lisen potrebne adekvatne lekarske pomoci. Zbog zdravstvenih problema vise puta bio u nemogucnosti da se pojavi na sudjenju. Zvanicno je njegov zahtev odbijen da se leci u Moskvi i pored toga sto je dobio licne garancije i od samog Putina. Na zalost vlada Srbije je odbila da da potrebne garancije za lecenje u Srbiji.

Zrtve Haga su i SimoDrljaca i Dragan Gagovic, ubijeni prilikom nasilnog hapsenja. Janko Janic se ubio u svojoj kuci prilikom hapsenja. Vlajko Stoijlkovic se iz pistolja ubio na stepenicama ispred skupstine Srbije.Stoiljkovic je izmedju Smrti i Haga presudio sebi ne dopustivsi da mu politicki sud sudi zato sto je branio svoj narod. Mikica Janjic izvrsio je samoubistvo u Prijedoru prilikom hapsenja. Koliko ce jos zrtava biti u samom zatvoru ili prilikom nasilnog hapsenja, moze se samo nagadjati.” Pravda” Ttribunala se mora zadovoljiti licnom presudom ili presudom suda. Ne moze se izbeci . Karla del Ponte, tuzilac Tribunala ostace upamcena medju Srbima ne samo kao najruznija ovozemaljska osoba , vec i najokoreliji zivi Srbomrzac.
Vidanovic