15 October 2005

Crna Gora saucesnik u aferi pancir

----- Original Message -----
From: SAVA
To: vidanco32@look.ca
Sent: Friday, October 14, 2005 5:30 PM
Subject: Pocetak pregovora o stabilizaciji i pridruzivanju Evropi
Zvanicno 11. oktobra u Beogradu su poceli razgovori predstavnika EU i SCG o stabilizaciji i pridruzivanju Evropi.Vest o pocetaku razgovora kao dogadjaj godine od velikog znacaja za SCG bila je udarna vest domacih i mnogih stranih mediji.

Pored,komesara EU Dije Rene, ambasadora Velike Britanije u Beogradu Dejvida Ajena, predstavnika predsedavajuce Velike Britanije u EU, predstavnika politickog vra SCG , Srbije i Crne Gore, zvanicno su otpoceli pregovori o stabilizaciji i pridruzivanju Evropi. Nakon pozitivne ocene o oridruzivanju , dato je zeleno svetlo za pocetak pregovora.
U taboru pregovaraca vlada optimizam da ce se pregovori o pridruzivanju Evropi zavrsiti s do pocetka leta iduce godine . Date su cvrste garancije od strane rukovopdstva SCG i Srbije o ispunjavanju svih zahteva EU i konacnog potpisivanja predvidjenog sporazuma.

Pregovorima iduce godine ukljucice se i pitanje statusa Kosova i buducnost drzavne zajednice SCG.Izvestaj izaslanika Kofi Anana Kaja Eida je dao zeleno svetlo za pregovore o Kosovu.
Kako je receno razgovori ce se voditi po principu dvojnog koloseka, odvojeno sa svakom republikom . Od ishoda referenduma u Crnoj Gori zavisi da li ce se razgovori nastaviti. Djukanovic je na samom pocetku dodao da ishod referenduma nece uticati na tok pregovora.Sta je pod tim Djukanovic mislio moze se samo nagadjati. Njegov dosadasnji stav je cvrsta resenost za istupanje iz sadasnje zajednice SCG i dobijanje nezavisnosti samostalne drzave Crne Gore.. Crnogorski narod jedino moze da ga u tome spreci izjasnjavanjem na referendumu. Djukanovic racuna na pobedu i direktne pregovore sa EU za ulazak u Evropu. Da li ce u tome uspeti veliko je pitanje.

OPTIMIZAM PREGOVARACA

Sudeci prema datim izjavima politicara , okupljenih na pocetku pregovora izrazena je spremnost i pruzene garancije za savladjivanje svih prepreka koje postoje na putu do zavrsetka pregovora.U Evropu se mora makar glavom kroz zid. Ne postoji , po njima, nikakva prepreka koja bi zaustavila proces pregovora.
U izjavi ka tom cilju Marovic je izmedju ostalog rekao da smo svesni obaveza prema Hagu i pitanje Mladica mora biti okoncano. Ne moze se napred bez ispunjenja obaveza prema Hagu.
Kostunica je istakao da ovim dokazujemo da smo u Evropi ,da smo svoj na svome.

Najdalje je u svojim izjavama i garancijama otisao Draskovic kao sef pregovarackog tima SCG.On je izjavio da ce pregovori o stabilizaciji i pridruzivanju biti obavljeni u rekordnom kratkom roku , da ce odgovarajuci sporazum biti potpisan do leta iduce godine. Dao je cvrste garancije Glin Renonu, da ce sve sto se zahteva od SCG u pregovorima biti ispunjeno u rekordno kratkom roku. Svi optuzeni moraju biti isporuceni Hagu.

Kao i obicno po Draskovicu je sve moguce, sve je ostvarljivo po ceni srpskog naroda. Njegov problem je sto nije u mogucnosti da vidi sta se iza brda krije, sta mu zapad priprema i sa kakvim sve ucenama ce se morati suociti.
Vec na samom pocetku pregovora, pojavili su se crni oblaci nad Beogradom, sto ukazuje da nimalo nece biti lako doci do cilja. Pre bi se reklo da je cilj daleko i prosto nedostizan.
U oci samog pocetka pregovora usledila je rezolucija u parlamentu Evrope o krsenju ljudskih prava u Vojvodini i u koliko se ne ispune zahtevi o pravu manjina , kako je receno,pregovori ce biti prekinuti.

Da se razumemo to je tempirana politicka odluka doneta na insistiranje predstavnika Madjara u eropskom parlamentu, suprotna dosadasnjim postignutim rezultatima o pravu manjina vojvodjanskih Maddjara i ostalih etnickih grupacija na ovim prostorima.

Drugi momenat na koji Draskovic nema nikakav uticaj koji moze zaustaviti zapocete pregovore je pitanje statusa Kosova.
Kontakt grupa EU doneta je odluka o uslovnoj nezavisnosti Kosova. Odluka je ne prihvatljiva za Srbiju i to je jos jedan problem koji moze da ugrozi zapocete pregovore. Draskovic tu nema nikakvu moc niti uticaj da spreci prekid zapocetih pregovora.

Po svojoj prirodi njegov jezik je brzi od mozga i dozvoljava sebi lupetanja i daje neprocenjive stetne izjave po Srbiju i srpski narod. Treci momenat koji nije u moci Draskovica je odluka haskog Tribunala o davanju prava Haradiniju da se aktivno ukljuci u politicki zivot Kosova kao pregovarac o Kosovu. O tome ce biti vise reci u daljem tekstu.

Zamenik sekretara Stejta Nikolas Bruks, prilikom dolaska u Beograd izricito je naglasio da nema ulaska u Evropu SCG dez izrucenja Mladica . O sudbini Kosova odlucice sam narod istakao je Bruks. Narod Kosova ce odluciti o svojoj sudbini. To je jasno stavljeno do znanja kakav ce ishod na Kosovu biti kada odlucuje 90% sadasnje populacije Albanaca u odnosu na Srbe, kojih je manje od 100 000 . Francuska i Amerika podrzavaju uslovnu nezavisnost Kosova. Kosovski parlament je izglasao rezoluciju o nezavisnosti Kosova. Sve su to sadrzaji mutnih oblaka iznad sadasnjeg neba Beograda ,koji naslucuju veliko nevreme.

Jedini zracak nade u celoj stvari oko Kosova unosi Kokus Srpske Lige na celu sa kongresmenom srpskog porekla Voinovicem, koji uz podrsku kongresmena Lugara i Bajndera, smatra da ce izvrsiti uticaj na americki kongres da donese odluku o Kosovu u korist Srbije. To je zracak svetlosti na kraju tunela pored velikog uticaja albanskog lobija na celu sa Diogardijem.
Sve su to problemi koji prete da pregovore o stabilizaciji i pridruzivanju dovedu u cor sokak. Sve je to van moci srpskih pregovaraca na celu sa Draskovicem Ako ipak sve bude u redu i dodje do potpisivanja sporazuma ne znaci da je ulazak u Evropu Srbije sa Crnom Gorom ili bez nje priveden kraju.

Po nekim analiticarima pridruzivanje Evropi se ne ocekuje pre 2012 a po nekima cak i 2020. Pitanje je da li ce Evropa postojati dotle.

Kristina Galjak , izaslanik Havijera Solane je demantovala odluku kontakt grupe EU o uslovnoj nezavisnosti Kosova.
Sam Solana izrazva nadu da status Kosova nece ugroziti pregovore o stabilizaciji i pridruzivanju Evropi .To su po njemu dva odvojena procesa. Jedan se tice Evrope drugi UN. Ovo je dan nade. Ulozio sam dosta napora i truda da do pregovora dodje i nadam se da ce svi zadati uslovi biti ispunjeni brzo i ispravno ,kako bi se nadoknadilo izgubljeno vreme i sustigle ostale zemlje- rekao je Solana.
Solana je pristalica ocuvanja zajednice SCG. Koliki ce njegov uticaj u tome biti i da li ce se njegova namera ostvariti, mora ce se pricekati do proleca ,kada ce biti odrzan referendum o nezavisnosti Crne Gore.

ODLUKA HAGA DA SE ZLOCINAC HARADINAJ BAVI POLITIKOM

Odlukom sudija haskog Tribunala o haskom optuzeniku Haradinaju da se bavi politikom je ne shvatljiva i izazvala reagovanja javnosti sirom sveta.. To je politicka odluka donesena putem pritiska zapada., prvenstveno Vasingtona.Kao razlog za ukljucivanje Haradinija u politicki zivot Kosova ,koji je pusten da se brani sa slobode je presedan u istoriji sudske prakse. Sama odluka prejudicira oslobadjanje od optuznice koja je protiv Haradinija podignuta za ratne zlocine i krsenja obicaja rata

Motivacija za ovakvu odluku sudija haskog suda je iznudjena , politicka odluka, kao nezaobilazne licnosti Haradinija u pregovorima o Kosovu. Smatra se da je jedina licnost koja moze da spreci eventualnu pobunu Albanaca u slucaju negativne odluke o nezavisnosti Kosova. Rec je o strahu okupatorske vojske na Kosmetu da se spreci direktna konfrontacija sa snagama KFORA.

Odluka u slucaju Haradinaja cini presedan i daje za pravo zahtevima ostalih haskih zatvorenika da se bave politikom narocito onih koji su pusteni na slobodu do pocetka procesa. Haradinaj je izuzetak kome su data prava da se krece bez ogranicenja, bavi politikom , za razliku od Srba koji su oslobodjeni zatvora do pocetka sudjenja sa striktnim ogranicenjem kretanja i javne nastupe.

Javni tuzilac haskog Timunala Karle del Ponte,kako prenosi njen spoksmen Artmanova, najavila je zalbu na sudsku odluku, istakavsi da je to presedan u praksi Tribunala koji ce imati velike negativne posledice u buducem radu suda.
Rasim LJajic zaduzen za saradnju sa haskim Tribunalom otputovace u Hag s namerom da ulozi protest na sudsku odluku. Zakljucak do koga se dolazi je da je tesko da ce sudije preinaciti odluku i pored toga sto je odluka negativna , neshvatljiva naisla na osudu pravnika sirom sveta. Predpostavlja se da je na ovakvu odluku uticao i sadasnji predstavnik UN. na Kosmetu Peterson, koji je dao garancije zaHaradinaja i pored toga sto garancije moze dati samo drzava.

Odluka suda i sam Haradinaj uneli su veliko nezadovoljstvo i uznemirenost medju preostalim Srbima na Kosmetu. Strah od ponovljenih martovskih dogadjaja i potpuno etnicko ciscenje Srba sa Kosova je na pomolu, na suprot nekih glasova sa zapada da je Haradinaj covek koji svojim uticajem moze da obuzda Albance.
Vidanovic

09 October 2005

politicka trgovina

POLITICKA TRGOVINA
Saglasnost svih politickih faktora SCG da Stankovic bude i zvanicni kandidat za mesto ministra odbrane rezultat je neshvatljive politicke trgovine nepovolnje po Srbiju. Marovic je i zvanicno najavio kandidaturu Stankovica za ministra oddbrane umesto Davinica, koji je podneo ostavku 9. septembra. Marovic je obrazlozio zvanicnu kandidaturu Stankovica da proizilazi iz zajednicke Povelje.Da li je u Povelji zacrtano i da se vrednuje mesto ministra odbrane 1:7. Rec je o zrtvovanju 6 generala i jednog admirala Zrtvovana su 7 generala na celu sa dosadasnjim nacelnikom generalstaba vojske SCG Draganom Paskasem. Kontrolu generalstaba preuzimaju Crnogorci na celu sa generalom Ljubisom Jokicem, koji je na brzinu unapredjen u cin generala za ovu duznost.. Kako je receno rec je o podmladjivanju generalskog kadra SCG. Generali rodjeni 1952 i ranije moraju ustupiti mesto mladjim snagama. Providnog li razloga da bi Crna Gora kontrolisala armiju drzavne zajednice SCG . Rec je o velikom politickom zrtvovanju i ustupcima Srbije Crnoj Gori


Kako ce se Stankovic ponasati na novoj duznosti i daji ce biti u mogucnosti da se odrzi na to mesto, videce se.Cujuse misljenja da su u pitanju zamke koje se pripremaju Stankovicu Od njega se ocekuje saradnja sa Hagom i zavrsetak prljavih poslova koje sadasnja vlada nije u mogucnosti da resi Od Stankovica se ocekuje mnogo Da li ce se staviti u sluzbi naroda ili marioneta na vlasti, pitanje je koje trazi odgovor.

Na samom pocetku Crnogorci su insistirali na mesto ministra odbrane. Sudeci po obavljenoj trgovini 1 na prama 7 Crnoj Gori je progledano kroz prste. Dokle ce trajati te ucene i dokle ce Srbi tolerisati takve stavove crnogorske vlade je nepodnosljivo.. Kako je moguce da nekoliko stotina hiljada Crnogoraca podjednako dele vlast u drzavnoj zajednici sa 10 miliona Srba
. Sve kljucne funkcije u zajednici pripadaju Crnogorcima. Marovic ,Crnogorac predsednik zajednise, predsednik skupstine Crnogorac, nacelnik generalstaba vojske SCG Crnogorac. Sva kljucna ambasadorska mesta drze crnogorski kadrovi . Sta je Srbiji ostalo? Osim manutog Draskovica kao ministra inostranih poslova nista vise. Crnogorci na suprot ministarstvu inostranih poslova zajednice imaju svoje ministarstvo, koje deluje u svojstvu nezavisne drzave. Imaju svoju monetu, carinsku sluzbu, zajednicku vojsku na teret Srbije. U zajednickom budzetu ucestvuju jedva sa 5% i to ne postuju. Smatraju da imaju pravo na 24 ambasada finansirane iz budzeta zajednice u kome deklerativno ucestvuju sa 5%. Sami priznaju da njihove finansiske mogucnosti su dovoljne samo za finansiranje 4 ambasada. Pa dokle sa tim ucenama, gledanje kroz prstiju, zbog cega i zasto.? Da se odrzi ta vestacka tvorevina, koja od samog formiranja stoji na staklene noge. Zele svoj jezik, samostalnost crkve, nezavisnu drzavu., a da iza ledja imaju Srbiju Sta osim finansiranje zajednickih sluzbi ima zajednickog u toj drzavi.?

Pa kad ce jednom taj referendum kojim Djukanovic preti i ucenjuje , kao da Srbija zavisi od njihi da mora igrati kako Djukaovic svira.. Ziveti od golog kamena nema blagostanja. Kada Srbija zavrne sve sadasnje slavine sta ce onda?. Rukovodstvo Crne Gore je u velikoj zabludi ako smatra da saka ljudi moze ziveti bez pomoci Srbije.Crnogorski narod treba da shvati dok je na vlasti Djukanovic problema ce uvek biti.Pitanje je kako ce narod reagovati na referendumu, da li ce reci ne ili ce nasesti Djukanovicevom kratkovidnoscu.On hoce u Evropu i demokratsku Crnu goru a sam ne postuje demokratske principe Evropske unije. Uskracuje pravo glasa Crnogorcima van Crne Gore. Jedan od velikih podrzavaoca Djukanoviceve politike Kilibarda, negira pravo glasa Crnogorcima van Crne gore da to nisu Crnogorci. i da ne mogu odlucivati o sudbini Ccenogorskog naroda.

Po Kilibardi je moguce da krava oteli ne tele , vec zdrebe ili bilo sta osim teleta i da dete roditelja poreklom crnogoraca ne moze biti Crnogorac . Ako profesor Kilibarda negira sticanje drzavljanstva po osnovu roditelja i zeli da dokaze neku novu teoriju, neka dokaze da krava ne moze oteliti tele pa ce njegove gluposti biti prihvacene od Crnogoraca van Crne Gore i citavog demokratskog sveta..

KRIZA VLADE SRBIJE SE PRODUBLJUJE
Kulminacija krize u parlamentu Srbije preti padu vlade. Rezultati afera Pancir, privatizacija Nacionalne stedionice, trgovina poslanickim mestima prouzrokovale su blokadu rada parlamenta povlacenjem poslanika DS iz rada skupstineSrbije. DS na celu sa njihovim liderom predsednikom Srbije Tadicem, zahtevaju iskljucenje dva poslanika sandzaka, koji su se pridruzili DSS i kao protiv usluge podrske manjinskoj vladi dobili mesta zamenika ministara.
Taj potez se ocenjuje kao nepromisljeni i shitren od Kostunice i koalicionih parttnera. U koliko DS ostane pri svojoj odluci da bojkotuje rad skupstine, pad vlade je neminovan.DS zaboravlja kradju poslanickih mesta za vreme Djindjica kada je nezakonito otpusteno 19 poslanika DSS i njihova mesta popunjena DS. Po njima to je bilo u redu. Mozda je Kostunica u slucaju poslanika Sandzaka vratio milo za drago DS. Ni jedan ni drugi slujaj nije zakonitRec je o samovolji da bi se zadrzala vlast.

G17plus najavio je istupanje iz vlade u koliko se bivsem ministru odbrane Davinicu dodeli ambasadorsko mesto umesto privodjenja pravdi. zbog afere pancir.

Dinkic i dalje tvrdi da je afera Nacionalne stedionice nastala za vreme bivseg ministra finansije Djelica, kada je od vecinskog vlasnistva spala na svega 10%. Dinkicevom zaslugom, kako sam istice , Nacionalna stedionica je vratila vlasnistvo na 38%. On negira svaku odgovornost za stanje u Nacionalnoj stedionici , umesanost u privatizaciji.i prodaji iste.. I dalje se vrse pritisci i pretnje izlaska iz vlade da bi se skrenula paznja sa
najvece pljacke stoleca , afere nacionalne stedionice.
Vidanovic