10 November 2006

SKUPSTINA SRBIJE USVOJILA USTAV I USTAVNI ZAKON

SKUPSTINA SRBIJE USVOJILAUSTAV I PREDLOG USTAVNOG ZAKONA
Na sednici skupstine Srbije 8. novembra usvojen je Mitrovdanski Ustav, a samo 2 dana kasnije i Ustavni zakon, cime su steceni zakonski uslovi po clanu 134 Ustava Srbije za odrzavanje izbora na svim nivoima.Ustavni zakon je usvojen dvotrecinskom vecinom glasova poslanika 110 za i 22 protiv. Protiv Ustavnog zakona glasali su uglavnom poslanici G17 plus, kao revolt zbog odbijanja njihovog amandmana da se parlamentarni izbori odrze u decembru. Po odluci skupstine parlamentarni izbori ce se odrzati 21. januara 2007. a predsednicki,pokrainski i opstinski do decembra 2007.Po obecanju Tomislavu Nikolicu od strane Vojislava Kostunice ti izbori ce se odrzati 31. maja u koliko Kostunica i dalje ostane na vlasti i bude u mogucnosti da ispostuje dato obecanje. U protivnom datum izbora moze biti vrlo lako promenjen.

PARLAMENTARNI IZBORI 21 JANUARA
Po usvajanju izbornog zakona i Ustava Srbije koji stupa na snagu danom usvajanja,predsednikTadic, sutra dan raspisuje parlamentarne izbore za 21. januar 2007.godine
Predsednicke, pokrainske i odbornicke izbore kako je utvrdjeno,raspisuje predsednik skupstine, koji moraju biti odrzana do kraja 2007, odnosno 31. maja po obecanju Kostunice.
U skupstinskoj debati raspravljalo se uglavnome o terminu odrzavanja izbora. Bilo je nekoliko amandmana i na kraju sve politicke strank, osim G17 plus su postigle saglasnost o terminu odrzavanja parlamentarnih i odvojenih predsednickih, pokrainskih i odbornickih izbora.
Na pocetku drugog dela sednice na predlog predsednika skupstine Markovica,razreseni su duznosti ministri G17plus: minister finansije Dinkic, potpredsednik vlade Ivana Dulic-Markovic i ministar zdravljaTomica Milosavljevic, koji su ostavke podneli 1.oktobra U svojim zahtevima su trazili da im se ostavke uvaze izborom nove vlade. Dinkic je obecao da ce njegovi poslanici ucestvovati u usvajanju Ustava i Ustavnog zakona.Kako je Ustav usvojen koncenzusom i Ustavni zakon dvotrecinskom vecinom bez podrske G17 plus njihove ostavke su usvojene. Po ranijem objasnjenju predsednika skupstine Predraga Markovica ne postoji zakonska mogucnost da se njihove ostavke usvoje po formiranju nove vlade Srbije.
Po amandmanu G17 plus parlamentarni izbori su trbali da se odrze u decembru 30 dana po usvajanju Ustavnog zakona. Njihov predlog je odbacen i u znak protesta G17 plus je glasao protiv Ustavnog zakon i pored toga sto je Dinkic obecao u podnosenju zahteva za razresenje da ce aktivno ucestvovati i podrzati usvajanje Ustava i Ustavnog zakona, iz kako je rekao, patriotskih pobuda Kad se zmiji stane na rep ona ujeda i nije iznenadjenje za ovakav stav ministra finansija Dinkica..

BORBA ZA NASTAVAK VLASTI
U periodu od posle referenduma pa nadalje u krugovima vladajucce koalicije se vrsi naimenovanje zamenika ministara skoro u svim dosadasnjim ministarstvima. Imenuju se dosadasnji visoki funkcioneripoliticari , koji ce uticati na kontinuitet dosadasnje politike koalicione vlade.Kostunica u buducim ministarstvima. Dinkic i Draskovic nastoje da proguraju svoje ljude , osiguraju im visoke polozaje i primanja a pre svega obezbede kontinuitet dosadasnje politike. Mandati naimenovanja sun a 5 godina bez prava pomeranja i smena. Taj period naimenovanja na rok od 5 godina je neprimeran u demokratkom svet, ali je ipak u “Demokratskoj Srbiji” sve moguceje.

U koliko na izborima dodju na vlast nove politicke snage verovatno ce biti reci o tim naslednim privilegijama i ostatcima predhodnog rezima.. Smatra se da ce u izbornoj trci ucestvovati Radikali i DS, dok ce DSS ici na bolju koalicionu ponudu pri formiranju nove vlade Srbije.

ODLUKA O STATUSU KOSMEA IDUCE GODINE
Skoro sa sigurnoscu se moze tvrditi da o statusu Kosmeta nema nista u ovoj godini Ti nagovestaji dolaze od strane Kontakt grupe i SAD . Rusija stoji na cvrstim garancijama da nece proci nikakvo nasilno resenje niti forsirani termini do kraja godine.
Radikali i Socijalisti su se od samog pocetka zalagali za odvojene parlamentarne i predsednicke izbore posle nove godine u cemu su i uspeli sa njihovh 102 poslanika podrske da se izglasa Ustavni zakon. Samim tim su povecali svoje sanse na zakazanim parlamentarnim izborima. Posebno radikali u koliko na parlamentarnim izborima osvoje vlast, Tomislav Nikolic ima sanse na predsednickim izborima.

I tek odrzani izbori u SAD gde je Bus izgubio vecinu u oba doma, senatu i kongresu cime seocekuju promene u spoljnjoj Busovoj politici i prema Kosmetu.. Pobeda demokrata je poraz Busove spoljnje politike narocito u Iraku. Da bi do nekle ublazio poraz i krivicu svalio na drugoga , prva zrtva je ministar Rumsfild, kome se pripisuje neuspeh u Iraku. Bus je usvojio njegov otkaz i pozvao demokrate da zaborave politicka opredeljenja i nastave borbu protiv terorizma S toga se ocekuje promena kursa prema Srbiji i statusu Kosmeta. Definitivno nagovestava se odlaganje resenja Kosmeta za narednu godinu. UN je produzio mandat Ahtisariju sa preporukom da se zalozi za nenametnuto resenje Kosmeta.

Rukovodstvo Pristine i dalje insistira na resenje Kosmeta u ovoj godini. Akim Ceku pravi politicke turneje i trazi podrske prijatelja koji ce priznati jednostrano proglasenje nezavisnog Kosova bez saglasnosti Srbije. U toj politickoj turneji na poziv Djukanovica posetio je i Crnu Goru. Ta poseta je osudjena od strane rukovodstva Srbije i srpskog naroda u Crnoj Gori, koja ce svakako imati uticaja na medjusobne odnose Srbije i Crne Gore. Samom izjavom Djukanovica da je Kosmet Crnogorski sused, odaje utisak spremnosti priznanja nezavisnog Kosova. Ako zna da je Kosmet sastavni deo Srbije ne moze biti sused CrnojGori. To je pogresan tretman suverene Srbije, kao susedne drzave.

Ceku je uputio zahtev da poseti Putina nebi li dobio njegovu podrsku za priznanje Kosova. Ta poseta mu je od velikog znacaja, ali po svemu sudeci Putin do sada nicim nije iskazao spremnost za Cekuovu posetu. U Engleskoj je dobio samara time sto mu je stavljeno do znanja da mu niko nikada nije obecao nezavisnost Kosova. Time je sucen sa laznim tvrdnjama narodu o podrsci nezavisnosg Kosova od strane zapada. Referendum na Ustav Srbije, usvajanje Ustava u skupstini i izglasavanje izbornog zakona po izjavama siptarskih politicara to ne moze uticati na priznanje nezavisnosti Kosova.Nadajmo se da ce zakon, pravda i razum pobediti i izbegne jos jedno krvoprolice srpskog naroda.
Vidanovic.

No comments: