24 January 2005

odgovor Kosti-pirotska svadba

Kosta, mnogo se bre rasplinu, izgubi grdno vreme i ako rece da Srbi imaju preca i pametnija posla od jednog vencanja Pirocanke i Maora. Izgleda mi da ubijas dosadu kada ti san ne ide na oci. Prosecan Pirocanac bi na sve ovo tvoje zvakanje jednostavno rekao jasno i glasno da ga ceo svet razuma:" Kakva govna ovija nistak jede za nas Pirocanci" Zakleo bi se zivotom da bi to bio original odgovor.

Pokusao si da se poigras mentalitetom Pirocanaca pa cak i da ih imitiras na nekakvom sopskom nesvojstvenom pirotskom govoru.
Zaboravio si ili mozda nisi znao da je pirotski dijalekt po Belicu original ostatak-staroslovenskiog jezika-, koji nema nikakvih primesa bugarskog niti makedonskog. Recnik pirotskog govora je veoma bogat, duhovit, pun dosetki i humora. Primera radi glagol- napiti se- iskazan je u vise od 50 glagola istog znacenja, kao na primer:napil se, nalizal se nacvrcal se, nacavtel se, namuzikal se, nateglil se ,ustavil se, umokril se, naljuljal se, unodel se i tako redom u beskonacnosti. Retko je zivog jezika koji ima takav bogat sadrzaj. Podvuci cu jos samo jednu osobinu glagola - nodeti se -koji ima siroku primenu znacenja i moze se porediti sa savremenim svetskim jezicima kao zamena mnogim glagolima.Recimo daleke 49. godine neki omladinac bio na izgradni i postao udarnik. Po dolasku kuci drzi govor omladincima i kaze : ja sam bil na radnu akciju i tam sam se iznodel. I vi treba da idete da se nodete Neko ce iz publike dobaciti:mrs pizda ti materina mati ti se node, sto bi znacilo bio sam na radnoj akciji i tamo sam se izgradio.Treba i vi da idete da se izgradjujete. U drugoj recenici mati ti se node, hoce reci mati ti se jebe.Ili ocutra se digo rano onode se i predresi pa si pojdo na rabotu. Onode se u ovom slucaju znaci obrijao se preobukao i posao na posao.
Ovo navodim Kosta ,sto bi pirocanci rekli frlao si se izrazima koje si pogresno upotrebio.

"Tudje se koze prcale a moga jarca bolela jajca"Pirocanac bi reko -Sve se koze prcale, moga jarca bole jajca, u slucaju kada hoce nesto da negira, da se to ne tice njega.
O zdravom pirotskom humoru,u kome pirocanac nikom ne ostaje duzan vidi se iz sledeceg.- Subotnji dan pijac u Tijabari u Pirotu, stao seljak iz visoka pored Brankove apoteke i gleda u izlog. Lepo mirisu lekovi i stari duboko udise taj za njega prijatan miris. Izlog je sa unutrasnje strane prao momak i kad vidi da ovaj cica neprestano bulji u izlog stavi ruke na slepoocnice, napravi kazi prstima rogove i rece muuuu. Seljak zavrte glavom i udje u apoteku i upita vlasnika Branka apotekara, imas li bre seno. Branko ce, mi prodajemo lekove a ne seno. Stari ponovo zavrte glavom , pogleda u momka u izlogu i rece ,pa s kakvo ranis onog vola.
Sa Pirocancima neces na kraj. Smeste ti onako kako zasluzis. Duzni nikom ne ostaju. Zato ako vec hoces da im doskocis trebas poznavati taj mentalitet ljudi. Oni nisu osvetoljubivi nece ti podvaliti niti prevariti. Uzdaju se use i u svoje kljuse. Zele svakom u nevolji da pomognu. Gostoprimljivi su. Nikom vrata nece zatvoriti niti gladnog i zednog ispratiti.
Zasto se bas zakaci za Pirocance i pokusa da osporis sve te njihove vrednosti. Pirocanci su poznati kao pecalbari stedise, pa ih otuda bije glas da su cicije. Oni jednostavno cene dinar i znaju kako se s mukom zaradjuje.

Kosta neznam tvoju pravu motivaciju zasto utrosi i jos uvek trosis dragoceno vreme da negiras znacaj vencanja Pirocanke i Novo Zelandjnina. Clanak sam prosledio na Srpske Nomade sto mi se dopao kao ljubavna prica, bez da sam ulazio u to sta je istina a sta ne. Za mene je osnovno bilo to da je Pirocanka udajom zadrzala svoju veru i cak i izabranika prevela u Pravoslavlje.To je retkost na zapadu i bas zbog toga smatram da zasluzuje pohvale.To je za mene jos jedan dokaz odanosti i nezamenjivosti vere nase Pirocanke.
Na prvi pogled to je tako a kako ce biti u buducnosti svima nama je poznata dalja sudbina Srba u dijaspori, u okruzenju stranih jezika .Hteli mi to ili ne nase trece koleno gubi originalnost. Kod Grka, Talijana i Jevreja je to drukcije. Za razliku od Srba koji su se uklopili u okruzenje dok, ostali zive u svojim cetvrtima, jednom recju kao drzava u drzavi.

Obred vencanja je obavljen po svim bogatim srpskim obicajima i to ne u crkvi nego u manastiru Sveti Djordje kraj Temske. Manastir zbog svog znacaja je pod zastitom drzave. Ktitori manastira su potomci Nemanjica. Kraj manastira je sahranjen i legendarni Kapetan Karanovic koji je kod Nisora poginuo u Srpsko -Bugarskom ratu.

Taj Pera podjebava samog sebe, jer nezna ni ko je ni sta je. Cas je Balija, cas iz"Nis" Srbin ili cigan, djavo bi ga znao. Bogomoljki sam dao do znanja da nije u pravu. Kamo srece da je primer Pirocanke masovan.
Milica je bila realnija u sagledavanju nase sudbine u tudjini.To je neminovnost koja cini svoje bez obzira sta mi zelimo. Svaki roditelj svojoj deci zeli sve najlepse, ali je to prosto zelja. Nase cure, Srpkinje se udaju za strance, nasi mladici za strankinje. U slucaju zenidbe Srbina za strankinju najcesce mlada uzima njegovu veru ali to traje dok ne dodju deca i podju u skolu u kom slucaju i pored svega dominira uticaj materinstva. Vrlo je retkih slucajeva da strankinja ostane dosledna veri supruznika.

Ispricaj nam Kosta sta si ti uradio, koliko doprineo da sacuvas srpstvo i preneses ga na potomstvo. Da li je u tvoju familiju usao neki ljolja, zabar, zidov i da li je tvoj uticaj bio odlucujuci na izbor mlade ili mladozenje.
Ja sam bio te srece da cerku udam za Srbina i vencani su u Srpskoj Pravoslavnoj crkvi po svim srpskim obicajima. Po mnogo cemu bar i danas kazu ljudi da je to bila prava srpska nezaboravna svadba. Cerka mi govori odlicno srpski, engleski i francuski. Njena deca govore u kuci srpski ali van kuce su Englezi ili Francuzi.Srpski jezik se polako istiskuje iz njihovog zivota. Tesi me to da ce znati svoje korene i poreklo svojih predaka.Poznajem dosta slucajeva da je u drugoj generaciji zaboravljen jezik. Komunikacija sa roditeljima je jedino na stranom jeziku.
Nasa drzava se ne bavi gorucim problemima dijaspore. Dijaspore se secaju samo kada su u pitanju donacije i razne vrste pomoci, sto sa drugim nacijama nije slucaj. Vecina njih ima tesne veze sa domovinom narocito kada je u pitanu negovanje maternjeg jezika. Kada nasa drzava shvati znacaj jezika i obaveze prema dijaspori sigurno ce nastati bolja vremena.
Kole to je ono sto ti u prvom javljanju imam reci. Smatram da tvoje zackalice i peckanja na racun Pirocanaca nisu vredna komentara bar za sada.Ostaje glavna poenta slucaj Pirocanke i njena odluka na produzetak Pravoslavlja.
Vidanovic

No comments: