23 December 2005

intelektualni politicki bogalji

INTELEKTUALNI POLITICKI BOGALJI
Politicki vrh Srbije je do sada ko zna po koji put pokazao da su bogali, gluvi i mutavi,prava zamorcad zapada. Kod ociju bez oci, bez sluha,nesposobni da registruju sta se oko njih desava. Glavna preokupacija je strah od zapadnih nalogodavaca. Prema srpskom narodu se ponasaju krajnje neodgovorno.Zasipaju ga svakodnevnim pretnjama i kaznama zapada u koliko se ne ispostuju data obecana i obaveze prema zapadu, specijalno prema haskom tribunalu.Pitanje je zasto je do prihvatanja obaveza i doslo. Svaka poseta Solane, Karle del Ponte ili predstavnika evropskih svemocnika Beogradu rezultat je novih zahteva ucenja i pretnji. Mutavi srpski politicari umesto da pokazu svoju muskost usprave se i pogledaju mocnicima u oci, jos vise se saginju kao prava pascad oko nogu gospodara. I dalje dokazuju da su intelektualni bogalji koji ne misle svojom glavom.

Na sastanku pregovarackih timova SCG i Evropske unije, ovih dana u Beogradu ,o tehnickoj saradnji aspekata slobodne trgovine, prva runda pregovora ocenjena je pozitivno Druga runda zakazana je za februar, naravno u koliko se ispunepreostale obaveze prema Hagu, a to je hapsenje Mladica i Karadzica..
Zar potpredsednik Srbije Labus nije mogao da kratko i jasno stavi do znanja sefu evropskog pregovarackog tima,Elizabeti Rene, da se od Srbije ne moze traziti izrucenje tudjih drzavljana haskom tribunalu, da Mladic i Karadzic nisu na teritoriji Srbije i da Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za njihovo haqpsenje. Umesto toga Labus izjavljuje da druge runde pregovora sa evropskom unijom nece biti u koliko Srbija ne ispuni obaveze prema Hagu. Da ce cak biti dovedeni u pitanje i pregovori o stabilizaciji i pridruzivanju. Smisljeno u prvi plan se istice uspeh pregovora, da bi na kraju doslo ono ali , kao uslov ako se ne uhapse Mladic i Karadzic pada sve u vodu. Nece buti pregovora. Nista od ulaska Srbije i Crne Gore u Evropu.Nikakve garancije sta ce biti za 15 godina. Da li ce EU postojati i da li ce biti SCG. Ulazak u Evropu predvidjen je tek 2020 a slobodni protok robe tek za 10 godina. Sta ce biti dotle to niko ne garantuje.

Neizvrsenje preuzetih obaveza prema Hagu i medjunarodnoj zajednici ispoljava se pretnjama sankcijama i drugim ekonomskim i politickim ucenama. Karla del Ponte u Savetu Bezbednosti podnela je negativan izvestaj u kome istice nesaradnju Beograda sa Hagom. Nema izrucenja optuzenih sa haske liste, niti dostavljanje trazenog dosijea o Ratku Mladicu. Pa zar srpsko rukovodstvo nema odgovora na ta pitanja. Zasto Amerika odbija da na zahtev generala Ojdanica dostavi trazena dokumenta pod izgovorom da se tice poverljivih dokumenata od interesa za bezbednost SAD. Kako je moguce da se predje preko te cinjenice, da se upotrebe isti argumenti i da se u isti polozaj stavi i Srbija.? To neko namerno ne zeli da postavi,da se jednom za svagda prekine razgovor sa Karlom del Ponte, zabrani dolazak Beogradu, da se skine svaka odgovornost za hapsenje Mladica i Karadzica, da se stavi tacka na sve ucene.

Da li je iko stisao petlju iz politickog vrha Srbije, pa da u lice kaze americkom ambasadoru Poltu da nije pozeljan u Srbiji. Kako je moguce da niko ne reaguje na njegovu izjavu upucenoj omladini Srbije » ili cete biti demokrate ili koljaci Srebrenice ».Da li bi Amei tolerisali slicnu izjavu upucenu na njihov racun zbog pocinjenih zlocina u svetu, pocev od Vijetnama do danas. O kakvoj demokratiji i americkim vrednostima Polt govori. Da li je bombardovanje Srbije, okupacija Kosmeta, okupacija Avganistana i Iraka, dokaz americke vrednosti o kojima Polt govori.Tajni logori u Rumuniji, Bugarskoj u Bonstilu na Kosmetu,saradnja sa albanskim teroristima na Kosmetu, 17 mart 2004 deo te americke vrednosti ,ili je zaista rec o agresivnoj americkoj politici u svetu u realizaciji politike novog svetskog poretka.. Kako je moguce da se u americkom kongresu donose rezolucije o politickom delovanju u Srbiji, da se daje podrska i Borisu Tadicu na sledecim izborima i spreci dolazak opozicije- Radikala. Zar je shvatljivo da srpski kokus u americkom kongresu umesto zalaganje za ostanak Kosmeta u sastav Srbije, podrzava pojedine politicke partije koje su dokazale svoju americku poslusnost.
Zar je moguce da pitanje Mladica i Karadzica nije do sada skinuto s odgovornosti Srbije. Da se s jedne strane osporava prisutnost Mladica i Karadzica na teritoriji Srbije,a da Draskovic pobija te tvrdnje i otvoreno kaze da begunce stiti vojska i policija.

Da se u skupstini Srbije desavaju nemoguce stvari vam pameti svakog demokratskog drustva, koje nemaju nikakve veze sa demokratijom i parlamentarizmom.Poslanici skupstine Srbije legalno pljackaju drzavu naplatom putnih troskova i dnevnica bez podnosenja racuna.Trgovina poslanicima u obezbedjivanju glasacke vecine je javna tajna. Sednice skupstine su pretvorene u pijace.

Sudski organi u izricanju kazni gradjanima Srbije osumnicenima za ratne zlocine su drakonske,ispadaju vece poturice od Turaka. U izricanju kazni optuzenima za slucaj Ovcare se kaze da bi ih i sami Hrvati blaze osudili. Sudjenje pripadnicima petorice Skorpiona po optuznici Natase Kandicke i njenog dokaza nepotpunog snimka streljanja sestorice Muslimana u Srebrenici je potvrda diktata.Sudski proces Skorpionima, naisao je na pohvalu Natase Kandic , branioca i rodbine streljanih i ako je od strane optuzenih zahtevano izuzece nepotpune video kasete kao dokaz zlocina.

Sama kaseta o streljanju Muslimana prikazana je u Tribunalu bez kraja. Sam kraj snimka otkriva medisku podvalu streljanja, koji sira javnost nije videla. Akteri streljanja na kraju kasete, koja je naknadno prikazana ustaju i dobijaju prigovor smimatelja da nisu verdostojno odglumili streljanje. Jedan od streljanih Muslimana umesto padanja nakon pogotka unapred, pada natraske, sto je van fizickih zakonitosti.

Kompletan prikaz kaseteje potvrda smisljene mediske podvale na racun Srba. Delimicni prikaz, sada se kod suda uzima kao nepobitan dokaz o zlocinu. Priznanje optuzenih o zlocinu je potvrdjeno. Pod kakvim okolnostima to je pitanje.Sudska odluka kao i u slucaju Ovcare, bice izrecena kako je vec naredjeno.

Nadlezni organi ne reaguju na dosad zvanicnih 50 zlocina u ovoj godini protiv srpske nacionalnosti u Hrvatskoj. Nedavno ubistvo 71 . godisnjeg Srbina Cvetka Mlinara iz Benkovca, koji je nadjen obesen u svom dvoristu ostalo je nezapazeno .Isti je pre mesec dana pretucen od strane dva hrvatska mladica i silovan od nagonjenog psa. Za hrvatske vlasti, ostalo je kao izmisljaotina a ubistvo protumaceno kao samoubistvo.Komentar srpske vlasti nije poznat.
Hoce li se vec jednom jasno i glasno, zvanicno staviti do znanja da nema pregovora o nezavisnom Kosmetu po ceni rata. Zar je dopustiva samovolja Pitersona o formiranju ministarstva unutrasnjih poslova i sudstva na Kosmetu, prodaja srpske imovine? Cime jos treba lupiti po glavi Tadica , Kostunicu, Draskovica, Labusa i Dinkica da se osveste i reaguju adekvatno u interesu srpskog naroda.Dokle sa bezakonjem i drzavnim javaslukom, korupcijom, kriminalom i pljackom drzave Srbije. Pet do dvanajest o strpljenju gradjana je iseklo. Srpskom narodu je potrebno otreznjenje. Dosta je bilo vuci ga za nos i udarati mu cvrge Srbima je potrebna Karadjordjeva hrabrost i Miloseva politicka mudrost. Bez toga srpskom narodu nema spasa.
Vidanovic