24 September 2005

nesvakidasnji protest u montrealu

NESVAKIDASNJI PROTEST U MONTREALU

Ove nedelje medisku paznju pobudio je jedan nesvakidasnji protest gradjanina Montreala, popevsi se na vrh metalne konstrukcije jednog od 4 mosta iznad reke St Lorenca. Rec je o coveku, koji se sudski razveo od svoje zene i odlukom sudije lisen prava naljubav i starateljstvo o svojoj deci.. Deca su sudskom odlukom pripala majci. Ocu je dozvoljen pristup deci samo 5 sati nedeljno. Zbog toga ozlojedjeni otac se odlucio na protes da javnosti ukaze na neprihvatljivu i nepravilnu sudsku odlukeu .Popeo se na najvisu tacku metalne kobstrukcije slavoluka mosta Zakartije.Sa visine od pedesetak metara gromoglasno ponavljao kako je nepravilnom odlukom sudije lisen ocinstva i roditeljske ljubavi prema svojoj deci koju neizmerno voli.Kako rece hteo je da privuce paznju i postojece organizacije, koja se bavi zastitom ljudskih prava razvedenih oceva. Prema dosadasnjim pokazateljima u sudskoj praksi, deca se najcesce dodeljuju majkama. Otac jet samo tu da daje alimentaciju i deci i zeni.

Ovaj neobican protest razvedenog roditelja na mostu, trajao je 12 sati. Celokupan saobracaj bio je obustavljen preko mosta od 7 sati ujutu do 7 navece. Stvoren je saobracajni haos.Svi su kasnili na posao. Mnogi su se orijentisali na prelazak reke za Montreal ili obrnuto,preko ostalih mostova ili tunela. , dok su drugi ostavili svoje automobile na raspolozive parkihg prostore i odlucili na prevoz metroom

Policija i vatrogasci su12 sati bezuspesno pokusavali da privole prekrsioca javnog reda da se preda.. Doticni je po izjavi policije ugrozio svoj zivot i zivot policajaca i vatrogasaca, koji su se u tom trenutku po sluzbenoj duznosti nasli na mesto dogadjaja u nameri da zavedu red.Svaka mogucnost sile za resenje ovog nesvakidasnjeg dogadjaja je odbacena s namerom da se izbegne najgore- gubljenje ljudskih zivota. Svojim postupkom,doticni je je ucinio krivicno delo , ometanjem javnog, reda. Nakon 12 sati upornosti najzad se predaje policiji . Pritvoren je i kako je receno bice pokrenut krivicni postupak protiv njega za zakonski prekrsaj o narusavanju javnog reda i ugrozavanje svog i tudjih zivota.

Most Zakartije je najstariji most na reci St Lorencu na kome su se desili mnogi nemili dogadjaji. Do sada su zabelezena mnoga samoubistva, skakanjem s most u St. Lorenc To je nepogresiva sigurna smrt.. Ni jedan do sada zivot nije spasen. Svaki samoubica dodirom vode, zbog pada sa velike visinetrenutno gubi zivot..

Najtragicniji dosada zabelezen slucaj je jednog malisana koga je neki seksualni manijak posle izivljavanja stavio na ramenaii sa mosta ga bacio u reku.. Na pitanje sudije zasto je to uradio, rekao je da je zeleo da vidi kako mali leti, dodavsi da se decak nista nije bunio Leteo je lepo.
Ubica je proglasen za manijaka i dusevnog bolesnika. Na pitanje kako je dosao do decaka, izjavio je da je deteu ponudio bombone da podje sa njim u stan. Ne sluteci nista dete je sledilo “dobricinu”Tako je zavrsen zivot jednog malisana, deteta koje nije moglo da prepozna svog ubicu i da izbegne smrt.Bombone su ucinile svoje .Dovoljno slatke i primamljive za nevinasce koje nije moglo da pronikne krajnje namere ubice. Za njega je to bio dobar, dobrocudni, darezljiv cikica, koji voli decu , deli im bombone i nista vise..Svake godine iz ovih ili bilo kojih drugih razloga St. Lorenc sa Zakartijea proguta na desetine ljudskih zivota. Nadlezni su se bavili mislju kako da se stane na put samoubistvia sa Zakartijea. To su samo prazna razmisljanja. Svaka ideja ispada skuplja od ljudskih zivota.
Vidanovic