06 May 2004

Milorad Lukovic Legija dobrovolnjo se predao MUP Srbije

Milorad Lukovic Legija se predao MUP Srbije

Najtrazenija licnost na listi Interpola Milorad Lukovic Legija, optuzen za ubistvo premijera Djindjica, Ivana Stambolica, pokusaja ubistva Draskovica i navodne zlocine koje je pocinio kao komandant Crvenih beretki na ratistu u BiH Milorad Lukovic prekjuce se dobrovoljno predao MUP Srbije.Sam cin predaje i okolnosti pod kojima se Legija predao u svetskoj javnostii bilo je neocekivano iznenadjenje.
Od ubistva Djindjica prvo optuzeni Legija , sve do pre dva dana bio je u bekstvu. Prvi covek zemunskog klana do pre dva dana bio je na slobodi, dok su ostali clanovi zemunskog klana , saradnici Legije ,pohapseni ili pobijeni za vreme zavedenog vanrednog stanja u akciji sablja.
Zvanicne izvjave ministarstva unutrasnjih poslova i premijera Srbije Vojislava Kostunice povodom predaje Legije, negiraju svaku mogucnost pregovora i vrbovanja Legije na predaju.
Legijin advokat Slobodan Milivojevic , nakon posete Legije u zatvoru izjavio je da je Legija do predaje boravio u svojoj kuci u Kosutnjaku.Da je policija znala gde se nalazi i da mu je zapreceno po ceni zivota da ce biti likvidiran u koliko da bilo kakvu izjavu u javnosti o ubistvu Djindjica. Celo vreme od dana kada je Lukovic osumnjicen za ubistvo Djindjica , njegova kuca bila je pod stalnom strazom policije. Da li je Lukovic zaista celo vreme boravio u svojoj kuci i da ga je policija drzala u kucnom pritvoru i po cijem nalogu, pitanje je na koje ce se dati odgovor na samom sudjenju ,koje je zakazano za 10. maj. Ako je to tacno da je sa znanjem policije bio u svojoj kuci, nekome je stalo do izjave Lukovica, koja ce za nekoga biti pogubna iz bivse vlade DOS-a.
Lukovic je velika enigma od koga se ocekuje resenje mnogih problema, iznosenje u javnosti prljavog vesa i zakulisnih igri u vrhu vlade DOS-a.Lukovic je optuzen kao prvi covek za ubistvo Djindjica. Nije likvidiran kao neki clanovi zemunskog klana ,koji su bili kljucni svedoci za rasvetljavanje Djindjicevog ubistva .

Okolnosti pod kojima se Legija dobrovoljno predao i izjava bivseg podpredsednika Srbije, Cedomira Jovanovica ,da je Legijina kuca u vise navrata pretrazivana, ako je to tacno, iskljucuje se mogucnost tvrdnje da je Legija celo vreme boravio u svojoj kuci.Izjava advokata Milivojevica pak,koja se temelji na osnovu iskaza samog Legije, pobija tvrdnje Jovanovica o premetacini Legijine kuce. Legija je od nekuda dosao automobilom ispred svoje kuce i saopstio policajcima -cuvarima kuce da mu je pukao film i da zeli da se dobrovoljno preda. Ako je bio u kuci kako je neopazeno izisao iz nje, zasto se nije direktno, nakon izlaska iz kuce prijavio policiji, ili bar telefonom obavestio MUP o svojoj nameri.Policajci su nemalo iznenadjeni kada su videli kamufliranog Lukovica sa dugom bradom, obavestili nadlezne i filmskom brzinom , trazena ptica se najzad nasla u kavezu,centralnog zatvora u celiji pod stalnim okom sluzbe
zatvora.
U celoj ovoj enigmi jedno je jasno da Legija sigurno ima jake adute da pobije navode optuznice . Zasto se bas sada posle vise od godine dana bekstva predao, gde se krio, s kim je saradjivao, ko ga je stitio, sve su to pitanja na koja ce dati odgovor sam Lukovic, naravno u koliko ne bude likvidiran od onih kojima se crno pise.

U jeku predizborne kampanje za izbor predsednika Srbije, predaja Lukovica izgleda tempirana sa odredjenim ciljem da pomogne biracima da izaberu najboljeg kandidata za predsednika Srbije, coveka koji nema nikakvog udela u zakulisnim aferama predhodne vlade.Ovakva klima svakako najvise pogoduje kandidatu Radikala Tomislavu Nikolicu ,koja predstavlja korak blize do cilja.
Vidanovic