29 October 2006

DALJE OD MOJE PRCIJE

----- Original Message -----
From: SAVA
Sent: Saturday, October 28, 2006 3:28 PM
Subject: Re: Poseta vladike Artemija Otavi

Dalje od moje prcije
Poseta Kanadi rasko prizrenskog vladike Artemija naisla je na bojkot vladike Georgija.Vladika eparhije SPC u Kanadi ,nije se pridruzio programu posete vladike Artemija .U potvrdi jedinstva i zajednickih ciljeva da se kanadskoj javnosti sa izvora predoci stanje srpskog zivlja na Kosmetu i ovog puta je ponovljena stara bolest raskola u SPC. I ovoga puta izostalo je gostoprimstvo vladike Georgija prema Artemiju. Jes da vladika Georgije nije glasno rekao sta zapravo misli,ali se podrazumeva-dalje od moje prcije. Georgije nije pratio Artemija na nastupu u kanadskom parlamentu u Otavi. Nije prisustvovao sastanku Artemija sa predstavnicima Kanade u Parlamentu, niti je dozvolio da se nakon toga Artemije sretne sa srpskim vernicima u srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveti Stefan u Otavi.
Za zaljenje je i to sto se niko iz ambasade Srbije u Otavi nije odazvao pozivu da prisustvuje misiji vladike Artemija kanadskom parlamentu. Da li je mocna ruka vladike Georgija ispred nosa ,pored srpske pravoslavne crkve sveti Stefan,zatvorila vrata i ambasade Srbije visokom gostu rasko prizrenske eparhijie Artemiju, ili je po sredi nediplomatski potez osoblja ambasade, da se da podrska zajednickim naporima da se iz prve ruke predstavi kanadskoj javnosti i okupljenim novinarima stvarno stanje desavanja na Kosmetu i bezizlazna situacija srpskog zivlja na tim prostorima.
Postupak u zvanicnika kanadske eparhije SPC i ambasade Srbije u Otavi u svakom slucaju treba da se pozabavi patrijarh Pavle, Tadic, Kostunica i pre svega sef diplomatije Draskovic. Poznato je da je na zahtev vladike Georgija na sastanku Svetog Sinoda SPC u Beogradu zabranjena ugovorena poseta vladike Artemija Kanadi. Odlukom patrijarha Pavlla ukinuta je zabrana Svetog Sinoda. Po vec utvrdjenom planu na poziv Narodne Odbrane Kanade Vladika Artemije boravi u Kanadi.
Umesto Srpske pravoslavne crkve Sveti Stefan u Otavi, posle zavrsetka posete parlamentu Kanade i konferenciji za stampu,Vladika Artemije je imao priliku da se obrati Srbima koji su zajedno sa ocem Maksimom Lisakom, srdacno pozdravili srpskog valdiku u pravoslavnoj crkvi Hrista Spasitelja.
"Otac Maksim, iako ne pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, otvorio je vrata svoga hrama "visoko-postovanom vladici Artemiju"i zamolio ga da blagoslovi njegovu crkvu. Ulazak vladike Artemija u crkvu Hrista Spasitelja je propratilo tiho pojanje crkvenog hora".
U zgradi Parlameta Kanade, vladika Artemije se sreo i razgovarao sa parlamentarnim sekretarom za medjunarodne odnose Kanade, Piterom van Loanom i Ricardom Dzonsom, pomocnikom za parlametarne odnose Roba Nikolsona i spikerom kanadskog parlamenta.Vladika Artemije je predocio sagovornicima stvarno stanje kosovskih Srba i rusenje srednjevekovne srpske bastine, crkava i manastira, zivot u geteu, bez slobode kretanja i svakodnevnim srpskim zrtvama od strane albanskog zivlja.Egzodusa srpskog zivlja i unistavanja svega sto je srpsko.
Konferenciju za stampu vladike Artemija i obracanje zvanicnicima je direktno prenosio parlamentarni TV kanal C-PAC, sto je omogucilo direktno pracenje senatorima i poslanicima kanadskog Parlamenta i novinarima akreditovanim u Kanadi, u Press Galeriji .
Pored vladike Artemija na konferenciji za stampu su ucestvovali, savetnik vladike Artemija na Kosovu, Dzim Dzatras i bivsi kanadski ambassador u Jugoslaviji, Dzejms Biset, koji su odgovarajuci na pitanja novinara izmedju ostalog izjavili : "Kosovo nikad nece biti nezavisno. Albancima na Kosovu zbog njihove svireposti i netolerancije koju pokazuju prema Srbina i dugim narodima koji zive na Kosovu, svet nikad ne bi trebalo da dozvoli nezavisnot".
U pratnji vladike Artemija u Otavi su bili pored Dzima Datrasa, Dzejmsa Biseta i protosindjel Simeon- sekretar episkopa Artemija, Dragan Ciric- predsednik Srpske narodne odbrane i zvanicni organizator vladicine posete Kanadi, Milorad Lukovic, Boba Borojevic, urednik engleske stranice Glasa kanadskih Srba i organizator konferencije za novinare u kanadskom Parlamentu i prevodilac Dragan Radojcic. Organizaciji posete Otavi ukljuceni su i Aca Pantelici, Dusan Kolundzic predsednik crkveno skolske opstine, SPC Sv Djordje iz Nijagare, Janko Bojic iz Londona, i drugi. Sa paznjom se prati ponasanje vladike Georgija u daljim nastupima vladike Artemija na njegovom gostovanju u Kanadi i boravku u crkvenoskolskim opstinama SPC u Nijagari, Hamiltonu, Vaterlou i Torontu, posebno Nijagari sa kojima je Georgije u konfliktu. Upravu crkvenoskolske opstine u Nijagari i samu crkvu Sveti George vladika je proglasio raskolnicickom. Uprava CSO se suprotstavila vladiki, zbog kako je receno , bez znanja i saglasnosti,podizanja morgica na osnovu crkvene imovine u Nijagari i samovoljnoj promeni insurenc kompanije kod koje su bili osigurani svestenici SPC.Promenom insurenc kompanije umanjen je iznos osiguranika. Crkva Sv Djordja u Nijagari je i dalje zatvorena i parohijanima onemoguceno bogosluzenje. Dosadasnji svestenik crkve u Nijagari je rascinjen. CSO u Nijagari je pored Hamiltona druga po redu koja se suprotstavila samovolji vladike Georgija. U samoj eparhiji vlada napetost i strah od samovolje vladike Georgija. Niko se ne usudi da podigne glas protiv vladike i zatrazi njegovu smenu. O tom svom despotskom vladanju obavesten je i patrijarh Pavle, ali do sada nije bilo nikakvih rezultata. vcccveliki

No comments: