28 April 2005

Kondolisa nije zastrasila Putina

Nema sumnje da je Kondolisa Rajs bila u poseti Putinu po specijalnom zadatku i prenela stavove americkih jastrebova da ne pisa uz vetar. Nedavno je objavljena studija eksperata o Putinu i ruskoj politici i strategiji kako smaknuti Putina na sledecim izborima. Jedna od opcija bio je i beogradski sindrom rusenja Milosevica i smena u Ukraini. Kondoliza je ekspert za istok, specijalno Rusiju i kao takva je u prvom Busovom mandatu bila savetnik a sada sekretar Stejta.

Vratila se kratkih rukava i nije nicim ohrabrila nespokojne jastrebove. Oci americkih jastrebova su od uvek uperene prema Rusiji, njenim i njenim privrednim resorsima. I Napoleon pa i Hitler su preduzimali pohode na Rusiju i videlo se kako su zavrsili. Svaki buduci osvajac koji i pomisli da ce Rusiju lako pregaziti se vara. Zaokret americke politike u osvajanju sveta je vidan. Ratne opcije su skupe i veoma rizicne.
Rusija je u ratnoj tehnici 10 godina ispred Amerike. To priznaju i sami americki vojni analiticari. Rusija 10 godina da nista ne cini na planu odbrane, pitanje je da li bi joj se Amerika priblizila.
Rusija na celu sa Putinom se uspravila i u ekonomskom pogledu. postaje veoma uspesna. Postala je najveci izvoznik nafte i gasa. Njeni gasovodi i naftovodi idu direktno u Evropu. Nemacka privreda je u velikoj zavisnosti od Rusije. Rusija je veliki konkurent SAD u izvozu oruzja. Vidli smo americke reakcije na najnoviju prodaju raketa Siriji i oruzja Venecueli. Konstatacije pentagona su da takva ruska politika ugrozava mir u svetu. Sta je sa njima, oni ne ugrozavaju mir naoruzavanjem Izraela i drugih satelita i direktnom agresijom na suverene drzave? Povezanost Rusije ,Kine i Indije posebno zabrinjava Amerikance. Vec sada se nagovestava da ce Kina vrlo brzo prevazici Ameriku u ekonomskom pogledu.
Putin je oslobodio zemlju kriminala i poveo Rusiju krupnim koracima ekonomskog razvoja. Sa snaznim trgovinskim suficitom i mocnom vojnom strategijom i najsavrsenijim naoruzanjem je trn u oku Vasingtonu.Americke pretnje svetu i nagla ekspanzija Novog svetskog poretka stagnira pred blokom Rusija ,Kina i Indija.

Evropa svoju buducnost vidi u saradnji sa Rusijom. Snazni ekonomski potencijal Evrope ugrozava Vasington. Evro polako ali sigurno potiskuje dolar kao svetsku monetu. Prestiz Evrope u odnosu na Ameriku je vidan. Vodeca uloga Amerike i uticaj na Evropu postaje problematican. Buducnost Evrope je zaokret prema Rusiji.
Izjava Kondolise da je Belo Rusija poslednja diktatorska zemlja u Evropi u Moskvi je ocenjena kao veoma nekontrolisana izjava, koja predstavlja mesanje u unutrasnje stvari suverene drzavi, koja ima tesne veze sa Rusijom, kao bivsa republika SSSR. Putin to svakako ne moze dopustiti. Pre svega Belo Rusija je ekonomski vezana za Rusiju. Slucaj Ukraine se nesme ponoviti. Ukraina vec sada sumira rezultate pogresne politike i pitanje je kada ce se ponovo prikljuciti Rusiji.
U srpskom pitanju Putin na medjunarodnom planu ima pozitivan stav. Nadajmo se da ce po pitanju Kosova u UN Rusija i Kina odigrati glavnu ulogu i vetom spreciti nezavisnost Kosova. Buducnost Srbije je zaokret prema Rusiji i svetu nesvrstanih. Putin nije Jelcin.
Vidanovic

No comments: