03 September 2005

CISTKA U VLADI IPAK POCELA

CISTKA U VLADI IPAK POCELA

I ako sa prilicnim zakasnjenjem cistka samovolnjih i razularenih politicara ipak je pocela. Najnovija afera ministra odbrane Davinica zbog navodnog sklapanja samoinicijativnog ugovora o snabdevanju vojske opremom sa kompanijom Mile Caragica o isporuci 74000 slemova i 69200 pancira za vojsku SCG, smatra se neoprostivim grehom kojim su nanete SCG velike materijalne stete. Ugovor na iznos od 296 miliona evra za opremanje vojske SCG je veliko opterecenje drzave, koje dolazi u vreme velike finansiske krize i nemastine, kada kako je istaknuto vojska nema sta da jede. Zbog toga je zakljucak Kostunice , Tadica i Labusa da Davinic mora da podnese ostavku.. I ako je u predhodnoj izjavi Kostunica najavio da Davinic odlazi, Davinic menja misljene i ne zeli da ode sa mesta ministra odbrane. On demantuje svoju samovolju i istice da su sa odlukom o kupovini vojne opreme upoznati clanovi vojnog saveta i sama vlada i da je u pitanju Dinkiceva namera da na mesto ministra odbrane dovede svog coveka, kategorican je Davinic. Po oceni Dinkica i ostalih clanova vlade neizbezana je revizija ugovora, kojim je predimenzionirano kupovanje tolikog broja opreme za armiju u projektu od 30000 vojnika. To je nepotrebno i nekontrolisano trosenje sredstava koje minister Dinkic osporava.
Po mnogima Davinic je trebao da bude smenjen zajedno sa Draskovicem zbog izdaje zemlje, potpisivanjem sramnog ugovora o koriscenju prolaza NATO trupa kroz Srbiju. Draskovic i Davinic su taj sraman cin, kao tvorci tog ugovora preziveli oluju . Zasto je Draskovic kao potpisnik tog ugovora i dalje ostao minister inostranih poslova to je posebno pitanje. Spaslo ga je koaliciono partnerstvo manjinske vlade koja bi pala onog trenutka kada bi Draskovic bio najuren sa polozaja ministra inostranih poslova SCG.

Njegovi ministri u vladi bi napustili Kostunicu i time bi bio kraj te manjinske DSS vlade. I ovoga puta licni interesi su iznad drzavnih i nacionalnih. Ipak je jedno jasno. Cistka je pocela a time je neminovni pad vlade. U vrhu vlade poodavno kljuca i pitanje je kada ce lonac prokljucati.
Vlada i njeni sastanci su postali circus. Presle su mere pristojnosti.Licne uvrede pljuste na sve strane. Najduhovitiji minister u cirkuskoj vladi je ipak minister Ilic, kome je ono sto je na umu to i na drumu. Istina kocijaskim jezikom saobraca sa kolegama i svakoga salje u rodno mesto prema zaslugama bez pardona.U celom tom besplatnom cirkusu Ilic je tpuno u pravu, sto je potvrdio i njegov zemljak Bora Corba, kao zamenik minstra kulturei zbog cega je smenjen sa duznosti.I dalje Mnoge stolice su poljuljane njihov pad se ocekuje poput domina..

KRIZA VLADE
Krizu vlade izazvali su zakoni o smanjenju penzija i NIS. Pre godisnjih odmora po diktatu MMF trebali su biti usvojeni zakoni o smanjenju penzija i privatizaciji NIS. Iz skupstinske procedure na zahtev sindikata zakoni su povuceni iz skupstinske procedure. To je razljutilo mocnike MMF koji su zapretili odustajanjem od aranzmana u koliko Srbija ne ispuni prihvacene obaveze o reformi penzija i NIS, cime bi Srbija bila ostecena sa900.000 000 obecanih dolara i 700 000 000 otpisa duga od strane pariskog kluba. Osim toga bilo bi dovedena u pitanje 6-ta po redu pozitivna ocean za pristupanje pregovorima za ulazak u EU. Prvo upozorenje doslo je od strane Vasingtona gospodina Zuh Kortona a drugo iz MMF od sefa misije MMF za SCG gospodje Pirate Sorc, da su prihvacene obaveze vremenski prekoracene i da se odmah mora raspisati tender za prodaju NIS i izglasavanju zakona o penzijama.. Pirata Sorc naglasava da NIS nesme ulaziti u nikakve dugove i investicije koje bi otezale privatizaciju. To prakticno znaci da bi Naftna Industrija Srbije bila prodana u bescenje inostranim nacionalnim kompanijama koje su potencijalni kupci. Uz to u opciji su i pumpe Srbije koje bi bile obuhvacene tenderom. U citavoj ovoj stvari postavlja se pitanje kako je doslo do zahteva MMF za prodaju NIS i ko je trebao da u toj citavoj igri strpa u dzep ili na ziro racun u inostranstvu veliku lovu. Smanjenjem penzija najsiromasnijem sloju kategoriji ljudi u Srbiji po MMF trebalo je obezbediti sredstva u budzetu za isplatu dugova inostranstvu. Sa tim zakonskim odredbama se odugovlacilo da bi u prvom zasedanju skupstineposle odmora, zakoni prosli na stetu drzave i nacije.
U skupstinskoj proceduri kada je doslo do glasanja o tim zakonima, neki poslanici DS su mimo stava partije glasali za vladin predlog. Njihovo opredeljenje je da ce u buduce predstavljati Rasku oblast. I ovom prilikom vlada Kostunice je prezivela. Za ucinjenu uslugu poslanici Raske traze ministarska mesta u vladi Kostunice.

Dokle ce se takva vlada odrzavati na staklenim nogama pitanje je vremena. Nezadovoljstvo naroda i zahtevi za prevremene izbore su sve zesci. 90% stanovnika Srbije zvanicno zahteva izbore i silaska sa vlasti grobara srpskog naroda u sluzbi zapada. Ako se nastavi sa kriznim potresima vlade ovako kako je pocelo tesko je da ce docekati prolece.
Sa donosenjem novog ustava se namerno odugovlaci, kojim se predvidjaju redovni izbori nakon njegovog usvajanja.Po svim prognozama novi ustav je trebao biti donet pocetkom 2005. godine, kojim bi bio kraj vladavine manjinske vlade. Voislava Kostunice. Vlade koja ce biti zabelezena po najvecoj pljacki drzave, korupcije ,bezvlasca i kriminala.
Vidanovic

No comments: