17 February 2006

OKUPATORI ILI MIROTVORCI

OKUPATORI ILI MIROVNJACI
Rezolucijom Saveta Bezbednosti 1244 od 99 godine i Kumanovskim sporazumom Kosmet je predat na upravljanje snagama UNPROFORA , da odluke realizue sprovedu u zivot. Snage NATO pakta posle 88-mo dnevne agresije na SRJ pod zastavom UN, okupiraju Kosmet.To je bila velika podvala i kompromitacija snaga UN kao mirovnjaka u u konfliktima pojedinih drzava u svetu. Okupatorskim snagama KFOR-a na Kosmetu komanduju naimenovani oficiri zemalja ucesnica u agresiji. Komandante KFORA imenuje sekretar NATO .UNMIK,formalno ima svog predstavnika, koga imenuje sekretar UN Kofi Anan..To je administrativno lice sekretara UN sa zadatkom da prati realizaciju odredbi rezolucije SB i o svemu izvestava svog predpostavljenog- Kovi Anana..
Zadatak stacioniranih snaga na Kosmetu je da sprovede odluke rezolucije 1244, da razoruza takozvanu oslobodilacku armiju Kosova, uspostavi multi etnicko drustvo na Kosmetu,pruzi zastitu svim etnickim grupama ,omoguci povratak vojske i policije predvidjenim Kumanovskim sporazumom. . Od svega toga do danas nista nije sprovedeno. Na protiv u prisustvu snaga KFORA nastavljen je i dalj teror nad Srbima,paljenje njihovih domova, proterivanje, kidnapovanje i ubijanje.Do sada ni jedan slucaj ubistva ili kidnapovanja nije resen, krivci pronadjeni i kaznjeni.Dali je u pitanju nesposobnost ili saradnja sa albanskim teroristima.?

Teroristicke snage OVK umesto razoruzanja preinacene su u snage zastitnog korpusa Kosova U mesto razoruzanja i dalje je nastavljeno naoruzanje kosovskih terorista transformisanih u zastitni korpus Kosova najmodernijim oruzjem. 17 . marta 2004 na ocigled KFORA teroristicke snage Kosova vrse pogrom nad Srbima. Spaljeni su mnogi srpski domovi,mnogi prognani sa svojih ognjista.Citava srpska sela su unistena, njihovi zitelji pobijeni, kidnapovani ili prognani.Spaljeno je ukupno 153 crkava i manastira . Intervencija snaga KFOR-a prilikom pogroma je izostala. Akcija albanaca 17. marta je deklarativno osudjena u SB UN i na tome se zavrsilo.Zakluci SB da se sprovedu standardi pre statusa su zanemareni. Pristupilo se uporednom resavanju statusa i standarda, da bi se na kraju dao prioritet statusu i dato zeleno svetlo za pristupanje pregovorima. Za pregovaraca ispred UN odredjen jefinski diplomata Marti Ahtisari, dobro poznat Srbimakao jedan od aktera u Kumanovskom sporazumu
.
Pitanje Kosmeta danas pobudjuje paznju svetske javnosti i politicara trazenjem resenja za status Kosova. Opcija zapada je da Koovo treba da dobije nezavisnost kao najbolje moguce resenje za stabilnost stanja u regionu. S druge strane nametanje nasilnog resenja moze izazvati negativne reakcije u kriznim podrucjima sirom sveta. Nasilno resenje za Kosmet je neprihvatljivo za Srbiju. Na osnovu rezolucije SB 1244 Kosovo i Metohija je neotudjivi deo suverene Srbije. Svako nametnuto resenje je dovoljan razlog za Srbiju da brani svoje teritorije svim raspolozivim sredstvima. S druge strane sa zapada se cuju glassine da Srbija mora da plati navodne zlocineMilosevica nad Albancima predajom Kosova.Na zalost misljenje zapada potvrdili su i neki zvanicnici Srbije.Osudjena je agresija nad Albancima i etnicko ciscenje Albanaca. Poznato je da su Albanci pod dejstvom NATO bombardovanja napustali svoje domove ili po diktatu OVK obmanjivana svetska javnost mediskim podvalama o navodnom etnickom ciscenju. O etnickom ciscenju Srba sa Kosmeta po dolasku KFORA, svoje domove je napustilo 250000 Srba, koji do danas nisu vraceni, niti je taj egzodusnaisao na interesovanje zapadnih medija.i politickih krugova zapada.
Do sada vise puta su se cule izjave da je Milosevic izgubio rat, da je vojska Jugoslavije kapitulirala i da su medjunarodne snage dosle da uspostave mir u regionu..S druge strane postoje drugaciji zakljuci, da je Kosmet okupiran, da Srbija nije izgubila rat, da su izigrani postignuti dogovopri Kumanovskim sporazumom i rezolucije 1244 ,da o uvodjenju multi etnickog Kosova pod snagama UN nema nista Jednom recju zadovoljeni su agresivni apetiti SAD o novom svetskom poretku. Ako bi rat bio izgubljen,kako to neki smatraju, zasto bi se onda rezolucijom SB davale garancije Srbiji o neotudjivoj teritoriji Juzne pokraine Srbije uvodjenje multi etnickog demokratskog drustva Kosmetaova i povratak vojske i policijekoja je vrsila” zlocine” nad Albancima. Poznato je da pobednik diktira sporazum o miru, sto ovde nije taj slucaj. NATO alijansa se posle strahovitih gubitaka u 88 dnevnom neobjavljenom ratu suocila sa rasulom i da Klinton nebi pretrpeo poraz, obratio se prijatelju Jelcinu da spasava njegov obraz, sto je i ucinjeno.Klinton je bio suocen sa zakonom da mora posle 90 dana agresije zvanicno objaviti rat Srbiji.Bio je prinudjen na kompromis i sporazum kojim se zeli prikazati kao pobeda nad SrbijomBilo je potrebno opravdanje agresiji i takozvanoj humanitarnoj intervenciji NATO, kao zandarma SAD. Poznato je da nema pobede bez kopnenih snaga koje zaposedaju teritoriju. Ovoga puta su prevarom trupe NATO okupirale Kosmet pod zastavom UN. To se drugcije osim okupacije ne moze smatrati. Samim ponasanjem okupacionih snagana Kosmetu je to i dokazano Nema argumenata koji bi opravdali stav da KVOR nije okupaciona vojska Kosmeta..Kasniji dogadjaji pod okupacijom KFORA govore o tome koliko su ispostovani postignuti dogovori ,oliko je opravdana prisutnost stranih trupa na Kosmetu.. Vojska i policija kako je sporazumom predvidjeno nije vracena na Kosmet, niti bilo koja odredba rezolucije ispostovana. Ni posle 6 godina proteranim Srbima nije dozvojlen povratak na svoja ognjista. Misija UN je izgubila ranije steceni ugled u svetu kao mirotvorci. UN postaju produzna ruka NATO snaga.I ako agresija NATO na SRJ nije odobrena od strane UN , NATO snage su pod zastavom UN i takozvanih mirotvoraca okupirali Kosmet.

OVK je na samom pocetku i na zapadu okarakterisana kao teroristicka tvorevina, dok nije Holbruk kao Albanski lobista uspeo da teroriste preinaci u oslobodilacku vojsku Kosova.SRJ je medju prvima pocela rat protiv terorista na Kosmetu .SAD i zapad su podrzali teroriste na Kosmetu i jos uvek ih podrzavaju, a da u nacelu vode rat protiv terorista u svetu.

BITKA ZA STATUS KOSOVA
U oci pocetka pregovora o statusu Kosova u Becu 20 februara, tema Kosova je zaokupirala svet.Svaki sa svog gledista i interesa navija za resenje Kosova.Zapad je opredeljen za status nezavisnog Kosova ,kao najbolje resenje za stabilnost u regionu. Po njima Kosovo je jedinstven slucaj koji nece imati reakcije domina na ostale drzave sa slicnim problemima. O sudbini Kosova po mocnicima zapada odlucice vecinski narod Kosova. Srbi kao vecinski narod u ovom slucaju nema prava odlucivanja o svojoj teritoriji na cijoj je strani pravda, medjunarodno pravo i postojeca rezolucija SB.
U ostvarivanju tih ciljeva vrse se pritisci na vladu Srbije da dobrovoljno preda Kosovo.Engleski diplomata Sojers je nedavno izjavio da je zakljucak kontakt grupe nezavisno Kosovo i da je jedina tema buducih pregovora o Kosovu zastita Srba. U odgovoru na takav zaklucak Sojersa ,zamenik lidera Radikala, Tomislav Nikolic je izjavio da u koliko se nametne nasilno resenje za otcepljenje Kosova od Srbije, Skupstina Srbije ce morati da proglasi okupaciju Kosmeta na osnovu postojeceg Ustava cl 51, kojim se izricito kaze, da se svako nasilno otcepljenje teritorije Srbije smatra okupacijom.Reakcije zapada na izjavu Tomislava Nikolica su protumacene kao veoma opasan presedan za buducnost Srbije i njene integracije na putu ka Evropi. Zvanicna Pristina je izjavu Nikolica protumacila kao tvrd stav Beograda, neprihvatljiv za Albance na Kosovu.
Predsednik Srbije Borislav Tadic u UN je ove nedelje bio kategorican, da je Kosmet neotudjivi deo Srbije I da je svako nasilno resenje za Srbiju neprihvatljivo. Osim toga je naglasio da bi se nakon 20 godina moglo ponovo raspravljati o Kosovu. Predlog je za zapad neprihvatljiv koa i za same Albance. Pregovori o Kosmetu treba da pocnu 20. februara u Becu. U koliko se otpocnu pregovori sa pozicije sile, nije iskljuceno da pregovaracki tim Srbije napusti pregovore.Na narednom zasedanju skupstine Srbije koje ce biti posveceno Kosmetu u oci pregovora u Becu ,ocekuju se poslednji stavovi i odluke sta valja ciniti. Medju politickim strankama Srbije, kao i u vrhu vlade ne postoji jedinstvo po pitanju Kosova. O predlogu proglasenja okupacije Kosovasuprotstavile su se neke politicke partije u Srbiji. Za njih je proglasenje okupacije pogubno, dok drugi smatraju da je Kosovo vec izgubljeno. Izricit u tome je Cedomir Jovanovic, dojucerasnji podpresednik DOSOVE vladevlade i bivsi minister inostranih poslova Svilanovic. Sasvim je jasno kakvu su politiku i za koga radili dok su zauzimali odgovorna mesta u vladi Srbije.

Ni medju vodecim politicarima Srbije po pitanju Kosmeta ne postoji potpuno jedinstvo stavova. U tome prednjaci minister inostranih poslova Vuk Draskovic, koji prosipa nekontrolisane izjave u svojim nastupima na svetskoj pozornici. Niko do sada nije Draskovica niti bilo koga pozvao na odgovornost za svoje samovoljne pogubne izjave.
Cesce posete pojedinih neovlascenih lica iz Srbije i susreti sa nezvanicnim licnostima, u SAD se ocenjuju kao neproduktivnim i stetnim.To samo potvrdjuje proizvoljnost i odstupanje od zvanicnih stavova vlade Srbije. Kostunica je izgubio svaku kontrolu nad ucestalim posetama pojedinaca SAD i njihovim proizvoljnim izjavama suprotne stavovima vlade Srbije

Stav Putina po pitanju Kosmeta je univerzalno resenje koje ce biti primenjeno prema svim drzavama koje se suocavaju sa istim problemima. Pitanje Kosova treba po njemu da se resava u SB i postojecoj rezoluciji. Osnovno pitanje je odgovornost za neizvrsenje rezolucije 1244. Stav Putina na zapadu nailisao je na otpor i negiranje univerzalnosti. Kosovo je po njima jedinstven slucaj prouzrokovan raspadom Jugoslavije.Krivci za raspad Jugoslavije su Nemacka, Vatikan i SAD.Na osnovu preporuke Badinterove komisije, Jugoslavija kao mnogo nacionalna drzava nema buducnost i kao takva mora propasti..Kako je moguce u Bosni stvarati jedinstvenu drzavu BiH od Bosnjaka, Srba, Hrvata, ili multi etnicko Kosovo ako tamo treba da zajedno zive Albanci, Srbi, Romi,Muslimani Hrvati ,Egipcani, Crnogorci i druge etnicke grupacije. Kako je moguce da u tim slucajevima multi etnicke zajednice zive u jednoj drzavi, a da Jugoslavija kao uredjena multi etnicka drzava je uz blagoslov zapada nestala. Kako ce opstati multi etnicka vise nacionalna Evropska Unija u sastavu jedne celine po mnogo cemu razlicitih verskih i kulturnih nasledja. To su pitanja oko kojih se saplice zapad i o tome odlucuje po nahodjenju. U jednom slucaju se osporava multieticnost i drzavnost, u drugom se zalaze za multi etnike drzavne zajednice To je poznata politika zapada duplih standarda.
Vidanovic