17 September 2006

Putin najavljuje veto o Kosovu

PUTIN NAJAVLJUJE VETO U SB. U SLUCAJU NEZAVISNOG KOSOVA
Izjava ruskog predsednika Putina da ce u koliko SB novom rezolucijom izglasa nezavisnost Kosova uloziti veto. Takodje je rekao da u koliko Kontakt grupa uspe da na mala vrata proturi odluku o nezavisnom Kosovu mimo SB. reagovati na isti nacin. Odluka o buducem statusu Kosova po Putinu treba da bude univerzalna da bude uzor ostalim regionima u svetu, koji teze da postanu nezavisne drzave Resenje nezavisnosti Kosova, ce biti signa Haboziji,Osetiji ,Nagorno,Karabahu,Ceceniji, Baskima, Korzikancima, Kurdima i drugima za dobijanje nezavisnosti.Putin se zalaze za univerzalno resenje svih gorucih problema u svetu. Resenje Kosovskog pitanja je zacrtano rezolucijom SB 1244 kao sastavni deo suverene drzave, sada, Srbije i ta rezolucija se mora ispostovati. Najavljena rezolucija SB o Kosovu, koja je u opticaju, mora proisteci iz rezolucije 1244 istice Putin
Stav Putina je velika podrska srpskom pregovarackom timu u Becu. U UN. se trenutno raspravlja o Kosmetu i nekome se zuri da se status Kosmeta mora resiti do kraja ove godine. Po misljenju zapada nezavisnost Kosova je jedino moguce resenje za stabilnost citavog regiona. Ceka se na izvestaj Martina Ahtisarija izaslanika Kofi Anana da bi se pristupilo nacrtu rezoluceje o nezavisnosti Kosova.

Sam Ahtisari je svojim nediplomatskom, brzopletim izjavama o Srbima da su krivi kao narod i da zveckaju oruzjemnarusio svoj kredibilitet kao diplomata Ta njegova izjava je naisla na velike reakcije u javnosti, narocito medju srpskim pregovarackim timom, kao posrednik na pregovorima o statusu Kosova u Becu.
Sef koordicionog tima Srbije Sandra Raskovic-Ivic je u UN. javno osudila taj nepoliticki istup Ahtisarija, cime je, kako je rekla, ohrabrio pregovaracki tim Pristine da ostane pri cvrstim pozicijama o nezavisnosti Kosova. Do sada Ahtisari nije izvrsio nikakav pritisak na pristinski pregovaracki tim da pokaze realnost u pregovorima sa srpskom stranom.

Novi sef UNMIKA Joakim Rihter zahteva neodlozno resenje statusa Kosova do kraja godine, kao jedino resenje za stabilizaciju regiona. Pritom je potvrdio da se situacija iz dana u dan znatno poboljsava. Sandra Raskovic Ivic je demantovala takve izjave, naglasivsi da je od zadnje sednice SB do danas bilo 54 napada na Srbe. A u toku godine je bilo vise od 250 incidenata, napada na Srbe i njihove domove. To nisu pojedinacni izolovani slucajevi, vec planski napadi na preostale Srbe na Kosmetu u cilju zastrasivanja povratka na svoja ognjista. To potvrdjuje i slucaj tek novog povratnika cija je kuca obnovljena posle martovskog pogroma 2004. godine i po dolasku dignuta u od strane siptarskih terorista. Do sada ni jedan slucaj zlocina prema Srbima nije otkriven, naglasila je Raskovic, Ivic.
U zapadnim diplomatskim krugovima izjava Putina da ce iskoristiti pravo veta u SB u koliko se nametne neprihvatljivo resestatusa Kosova, tumaci se razlicito. Zapad ne zeli da se suoci sa takvom odlukom predsednika Putina.Radi se na izvesnom popustanju i iznalazenju modaliteta za resenje Kosmeta, kojim bi se izbegla najstrozija odluka ruskog veta u SB.

U pitanju je prenosenje nadleznosti od KFORa na EUFOR U politickim krugovima Srbije, vladi i skupstini Srbije pozdravljena je izjava Putina, koji se zalaze za Kosmet u okviru Srbije kao neotudjivi deo njene teritorije. U izjavi predsednik Tadic je rekao da ce se Kosmet braniti svim diplomatskim sredstvima,umesto svim raspolozivim sredstvima kako se insistiralo od strane Radikala i SPS.
.
U nacrtu novog Ustava Srbije, Kosmet je zacrtan kao sastavni deo Srbije. U vladi Srbije je istaknuto da Kosmet nikada nece biti nezavistan i da se na 15% srpske teritorije, necijom odlukom, nikada nece dozvoliti formiranje jos jedne albanske drzave, pored vec jedne postojece Albanije

TRAMPA KOSOVA
U nevladinim organizacijama se pozdravlja izjava Ahtisarija o krivici srpskog naroda i da se greske proslosti moraju platiti Kosovom. U zamenu za Kosovo treba insistirati na brzi ulazak u Evropu, Partnerstvo za mir i Nato pakt. U zapadnim krugovima se odbacuje mogucnost trampe Kosova za Republiku Srpsku. Tihic uporno radi na gasenju RS kao tvorevine zla i da se mora utopiti u jedinstvenu drzavu BiH. Premijer Dodik cvrsto stoji na braniku RS kao Dejtonske tvorevine i u koliko bi se doslo do ukidanja RS, srpski narod ce na referendumu odluciti o svojoj sudbini. Iskoristi ce svoje pravo na samoopredeljenje, koje je dato Dejtonskim sporazumom. Tvorac Dejtonskog sporazuma Ricard Holbruk je vise puta isticao tu mogucnost prava na samoopredeljenje, kao gresku koja je dopustena Dejtonskim sporazumom. Sam Holbruk , kao albanski lobista savetuje Srbima da biraju izmedju Evrope i Kosova. Ako zele u Evropu moraju dati Kosovo. Ne moze se u Evropu sa Kosovom.Holbruk time pokusava da trguje srpskim zemljama. Neka to radi sa svojom zemljom. Kalifornijom , Teksasom i New Meksikom, zemljama koje su Amerikanci oteli od Meksika. Kad to bude resio, Holbruk, stice moralno pravo da savetuje i drugima sta treba da rade.
Zapad i sama Evropa zele samostalno Kosovo a da Srbija placa kosovske dugove medjunarodnoj zajednic.. Prema najnovijim podatcima Srbija dnevno placa dugove za Kosmet u iznosu od.120.000 dolara. Ukupano kosmetsko zaduzenje kod med, kao nerazvijeno podrucje svakodnevno je ispumpavano miljon dolara. Dva posto od brutu plate svakog zaposlenog odlazilo je na Kosmet. Srbija nije imala u uvid gde te pare idu i kako se trose. Secam se dobro kada je gradjen CK Kosmeta, cija je fasada od stakla, Siptari su odbili proizvode srpskih proizvodjaca i odlucili se za evrpske - holandske proizvode.
Srbija je suocena sa problemima Siptara na Kosmetu od Prizrenske lige i Berlinskog kongresa. Od tada pa do danasnjih dana vecita siptarska opcija je nezavisnost Kosova. Svim sredstvima se nastojalo da se Srbi proteraju sa Kosmeta, kolevke Srpstva i da na njihovom prostoru dodju Albanci iz Albanije..Pre drugog svetskog rata vecinsko stanovnistvo su bili Srbi.U Drugom svetskom ratu, Kosmet je bio okupiran Italijanima i najveci deo Srba proteran je sa tih prostora.Nakon oslobodjenja Kosmetskim Srbima tito zabranjuje povratak. Na prostoru Kosmeta po sporazumu Tita i Enver Hodz otvaranjem granica Albanci naseljavaju plodnu zemlju Kosmetske ravnice. Drzavljani Albanije dospevaju i do najvisih mesta u SFRJ, . Fadilj Hdz, kao strani drzavljanin postaje cak predsednik Izvrsnog veca SFRJ. U kasnijim etapama Srbi se sa Kosova silom proteruju, ili ucenama otkupljuju njihova imanja i naseljavaju se Siptari. Jedan od nacina istrebljenja Srba i postanak vecinskog zivlja Siptara na Kosmetu je i najveci natalitet u svetu .
U humanitarnoj agresijii NATO na Srbiju i posle Kumanovskog sporazuma sa Kosmeta je proterano preko 200000 Srba. Smisljenom propagandom za vreme bombardovanja NATO 99. godine pod navodnim progonom Siptara odVojske Srbije, sa Kosmeta je izaslo 800000 Siptara da bi se u roku od 2. nedelje vratilo 1.5 miliona . Oko 700000 albanaca bespravno je naselilo Kosmet, zauzelo napustene domove proteranih Srba gde i danas zive. Izbeglim Srbima nema povratka do danasnjeg dana. I ako je Rezolucijom 1244 zagarantovan povratak izbegllih Srba , do danas se to nije desilo. Naprotiv i danas pod okupacijom KFORa vrsi se progon Srba. Posredstvom medjunarodne zajednice UNMIK-a i medijatora Martina Ahtisarija u pregovorima o statusu Kosmeta u Becu pokusava se da se nametne resenje o nezavisnom Kosovu. Pregovaracki timovi Beograda i Pristine se redovno sastaju i do sada nisu postigli sporazum ni po jednoj predvidjenoj tacci. Srpska strana nudi manje od nezavisnosti vise d autonomije i tu se tapka u mestu.Pojava predsednik Putin, koji je zadao brige zapadnim mocnicima pretnjom veta, na pomolu je razumno resenje kosovskog pitanja. Treba pozdraviti stav Putina, jer Putin nije Jelcin ili Cernomidin. Resenjem Kosmeta Putin resava i svoje probleme kod kuce univerzalnim pristupom.
Vidanovic

No comments: