13 July 2005

vrnjacka Banja

VRNJACKA BANJA
Vrnjacka Banja najpoznatija banja ne samo u Srbiji i bivsoj Jugoslaviji, vec i Evropi, svrstana u red najpoznatijih banja kakve su Marijanske Laznji i Karlove Vari u Ceskoj. Na 200 kilometara juzno od Beograda, u zagrljaju planina Kopaonik,Zeljin,Stolova i Goc, smestena je srpska prirodna lepotica Vrnjacka Banja, cijojom su lepotom i prirodnim ambijentom odusevljeni posetioci .Zaodenuta zelenim ruhom parkova, stoletnim lipovim drvecem,opojni miris procvetale lipe, cvrkut ptica, pruza posebno opustanje, uzivanje i zaborav od svakodnevnih briga. Za trenutak pomislite da sre u pravom raju.Ako tome pridodate i blagodete banje , mineralne vode, njhovo korisno dejstvo uz pomoc strucnog osoblja koje vam stoji na raspolozenu i brine se da vam boravak u banji zaista bude prijatno onda se zaista osecate.kao u raju.
Vrnjacka Banja i njena mineralna voda je od davnina bila poznata Rimljanima. O tome svedoce otkrica rimskog bazena za kupanje i izvora Fons Romanus. . Organizovano koriscenje lekovitosti mineralnih voda Vrnjacke Banje pocinje tek 1868. godine. Vrnjacka Banja lezi na zlatu mineralnih voda dosada ispitanih 113 lekovitih izvora od kojih su trenutno u eksploataciji samo 4.Topla voda,Jezero,Slatina i Sneznik.Svi izvori su ispitani i uz pomoc lekara se koriste uglavnome za stomacna oboljenja.Izvor tople vode sa temperaturom od 32 celzijevih je najlekovitiji. Mnogobrojni turisti i osobe sa stomacnim problemima pod nadzorom lekara koriste tu vodu za pice i druge terapije kojim medicinski centar i hotel MERKUR NOVI raspolaze, kao sto su podvodne masaze, fizio terapije, elektro terapije, vakum terapije, inhalacije, parafinske i druge terapije kod reumaticnih i kostanih oboljenjaOsim dijabeta, voda se koristi i kod oboljenja tankog i debelog creva, cireva u stomaku, ostecenja pankreasa , zutice i zenskoh oboljenja.
Posetioci se po zavrsetku boravka u banji ,vracaju preporodjeni i ponovo razmisljaju o novoj poseti. U samom hotelu Merkur Novi smesten je i rekreacioni bazen sa mineralnom vodom. Od pre dva meseca poceo je sa radom i WELLNESS CENTER evropskog standara, hit Madjarske Francuske ,Italije Nemacke i Slovenije. Wellness centar raspolaze velikim Dzakuzi bazenom, solarijumom,saunom,dzakuzi kadama,fizio terapijom ,rucnom masazom, kafe barom za osvezenje izmedju upotrebe terapija i zavrsetka kompletnih aktivnosti. Voda u bazenu je mineralna i menja se svakog dana po zavrsetku radnog vremena. Sve aktivnosti obavljaju se uz kontrolu i nadzor lekara. Svi potrebni specijalisticki pregledi neophodni radi utvrdjivanja dijagnoze i pravilnog lecenja obavljaju se u samom medicinskom centru hotela Merkur , koji pruza kompletne pansionske usluge sa prenocistem i tri dnevna obroka po veoma pristupacnim cenama u glavnoj sezoni za oko 50 dolara dnevno.

Vrnjacka Banja raspolaze mnogobrojnim hotelima.Najpoznatiji su Novi Merkur, Stari Merkur, Sumadija, Mirko Tomic i drugi sa kompletnim konforom,TV i telefona itojletom. U sezoni je potrebna obavezna rezervacija. Od maja do oktobra Vrnjacka banja zivi zivotom kakav se moze samo pozeleti. Ko jednom poseti Vrnjacku Banju taj postaje stalni gost. Navece glavna ulica, setaliste postaje defile turistai mestana. Kafane i letnje baste sa muzikom zive nocnim zivotom. Restorana i specijaliteta sa rostilja i pecenja na svakom koraku. To treba samo videti i doziveti, pa sve specijalitete oprobati.

MOGUCNOSTI POSETE VRNJACKE BANJE
Za nas iz dijaspore preporucuje se organizovano grupno putovanje sa rezervacijom smestaja, organizovanjem prevoza od aerodroma u Beogradu do banje specijalnim autobusima za odlazak i povratak.Izleti i turisticke posete srednjevekovnih manastira: Zice ,Studenice,Ljubostine,Blagovestenski,Gradac kraljice Jelene Anzujske, Djurdjevi stupovi, Sopocani Svete Petke i drugih u radijusu do 100 kilometara, zatim izleti na Goc i Kopaonik ne mogu se zaobici. Biti u Vrnjackoj banji kao turista ili pacijent a ne videti sve to je nenadoknadivi zivotni propust.
Preporucuje se svima onima koji zele da bilo kao turisti posete i upoznaju ovaj kraj ili iz zdravstvenih razloga ,pojedinacno lili grupno da se obrate na tel 450 6710501 ili E-mail vidanco@look.ca i dobi ce sve potrebne informacije. Za dijabeticare je Vrnjacka Banja i njene mineralne vode od posebnog znacajna. Mnogi dijabeticari nakon tronedeljnog boravka i tretmana lekara oslobadjaju se insulina i tegoba stomacnih i crevnih oboljenja, prostate, cireva u stomaku, pritiska i drugih stomacnih oboljenja.

PRIVREDNI POTENCIJALI
Poseta Vrnjacke Banje, organizovano ili pojedinacno je jedan od vidova pomoci privrednom razvitku regiona.
Privredni potencijal ovog regiona je nemerljiv.Perspektive razvoja turizma su velike. Mnogi povratnici penzioneri mogu kupiti stan ili kucu po veoma pristupacnim cenama ili smestaj u domu penzionera pod kontrolom i osiguranjem zdravstvenog centra Vrnjacke Banje. Inostrani kupci su osetili bogatstvo regiona i unosan biznis za investiranje u turizmu i zdravstu ovoga kraja i nastoje da se dokopaju vlasnistva voda i hotela, narocito Merkura.

U vreme mog boravka u toku Juna meseca primetio sam boravak ruskih biznismena koji su zainteresovani za hotelijerstvo posebno za Merkur. Najavljen je dolazak i biznismena iz Egipta i Maroka. U razgovoru sa predstavnicima turistickog saveza Vrnjacke Banje i direktorom hotela Merkur, sugerirao sam da bi bio veliki privredni gubitak u slucaju da se hotelski objekti prodaju strancima. Jedino po mom misljenju je prihvatljiva dokapitalizacija i prodaja akcija do 49%. Zato naglasavam da bi jedan od vidova pomoci srpskoj privredi i braci Srbima od obostrane koristi bilo ivestiranje u hotelijerstvo,pre svega u hotel Merkur ucescem u kupovini akcija. Time se sprecava prelazak hotela u trajno vlasnistvo inostranog kupca, pomaze zaposlenima da zadrze svoja sadasnja radna mesta.
Inostrani biznismeni znaju da ce u buducnosti voda biti skuplja od nafte i zele da se dokopaju tog zlata Vrnjacke Banje. Velika je greska sto se prodao Knjaz Milos inostranom kupcu. Greska se nebi smela ponoviti kada je u pitanju Vrnjacka Banja. Mozda ce se jednog dana ostvariti zelja da voda Vrnjacke Banje vodovodima dopre preko okeana i do Severne Amerike, pogotovo kada se saznaju lekovita svojstva i kapaciteti voda Vrnjacke Banje.

U razgovoru sa predstavnicima opstine Trstenik i biznismenima, rodila se ideja o osnivanju akcionarskog drustva pod rukovodstvom predsednika Trstenika gospodina Rake, pored Bidze najuspesnijeg presednika opstine Srbije, i da se sredstva dijaspore, buducih akcionara, usmeravaju na ocuvanje preostale neprodate firme ovoga kraja. Jedna od tih je i Prva petoljetka u Trsteniku. Neophodno je da privrednici ovoga kraja naprave predlog ponude i potraznje , sta nude a sta potrazuju i da se na bazi reciprociteta vrsi trgovinska razmena sa Kanadom i SAD ,gde bi nasi ljudi u dijaspori nasli interes za ukljucennje u te trgovinske transakcije. Ocekujem da ce se uskoro saciniti lista potreba i potraznje na nivou privredne komorie Trstenika koja ce biti dostupna zainteresovanima za ovaj vid saradnje.Spreman sam na posredovanje i usposstavljanje kontakata zainteresovanih biznismena sa nadleznima u Trsteniku. I na kraju da napomenem i to da sam odusevljen posetom rasadniku voca u Trsteniku u kome na 4 hektara uspeva egzoticno voce proizvedeno u Trsteniku dosad nevidjeno ne samo na nasim prostorime vec i u svetu.To je delo preduzimljivog biznismena iz Trstenika za svaku pohvalu.Rec je o patuljastim stablima svih vrsta voca zemljine kugle koja bi bila rado vidjena u svakoj kuci pre svega kao ukras a potom i korisna vocka. Ono sto inpresionira posetioce rasadnika a to su prenatrpani plodovi patuljastog drveca.Vlasnik rasadnika izrazio je spremnost za plasman svojih proizvoda u Kanadi i Americi.

Imao sam prilike da vidim, po verovanju, najstariju krusku na svetu na imanju vlasnika rasadnika,koja jos uvek donosi plodove i ako je stara 8 vekova. Trenutno zavod za poljoprivredu Srbije , nakon otkrica ovog 8 vekova starog stabla, razmatra mogucnost njegove zastite i konzerviranja.Bogatu Srbiju treba upoznati i sacuvati.
Sava Vidanovic

No comments: