27 February 2005

formirana vlada RSK u izbeglistvu

Juce je u Domu sindikata na vanrednoj sednici Skupstine Republike Srpske Krajine izabrana Vlada u izgnanstvu. Za predsednika vlade izabran je Milorad Buha. Prvoj sednici skupstine RSK od njene okupacije 95, predsedavao je legalno izabrani predsednik Ranko Lezajic .Ranko Lazic i clanovi skupstine RSK izabrani su od naroda 93.godine.
Skupstina je donela rezoluciju o delovanju kod EU i UN za resenje srpskog pitanja u Hrvatskoj.
U rezoluciji je podvuceno da Hrvatska ne moze u Evropu bez resenja pitanja Srba u RSK, koji na ovim prostorima zive vise od 1000 godina.Okupacija RSK je privremenog karaktera i zadatak vlade u izbeglistvu je da politicim delovanjem resi pitanje njenog statusa. Kako je naglaseno vlada u izgnanstvu predstavlja vecinu izbeglog stanovnistva i ima sve atribute legalne vlasti.

Politicki potez Srba u izbeglistvu formiranjem Vlade u izbeglistvu je od velikog znacaja za buducnost Srba na prostoru danasnje Hrvatske i delovanju na medjunarodnom planu.
Potez je neocekivan i za Hrvatsku i Evropu i predstavlja veliko iznenadjenje. Dolazi u trnutku kada Albanci postavljaju pitanje nezavisnosti Kosova od Srbije i ako medjunarodna zajednica radi na resavanju nezavisnog Kosova zasto Srbi iz Krajine nemaju prava na resavanje svog statusa. To je pozitivn politicki potez u resavanju teritorijalnog pitanja svih Srba u jednoj drzavi.
Prve zvanicne reakcije Hrvatske su osudjujuce i ciljevi nedostizni. Hrvatska je, kako je receno oslobodjenje svojih teritorija resila u Oluji.Pitanje o pretenziji velike Srbije za njih je reseno.I sami predstavnici Srba u hrvatskom parlamentu su postupak formiranja Vlade u izbeglistvu osudili kao pogresan potez koji ce imati negativne politicke posledice u odnosima sa Srbijom.
Zvanicni stavovi Beograda i politickih stranaka po ovom pitanju jos nisu poznati. Na pitanje Hrvatske strane zasto vlada u izbeglistvu nije formirana ranije, isti izvor saopstava da navodno Beograd nije dozvoljavao. Da li ce to biti negirano ili potvrdjeno i kakav ce stav Beograd zauzeti za sada nije poznato.Nepoznanica je i stav Evrope i SAD.

Evropa je do sada pokazivala veliku brigu za krsenje ljudskih prava na teritoriji bivse Jugoslavije a da je pitanje Srba i njihov status u Hrvatskoj zaobilazila.To je veliki izazov za Evropu i SAD i jos jedno pokrenuto politicko pitanje koje nimalo nije pozeljno u ovom trenutku u resavanju slozenog blkanskog pitanja.
Kosovo, Republika Srpska, bivsa Republika Srpska Krajina su veoma slozena i delikana neresena pitanja-nocna mora zapada.Ako zapad pogazi rezoluciju 1244 i prizna nezavisnost Kosova ne moze olako preci preko zahteva Srba Krajine. U koliko se ide na referendum na Kosovu zasto nebi imali pravo na referendum i Kraisnici i Srbi u Republici Srpskoj.
Nastojanje Esdauena da RS utopi u unitarnu BiH je smisljen potez da bi se onemogucio referendum u RS za pripajanje Srbiji.
Vest koja je procurila iz Evrope o stvaranju nezavisnih drzava Crne Gore, Kosova i Srbije u zajednicu triju drzava je dosta komplikovano. Crna Gora je vec dostavila Beogradu predlog za samostalnost, ali je u tome sprecava Povelja zajednice Crne Gore i Srbije a pitanje Kosova rezolucija UN. Pitanje bivse RSK u ovom slucaju postaje kamen spoticanja. I RSK ima pravo na zahtev za samostalnost. Referendum o pripajanju RS Srbiji je zacrtan Dejtonskim sporazumom. Holbruk se te odredbe pribojavao i svim snagama je nastojao da RS tu mogucnost ne iskoristi. U ovakvom iskomplikovanom pitanju resenja balkanskog pitanja i referendum u RS je moguc.
Vidanovic

No comments: