09 March 2005

Kosovo posle hapsenja Haradinaja

KOSOVO POSLE PREDAJE predsednika vlade RAMUSA HARADINAJA
Juce je sa pristinskog aerodroma u pratnji supruge i bliskog saradnika Ljahima Brahimaja, Haradinaj odleteo za Hag. Haradinaj se na osnovu podignute optuznice za ratne zlocine na Kosmetu, koju mu je urucio njegov prijatelj predstavnik UN Soren Jasen Peterson, dobrovoljno predao Tribunalu u Hagu. Zajedno sa svojim pratiocem, koji se spominje kao jedan od optuzenih- Ljahim Brahimaj nasao se iza resetaka Savinigena .
Sam ispracaj sa aerodroma u Pristini protekao je mirno. Na samom Kosovu u rodnom mestu Haradinaja-Glodjane kod Peci, primecene su demonstracije studenata, kojima se trazi oslobadjanje Haradinaja. Pojacane snage KFORA su na ulicama u pripravnosti.

Za optuznicu Haradinaja i njegov dobrovoljni odlazak znalo se i ranije. Snage KFOR-a su povecane sa po jednim bataljonom vojnika iz Nemacke i Engleske i oko 150 americkih specijalaca povucenih iz Avganistana. Pojacanje je usledilo kao predostroznost na moguce reakcije Siptara zbog optuznice Haradinaja.

Po siptarskim glasilima na Kosmetu , slucaj Haradinaja okarakterisan je kao poistovecavanje oslobodioca rata sa zlocincima.Smatra se da ce Haradinaj ubrzo biti na slobodi, ali se postavlja pitanje ko ce biti garant za pustanje na slobodu, ako se zna da samo drzava moze dati garanciju. Srbija kao njenom drzavljaninu po vazecim propisima to sigurno nece uciniti. U koliko se napravi presedant da iz bilo kojih razloga garancija podje sa Kosova,to znaci prejudiciranje statusa Kosova kao nezavisne drzave.

Dobrovoljna predaja Haradinaja je igra zapada da bi se povecao pritisak na Srbiju da isporuci sve optuzene za ratne zlocine po optuznici Karle del Ponte. Pavkovic po najnovijoj izjavi porucio je Kostunici da dobrovoljno nece u Hag. To je za Kostunicu jos jedan momenat koji ako primeni silu protiv Pavkovica ce jos vise uzdrma svoju klimavu stolicu. Njemu je svakako stalo do pozitivne ocene prelaznosti za pregovore sa Evropom, bez obzira kakve ce biti reakcije naroda zbog hapsenja Pavkovica.Taj cin ce svakako naici na ostre reakcije u Skupstini i zahteva za ostavku vlade i neminovnih izbora.

Reakcije u svetu predajom Haradinaja Hagu su pozitivne. Apeluje se na umerenost Albanaca i svaka primena sile bila bi negativna za sam ishod Kosova. Apel je upucen i jednoj i drugoj strani i Srbima i Albancima na Kosovu. Apeli razuma i trezvenosti upuceni su i od Tadica i Kostunice.S druge strane u koliko do sukoba dodje KFOR upozorava da ce se suprostaviti agresiji. Takvi tonovi cuju se i od strane vojnih autoriteta Srbije i izrazava spremnost na odbranu srpskog zivlja na Kosmetu. Ceka se ishod zavrsnice , predaje optuzenih cija imena jos uvek ostaju tajna, pa da Kosmet najverovatnije prokljuca. Cuju se i takvi tonovi da ce se posle objave imena optuzenih sa Kosmeta i njihova predaja Hagu stvoriti povoljnija pregovaracka klima izmedju Pristine i Beograda. Koliko ce te predpostavke biti stvarnost, moci ce se proceniti tek kada se zvanicno zna ko ce doci za predsednika vlade kosovskog parlamenta.
Da li ce se ostvariti preporuka Haradinaja da to mesto zauzme sadasnji potpredsednik iz partije Haradinija Barjam Kusuni, tek treba da se vidi.
Hasim Taci je nakon preporuke Haradinaja izrazio neslaganje sa tom opcijom . Znaci na pomolu mogu biti politicke borbe za prevlasti na Kosovu. Od samog ishoda tog resenja zavisi kako ce se dalje odvijati sutuacija na Kosovu. Jedno je jasno da za sada Kosmet tinja, gde ce izbiti vatra i koje jacine , za sada se nezna.

Autoriti KFOR-a uveravaju Srbe da se nece ponoviti martovski dogadjaji. Iskustva Srba sa KFOR-om na Kosmetu ne ulivaju poverenje. Srbi moraju biti budni i spremni na svaku akciju Albanaca. U koliko se ponove martovski dogadjaji ovoga puta Beograd nesme ostati po strani .Mora primeniti silu da zastiti nenaoruzane Srbe u Kosovskoj Mitrovici koji su trn u oku Albancima.
Vidanovic

No comments: