03 September 2005

CISTKA U VLADI IPAK POCELA

CISTKA U VLADI IPAK POCELA

I ako sa prilicnim zakasnjenjem cistka samovolnjih i razularenih politicara ipak je pocela. Najnovija afera ministra odbrane Davinica zbog navodnog sklapanja samoinicijativnog ugovora o snabdevanju vojske opremom sa kompanijom Mile Caragica o isporuci 74000 slemova i 69200 pancira za vojsku SCG, smatra se neoprostivim grehom kojim su nanete SCG velike materijalne stete. Ugovor na iznos od 296 miliona evra za opremanje vojske SCG je veliko opterecenje drzave, koje dolazi u vreme velike finansiske krize i nemastine, kada kako je istaknuto vojska nema sta da jede. Zbog toga je zakljucak Kostunice , Tadica i Labusa da Davinic mora da podnese ostavku.. I ako je u predhodnoj izjavi Kostunica najavio da Davinic odlazi, Davinic menja misljene i ne zeli da ode sa mesta ministra odbrane. On demantuje svoju samovolju i istice da su sa odlukom o kupovini vojne opreme upoznati clanovi vojnog saveta i sama vlada i da je u pitanju Dinkiceva namera da na mesto ministra odbrane dovede svog coveka, kategorican je Davinic. Po oceni Dinkica i ostalih clanova vlade neizbezana je revizija ugovora, kojim je predimenzionirano kupovanje tolikog broja opreme za armiju u projektu od 30000 vojnika. To je nepotrebno i nekontrolisano trosenje sredstava koje minister Dinkic osporava.
Po mnogima Davinic je trebao da bude smenjen zajedno sa Draskovicem zbog izdaje zemlje, potpisivanjem sramnog ugovora o koriscenju prolaza NATO trupa kroz Srbiju. Draskovic i Davinic su taj sraman cin, kao tvorci tog ugovora preziveli oluju . Zasto je Draskovic kao potpisnik tog ugovora i dalje ostao minister inostranih poslova to je posebno pitanje. Spaslo ga je koaliciono partnerstvo manjinske vlade koja bi pala onog trenutka kada bi Draskovic bio najuren sa polozaja ministra inostranih poslova SCG.

Njegovi ministri u vladi bi napustili Kostunicu i time bi bio kraj te manjinske DSS vlade. I ovoga puta licni interesi su iznad drzavnih i nacionalnih. Ipak je jedno jasno. Cistka je pocela a time je neminovni pad vlade. U vrhu vlade poodavno kljuca i pitanje je kada ce lonac prokljucati.
Vlada i njeni sastanci su postali circus. Presle su mere pristojnosti.Licne uvrede pljuste na sve strane. Najduhovitiji minister u cirkuskoj vladi je ipak minister Ilic, kome je ono sto je na umu to i na drumu. Istina kocijaskim jezikom saobraca sa kolegama i svakoga salje u rodno mesto prema zaslugama bez pardona.U celom tom besplatnom cirkusu Ilic je tpuno u pravu, sto je potvrdio i njegov zemljak Bora Corba, kao zamenik minstra kulturei zbog cega je smenjen sa duznosti.I dalje Mnoge stolice su poljuljane njihov pad se ocekuje poput domina..

KRIZA VLADE
Krizu vlade izazvali su zakoni o smanjenju penzija i NIS. Pre godisnjih odmora po diktatu MMF trebali su biti usvojeni zakoni o smanjenju penzija i privatizaciji NIS. Iz skupstinske procedure na zahtev sindikata zakoni su povuceni iz skupstinske procedure. To je razljutilo mocnike MMF koji su zapretili odustajanjem od aranzmana u koliko Srbija ne ispuni prihvacene obaveze o reformi penzija i NIS, cime bi Srbija bila ostecena sa900.000 000 obecanih dolara i 700 000 000 otpisa duga od strane pariskog kluba. Osim toga bilo bi dovedena u pitanje 6-ta po redu pozitivna ocean za pristupanje pregovorima za ulazak u EU. Prvo upozorenje doslo je od strane Vasingtona gospodina Zuh Kortona a drugo iz MMF od sefa misije MMF za SCG gospodje Pirate Sorc, da su prihvacene obaveze vremenski prekoracene i da se odmah mora raspisati tender za prodaju NIS i izglasavanju zakona o penzijama.. Pirata Sorc naglasava da NIS nesme ulaziti u nikakve dugove i investicije koje bi otezale privatizaciju. To prakticno znaci da bi Naftna Industrija Srbije bila prodana u bescenje inostranim nacionalnim kompanijama koje su potencijalni kupci. Uz to u opciji su i pumpe Srbije koje bi bile obuhvacene tenderom. U citavoj ovoj stvari postavlja se pitanje kako je doslo do zahteva MMF za prodaju NIS i ko je trebao da u toj citavoj igri strpa u dzep ili na ziro racun u inostranstvu veliku lovu. Smanjenjem penzija najsiromasnijem sloju kategoriji ljudi u Srbiji po MMF trebalo je obezbediti sredstva u budzetu za isplatu dugova inostranstvu. Sa tim zakonskim odredbama se odugovlacilo da bi u prvom zasedanju skupstineposle odmora, zakoni prosli na stetu drzave i nacije.
U skupstinskoj proceduri kada je doslo do glasanja o tim zakonima, neki poslanici DS su mimo stava partije glasali za vladin predlog. Njihovo opredeljenje je da ce u buduce predstavljati Rasku oblast. I ovom prilikom vlada Kostunice je prezivela. Za ucinjenu uslugu poslanici Raske traze ministarska mesta u vladi Kostunice.

Dokle ce se takva vlada odrzavati na staklenim nogama pitanje je vremena. Nezadovoljstvo naroda i zahtevi za prevremene izbore su sve zesci. 90% stanovnika Srbije zvanicno zahteva izbore i silaska sa vlasti grobara srpskog naroda u sluzbi zapada. Ako se nastavi sa kriznim potresima vlade ovako kako je pocelo tesko je da ce docekati prolece.
Sa donosenjem novog ustava se namerno odugovlaci, kojim se predvidjaju redovni izbori nakon njegovog usvajanja.Po svim prognozama novi ustav je trebao biti donet pocetkom 2005. godine, kojim bi bio kraj vladavine manjinske vlade. Voislava Kostunice. Vlade koja ce biti zabelezena po najvecoj pljacki drzave, korupcije ,bezvlasca i kriminala.
Vidanovic

02 September 2005

predlog zakona o otkupu vojnog roka

PREDLOG ZAKONA O OTKUPU VOJNOG ROKA ZA DIJASPORU NEPRIHVATLJIV
Besmisleno je pokretati pitanje otkupa vojnog roka za gradjane srpskog porekla koji se tretiraju kao vojni obveznici a zive u inostrabstvu.Sugestije da se otkupljuje vojni rok i tim novcem raspolagala vojska za poboljsanje tehnicke spremnosti, ako se ne varam, je jedinstven slujaj u svetu. Placenicka vojska u zapadnim zemljama ne zavisi od otkupa vojnog roka. Taj pojam je stran zapadnim zemljama. Postoji placenicka armija koja se finansira iz budzeta. Zeleo bih da vidim i jedan primer zemlje koja gradi vojni budzet na osnovu otkupa vojnog roka. U mnogim zemljama obavezan vojni rok ne postoji izuzev ako je u pitanju odbrana otadzbine ili opsta mobilizacija.U tom slucaju se vrsi kratka obuka mobilisanih i nakon toga salje na front. Poznat je slucaj Vijetnama gde je Amerika prisilno vrsila mobilizaciju za borbu u VijetnamuMnogi su da bi izbegli nasilan odlazak u Vijetnam bezali iz zemlje ili bili pod udar zakona. Kasijus Klej je zbog odbijanja da ode u Vijetnam bio osudjen na zatvorsku kaznu. I Klinton veliki americki “patriota” je bio vojni dezerter.Poznato je da u toku rata u Jugoslaviji posle raspada Jugoslavije veliki broj vojnih obaveznika da bi izbegli mobilizaciju ,uz pomoc oceva velikih funkcionera napustaju zemlju. To su ti takozvani tatini sinovi, vojni begunci, koji su jednom za svagda rascistili da nece u vojsku.Sta ocekivati od begunaca da ce se vratiti I biti lojalni gradjani. Oni su zigosani kao vojni begunci I to ce ih pratiti celog zivota ako bi pristali da se vrate ili otkupe vojni rok. Velika besmislica je sluzenje vojnog roka u civilu. Oni koji su se odlucili da svoj vojni rok sluze u decjim obdanistima I uce kako se bebe presvlace, zar to nije sramno ponizenje. Kakav ce vez ti vojnici dobiti? Umesto nekada ponosnog roda artiljerac ili avijaticar , sada pelenar, zar to ne zvuci ponizavajuce. Na zalost tako je.mnoge zemlje se orijentisu na placenicku vojsku, narocito ekonomski mocne, koje svoje osvajacke apetite izvrsavaju placenickom vojskom.Pplacenicka vojska je snaga sa kojom drzava raspolaze.Svi ostali gradjani ne podlezu vojnoj obavezi. Najbolje je, u nasem slicaju, da se posle odredjene starosti oni obveznici koji se nalaze u inostransvu brisu iz evidencije vojnih obveznika.Na njih ne treba racunati. Oni su poprimili dosta zapadnog I mnogi ce biti angazovani kao zapadni dousnici na koje zapad sigurno racuna u podrivanju vojne sile srpske vojske.

Ne shvatam predlog otkupa vojnog roka kao obavezu uz predvidjenu obuku od mesec dana. Predlagac ne kaze kako i gde bi se ta obuka obavljala. Ispada da bi svaki obveznik morao ici u maticnu zemlju na obuku da bi stekao pravo na placanje vojnog roka. Pitanje je i ako se takav nelogican predlog usvoji koliko ce vojnih obaveznika koji zive u inostranstvu biti spremno da ispuni taj uslov, pogotovo ako mora da ide u SCG da obavi jednomesecnu obuku. To je najcesce poremecaj normalnog toka zivota, ostavljanje zasnovane porodice bez materijalnog obezbedjenja. Jednom recju izbacivanje iz ustaljenog toka zivota,dovodjenje u pitanje radnog mesta u inostranstvu i posebni finansiski izdatci .Drugo je pitanje ako neko volonterski zeli da se oduzi domovini da plati svoj vojni rok bez ikakvih posebnih obaveza I uslovljavanja. To bi bio nekakav moralan cin svakoga onog ko se na to odluci, bez poremecaja dosadasnjeg nacina zivota u inostranstvu.Jednom recju psiholosko rasterecenje pomisli na pojam dezertera.

Pitanje je koliki ce odziv biti i spremnost na ispunjenje te zakonske odredbe u koliko dodje do usvajanja tog predloga . To je jedna nepopularna zamisao da se popuni drzavni budzet I nista vise. Postavlja se pitanje, zasto je dozvoljen izlaz vojnom obvezniku da napusti zemlju pre no sto je regulisao vojnu obavezu.? Onaj ko je ilegalno napustio zemlju pre vojne obaveze taj se sigurno nece vratiti natrag da regulise svoje obaveze. Ministarstvo dijaspore, svojim ocinskim namerama nastoji da pomogne vojnim obveznicima podrzavajuci predlog otkupa vojnog roka kao jedino resenje. Taj predlog je unapred po mnogo cemu osudjen na propast.Jedina alternative, prihvatljiva za dijasporu je volonterski prilaz tom pitanju. Najbolje resenje je otpisati te vojne obveznike I dozvoliti im posetu zemlji bez ikakvih problema. Time ce se drzavi omoguciti priliv finansiskih sredstava prilikom posete zemlji. Bilo kakve obaveze vojnog rokao posle 27. godine starosti su nepopularne I ekonomski stetne po drzavu I drusvo.Oni pak koji su zemlju napustili redovnim putem, pre no sto su regulisali vojnu obavizu, zbog skolovanja u inostranstvu I posle studija ili doktorata dobili ponude zaposlenja, sasvim je sigurno da obavezni vojni staz, pogotovo ako se mora ispuniti u domovini, nece biti prihvatljiv. Kod ovakvih slucajeva opcija - dobrovoljni otkup vojnog roka ,bez ikakvih dodatnih uslova je jedina opcija za razmisljanje.
Vidanovic