29 December 2005

Tajni planovi EU o nezavisnom Kosovu

TAJNI PLAN EU O NEZAVISNOM KOSOVU

Tvrdnja Tim Dzudo, americkog specijaliste za Balkan ,da je nezavisnost Kosova neminovnost,
otkriva zakulisne i prljave igre Evropske Unije, da je protiv bilo kakvog nametanja resenja o Kosovu.
Tim Dzudo otkriva da uprkos tvrdnjama EU o nenametanju kosovskog resenja postoji tajni plan EU o nezavisnom Kosovu u cetiri faze:

I faza - Odvajanje Kosova od SrbijeII faza - Nezavisnost bez punog suvereniteta - protektorat UNIII - faza Suverenitet pod patronatom UN, pregovori za ulazak u EUIV - faza Pun suverenitet i clanstvo u EU.

Tim Dzudo jos tvrdi da je plan o nezavisnom Kosovu u cetiri faze poznat srpskom rukovodstvu, ali da niko nema hrabrosti da iznese u javnosti tu neminovnost.
Medjunarodna zajednica insistira na uslovnu nezavisnost Kosova pod kontrolom EU, kojom se iskljucuje svaka mogucnost da Kosovo pristupi u juniju sa Albanijom. U koliko bi kosovski parlament doneo takvu odluku bila bi nistavna.

Po Dzudou prva faza , otcepljenj Kosova od Srbije je vec ostvarena. Zvanicni pregovori o uslovnoj nezavisnosti pocece 16 maja u Becu pod pokroviteljstvom Austrije po istekuisteka roka Velike Britanije na mestu predsedavajuceg junije.

Druga faza je nezavisnost, ali bez punog suvereniteta., pod protektoratom UN. Treca faza je suverenitet pod patronatom UN. I na kraju - cetvrta faza je pun suverenitet i clanstvo u EU.
Smernice za pregovore , kako je receno, bice izvestaj Medjunarodne komisije za Balkan,kojoj je predsedavao premijer Djulijano Amato, u cetiri faze, onako kako je predlozila balkanska komisija.
Dzuda otkriva da je Rusija odustala od podrske srpskoj strani , zbog problema u svojoj zemlji, a da Kina u mnogome zavisi od Rusije, tako da je i pitanje podrske Kine po pitanju Kosova neizvesno.

Ekspert za Balkan Zorg Maki ,vrdi da ce Srbija za gubitak Kosova dobiti Republiku Srpsku. Ta predpostavka je davno u opciji. Receno je da u koliko Kosmet dobije nezavisnost da ce i Republika Srpska traziti izdvajanje iz bosanske federacije i prikljucenje Srbiji.Da bi se ta mogucnost izbegla u BiH su vrseni ogromni napori od medjunarodne zajednice da se stvori jedinstvana BiH i RS utopi u u njoj. Amerika se pobrinula za izradu nacrta ustava yunitarne BiH. Medju rukovodstvom RS postoji nejedinstvo po tom pitanju. Najnovija saznanja govore o tome da je skupstina RS usvojila predlog o ukidanju policije i vojske RS. To prakticno znaci da RS nije vise u mogucnosti da odbrani svoje postojanje Dajtonskim sporazumom.

Sumnja se da ce biti vecih reakcija u slucaju nezavisnog Kosova i doci do pripajanja RS Srbiji. Po svoj prilici Srbija ce ostati i bez Kosmeta i bez RS. Srpsko rukovodstvo nije u stanju da se izbori za Kosovo niti je dalo podrsku snagama u RS za ocuvanje tekovina stecenih po Dajtonskom sporazumu.

Politicko rukovodstvo Srbije zamajava i sebe i narod. strategijom pregovora o Kosmetu, izbegavajuci polaznu osnovu za pregovore sadrzanom rezolucijom SB 1244, kojom se garantuje suverenitet Srbije nad Kosmetom, povratak vojske i policije i povratak izgnanih Srba i neabanaca.Neizvrsenje obaveza iz rezolucije 1244 treba ultimativno postaviti i zatraziti od Saveta Bezbednosti njenosprovodjenje. Dok se ne realizuju odredbe rezolucije nema pregovora.Nastavak pregovora bez izvrsenja odredbe rezolucije, je nista drugo do skretanje od pravog cilja. Umesto poceti od glave, Draskovic najavljuje pocetak pregovora s repa, o manje vaznim pitanjima koja mogu doci na red tek po ispunjenju odredbi rezolucije SB1244.

Inostrani neki nasi prijatelji s pravom konstantuju da je nas pregovaracki tim nesposoban i da odstupa od polazne tacke rezolucije SB1244.. Van Saveta Bezbednosti UN resenje Kosmeta je pogubno. Pokusaji da se kosmetska kriza resi van SB i time izbegne veto Rusije i Kine ,otvara mogucnost za nametanja resenja o nezavisnom Kosovu na kome se insistira sa zapada. Tadic, Kostunica i Draskovic su nesposobni politicari,naivne diplpmate da se nose sa zapadnim hijenama..

Ahtisarij snosi licnu odgovornost sto kao kreator rezolucije nije do sada insistirao na njeno sprovodjenje. Prihvatio se uloge pregovaraca ispred UN za iznalazenje pravilnog resenja kosmetske krize . S pravom moze ocekivati pitanje licne odgovornosti za sadasnje stanje na Kosmetu i postavljanje pitanja izvrsenja odredbi rezolucije. Kako mu se moze verovati da ce biti objektivan i da nece ici protiv medjunarodnog prava , srpskih interesa i postavke same rezolucije SB1244, koje garantuju neotudjivost Kosmeta od Srbije.

Rezolucijom SB se predvidja da je Kosmet neotudjivi deo SRJ, umesto Srbije..I ako je bilo prigovora na takvu odredbu, racunalo se na dalekoseznu politiku odvajanja CG iz sastava SRJ i najlakseg puta za svodjenje Srbije na beogradski pasaluk.. SRJ je ugasena i danasnja zajednica SCG, kao naslednica SRJ, treba da polaze pravo na deobu Kosmeta

DJUKANOVICEVA REFERENDUMSKA STRATEGIJA
Djukanovic racuna na podrsku Albanaca na referendumu. za otcepljenje od Srbije U poslednjoj izjaviDjukanovici tvrdi da ce sa 25% izaslih glasaca na referendumu od 50% upisanih u biracke spiskove zakonito proglasiti otcepljenje od Srbije. Ne priznaje preporuke venecijanske komisije niti zakone EU. Djukanovic tumaci preporuke venecijanske komisije i zakone Evrope po svom nahodjenju.

Evropski eksperti predvidjaju da ce CG ostati u sastavu Srbije. Samo otcepljenje za crnogorski narod nosi mnoge neprijatnosti. Njihov tretman od strane Srbije bice tretman stranaca. Bice potrebne putne isprave za ulazak u Srbiju kao svim strancima. Djukanovic obmanjije crnogorsku javnost da samo doprinos koji je uplacen zajednici 41 milion dinara ove godine , bice dovolnan za izdrzavanje 26 ambasada i placenicku vojsku. Ako se uzme u obzir cinjenica da CG u finansiranju zajednice SCG ucestvuje sa samo 5%, znaci li to da ce njegov budzet za troskove ambasada i vojske iznositi manje od 5%. Po ranijim izjavama odgovornih iz Djukanovicevog okruzenja CG moze izdrzavati samo 4 ambasade a da ostale izdatke sadasnjih ambasada mora snositi Srbija

Poznato je da ni doprinos zajednici od 5% Crna Gora nije u mogucnosti da izmiri u potpunosti. Vojsku , ambasade i drzavne sluzbe za sada finansira Srbija.
Drzavljani Crne Gore u inostranstvu nemaju prava glasa na referendumu. I to je u duhu demokratije za koju se zalaze Djukanovic Pravo glasa uskracuje svojim gradjanima jer je siguran da niko u inostranstvu nece glasati za otcepljenje od Srbije. Djukanovic srpski narod crne Gore I Srbije deli na dva naroda koji nemaju cak ni zajednicki jezik. Od nedavno srpski jezik je izbacen iz skole I uveden je maternji jezik kao dokaz posebnog jezika. . Nadajmo se da Djukanovic nece dugo , da ce doci svanuce narodu Crne Gore, kada ce se osloboditi Djukanoviceve demokratije, negiranja srpskog porekla, svega sto je srpsko i velicanja ustastva.
Vidanovic

No comments: