24 January 2006

Rat korupciji

RAT KORUPCIJI
Nakon Mobtel afere Srbiju potresaju svakodnevno. Prijave i hapsenja osumnjicenih za zloupotrebu polozaja i korupcije kojim je drzava ostecena samo u aferi Mobtel za preko 700 miliona evra su u toku. Najnovija afera takoznana “ kofer” obelodanila je jos jednu u nizu korupcija iza koje stoji,kako se smatra vice guverner Simic i sam guverner Jelasic. Rec je o uceni od 2 miliona evra rukovodstva Kreditne eksportne banke za dobijanje dozvole za rad od strane Narodne banke Srbije. Direktor Eksportne Kreditne banke Sekula Pijevcevic javno je potvrdio da mu je guverner Narodne Banke Srbije trazio 2 miliona evra za dobijanje dozvole za rad . Dogovor je postignut i vinovnici uhvaceni na deu.
U trenutku predaje dela dogovorenog iznosa od 100.000 evra u stanu Simica, na scenu je stupila policija i na licu mesta uhapsila donosioca novca Vladimira Zagradjanina i, direktora SPS i Dragana Simica vice guvernrera, primaoca novca.

Cizelj je u saradnji sa policijom izrezirao hapsenje. On je kao ucesnik dogovora, od predstavnicika Kreditne Eksportne Banke Sekule Pijescevica, primio novac i predao ga Vladimiru Zagradjaninu, zatim izvestio policiju, koja je delovala na licu mesta..On ce biti kako se smatra glavni svedok, koji ce otkriti sve ucesnike u ovoj aferi. Socijalista Dacic je srecom izbegao hapsenje napustivsi stan Simica pred sam upad policije

. Izjave uhapsenih, Simica i Zagradjanina do ovog trenutka nisu poznate.Ko sve iza toga stoji za sada je samo nagadjanje.Ako je sudeci prema izjavi Sekule Pijescevica iza cele afere stoji guvernar NBS Jelasic ,a da je Simic samo zrtva te afere. Sta ce on reci i da l i ce reci istinu, pokazace istraga.. Jelasic se javno izjasnio da nema nikakve veze sa tom aferom i zatrazio od saveta NB smenu vice guvernera Simica,sto je i ucinjeno.

Ministar Unutrasnjih poslova Srbije Jocic i Ministar pravde Stojkovic u izjavi za javnost potvrdili su da je objavljen rat korupciji i tajkunima. Receno je da ce se pokrenuti postupak protiv svih osumnjicenih bez obzira ko to bio. Nakon toga usledila su i prva hapsenja odgovornih lica u Mobtelu, za koje se sumnja da su zloupotrebom svog polozaja ostetili drzavu za cirka 700 miliona evra.

Uhapseni su : BranislavAndjelic,Tanja Karas,Dusan Djordjevic , zbog kupovine 79 stanova i na predlog Sretena Karica deljeni clanovima porodice Karic i zaposlenom osoblju Mobtela po daleko nizim cenama od njihove vrednosti. Time je Mobtel ostecen za 13 miliona evra. Stanovi su knjizeni kao rashod osim dva koja su uknjizena regularno

.Optuznica tereti Tanju Karas za anormne visoke troskove na ime reklame Mobtela na BKTV od 163 miliona dinara u 2003. godini. Tim novcem su placani diskoviDanice i Danijele Karic i deljeni pretplatnicima Mobtela. Zatim je Karas angazovala Bogoljuba Karica za savetnika za inostrane poslove sa platom od 100 000 evra mesecno. Karas od Mobtela dobija nov stan kompletno opremljen najmodernijim namestajem.

Poreska uprava podnela je prijavu i protiv Stanka Karica i njegove supruge za utaju poreza od 2.8 miliona evra.Za njim je raspisana poternica.
Uhapsen je director Evropa osiguranje, Branko Krstanovic i Andjelkovic zbog potpisivanja laznog ugovora o rentanju prostorija, Evropa osiguranju u Prizrenskoj 3 i ako se zna da tamo nema prostorija za rentanje. Time je Mobtel ostecen za 70 miliona dinara. Osiguranje Evropa osiguralo je sve pretplatnike po ceni od 50 dinara mesecno , sto iznosi 50 miliona mesecno. Kao consultant Evropa osiguranja Tatjana Karas godisnje pored svoje redovne plate dobijala je 500.000 dinara
.
Za lizing automobila za potrebe Jefimije Karic isplaceno je1.440 000 a Bojanu Karic 180 000 dinara kompaniji Famili turistu, ciji je vlasnik sestra Bogoljuba Karica. Prema nalazu istrage to je basnoslovna suma novca kojom je moglo biti kupljeno 500 automobila.
Tvrdi se da braca Karici poseduju u vlasnistvo vise od 20 kompanija u zemlji i inostranstvu, mnogobrojnih nekretnina, placeva i stanova 44000 kvadrata stambenog prostora.
Vlsanik vile na dedinju preko puta dvora , bogoljub Karic je postao po navodima NIN a za milion maraka pre desetak godina. Govorka se da je vila placena 10 miliona a prijavljen samo milion zbog izbegavanja placanja poreza na stvarnu sumu. Vlasnici vile na dedinju nakon otkupa stanarskog prava po ceni od 200 maraka postali su naslednici nacionalizovane vile sinovi 2 brata Jeremic, koji zive u Montrealu... Bez grize savesti krckaju milione zaradjeni lovom u mutno. Inace poznati su kao veliki neprijatelji Miloseviceevog rezima ,da su komunisti najveci lopovi pljackasi drzavne imovine. Jednom zgodnom prilikom pred povecim skupom upitao sam jednog od nslednika kojoj vrsti lopova on pripada. Ciju je imovinu on prodao. Od koga je nasledio tu vilu,od dede, oca ili je to konfiskovana imovina i dodeljena njegovom ocu po partiskoj zasluzi. To je posebno pitanje denacionalizacije imovine o kojoj se toliko prica i nikako da se donese zakon o denacionalizaciji. Kako i na koji nacin drzava moze obestetiti prave vlasnike ostaje otvoreno pitanje?

Usput da napomenem da je i moj pokojni deda odnosno njegovi naslednici od koji sam jedan i ja od strane drzave osteceni za oko 750 000 predratnih ceskih kruna koje je moj deda ulagao sve do drugog svetskog rata kod banke krakjevine Jugoslavije. Ziveo je i radio u Cehoslovackoj sve do smrti 53. godine , i svu svoju ustedjevinu kao dobar patriota ulagao je u svoju zemlju.Odgovarajuci iznos pretvoren je u nove dinare1946. godine i po oceni odgovornih u narodnoj banci Srbije,receno je da je novac unisten inflacijom i ako je rec o deviznoj stednji koju sadasnja vlada negira. Po njima dinarska sredstva za razliku od deviznih nisu garantovana drzavom.

No da se vratim na korupciju i Tajkune u Srbiji.
Napred navedeni primeri o imperiji Brace Karic i njhovom bogatstvu stecenom u posebnim uslovima tako reci preko noci, pitanje je kako se doslo do tavog ogromnog bogatstva. Postenim radom svakako nije.. Finansiskim transakcijama, prebacivanjem novca iz jedne u drugu famili kompanija iz zemlje u inostranstvu da bi se na kraju novac ponovo vracao u zemlju na privatne racune clanova porodice Karic. Deljenje prihoda u krugu porodice, basnoslovni direktorskim platama i skupim uslugama od autorskih prava recepata do funkcije savetnika, Po Karicima je sve to normalno, cak i neplacanje poreza drzavi.

Sam Bogoljub Karic je glavni creator finansiske imperije Karic. I protiv njega se ocekuje podizanje optuznice i mnogih njegovih saradnika, koji su direktni ucesnici u ostvarenju Kariceve finansiske imperije.
Sam Bogoljub karic istice svoju nevinost i da je pokretanje hajke protiv njega politicke prirode. Medjutim rec je o stvarnim nedozvoljenim, protiv zakonitim radnjama. Ako Karic smatra da je nevin zasto bezi iz zemlje. Zasto ne dokaze svoju nevinost pred zakonom i narodom. Nasuprot tome bezi i sakriva svoje tragove sa obrazlozenjem da mu se preti ubistvom po ugledu na premijera Djindjica. To bi bila najveca greska koju bi rezim mogao uciniti i na taj nacin stavio adakta slucaj Karica

Najnoviji izvori navod da je vladika Artemije, inace rodjak Kostunicine supruge licno insistirao da se ne hapsi Karic Po tom izvoru premijer Kostunica je trazio hapsenje Karica. Izvor tvrdi da se Bogoljub Karic trenutno nalazi u Crnoj gori negde na moru u svojoj vili pod obezbedjenjem policije Mila Djukanovica. Milo Djukanovic mu je stavio na raspolaganje specijalan avion kojim je Bogoljub leteo u Sarajevo i Beograd na zakazani miting svojih pristalica na Trgu Republike u Beogradu.

Na otvorenom mitingu Bogoljub nije nista posebno rekao, osim da je optuzio Kostunicu zbog prodaje srpskog Kosova i zatrazio vanredne izbore. Njegov koalicioni partner Neboisa Covic se nije pojavio na mitingu, sto znaci da se ogradjuje od Karica. Zato je dobio podrske Od Cede Jovanovica i Vesne Pesic. Nakon zbora Karic je ispario u nepoznatom pravcu cak i za clanove vamilije. Ocigledno da su navodi optuznice tacni kada nije pokusao do sada da ih demantuje. Nije uspeo ni da demantuje svoja godisnja finansiska primanja od 2. 600 000 evra za koe se za sada pouzdano zna. Sta ce istraga pokazati tek ce se videti. Ne samo Karic vec i svi ucesnici do sada poznati i onih koji ce tek biti otkriveni, moraju poloziti racune i dokazati poreklo imovine na sudu pravde.Protivu Sretena Karica postoji prijava za utaju 50 000 000 Evra.

Ministar Jocic i Stojkovic treba da ostanu dosledni svojih reci , rat protiv korupcije, kriminala i Tajkuna bez obzira ko to bio..

I TAJKUNI NA REDU
Prvi od Tajkuna i saradnika protiv koga je podignuta istraga je Kostic vlasnik MK Komerc i njegovg direktora Ilina i glavnog knjigovodje MK Komerc Franke Kis za nezakonito ostvariene dobiti u iznosu od 3,497.701 evra. Ta dobit ,po izvestaju istrazitelja ostvarena je transakcijom ,kupovinom polovne opreme od americke kompanije Maksfel Atlantik, vlasnistvo Kostica. Oprema je kupljena od hrvatske kompanije Bilje za 480000 dinara i fiktivno prodata Maksfel Antlantiku, transportovana u Ameriku, da bi zatim bila prodata MK Komercu za iznos od 4600 000 evra, vracena ponovo u zemlju i na taj nacin ostvarena dobit od 3.497.701 evra.

Optuznica je podignuta protiv Kostica, Ilina i Franke Kis i zbog prodaje secera iz uvoza koji je prepakivan i prodavan kao domaci proizvod po duplo vecoj ceni. Zbog te malverzacije MK Komerc,Srbija dobija godinu dana zabrane izvoza secera.. Secer uvezen po 450 nemackih maraka prodavan je istoj kompaniji od koje jekupljen po ceni od 1100 maraka po toni.
Franka Kis je po nalogu Ilina, fakturisala secer domacim kompanijama.ISD,ITM i Agroproizvodu iz BGD ,zbog cega se tereti za falsifikovanje dokumenata
.
Da podsetim da je Kostic dobar prijatelj Djindjicev, kupio tri secerane za tri evra i CK zgradu na Novom Beogradu ,koju je nakon izvesnog vremena prodao Slovencima za vise od 20 000 000 dolara . Ni jednu ugovornu obavezu « kupljene » fabrike secera, nije ispostovao. Nista od modernizacije i investicija, poboljsanja plata radnicima i redovnim isplatama.. Pod pritiskom javnog mnjenja zahtevan je postupak revizije o prodaji secerana, Sartida Smederevocementara Knjaza Nilosa, kao i drugih fabrika za koje se zasigurno zna da su od prodaje pojedinci, kao posrednici transakcija ostvarili veliku dobit i novac ulozili na Siselska ostrva, Kipru i drugim mestima.

Ako je zasigurno verovati ministru Jocicu i ministru pravde Stojkovicu, na redu su i ostali poznati i jos neotkriveni Tajkuni. Za sada su poznati: Hamovic, Miskovic, Lazarevic, Bekoji, Blagoje Dimitrijevic, Cepter, Cume i mnogi drugi. Ipak se sumnja da svi osumnjiceni nece biti privedeni pravdi iz prostog razloga sto su skoro svi iz politickog vrha korumpirani.,umesani u prljave rabote.Ako klupce pocne da se odmotava nece biti niko postedjen.

Veruje se da ce biti selektivno privodjenje. Da je Djindjic u zivotu sigurno bi postedeo svoga kuma Cumeta i prijatelja Caneta sa kojim je umesan u trafik droga i cigareta.Sa Djindjicem svojim avionom Cane je putovao po svetu i u arapskim zemljama nocili u najskuplje hotele u Abu Dabu ,cije prenociste kosta ni manje ni vise 10 000 dolara na noc.. Za Djundjica se tvrdilo da je na njegovo ime u svetskim bankama registrovano preko 7 miliona dolara, da je vlasnik vise kompanija i vila u inostranstvu. Na tim informacijama se stalo i do danas nisu preduzeti koraci za utvrdjivanje porekla Djindjiceve imovine.
.Cedomiru Jovanovicu se takodje stavljaju na dusu necasne radnje. Povezivanje sa zemunskim klanom, trafikom droga i cigareta Nije cist ni bivsi ministar unutrasnjih poslova Mihajlovic, koji je za velike pare ucestvovao u otkrivanju navodnih masovnih grobnica Albanaca u Batajnici i slepera na Dunavu. Dinkicu se pripisuje velika kradja likvidacijom 4 banaka i afera postanske stedionice, zatim nestanak miliona dolara iznosenih para za vreme ere Milosevica na Kipar, radi obaveza prema inostranstvu za placanje dugova. Po njegovoj prvoditnoj izjavi nakon boravka na Kipru. novac je otkriven, ali u drugoj izjavi dalja sudbina novca se nezna. Gde je i na cije ime novac transferovan to samo Dinkic zna. Direktno se sumnja da je novac zavrsio na racun Dinkica negde u inostranstvu. Tu je i Labus koji je vise puta prozivan do sada za korupciju
.
Prema izjavi Karica Srbija je u transakciji privatizacije i korupciji opljackana za 37 milijardi dolara. Na istraznim organima, i ministru unutrasnjih poslova Jocicu i ministru pravde Stojkovicu je da se pozabave tim poslovima kako su obecali, da opet ne bude po starom- pojeo vuk magarca.
Vidanovic

No comments: