06 March 2005

Kasko resiti pitanje odumiranje srpske nacije

Poznato je da se godisnje u Srbiji registruju 200000 abortusa , koliko je neregistrovanih to niko ne moze da potvrdi. Sta bi bilo kada bi porast stanovnistva samo natalitetom uvecavan za 200 000 godisnje.,Za 50 godina , idealno receno, bilo bi nas 10 000 000 vise.Predvidjanja strucnjaka su da bi za 50 godina Srbi nestali ako se nastavi danasnji tempo nataliteta i mortaliteta.Zasto je nas natalitet skoro najmanji na svetu cak oko 0.4% godisnje? To niko ne istrazuje. Drzava se ne brine da iznadje stimulans za povecanje nataliteta. Losa ekonomska situacija, nebriga o potomstvu, teski uslovi zivota, nereseno stambeno pitanje su faktori koji smanjuju i natalitet srpskog zivlja. Letos sam posetio Republiku Cesku i u razgovoru sa ljudima saznao da drzava ozbiljno brine o svom natalitetu i resava ga uspesnim stimulansima. Pomenucu samo materinstvo posle porodjaja. porodilji se dopusta porodilacko bolovanje ili odsustvo 4 godine sa svim beneficijama iz radnog odnosa. Cak se i ista pozicija porodilje garantuje 3. godine a 4 bez prestanka radnog odnosa. To je svakako veliki stimulans za majke koje ostaju sa novorodjenom bebom do ranog detinjstva. Kod nas taj slucaj nije. Nisam siguran da je sada porodiljsko bolovanje i godinu dana. Trebalo bi se drustvo svojim vaspitnim merama pozabaviti opadanjem naseg nataliteta, zakonskim , vaspitnim i drugim merama koje bi sprecile pre svega nasilne abortuse.
Nagli prodor i poprimanje zapadnog nacina zivota, opadanjem morala i obezvrednivanjem bracne zajednice je takodje uzroki slabog nataliteta kod nas. Nekada se bracna zajednica dozivljavala kao visoko moralno dostignuce. Danas sloboda i seksualan zivot pre braka potiskuje bracnu zajednicu koja postaje nebitna u zivotu. To je problem sa kojim se susrece zapad sa svojim visokim ekonomskim potencijalom i standardom zivota,nedostiznim nasim uslovima.Pa ipak natalitet nije u granicama predvidjanja. Opadanje drustvenog morala na zapadu je i pojava neprihvatljivih drustvenih nemoralnih ekstrema,[ lezbejsto i pederstvo], gde je cak i zakonom tolerisana ta pojava i sklapanje brakova istih polova. Taj talas nemorala ima uticaja i na nasu sredinu. Cak su i registrovane pojave udruzenja lezbejki i pedera koje i te kako imaju uticaja na nacin zivota i zasnivanje porodicne zajednice.
Visoko razvijene zemlje problem opadanja broja stanovnistva resavaju mehanickim prirastajem-emigracijom.Kanada ciji je natalitet takodje u opadanju resava prilivom novih imigranata. Svake godine Kanada primi 250 000 novih imigranata. Status novih imigranata u Kanadi je izjednacen sa svim kanadskim drzavljanima. Svi su pred zakonom jednaki i posle 3 godine novi imigranti postaju drzavljani Kanade.
Sama Kanada je mesavina svih nacija zemaljske kugle i svi su Kanadjani . Rasne diskriminacije nema. I u SAD i Australiji je skoro ista situacija. Novi imigranti su samo Amerikanci i Australijanci. Svi govore jedan zajednicki engleski jezik. Dozvoljeno im je da neguju svojju kulturnu bastinu na svoj nacin i o svom trosku. Zvanicne skole etnicke pripadnosti su na privatnoj osnovi finansirane od strane etnicke komune. Religisko opredeljenje je slobodno.Tim mehanickim prirastajem nadoknajuju se gubitci mortaliteta i akcidenata u saobracaju koji nisu zanemarujuci.
Predlog gospodina Aleksica je za razmisljanje i prihvatljiv pod jednim uslovom da svi useljenici po ustaljenim zapadnim normativima steknu pravo drzavljanina Srbije i budu izjednaceni sa starosedeocima Srbima. Negovanje etnicke kulture i kulturnog nasledja ne treba da bude briga drzave. Sadasnje stanje multietnickog prava i zvanicnog maternjeg jezika u Srbiji nije najbolje resenje za jedinstvo svih gradjana Srbije. Niko nema prava da od Srbije zahteva multi etnicka prava kada se u njihovim zemljama to ne sprovodi.Pre nekoliko godina tadasnji kandidat za predsednika SAD Dol izjavio je da je engleski jezik jedini i obavezujuci za sve koji zive na teritoriji SAD. Ako se neko odluci za izbor zemlje u kojoj zeli da zivi normalno je da se povinuje svim njenim zakonima. U Americi u Teksasu Novom Meksiku i Kaliforniji zivi vecinsko meksicko stanovnistvo kome nije dozvoljeno nikakvo otcepljenje ili samostalnost drzava u drzavi pa prema tome srpski zakoni moraju biti postovani na celoj njenoj teritoriji. Ljudska prava i multi eticnost u Jugoslaviji i Srbiji je jos za vreme Tita dostiglo vrhunac i na kraju kostalo postojanje drzavne zajednice. Cinjenica je da su Srbi naseljavali ruske i ukrainske prostore i da i danas postoje tragovi imena naselja koja su doseljenici poneli sa sobom odakle su dosli a da nikada nisu isli toliko daleko da traze nekakvu samostalnost ili autonomije. Doseljenici iz tih zemalja narocito za vreme ruske oktobarske revolucije naseljavali su prostore Srbije i ostavili vidne tragove kulture i zdanja. Utopili su se ili bolje reci asimilirali u sredinu u kojoj su ziveli. To je putokaz svakome ko se odluci da zivi u Srbiji, novo izabranoj zemlji da postuje njene zakonitosti. Pod takvim uslovima smatram da su otvorena vrata svakom imigrantu iz bilo koje zemlje. Jos jedna nekontrolisana i neregulisana najezda Kineza u Srbiji preti da se izrodi novi problem u koliko se njihov status ne podvrgne srpskom zakonodavstvu. Nacin pecalbarstva Kineza danas u Srbiji i iznosenja kapitala van zemlje je problem koji ce u bliskoj buducnosti osiromasiti Srbiju. Sve ovo navodim kao iskustva koja bi se mogla primeniti ili urediti po sopstvenim zahtevima nase bogate Srbije koji bi zarko zeleli da imaju takvu zemlju ali ne i politicke vodje.Vidanovic

No comments: