15 March 2005

MKS se izjasnio nadleznim po tuzbi BiH protiv SRJ

From: "sava vidanovic" <vidanco@look.ca>To: <SRPSKI_NOMADI@yahoogroups.com>Subject: MKS se izjasnio nadleznim za tuzbui BH protiv Jugoslavije Date: March 15, 2005 2:26 AM
Medjunarodni Krivicni Sud u Hagu danas se izjasnio nadleznim za vodjenje spora protiv SRJ po tuzbi BiH po pitanju zahteva za ratnu otstetu.BiH i Hrvatska su podnele tuzbe MKS za ratnu otstetu nacinjenu nakon raspada SRJ i ratnog pustosa. Nakon otcepljenja i priznavanja bivsih republika SRJ kao nezavisnih drzava od strane medjunarodne zajednice, prvenstveno Nemacke, Vatikana ,Amerike i ostatka zapadnih , rasplamsao se rat na ovim prostorima. Dajtonskim sporazumom 95. ratni sukobi su prestali. Na prostoru BiH nastala je republika BiH i Republika Srpska, koje cine tri entiteta Srbi , Hrvati i Muslimani nazvani Bosnjacima. Za Krivca gradjanskiog rat i ratna razaranja u Bosni i Hrvatskoj optuzena je SRJ i Jugoslovenska armija. Ubrzo po Dajtonskog sporazuma usledile su i tuzbe BiH i Hrvatske MKS za ratnu otstetu. Juce se taj MKS izjasnio nadleznim po pitanju tuzbi BiH. SRJ je sa svoje strane podnela pojedinacne tuzbe protiv Hrvatske i BiH za razaranja u toku rata.
Bivsi ministar savezne vlade Svilanovic je samovoljno povukao optuznicu protiv BiH. Smatralo se da ce to uciniti i BiH. Medjutim BiH ostaje pri svojoj tuzbi ciji ce epilog biti resen odlukom MKS u Hagu. Nagodbu van suda BiH ne prihvata. Tuzba SRJ protiv BiH je povucena i najverovatnije je da ce SCG biti primorana da ispostuje odluku MKS.SRJ je podnela tuzbu za ratnu otstetu protiv clanice NATO za razaranja u toku agresije na SRJ 99. godine. MKS se po tuzbi SRJ pocetkom godine izjasnio kao nenadleznim u sporu. Nasi strucnjaci i politicari su tu vest MKS primili sa radoscu ,jer se tvrdilo da i u sporu sa BiH i Hrvatskom ,MKS ce takodje sebe proglasiti nenadleznim. Procene su bile pogresne. Zahtev ministra inostranih poslova Draskovica da se tuzba protiv NATO povuce , da se time istovremeno stvore povoljni uslovi za povlacenje i tuzbe BiH i Hrvatske.Ta ideja je pogresna. Zahtev Draskovica je bio neosnovan.Predvidjanja su naravno bila pogresna i na stetu Srbije. Motiv MKS o nenadleznosti u sporu protiv NATO je taj sto SRJ u to vreme nije bila clanica UN. Kako je moguce da se taj isti sud sada proglasi nadleznim kada ni u ovom slucaju SRJ nije bila clanica UN. Ocigledno je da sila zakon menja, ili bolje receno-"sut se s rogatim ne bije"
Vidanovic

No comments: