24 January 2005

odgovor Predicki o svadbi pirocanke

Gospodja Predic, podrzavam vase stavove da treba ostati u svom rodu, ali dozvolite mi da iskazem i neslaganje sa vama . U vecini slucajeva u sredini , prosto receno oazi u kojoj su se Srbi nasli i pored najbolje zelje to je vise puta samo san. Pitate:
Zasto je vencanje sa tudjinom znacajnije od vencanja sa Srbinom/Srpkinjom?
Zasto je to neka vrsta uspeha?

Vencanje sa strancem ili strankinjom gledano iz ugla rodoljublja nije uspeh, kakvog prizeljkujemo, niti znacajnije od vencanja medju Pravoslavcima. S druge strane ipak je uspeh sto je Pravoslavka ostala u svojoj veri a izabranik se priklonio njenoj veri.Prosto receno udao.
Obicno mlada prelazi u veru mladozenje. Jedino su izuzetci kod jevreja. Kod njih i mlada zadrzava svoju veru . Mladozenja baca svoju veru i prihvata veru mlade kada je rec o mesovitim brakovima.

U slucaju braka Pirocanke i Novo Zelandjanina vi analizirate razloge prelaska Maora u Pravoslavlje i niste sigurni da li je to prava ljubav ili prividna. Iz cijnenica autora teksta vencanja. rekao bih da su u pitanju dublji razlozi. Poznavanje srpske istorije i mentaliteta Srba,visoka naobrazba mladozenje, po meni su osim ljubavi jaki argumenti zasto je Maor presao u Pravoslavlje i ne samo on vec i njegov brat.
Saveti oca da nece pogresiti i njegovo razmisljanje da i on predje u Pravoslavlje je saznanje i ocena vrednosti Pravoslavlja. I ne samo to ,vec i prednost pravoslavlja u odnosu na veru mladozenje.koje se on bez razmisljanja odrice.
Idealno bi bilo kada bi se brakovi sklapali u okviru Pravoslavnih potomaka. Ali u rasejanju cesto puta i pored zarkih zelja to je neostvarljivo. Sredina cini svoje. Najcesce nema dovoljno momaka, te izbor pada na strance.To je jos jedan u nizu razloga zasto se gubi srpsko poreklo i vera.
Retkost je da mladozenja stranac prihvati veru izabranice. Pirocanka Tijana je u tome uspela i njen slucaj je za svaku pohvalu. Umesto potpunog gubitka vere, obicaja i tradicije srpkinje ,dobila je naturalizovanog Srbina . Po svemu sudeci, njihovo potomstvo ce svakako biti srpskog porekla. To su pozitivne cinjenice koje zasluzuju priznanje.Svaka osuda je neopravdana.
Vidanovic

No comments: