24 January 2005

odgovor Katarini na -svadba pirocanke

Gospodja Katarina, vi izazivate a pretite da vam se ne vraca istom merom kakva ste vi to osoba kad kazete a ne zelite da vam seuzvraca ili ukaze na pogresne stavove. Pre svega u ZENIDBI sam procitao cak i ono izmedju redova i nisam na to obracao paznju. Nije me intertesovalo cinjenicno stanje ni to da je od Pirocanke otac bio Dosovac, niti taksista, niti sadasnje njegovo politikanstvo,mladozenja Maor, katolik . Glavni motiv je bio clanak dvoje mladiih u kome se Novo Zelandjanin" udao "umesto ozenio. Prelazak u Pravoslavlje je slucaj vrlo redak u zapadnom svetu kada je u pitanju sklapanje braka. Moje politicko opredeljenje je da ja nisam DOSOVAC i prvo sto mi je palo u oci to je ono pirotsko djubre iz Pirota, ali sam to prepustio vama, Kosti i slicnima da vidite i iznesete na videlo i te fekalije kojim ja nisam hteo da se zamaram. I vi meni sada prebacujete da ja sve te ruzne stvari nisam video i da nisam
trebao to da prosledim. Sta bi vi da sam ja to kojim slucajem istakao. Pre svega pokvario bi svadbu i radost mladenaca sto nije u prvi plan.Citaoci bi mi tek onda zamerili kako sam mogao propustiti ono sto je bitno na racun ruznog.Sigurno vam je promakao komentar koji sam prosledio pre nego sto ste se vi pojavili da mi kazete sta sam trebao a sta ne.Vazno je da vi niste obratili paznju na izlaganje Koste sta je sve ruzno rekao za Pirocance, pa je cak bio hrabar da nekakvim sopskim jezikom imitira Pirocance. Zbog toga sam mu uputio nekoliko primedbi da nezna istoriju pirotskog govoranog jezika i za Pirocance ispada smesn. Ako je to vama bilo smesno i dosadno znaci da ni vi to niste razumeli niti shvatili glavnu poruku. U seloj toj stvari obican Pirocanac bi rekao ono sto mi je dosanuo da javno prenesem. To je odgovor na sve ono sto je Kosta rekao. On se kao ni vi nije pitao kakve je uvrede nanosio Pirocancima i na kakav podrugljiv nacin zeleo da ih ismeje. Sve to vidi u najdrazem i najradosnijem danu.I kada je dobio ono sto je zasluzio on se pocesao iza uveta i dosao do saznanja da mu to nije trebalo.
Posebno pitanje vama Katarina po cemu ste zakljucili da sam ja brzoplet i da sam do sada pravio iste greske, vredjao i nanosio uvrede drugima. Moje je pravilo- nedam nase dok znam za se. Primam udarce ali ih vracam istom merom. Vi mi kao staviste do znanja da se ne kacim s vama. U cemu je ta vasa snaga i nedodirljivost. Jeste li vi gradjanka neke nedodirljive elite koju niko nesme ni popreko da pogleda a kamo li da se usudi neki obican smrtnik da vas spusti na zemlju.Vi nadjoste mene medju tolikim svetom koji iskaza sto je mislio o svemu tome. Bilo je mozda i boljih i gorih od mene i nista o njima. Jesam li ja gresnik krivac za sve ovo ili sam samo jedan od tih koji ni po babu ni po stricevima.
Neznam gde zivite ali zakljucujem da vam je sve jedno za koga ce se vasa cerka udati ili sin ozeniti pa se zato i tako postavljate, kao da to ni najmanje nije vazno. Za mene je to veoma vazno i zbog toga u celoj toj prici sam imao na umu zenidbu a ne udaju Pirocanke. Po meni je to uspeh da je pravoslavno dete shvatilo koliko je vazno biti Pravoslavac i ostati Pravoslavac.
Vi kazete da na zapadu se do toga ne drzi. Pitajte Jevrejina ili Jevrejku da li ce promeniti veru ako je u pitanju brak. Kod Jevreja je vera iznad svega. Bas sam pre izvesnog vremena komentarisao kako se jedam nas Srbin udao za Jevrejku. Nije palilo kod jevrejke to da se preko praga sve zaboravi. Dasa je od jednom postao koser i sada mu sve sto je ranije obozavao i jeo sada odvratno i smrdi.Sarme , pecenje,srpski pasulj, specijaliteti sa rostilja vise ne postoje u njegovom jelovniku. O crkvi i da ne govorim. Rabaj je za njega svetinja a jevrejsko kapce na glavi ponos i veliko dostignuce. Ako takvi slucajevi za vas su svakidasnjica, za mene su prezir.Nas dvoje nemamo sta da raspravljamo vise. Ako ste danas u ulozi advokata da vaseg klijenta branite i cinite ga svecem na pogresnom ste putu. Argumenti vam nisu validni. Padaju u vodu.
Ocekujem od vas i ono sto ne svatih.
----- Original Message -----
From: Ljubica Knezevic
To: SRPSKI_NOMADI@yahoogroups.com
Sent: Thursday, January 20, 2005 10:52 PM
Subject: Re: [SRPSKI_NOMADI] Re: Fw: [ujedinjeno_srpstvo] svadba pirocanke i novozelandjanina
Gospodine Vidanovicu,

Sta Vam je trebalo da prosledjujete taj dopis o toj svadbi? Niste uopste dobro ni pogledali a kamoli procitali i "prostudirali" sta je ko i kako pisao! Vi imate obicaj da brzopleto, u sitne sate napisete, prosledite i reagujete .... pa nastane zbrka....
Prvo, da li ste videli u naslovu, tamo pod "subject" sta je Vas prijatelj Nebojsa napisao kad Vam je PRIVATNO prosledio ovaj clanak ? Pogledajte jos jedanput.
Subject: "Kako je jedan Kiwi ozenio cerku dosovskog djubreta iz Pirota".
U reportazi se navodi kako je mladozenja rekao da su on i njegova familija anglikanci, katolici... sto NE MOZE BITI, ili su anglikanci ili su katolici!
Vi g.Savo mnogo vaznosti pridajete cinjenici da su mladi Gaj i brat mu Robert "uzeli" Pravoslavnu veru. Prvo, oni izgleda nisu ni znali tacno koje su vere, pa im je bilo svejedno koje ce vere da budu u buducnosti. Drugo, u drzavama kao SAD, Kanada, Australija, N.Zeland, gde zive izmesane sve moguce nacije i gde ima svakakvih izmesanih brakova, apsolutno se ne gleda ko je koje nacije kad sklapaju brakove. Ima samo jedan problem, nasi srpski popovi nece da vencaju one koji nisu srpske vere i traze da se taj mladic ili devojka prvo pokrste u srpsku veru.Tako se pokrstavaju, vencaju i posle vencanja, jos na stepenicama crkve zaborave na to i ne daju pet para sto su se pokrstili. Takvih slucajeva ima na stotine ovde, i niko ne pridaje tome nikakvu vaznost i o tome ne pise.Samo ste Vi dali nekakav znacaj tom Pirotskom kiceraju i jos nas zamarate glupostima o pirotskom dijalektu i pirotskom gostoprimstvu. Taj doktor, provincijski politikant, lako dosao do para (DOS ?), pa sad sa tim parama hoce sebi da prigrabi popularnost i vaznost, da vidi Pirot da on nije macji kasalj, da ima zeta cak sa N.Zelanda koji se posrbio i izpirocanisao......Bruka i sramota koja ima dobru prodju po srbijanskim palankama, i sluzi za diku onima koji vise ne umeju da razlikuju pravo od krivog...
Da se ne upustam u detalje , ali g.Vidanovicu, kod Srba mladozenjin brat NE MOZE da bude kum,on je DEVER, i kakav je to pop i u kojoj - kakvoj crkvi ili manastiru je moglo tako nesto da se desi?! Izgleda samo tamo u Vasem Pirotu i okolini, a tatko, em doktor, em politikant, pa mora da mu i popovi cine navolju!!! Ponosite se Vi, niko Vam ne brani, ali je ipak trebalo da malo bolje i detaljnije procitate to sto saljete "da ceo svet vidi!" Uostalom, Vama nije prvi put da budete brzopleti, kao sto ni g.Lopusini nije prvi put da napise nesto sto ne proveri, nego onako kako cuje od onih koji ga lepo ugoste i pricaju mu "price o sarenom vrapcu".Primer za to je njegova knjiga "Vodic kroz dijasporu", u kojoj je za neke koji su sramota za srpski rod, pisao kao o "velikim Srbima".
Da ste malo bolje obratili paznju na one delove gde je Nebojsa "pocrveneo tekst" verovatno bi razmislili da li je pametno taj clanak proslediti narodu da cita, i sta je to sto je bitno u svemu tome.
U celoj ovoj prici nije bila poenta u nekakvom pokrstavanju ili izuzetnom vencanju, poenta je u politikanskom kiceraju provincijskih skorojevica koji su na lak i brz nacin dosli do politickog i "dengi kapitala".
A sad jos da pitam i Vas i gospodju Ljiljanu iz Australije, gde to vas dvoje procitaste da je taj Gaja Maor?
Tamo negde u "reportazi" pise da je Gaja rekao da su oni "cetvrta generacija Engleza rodjenih na N.Zelandu, da je majka poreklom Skotlandjanka a otac pravi tvrdoglavi N.Z.Englez". Maori su starosedeoci,"urodjenici" kako smo mi u skoli ucili, kao sto su "Aborigins" u Australiji ili Indijanci u Severnoj Americi. Sto li vas dvoje treba da mlatite praznu slamu oko Maora ???
Gospodine Vidanovicu, pre nekoliko meseci sam Vam rekla, i sad ponavljam, ne prilici Vam, postarijem coveku-SRBINU, da budete em brzoplet,em tvrdoglav,bolje reci, bandoglav i da se naterujete, svadjate i vredjate....Vi drugima zamerate sto trose dragoceno vreme citaocima foruma, da bi Vi sa Vasim odgovorima koji ustvari i nisu odgovori, nego neke Vase tirade s'brda, s'dola, o Vasem voljenom Pirotu (svakom svoje selo najmilije prija...),oduzimali jos vise vremena! Saberite se , i nemojte da vredjate ljude, hranite ih kojecime i dokazujete da ste iz Pirota.... Dok smo bili deca u Beogradu mi smo za takve govorili: S.O.S.

Katarina

P.S. Nemojte ni da pokusate da se sa mnom naterujete na Vas pirocanski nacin, kako to imate obicaj, jer cete sami sebe da izvrgnete jos vecem ruglu. Nadam se da ste KONACNO razumeli!!!

No comments: