02 September 2005

predlog zakona o otkupu vojnog roka

PREDLOG ZAKONA O OTKUPU VOJNOG ROKA ZA DIJASPORU NEPRIHVATLJIV
Besmisleno je pokretati pitanje otkupa vojnog roka za gradjane srpskog porekla koji se tretiraju kao vojni obveznici a zive u inostrabstvu.Sugestije da se otkupljuje vojni rok i tim novcem raspolagala vojska za poboljsanje tehnicke spremnosti, ako se ne varam, je jedinstven slujaj u svetu. Placenicka vojska u zapadnim zemljama ne zavisi od otkupa vojnog roka. Taj pojam je stran zapadnim zemljama. Postoji placenicka armija koja se finansira iz budzeta. Zeleo bih da vidim i jedan primer zemlje koja gradi vojni budzet na osnovu otkupa vojnog roka. U mnogim zemljama obavezan vojni rok ne postoji izuzev ako je u pitanju odbrana otadzbine ili opsta mobilizacija.U tom slucaju se vrsi kratka obuka mobilisanih i nakon toga salje na front. Poznat je slucaj Vijetnama gde je Amerika prisilno vrsila mobilizaciju za borbu u VijetnamuMnogi su da bi izbegli nasilan odlazak u Vijetnam bezali iz zemlje ili bili pod udar zakona. Kasijus Klej je zbog odbijanja da ode u Vijetnam bio osudjen na zatvorsku kaznu. I Klinton veliki americki “patriota” je bio vojni dezerter.Poznato je da u toku rata u Jugoslaviji posle raspada Jugoslavije veliki broj vojnih obaveznika da bi izbegli mobilizaciju ,uz pomoc oceva velikih funkcionera napustaju zemlju. To su ti takozvani tatini sinovi, vojni begunci, koji su jednom za svagda rascistili da nece u vojsku.Sta ocekivati od begunaca da ce se vratiti I biti lojalni gradjani. Oni su zigosani kao vojni begunci I to ce ih pratiti celog zivota ako bi pristali da se vrate ili otkupe vojni rok. Velika besmislica je sluzenje vojnog roka u civilu. Oni koji su se odlucili da svoj vojni rok sluze u decjim obdanistima I uce kako se bebe presvlace, zar to nije sramno ponizenje. Kakav ce vez ti vojnici dobiti? Umesto nekada ponosnog roda artiljerac ili avijaticar , sada pelenar, zar to ne zvuci ponizavajuce. Na zalost tako je.mnoge zemlje se orijentisu na placenicku vojsku, narocito ekonomski mocne, koje svoje osvajacke apetite izvrsavaju placenickom vojskom.Pplacenicka vojska je snaga sa kojom drzava raspolaze.Svi ostali gradjani ne podlezu vojnoj obavezi. Najbolje je, u nasem slicaju, da se posle odredjene starosti oni obveznici koji se nalaze u inostransvu brisu iz evidencije vojnih obveznika.Na njih ne treba racunati. Oni su poprimili dosta zapadnog I mnogi ce biti angazovani kao zapadni dousnici na koje zapad sigurno racuna u podrivanju vojne sile srpske vojske.

Ne shvatam predlog otkupa vojnog roka kao obavezu uz predvidjenu obuku od mesec dana. Predlagac ne kaze kako i gde bi se ta obuka obavljala. Ispada da bi svaki obveznik morao ici u maticnu zemlju na obuku da bi stekao pravo na placanje vojnog roka. Pitanje je i ako se takav nelogican predlog usvoji koliko ce vojnih obaveznika koji zive u inostranstvu biti spremno da ispuni taj uslov, pogotovo ako mora da ide u SCG da obavi jednomesecnu obuku. To je najcesce poremecaj normalnog toka zivota, ostavljanje zasnovane porodice bez materijalnog obezbedjenja. Jednom recju izbacivanje iz ustaljenog toka zivota,dovodjenje u pitanje radnog mesta u inostranstvu i posebni finansiski izdatci .Drugo je pitanje ako neko volonterski zeli da se oduzi domovini da plati svoj vojni rok bez ikakvih posebnih obaveza I uslovljavanja. To bi bio nekakav moralan cin svakoga onog ko se na to odluci, bez poremecaja dosadasnjeg nacina zivota u inostranstvu.Jednom recju psiholosko rasterecenje pomisli na pojam dezertera.

Pitanje je koliki ce odziv biti i spremnost na ispunjenje te zakonske odredbe u koliko dodje do usvajanja tog predloga . To je jedna nepopularna zamisao da se popuni drzavni budzet I nista vise. Postavlja se pitanje, zasto je dozvoljen izlaz vojnom obvezniku da napusti zemlju pre no sto je regulisao vojnu obavezu.? Onaj ko je ilegalno napustio zemlju pre vojne obaveze taj se sigurno nece vratiti natrag da regulise svoje obaveze. Ministarstvo dijaspore, svojim ocinskim namerama nastoji da pomogne vojnim obveznicima podrzavajuci predlog otkupa vojnog roka kao jedino resenje. Taj predlog je unapred po mnogo cemu osudjen na propast.Jedina alternative, prihvatljiva za dijasporu je volonterski prilaz tom pitanju. Najbolje resenje je otpisati te vojne obveznike I dozvoliti im posetu zemlji bez ikakvih problema. Time ce se drzavi omoguciti priliv finansiskih sredstava prilikom posete zemlji. Bilo kakve obaveze vojnog rokao posle 27. godine starosti su nepopularne I ekonomski stetne po drzavu I drusvo.Oni pak koji su zemlju napustili redovnim putem, pre no sto su regulisali vojnu obavizu, zbog skolovanja u inostranstvu I posle studija ili doktorata dobili ponude zaposlenja, sasvim je sigurno da obavezni vojni staz, pogotovo ako se mora ispuniti u domovini, nece biti prihvatljiv. Kod ovakvih slucajeva opcija - dobrovoljni otkup vojnog roka ,bez ikakvih dodatnih uslova je jedina opcija za razmisljanje.
Vidanovic

No comments: