22 November 2006

parlamentarni izbori u Srbiji

Sa danom raspisivanja parlamentarnih izbora za 21 . januar 2007.u Srbiji su pocele da se formiraju politicke koalicije u maratonskoj izbornoj trci.Na znak Tadiceve pistaljke pocela je maratonska trka do cilja. Nekome ce to biti poslednji maratn.Ko ce prvi do cilja znace se tek 21 januara, odnosno po saopstenju rezultata.Za neke maratonce se sa sigurnoscu moze reci da su daleko od cilja. Ako bi se biraci rukovodili zdravim razumom i nezaboravnim stetnim posledicama politickih partija i njihovog rukovodstva, promasaja sigurno nece biti.
Do sada je bila praksa da se uglavnom koalicije formiraju posle izbora i po nekakvom pravilu nepoznatom demokratskom svetu ,umesto pobednicke partije da formira vladu, formira je post izborna koalicija.

SRS, kao najaca partija po svim demokratskim principima trebala je da formira predhodnu vladu. Umesto nje vladu je formirala koalicija DSS na celu sa Kostunicom.Dakle formirana je koalicija posle izbora i tako prodajom pozicija i ministarskih fotelja nastala je blagoslovom zapada krnja vlada.Vojislava Kostunice. Tu su Socijalisti odigrali glavnu ulogu. Njihovom podrskom formirana je ta vlada na staklenim nogama ,koja se klimala sve do izglasavanja Ustava Srbije i Ustavnog zakona.
Vlada se odrzala zahvaljujuci SPS. I ako su Socijalisti u vise navrata pretili da ce napustiti, zapravo srusiti vladu,to se nije desilo, jer su ustupcima zadovoljavani njihovi zahtevi. I drugo,pre svega nerado su se lisavali pozicija i polozaja, koje su za uzvrat podrske ostvarili.Njihova krilatica je bolji je vrabac u ruci od goluba na grani.
Formiranjem koalicija na pocetku izborne trke, biracima su otvorene oci koju koaliciju na samom pocetku treba eliminisati. Sigurno nece dati svoje glasove koaliciji LDP, koju sacinjavaju :Canak, Korac, Ceda prasak i Natasa Micic ,dame sa lepim nogama ,koje smo imali prilike da gledamo dok je bila predsednik skupstine i vrsilac duznosti predsednika republike za vreme DOSOVE ere. To su lideri koji su po mnogo cemu ruznog ostali u secanju biracima ,dok su bili na vrhunskim polozajevima DOS koalicije. Madjaron Canak je drmao Vojvodinom, Ceda i Korac podpredsednici vlade a Micicka predsednik skupstine. Dakle peceni autsajderi, poslednji maratonci na zacelju izborne trke.

Kostunici i njegovoj DSS, bar za sada,prisli su bageras , kapitalac Velja Ilic i Bidza iz Jagodine.Poraz na izborima DSS ,zapravo Kostunice, ublazi ce dosadasnji ministar za kapitalnu izgradnnju, Velja Ilic ,koji je moze se reci ipak nesto radio. Kod njega bar na recima je bilo sve moguce. Sve finansije za kapitalnu izgradnju resavao je madjionicarskom palicom i dugim jezikom. Kada je od sedme sile bio stavljen uza zid, njegova odbrana je bila fizicki obracun i pogan jezik.To je njegova ligitimacija, po cemu je ostao zapazen. Ocekuje se da ce na svom terenu u Cacku neko poslanicko mesto i osvojiti, a za dalje je veliko pitanje.Na svom terenu ne uziva popularnost kako neki smatraju.
Jedina pozitivna licnost ove koalicije je Bidza , koji ce svakako svojim vidnim uspesima ,kao predsednik opstine Jagodine, pobediti na svom terenu.Kostunica je pak svojim legalizmom i nedoslednoscu i suvise primio americke transfuzije, sto ce ga svakako kostati karijere.

DS se bar za sada nije izjasnia s kim ce.Naslucuje se da ce mu se udvarati Danica da sa SPO udje u koaliciju, ma da Draskovic, kada ga niko nece izjavljuje da ce u izbornoj trci nastupiti samostalno i sigurno pobediti. I Draskovic i Tadic su poznati kao americki puleni, koji su dosta stete naneli srpskom narodu svojim delovanjem. Tadiceva sansa je u tome sto ce kao predsednik stranke i predsednik drzave uticati na birace. Druga povoljnost je sto se izbori odrzavaju pre statusa Kosmeta i to je jedan od razloga da se njegovo clanstvo i biracko telo nece mnogo osuti. Svi su izgledi da ce DS, posle Radikala zauzeti drugo mesto po broju poslanika.I Kostunica ce delovati sa pozicije predsednika vlade,kao i Tadic , kde ce im glavni oslonac biti rezimske medije.Medjutim proslost i antisrpsko delovanje ce im biti noz pod grlom u rukama biraca.Prema najnovijim saznanjima Tadicu se prikljucuje Ljasim Kljajic, koji okrece ledja Kostunici.
Tadic pribegava politici da mesto premijera vlade poveri Gordani Markovic i time pridobije zenski pol. DSS i dalje istice Kostunicu za premijera u koliko pobede na izborima, jer kako kazu nemaju boljeg od njega.

G17plus na izbore idu samostalno. Dulicka hrabro najavljuje pobedu i mesto premijera vlade. Do duse nije se izjasnila za to mesto ali misli da joj s pravom pripada. Medjutim ako G17 plus progura cenzus, sto je veliko pitanje, bio bi to njihov uspeh.

Socijalisti na izbore krecu takodje samostalno sopstvenim snagama, ali im se ne pise dobro zbpg svog poltronstva u dosadasnjoj vladi. Izgubili su podrsku clanstva u korist Radikala. Njihov veliki problem je najava Marka Milosevica da formira svoju partiju SLOBODA, gde ce izgubiti veliki broj glasaca onih pravih socijalista i obozavaoca Milosevica. Njihov cenzus je doveden u pitanje. Jedino bi Vucelic do nekle mogao da popravi situaciju u slucaju da na predstojecem kongresu bude izabran za predsednika SPS.

Radikali imaju za sada najvece sanse da se i dalje izbore za prvo mesto na politickoj sceni Srbije i zadrze mesto najace partije. U koliko ne oforme koaliciju, u slucaju da im to bude potrebno i uskrati im se pravo formiranja vlade, ostace vecita opozicija.Protiv Radikala su skoro sve politicke partije Srbije i ceo zapad, jer se boje Radikala i promene politickog kursa prema Evropi , zaokretom prema Rusiji.
Nije iskljucena mogucnost da ce sve partije ici u post izbornu koaliciju samo da bi se sprecili Radikali da formiraju vladu.Sansa Radikala je osvajanje vlasti nadvecinskom izbornom vecinom. Najprirodnije bi bilo da se Radikalima pridruze Socijalisti , u koliko zaista pokazu neke izborne rezultate, a mozda i Markova Sloboda.Radikale bije glas da nemaju strucnjake. Osim Nikolica i Vucica prakticno drugi su u senci.

Najverovatnija opcija je da do koalicije posle izbora dodje izmedju DS i DSS,cime bi potisli Radikale. DC i DSS je rodila ista majka , isti otac odgajao vaspitavao i doveo na vlast.
Moja rang lista izbornih rezultata je sledeca:
1. Radikali
2. DS
3. DSS
4.SPS
5.Sloboda
6.G17plus
7.SPO
8.LDP S.Vidanovic

No comments: