09 October 2005

politicka trgovina

POLITICKA TRGOVINA
Saglasnost svih politickih faktora SCG da Stankovic bude i zvanicni kandidat za mesto ministra odbrane rezultat je neshvatljive politicke trgovine nepovolnje po Srbiju. Marovic je i zvanicno najavio kandidaturu Stankovica za ministra oddbrane umesto Davinica, koji je podneo ostavku 9. septembra. Marovic je obrazlozio zvanicnu kandidaturu Stankovica da proizilazi iz zajednicke Povelje.Da li je u Povelji zacrtano i da se vrednuje mesto ministra odbrane 1:7. Rec je o zrtvovanju 6 generala i jednog admirala Zrtvovana su 7 generala na celu sa dosadasnjim nacelnikom generalstaba vojske SCG Draganom Paskasem. Kontrolu generalstaba preuzimaju Crnogorci na celu sa generalom Ljubisom Jokicem, koji je na brzinu unapredjen u cin generala za ovu duznost.. Kako je receno rec je o podmladjivanju generalskog kadra SCG. Generali rodjeni 1952 i ranije moraju ustupiti mesto mladjim snagama. Providnog li razloga da bi Crna Gora kontrolisala armiju drzavne zajednice SCG . Rec je o velikom politickom zrtvovanju i ustupcima Srbije Crnoj Gori


Kako ce se Stankovic ponasati na novoj duznosti i daji ce biti u mogucnosti da se odrzi na to mesto, videce se.Cujuse misljenja da su u pitanju zamke koje se pripremaju Stankovicu Od njega se ocekuje saradnja sa Hagom i zavrsetak prljavih poslova koje sadasnja vlada nije u mogucnosti da resi Od Stankovica se ocekuje mnogo Da li ce se staviti u sluzbi naroda ili marioneta na vlasti, pitanje je koje trazi odgovor.

Na samom pocetku Crnogorci su insistirali na mesto ministra odbrane. Sudeci po obavljenoj trgovini 1 na prama 7 Crnoj Gori je progledano kroz prste. Dokle ce trajati te ucene i dokle ce Srbi tolerisati takve stavove crnogorske vlade je nepodnosljivo.. Kako je moguce da nekoliko stotina hiljada Crnogoraca podjednako dele vlast u drzavnoj zajednici sa 10 miliona Srba
. Sve kljucne funkcije u zajednici pripadaju Crnogorcima. Marovic ,Crnogorac predsednik zajednise, predsednik skupstine Crnogorac, nacelnik generalstaba vojske SCG Crnogorac. Sva kljucna ambasadorska mesta drze crnogorski kadrovi . Sta je Srbiji ostalo? Osim manutog Draskovica kao ministra inostranih poslova nista vise. Crnogorci na suprot ministarstvu inostranih poslova zajednice imaju svoje ministarstvo, koje deluje u svojstvu nezavisne drzave. Imaju svoju monetu, carinsku sluzbu, zajednicku vojsku na teret Srbije. U zajednickom budzetu ucestvuju jedva sa 5% i to ne postuju. Smatraju da imaju pravo na 24 ambasada finansirane iz budzeta zajednice u kome deklerativno ucestvuju sa 5%. Sami priznaju da njihove finansiske mogucnosti su dovoljne samo za finansiranje 4 ambasada. Pa dokle sa tim ucenama, gledanje kroz prstiju, zbog cega i zasto.? Da se odrzi ta vestacka tvorevina, koja od samog formiranja stoji na staklene noge. Zele svoj jezik, samostalnost crkve, nezavisnu drzavu., a da iza ledja imaju Srbiju Sta osim finansiranje zajednickih sluzbi ima zajednickog u toj drzavi.?

Pa kad ce jednom taj referendum kojim Djukanovic preti i ucenjuje , kao da Srbija zavisi od njihi da mora igrati kako Djukaovic svira.. Ziveti od golog kamena nema blagostanja. Kada Srbija zavrne sve sadasnje slavine sta ce onda?. Rukovodstvo Crne Gore je u velikoj zabludi ako smatra da saka ljudi moze ziveti bez pomoci Srbije.Crnogorski narod treba da shvati dok je na vlasti Djukanovic problema ce uvek biti.Pitanje je kako ce narod reagovati na referendumu, da li ce reci ne ili ce nasesti Djukanovicevom kratkovidnoscu.On hoce u Evropu i demokratsku Crnu goru a sam ne postuje demokratske principe Evropske unije. Uskracuje pravo glasa Crnogorcima van Crne Gore. Jedan od velikih podrzavaoca Djukanoviceve politike Kilibarda, negira pravo glasa Crnogorcima van Crne gore da to nisu Crnogorci. i da ne mogu odlucivati o sudbini Ccenogorskog naroda.

Po Kilibardi je moguce da krava oteli ne tele , vec zdrebe ili bilo sta osim teleta i da dete roditelja poreklom crnogoraca ne moze biti Crnogorac . Ako profesor Kilibarda negira sticanje drzavljanstva po osnovu roditelja i zeli da dokaze neku novu teoriju, neka dokaze da krava ne moze oteliti tele pa ce njegove gluposti biti prihvacene od Crnogoraca van Crne Gore i citavog demokratskog sveta..

KRIZA VLADE SRBIJE SE PRODUBLJUJE
Kulminacija krize u parlamentu Srbije preti padu vlade. Rezultati afera Pancir, privatizacija Nacionalne stedionice, trgovina poslanickim mestima prouzrokovale su blokadu rada parlamenta povlacenjem poslanika DS iz rada skupstineSrbije. DS na celu sa njihovim liderom predsednikom Srbije Tadicem, zahtevaju iskljucenje dva poslanika sandzaka, koji su se pridruzili DSS i kao protiv usluge podrske manjinskoj vladi dobili mesta zamenika ministara.
Taj potez se ocenjuje kao nepromisljeni i shitren od Kostunice i koalicionih parttnera. U koliko DS ostane pri svojoj odluci da bojkotuje rad skupstine, pad vlade je neminovan.DS zaboravlja kradju poslanickih mesta za vreme Djindjica kada je nezakonito otpusteno 19 poslanika DSS i njihova mesta popunjena DS. Po njima to je bilo u redu. Mozda je Kostunica u slucaju poslanika Sandzaka vratio milo za drago DS. Ni jedan ni drugi slujaj nije zakonitRec je o samovolji da bi se zadrzala vlast.

G17plus najavio je istupanje iz vlade u koliko se bivsem ministru odbrane Davinicu dodeli ambasadorsko mesto umesto privodjenja pravdi. zbog afere pancir.

Dinkic i dalje tvrdi da je afera Nacionalne stedionice nastala za vreme bivseg ministra finansije Djelica, kada je od vecinskog vlasnistva spala na svega 10%. Dinkicevom zaslugom, kako sam istice , Nacionalna stedionica je vratila vlasnistvo na 38%. On negira svaku odgovornost za stanje u Nacionalnoj stedionici , umesanost u privatizaciji.i prodaji iste.. I dalje se vrse pritisci i pretnje izlaska iz vlade da bi se skrenula paznja sa
najvece pljacke stoleca , afere nacionalne stedionice.
Vidanovic

No comments: