15 October 2006

Skupstinski cirkus

SKUPSTINSKI CIRKUS
Na proslonedeljnom zasedanju skupstine Srbije ponovio se jos jedan u nizu dosadasnjih cirkusa. Raspravljalo se o tome da li su ministri G17 plus podneli kolektivnu odluku o napustaju vlade Vojislava Kostunie. Da li je time pala vlada Kostunice, da li poslnici G17 plus mogu i dalje ucestvovati u radu skupstine i posle ostavke. Dinkic je, kao sto je poznato, u ime poslanika G17 plus javno podneo kolektivni ostavku u ime svih 33 poslanika na svim funkcijama u vladi i parlamentu Srbije ,s tim da skupstina donese odluku o pravosnaznom razresenju tek po izboru nove vlade Srbije.Dotle ce kako je u obrazlozenju o napustanju vlade Vojislava Kostunice receno,svi ostati na svojim funkcijama, ucestvovati u radu u svim organima uprave do izbora nove vlad.

Ucestvovace u radu skupstine u raspravi o nacrtu novog Ustava,izbornog zakona, raspisivanju referenduma, novih izbora i usvajanju novog Ustava u sastavu sadasnje skupstine.U svom obrazlozenju prilikom podnosenja ostavke, Dinkic je izrazio spremnost da ce iz patriotskih pobuda ucestvovati u radu vlade i tek po okoncanju svih obaveza prestati njihove funkcije..Cemu onda ishitreno napustanje vlade, kada raspisivanjem izbora prestaju sve funkcije vlasti.

U skupstinskom cirkusu se medjutim nastavila rasprava o tome da li su poslanici G17 plus podneli ostavke ili nisu, da li mogu ucestvovati u skupstinskoj debati i zasto skupstina nije raspravljala ojnjihovoj ostavci i zasto poslanicke ostavke nisu usvojene u skupstini. Pismene ostavke kako se ispostavilo nisu ni dostavljene skupstini niti postoje evidencije prijema.
Sef poslanicke grupe G17plus, Aligrudic je rekao da tu nista nije sporno Ostavke su dostavljene skupstini i njihove funkcije ce prestati po izboru nove vlade. Nista tu nije nezakonito.Sve je u okviru zakona. Cirkus je trajao sve dok predsednik skupstine Srbije Predrag Markovic nije pao s neba, pojavio se u skupstini i pokusao da objasni u cemu je problem.

Po njemu ne postoji zakonska osnova da se registruju otkazi poslenika G17 plus i njihovi otkazi usvoje u skupstinskoj proceduri, da se odluka usvoji a da funkcije prestaju nakon izbora nove vlade. To zakon ne predvidja.Na kraju, pre nego sto je napustio skupstinu i otisao na sluzbeni put, Markovic je dodao, da u koliko neko zeli da podnese ostavku to moze uciniti u toku dana.. To prakticno znaci da ostavke nisu validne, de jure nepostoje , da poslanici G17 plus osta i dalje u skupstini i da Kostucina vlada nije pala.

Sve to daje utisak smisljene rezije Kostunica- Dinkic- Markovic ,da bi se i dalje ostalo na vlasti. Dinkic je odrzao rec, podneo kolektivnu ostavku u ime poslanika i ministara G17 plus i na taj nacin ostao cist pred narodom. Formulacija smisljene ostavke u dogovoru,Dinkic -Kostunica, prepustena je Predragu Markovicu da iznadje resenje da se dogovor zakonski ne sprovede. Navodna ostra rasprava u duelu Dinkic- Kostunica i opomena Dinkicu da rusi vladu, je samo farsa , velika obmana javnosti.Sve je to unapred rezirano, tako da bi se stvorila mogucnost za uspeh na ponovni ulazak u buducu koalicionu vladu Srbije

O cemu je bilo sve reci na sastanku Kostunica-Dinkic, pre nego sto je doslo do najavljenog povlacenja G17 plus i formulacije napustanja vlade, moze se samo nagadjati.Izjava Kostunice da je odluka o kolektivnoj ostavci G17 plus ishitrena i prevremena, da bi se odrzali prevremeni izbori, koji ce nakon usvajanja nacrtaUstava na referenduma i onako biti raspisani, kako je vec ranije predvidjeno po dolasku DOS na vlasti u Srbiji..
Svesno se radilo na tome da se novi Ustav ne donese, kako bi se sto duze ostalo na vlasti. Pitanje Kosova i Metohije je ubrzalo donosenje nacrta Ustava i jednoglasno usvajanje od svih politickih partija , da bi definitivno bio usvojen u skupstini nakon referenduma 28 i 29 oktobra i izbori zakazu za 17. decembar, pre odluke o statusa Kosmeta.

Kosmet je po novom Ustavu deklarisan kao sastavni deo suverene drzave Srbije, cime se treba potvrditi najvisim aktom drzave u skupstinskoj proceduri sadasnjeg sastava. .Tim cinom kako se smatra, sadasnja vlada Srbije i vladajuca koalicija ostvarila bi sanse za ponovnu reizbornost na sledecim parlamentarnom izborima, cime bi bio sprecn dolazak Radikala na vlasti .

Marti Ahtisari je izjavio da u slucaju izbora u Srbiji odluka o statusu Kosova moze biti odlozena za narednu godinu.Kostunica je Artisarijevu izjavu okarakterisao kao mesanje u unutrasnju politiku suverene drzave Srbije, dodajuci da se gvozdje kuje dok je vruce. Znaci li to istovremeno i saglasnost za neodlozne odluke o statusu Kosmeta do kraja godine? Izbori pre odluke o statusu Kosmeta odgovaraju Kostunici i njegovoj vladajucoj koaliciji, dok bi izbori posle nezavisnosti Kosova znacilo sigurnu pobedu Radikala na izborima. Zato se Kostunici zuri da parlamentarni izbori u Srbiji budu odrzani u decembru pre odluke o statusu Kosmeta.
U slucaju da na izborima pre statusa Kosmeta, Radikali osvoje vlast i fomiraju vladu, nastace veliki zaokret na politickoj sceni Srbije prema zapadu na ravnopravnim odnosima, bez ucena ponizavanja i saginjanja.Na domacem planu rascisti ce se sa ostatcima proslosti.Pitanje korupcije , revizija dosadasnje privatizacije i obracun sa tajkunima bice svakako prioriteti nove vlade Radikala.

Narodu je dosta svega i laznih nedostiznih obecanja. Srbiji i srpskih miloona nezaposlenih, koji su ostali na ulice zatvaranjem i prodajom njihovih fabrika koje su za njih znacile izvor zivota. Posle laznih obecanja i demokratije , poboljsanja standarda zivota, DOS-ova vlada je prokockala sve svoje sanse da ponovo zadobije poverenje glasaca.Mirakl je nemoguc.
Vidanovic

No comments: