30 September 2005

Kostunica ne moze da spava

KOSTUNICA NE MOZE DA SPAVA
Od kako je saznao rezultate opstinskih izbora u Kuli predsednik vlade Kostunica ne moze da spava.. Njegova DSS je jedva prosla census od 5%. Za neuspeh izbora u Kuli prozvao je svoje saradnike, koji po njemu nisu obavili posao kako valja. Sigurno je imao na umu neuspelu izbornu kradju kojom bi obezbedio svoju vlast. Ovoga puta nije bilo ujka Sama sa zapada da se postara za njegov izborni uspeh kao sto je to bilo u proslosti protiv Milosevica. Krivicu za neuspeh na izborima u Kuli pripisuje saradnicima i ni jednog trenutka se nije kriticki osvrnuo prema sebii zapitao da li je i sam licno doprineo tom neuspehu..
Radikali su tim izborima od mogucic 40 izbornih mesta odneli pobedu na 35. ili ukupno preko 31% birackog tela. Drugo mesto pripalo je DS sa nesto vise od 19% a trece mesto osvojio je Karic sa nesto vise od 6%..I G17 plus je ispred DSS .To je barometer i prava slika buducih ibora u Srbiji na svim nivoima. Treba istaci da su Radikali dobili po prvi put tamo gde do sada nisu dobijali. To ohrabruje i potvrdjuje spremnost biraca da su jedina nada za spas Srbije Radikali.

Da li ce Radikali uspeti da odnesu totalnu pobedu na sledecim izborima i formiraju vladu ipak je neizvesnost. Mogucnosti za stvaranje manjinske vlade koalicija postojecih partija je u opciji. . Ako bi se na osnovu postignutih rezultata u Kuli mogla naslutiti buduca vlada Srbije ipak bi to bila manjinska vlada u koliko ni jedna partija ne udje u koaliciju sa Radikalima. Zbir svih rezultata u procentima ostalih politickih partija pod uslovom da sve udju u koaliciju, njihov zbir prelazi 31%. Da bi Radikali osvojili vlast i formirali vladu njihovi izborni rezultati moraju biti veci od zbira svih ostalih partija u Srbiji.. Na koaliciju sa radikalima jedino bi se moglo racunati na Karica i Socijalistima. Kostunica bi jedino mogao da racuna na Radikale, da sa njima udje u koaliciju i na taj nacin njegova partija prezivi katastrofu.
Neki Kostunicini clanovi partije koji su ga napustili, predvidjaju da na sledecim izborima nece progurati census od 5%..
Za tako niske grane na kojima je spao Kostunica i njegova DSS neuspeh treba trazitii u samom sebi,, njegovoj politickoj neodlucnosti i neprincipijelnosti. Njegov princip legaliste je davno pretrpeo brodolom. Njegovi zakonski principi na koje se pozivao u odnosu na Hag i prihvatanje obaveza prema Hagu, EU i zapadu su bili farsa od samog pocetka njegove vladavine.Kostunica je veliko srpsko razocarenje. Pravi marioneta.

Izrucio je sve patriote i branioce otadzbine od agresije Nato i danas potvrdjuje spremnost Karli del Ponte u Beogradu, na hapsenje ostalih haskih optuzenika, koji su jos na slobodi. Dok je izrucivao haske optuzenike spavao je mirno a sad kada se nazire njegova politicka katastrofa nema sna. Kako je sejao tako ce i zeti. Niko mu nije kriv sto sedi na klimavoj stolici. Sta je do sada uradio da Srbiju i srpski narod izvuce iz bede spasi Kosovo stane na put korupciji i kriminalu Ozivi privredu, poveca zaposlenost, poboljsa zivotni standard gradjana. Umesto svega toga zivotni standard Srba je na poslednjem mestu u Evropi po anketi UN.. Narod ni jednog trenutka nece zazaliti sto je njegov kraj politicke karijere tako blizu provalije. Ni ujka Sam ovoga puta mu ne moze pomoci..
Vidanovic

No comments: