27 October 2005

KOFI ANAN DAO ZELENO SVETLO ZA POCETAK PREGOVORA O STATUSU KOSOVA

KOFI ANAN DAO ZELENO SVETLO ZA PREGOVORE O STATUSU KOSOVA
Sekretar UN na ovonedeljnom zasedanju SB UN dao je zeleno svetlo za pocetak razgovora o buducem statusu Kosova. Predsednik vlade Srbije Vojislav Kostunica prezentirao je SB stavove vlade Srbije , podrzane od svih politickih partija Srbije o Kosovu. Dao je ton buducim pregovorima o Kosovu, kao neotudjivi deo teritorije Srbije, sa posebnim naglaskom na spremnost za ustupke. Rec je o davanju velike autonomije Kosovu u sastavu Srbije.Menjanje granica za Srbiju je ne prihvatljivo. Razgovori se moraju bazirati na rezoluciji SB 1244. To je zvanican stav Srbije.

Pregovori treba da pocnu sto pre i kako se predvidja trajace godinu dana. Na celu pregofarackog tima ispred UN predvidjen je finski diplomata Artisari. Ma da zvanicno jos nije naimenovan od strane Kofi Anana, njegove sanse su za sada najvece.Artisari nije dobro dosao kao pregovarac, zbog ranijih stavova oko Kumanovskog sporazuma i prestanka NATO bombardovanja Srbije 99.godine.
Srbija treba da formira pregovaracki tim, ciji sastav jos nije poznat. Normalno bi bilo da se pregovaracki tim fpormira pre svega od strucnjaka , politicara i predstavnika politickih partija u Srbiji ,u koliko se zeli da se postigne svestrana podrska svih politickih partija i predstavnika naroda.
Na celu albanske delegacije planira se politicki vrh vlade Kosova. Tok pregovora odvijace se u po americkom sistemu SATL DIPLOMATIJE primenjene u Rambujeu.Taj sistem pregovora je ne prihvatljiv za Srbiju. Kostunica je izrazio nezadovoljstvo za sistem SATL diplomatije i insistirao je na direktne pregovore sa albanskom stranom.U kom pravcu i kako ce se odvijati pregovori za sada nije jasno. Odustalo se od ispunjenje standarda pre statusa, kako je bilo prvobitno planirano. Na osnovu izvestaja izaslanika Kofi Anana, Ejdija pregovori treba da pocnu odmah bez predhodnog ispunjenja standarda.Po njegovom izvestaju standardi su daleko od realnosti.

Vlada Kosova u toku zasedanja SB o pocetku pregovora o Kosovu , uputila je pismo SB kojim odbija svake pregovore do nezavisnosti Kosova. S druge strane za resenje kosovskog pitanja stizu preporuke da se za pocetak Kosovu da uslovna nezavisnost, kojim bi se resilo pitanje multi etnickog Kosova i povratak izbeglih Srba sa Kosova u toku agresije Nato i perioda u toku realizacije Kumanovskog sporazuma o povlacenju oruzanih snagaSrbije, vojske i policije sa Kosmrta.Posle Kumanovskog sporazuma Kosmet je napustilo preko 250000 Srba i ostalih nealbanaca, koji se ni posle 6 godina nisu vratili na svoja ognjista. Na suprot tome izbegli Siptari za vreme bombardovanja u roku od nedelju dana svi su vraceni na Kosmet. Njih 500000 albanaca naselilo je Kosovo koji do tada nikad nisu ziveli na Kosmetu.

ZASTO JE JANEZ DRNOVSEK PODRZAO IDEJU O USLOVOJ NEZAVISNOSTI KOSOVA

Utrenutku kada se u SB, UN raspravlja o zelenom svetlu za poceta pregovopra o Kosovu, kad je nasa delegacija na celu sa Kostunicom stavila do znanja medjunarodnoj zajednici da je Kosovo neotudjivi deo Srbije, sto je zacrtano i u rezoluciji 1244, izmedju ostalih i slovenacki predsednik Janz Drnovsek se javno zalozio za uslovnu nezavisnost Kosova. Sta ga je na to motivisalo da podrzi stavove Albanaca na Kosmetu, svakako su ekonomski razlozi pod pritiskom sacice slovenackih tajkuna. Naime Srbija je odbila prodaju C Marketa i Luku Beograd Slovencima.

Osvetoljubivi i revoltirani slovenacki tajkuni primoravaju Drnovseka na izjavu o uslovnoj nezavisnosti Kosova . Kao protuuslugu dobijaju pod vrlo povoljnim uslovima telekomunikacije Kosova.

Nista bolje se nije moglo ocekivati od Slovenaca. Ministar inostranih poslova Rupel je na kontu toga rekao da politicarii samo slede interese slovenackog naroda.Kada nije uspeo pritisak na odgovorne politicare Srbije da se Slovenci domognu C Marketa i Luke Beograd okrecu se Siptarima iz osvete Srbima .
Veliki njihov prijatelj , bivsi ministar inostranih poslova SCG Svilanovic nije vise u funkciji da sprovodi slovenacke nezajazljive apetite na prostorima Srbije. Poznato je da je zaslugom Svilanovica sagradjem najveci trzni centar u Srbiji, Merkator na Novom Beogradu ciji je finansiski direktor supruga Svilanovica sa platom vise od 2000 evra mesecno. Podrska i trud bivseg ministra inostranih poslova se i te kako isplatio.

Potparol Solane gospodja Gajakova je ocenila izjavu Drnovseka kao njegov licni stav i da EU taj stav ne podrzava.. Zvanicna reagovanja nasih politicara na izjavu Drnovseka su za sada nepoznata. Verovatno se jos nisu probudili da procene stetnost jedne takve izjave za buduce pregovore o Kosovu.
Vidanovic

No comments: