27 March 2005

u srbiji i patriotizam na prodaji

Dobrovoljna predaja optuzenih generala i ostalih navodi na razmisljanje sta je uzrok tome. Da li je u pitanju pretnja , prisila ili nesto drugo.Svedoci smo da su neki silom predati Tribunalu, grugi dobrovoljno otisli. Neki su rekli da se dobrovoljno nece predati, pa ipak su pogazili rec. Prodati svoj patriotizam, svoju cast i dostojanstvo, prihvatili novu vrstu takozvanog izdajnickog patriotizma, ili bolje reci izdajnickog heroizma.. To je nova vrsta patriotizma koji se stice izdajom. Prelaskom na stranu izdajnika zemlje. To je novoproklamovan patriotizam ili herojstvo od strane drzavnog rukovodstva , onih,koji su se odlucili na taj korak za spas nacije u skladu sa potpisanim obavezama prema Tribunalu. U javnosti se istice od strane zvanicnika srpske vlade kao moralan cin u cilju spasavanja nacije a prelazi preko stvarnih razloga zasto je dobrovoljna predaja postala ucestana.
Pretnje od strane vlasti da ce biti silom predati Tribunalu, da nece biti garancije drzave za pustanje na slobodu do pocetka sudjenja, da ce im imovina i ziro racuni biti blokirani, porodice ostati bez materijalnog obezbedjenja, ali se ne istice vrednost prodaje patriotizma.
U Republici Srpskoj se pozitivno zna da cena patriotizmu staje 60 000 evra. Svaki ko se dobrovoljno preda njegova porodica u startu dobija 60 000 evra, garancije pustanja na slobodu do pocetka sudjenja i pravna pomoc drzave.Sve to slama ljudsku psihu i donose se iznudjene odluke kako neko zeli. Cak se i izjavama da se radi o dobrovoljnoj odluci za spas drzave i naroda gazi cast i patriotizam. pojedinaca
U RS iza vlasti stoje i biznismeni koji preko svojih krugova obezbedjuju potreban novac. Prosto receno trguju ljudima da bi sutra u toj boljoj buducnosti cvetao njihov biznis, koji inace nema perspektive ako se ne ispune uslovi za ocenu prolaznosti i otvoren put za Evropu.
Svakako i u Srbiji sima nagovestaja da je u pitanju ista motivacija i saradnja biznismena sa vladom. I jednima i drugima je isti cilj. Sacuvati trenutni rezim i na taj nacin investirati u sopstvenu buducnost.
General Lukic po svoj prilici je slomljen i da se odlucio na dobrovoljnu predaju posle operacije iduce nedelje. Za Pavkovica se veruje da ce ostati pri svom obecanju da se nece predati. Izjava Labusa da vise nema razgovora i da do kraja marta Pavkovic i Lukic moraju biti u Hagu.Tu su jasni stavovi i nadlezni organi to sprovode.
Izjava da Lukiceva imovina nece biti blokirana ide u prilog konstatacija da je on slomljen. Pavkovicu je blokirana imovina i njegova deca , cerka i sin ostaju nezbrinuti.Postavlja se pitanje da li ce i on ostati pri svojoj izjavi da se nece predati.Gde je ovde glas humanitaraca i krsenja osnovnih ljudskih prava. Blokiranje penzija i zabrana koriscenja njihovih porodica.Radovan Karadzic i Ratko Mladic su ucenjeni na po 5 miliona americkih dolara i zanimljivo je da se niko nije do sada polakomio za tolike pare. Americki psiholozi se zabavljaju tim fenomenom kako niko do sada nije odao gde se kriju Mladic i Karadzic. Te prave i nepokolebljive srpske heroje pojednostavljaju sa srpskim neprijateljima zbog cijih stavova ce biti kaznjen ceo srpski narod. I ako se svi optuzeni iz Srbije nadju u Hag, pitanje je da li ce biti ispunjeni zahtevi za oslobadjanje Srbije od ucena i dobijanja ocene prolaznosti do sredine aprila. Niko za to nije dobio pismene garancije od strane evropskih mocnika. Kako nas narod kaze -Obecanje ludom radovanje- je najverovatnije.
Vidanovic

No comments: