04 May 2005

Ko i zasto krsi odredbe rezolucije 1244

Politicko rukovodstvo Srbije na celu sa Kostunicom, Tadicem i Draskovicem svesno krse rezoluciju SB. UN. o Kosovu. Umesto da u svojim zahtevima insistiraju na postovanje i izvrsavanje rezolucije 1244 od KFORA, i UNMIKA na Kosovu, oni se zalazu za resenje Kosova van rezolucije nekakvim predlogom-vise od autonomije, manje od nezavisnosti- a da i sami neznaju sta to znaci. Kostunica nije jasno precizirao i objasnio narodu sta zapravo to znaci. Ni sam nezna sta je mislio time. Umesto da se drzi odredbi rezolucije i da pri svakom pritsku EU i medjunarodne zajednice,predocava dvosmerni put saradnje, on poslusno bezuslovno sprovodi sve zahteve EU, narocito kada je u pitanju saradnja sa Hagom. Isporucio je 11 optuzenika Hagu u vrlo kratkom roku i time ispunio zahteve za dobijanje studije izvodljivosti specijalne evrpske komisije i verifikacije od strane evropskog parlamenta. No i to nije sve. Kostunica obecava da se zahtevi moraju ispostovati u potpunosti. To znaci da se moraju i Mladic i Karadzic isporuciti Hagu da bi se pristupilo pregovorima o ulasku u evropsku uniju. Bez toga nema pocetka pregovora a kada ce oni poceti , koliko ce trajati to niko nezna. Pretpostavka je da Srbija nece uci u evropsku uniju do 2020. godine. Postavlja se pitanje kako ce Evropa do tada izgledati, da li ce je biti ili ne to je posebno pitanje. Neki svetski politikolozi predvidjaju da ce se Evropa raspasti, da ce je prva napustiti Nemacka i Francuska. To se videlo na prvom izboru predsednika parlamenta kada se izgubilo dosta vremena da se postigne koncenzus, sto je indicirano neslaganje unutar sadasnje unije.

Pojedinim clanicama zajednica nije donela ocekivane rezultate. Portugalija i Spanija od siromastva pre ulaska u uniju nisu se odmakle a da se ne govori o novopripojenim clanicama. Profitirale su ekonomski razvijene drzave Nemacka, Francuska Britanija,koje su prosirile svoje trziste, kao i NATO, koji je obavezao clanice u opremi novom americkom modernom ratnom tehnikom. Clanice EU.padaju u ogromne dugove koje ne mogu vratiti mnoge buduce generacije.
Madjarska je u startu morala da se zaduzi sa 29 milijardi dolara za kupovinu obaveznog oruzja od Amerike.

NEZAVISNO KOSOVO
Nezavisnost Kosova po ocenama pojedinaca je bio i jedan od uslova za dobijanje studije izvodljivosti.Svilanovic kao clan evropske komisije za Balkan stavio je potpis na zahtev o nezavisnom Kosovu a da se nije cula rec javne osude Kostunice ,Tadica i Vuka Draskovica, niti preduzeo postupsk odgovornosti protiv Svilanovica.l to samo po sebi potvrdjuje prodaju Kosova kao uslov za dobijanje studije izvodljivosti.
Pavkoviceva predaja do odluke clanova evropske komisije o pozitivnoj oceni studije izvodlijivosti nije bila ispostovana. Pavkovic je predat Hagu tek u oci potvrde studije izvodljivosti 25. aprila. Kako je receno evopska komisija je progledala kroz prste Srbiji i donela pozitivnu ocenu o studiji izvodljivosti i bez Pavkovicevog izrucenja.

Da bi se skrenula paznja javnosti o prodaji Kosova lansirana je opcija o Kosovu- vise od autonomije , manje od nezavisnosti, kao zvanican stav vlade Srbije.Osim toga bila je u opticaji uslovna nezavisnost Kosova, kao i teritorija za razvoj, sto su sve to odstupanja od rezolucije 1244 kojom je izricito receno da je Kosovo i Metphija neotudjivi deo Srbije i da je neprihvatljivo nikakvo prekrojavanje granica juzne srpske pokraine.

Za Rugovu je osim nezavisnosti Kosova svako drugo resenje neprihvatljivo. U evropskom parlamentu je jos jednom ponovio svoj stav o nezavisnom Kosovu.Na istom sastanku prisustvovao je i predsednik komisije za pitanje Kosova, Covic je bio u podredjenoj ulozi u odnosu na Rugovu, koji je sebe predstavio kao lidera Kosova.
Kostunica i Tadic nista ne preduzimaju da se spase Kosovo. Ne pripremaju politicku platformu za resenje Kosova.Ne vrse pritisak na medjunarodnu zajednicu da se ispostuju odredbe rezolucije, vrate proterani Srbi na svoja ognjista, obnove njihovi poruseni domovi i svetinje, resi pitanje nestalih, zastite zivoti preostalih Srba,njihova groblja , preostale crkve i manastiri, sprovede multieticnost Kosova.

Stice se utisak da su srpski politicari nemocni i digli ruke od Kosova, sto sve vise navodi na to da je Kosovo izgubljeno.
Nezavisno Kosovo ce biti katastrofalna greska Evropske zajednice koja ce dovesti do ponovnog zarista ratova i nestabilnosti na Balkanu.

Strah medjunarodnih snaga na Kosmetu od Albanaca je glavni razlog o nepostovanju rezolucije SB 1244. Peterson kao predstavnik UN do sada nije nista ucinio na povratak proteranih Srba i nealbanaca, kao ni jedan do sada.Ni jedna odredba rezolucije 1244 nije zazivela. Donosi odluke u korist Albanca, ukidanje srpskih tablica na vozilima, privatizaciji preduzeca vlasnistvo Srbije bez utvrdjivanje vlasnistva. Ni jedan zlocin o ucestalim ubistvima u poslednje vreme nije resio. Albanci iskopavaju leseve u srpskim grobljima radi nove dokaze o masovnim grobnicama i smisljene podvale svetu o srpskim zlocinima.
Peterson ide toliko daleko da uz pomoc antisrpskih nevladinih organizacija u samoj Srbiji zahteva od srpskih politicara, da se ne raspiruje mrznja protiv Albanaca TV emisijama u kojima se govori o njihovim zlocinima protiv Srba.

DUPLI STANDARDI MEDJUNARODNE ZAJEDNICE
Medjunarodne snage,KFOR i UN su fakticki okupacione snage na Kosmetu . Kosmet je protektorat UN. Srbija nema nikakvu vlast na Kosmetu. Srbi su prepusteni na milost i nemilost Albancima. Medjunarodna zajednica podrzava nezavisnost Kosova. Studijom izvodljivosti Kosovo nije obuhvaceno. Za ulazak u Evropu Kosovo se planira kao nezavisna drzava, koja ce uci u Evropu samostalno ili kao savez drzava Srbije i Crne Gore
.
Za razliku od nezavisnog Kosova Republika Srpska se mora ugasiti i prikljuciti BiH. Poznato je da je po Dajtonu 95. RS nastala kao drzavaBiH koju cine dve drzave i tri entiteta,Srbi, Hrvati i Muslimani . Danas se u bosnjackim politickim krugovimqa RS tretira kao fasisticka tvorevina koja mora nestati. Zahteva se posredstvom medjunarodne zajednice ukidanje vojske i policije RS. Esdauen kao predstavnik medjunarodne zajednice i izvrsna vlast u BiH intezivno sprovodi sve nihove odluke. Neposlusne Srbe samovoljno smenjuje, otpusta poslanike skupstine RS i izvrsnu vlast. Sprovodi reforme u policiji i vojsci.

Nedavna zakletva novih regruta na Manjaci i Bileci koji se nisu zakleli da ce braniti BiH ,kako je predvidjeno ,vec RS protumacena je kao skandal. Zahtevaju se kazne i smenjivanje ovicira.

Sastanak na Vlasicu sa predstavnicima politickih partija RS kojim je predsedavao Esdauen o reformi policije, svodi se na procitanim zahtevima o gasenju policije. Sve se svodi na to da se RS mora gasiti i prikljuciti BiH kao jedinstvenoj drzavi. Ili to ili nema ulaska u EU.Istakao je Esdauen.

Rec je o duplim standardima medjunarodne zajednice koja trazi ukidanje RS,sto je krsenje Dejtonskog sporazuma. Kada je u pitanju Kosovo podrzava se nezavisnost i izdvajanje iz Srbije, prekrajanje granica sto je protivno Dejtonskom sporazumu i rezoluciji 1244. Na tome se uzurbano radi kako bi se gasenje RS i pripajanje BiH sprecio referendum RS o otceplenju iz BiH i pripajanju Srbiji. Dejtonskim sporazumom predvidjeno je izjasnjavanje na referendumu RS o prikljucenju Srbiji. Te odredbe se tvorac Dejtona Holbruk pribojavao da Srbi ne iskoriste tu svoju mogucnost garantovanu tim sporazumom i pripoje Srbiji kao istorodni narod.
Amerikanci su Bosnu prepustili Evropi, ali Kosmet ostaje i dalje njihov prioritet i ako su ga formalno prepustili Evropi . Iz strateskih razloga Kosmet je projektovan kao americka teritorija i sediste NATO. Nemacka je pitanje dana kada ce otkazati prisutnost americkih baza na svojoj teritoriji. Benstil baza na Kosmetu kod Urosevca je za sada najveca americka baza koja je izgradjena posle Vijetnama. Kosmet je najbolja strategiska tacka za kontrolu Bliskog istoka i ekspanziji prema istoku. S druge strane bogatstvo Kosmeta prirodnim resorsima je od posebnog interesa za Ameriku. Bogat cinkom ,olovom, kalajem, ugljem i naftom je jos jedan razlog zasto Amerika planira na vecnu okupaciju Kosmet. Smatra se da ce dobijanje nezavisnosti Kosova lakse sprovodi svoju politiku eksploatacije nego u sastavu Srbije. Neznaju oni ko su Albanci i sta ih sutra ceka od njih. Srbi i srpska pomoc ce im biti onda neophodna . Zato oni pokusavaju da na politickoj sceni u Srbiji drze poslusnike koji ce im biti na usluzi. Zivimo u uverenju da te srpske marionete nece do veka vladati Srbijom.
Vidanovic

No comments: