05 April 2004

Genocid nad Srbima

Original Message -----
From: sava viudanovic
To: Miroslav Antic
Sent: Monday, March 22, 2004 2:58 AM
Subject: Re: GENOCID NAD SRBIMA NA KOSMETUGENOCID NAD SRBIMA NA KOSMETUORGANIZOVANO NASILJE NAD SRPSKIM I NEALBANSKIM STANOVNISTVOM NA KOSMETU IMA ZA CILJ IZGON ZADNJIH OSTATAKA SRPSKE NACIONALNOSTI NA KOSMETU.UNISTENJE SVEGA STO JE SRPSKO.FIZICKO UNISTENJE SRBA,STO PODRAZUMEVA LIKVIDIRANJE,PROTERIVANJE,PALJENJE DOMOVA,CRKAVA,MANASTIRA SKOLA,ZDRAVSTVENIH USTANOVA I GROBLJA.SVE STO PREDSTAVLJA TEROR I ORGANIZOVANI GENOCID NAD SRPSKIM STANOVNISTVOM SIROM KOSMETA.


POGROM ALBANACA NA SRBE ESKALIRAO JE 17.MARTA 2004, U KOME JE IZGUBILO ZIVOTE 31.OSOBA,PREKO 800 POVREDJENIH,7OOO PROTERANO.BROJ SPALJENIH CRKAVA I MANASTIRA DO SADA,PREMASUJE CIFRU OD 31. PREOSTALE SRPSKE ENKLAVE U PECI,PRIZRENU,GNJILANU,PRISTINI,KOSOVOM POLJU,OBILICU I OKOLNIM MESTIMA, VISE NEMA . SAMO U MESTU SVINJARE ZAPALJENO JE 136 DOMOVA.SVE SE TO DESAVA NA OCIGLED KFORA I UNMIKA,KOJI NE ZELE DA RESKIRAJU SVOJE ZIVOTE SUPROTSTAVLJAJUCI SE ALBANSKIM TERORISTIMA.U DOSADASNJIM SUKOBIMA POVREDJENO JE 60 PRIPADNIKA KFORA I UNMIKA I DVOJE POGINULO.TEROR ALBANACA NA MANJINSKI SRPSKI ZIVALJ SPROVODI SE SIROM KOSMETA. GOLORUKI SRBI SUPROTSTAVLJAJU SE NAORUZANIM ALBANCIMA. ORUZJE KOJE POSEDUJU ALBANCI NIKADA NIJE ODUZETO I AKO JE SPROVEDENO NAVODNO RAZORUZANJE.. OVK TRANSFORMISANA U ZASTITNI KORPUS KOSOVA LEGALNO POSEDUJE ORUZJE KOJIM SE SADA UBIJAJU GOLORUKI SRBI. ZA RAZLIKU OD ALBANACA SRBI SU RAZORUZANI U POTPUNOSTI.S DRUGE STRANE,ALBANCI SE NEKONTROLISANO NAORUZAVAJU.DOSADASNJE JAVNE TVRDNJE PREDSTAVNIKA UNMIKA- HOLKERIJA I IZVESTAJI KFORA DA JE NA KOSMETU STANJE ZADOVOLJAVAJUCE I DA JE UCINJEN POZITIVAN KORAK U USPOSTAVLJANJU MULTIETNICKOG I DEMOKRATSKOG DRUSTVA,BILA JE VELIKA OBMANA JAVNOSTI. ORGANIZOVANA AKCIJA TERORA NAD SRPSKIM I NEALBANSKIM ZIVLJEM UZ PRISUTNOS MEDJUNARODNIH SNAGA,POTVRDJUJE NEUSPEH MISIJE UNMIKA I KFORA NA KOSMETU .TO JE UOSTALOM KONSTANTOVANO I NA JUCERASNJEM ZASEDANJU SB.UN.REAKCIJE NA GENOCID NA KOSMETUSIROM SRBIJE I CRNE GORE U SVIM GRADOVIMA , OKUPLJENI GRADJANI ,STUDENTI,SREDNJOSKOLCI,IZRAZILI SU SOLIDARNOST SA SRBIMA NA KOSMETU. TO NEZADOVOLJSTVO GRADJANA IZRAZAVA SE SVAKODNEVNIM DEMONSTRACIJAMA SA ZAHTEVIMA DA SE ZASTITE SRBI NA KOSMETU,DA SE ZAUSTAVI ETNICKO CISCENJE I UNISTAVANJE SVEGA STO JE SRPSKO,DA SE VOJSKA I POLICIJA,SHODNO REZOLUCIJI 1244 POSALJE NA KOSMET.I NAJZAD POVRATE IZBEGLI I RASELJENI NA SVOJA OGNJISTA.CELA SRBIJA JE NA NOGAMA. ZAHTEVI DEMONSTRANATA DA SE PITANJE KOSMETA I ZASTITA SRBA NA KOSMETU MORA RESITI POLITICKIM SREDSTVIMA, DA SE NASILJE ODMAH OBUSTAVI. MASOVNE DEMONSTRACIJE U SRBI JI SU U STVARI POBUNA PROTIV ETNICKOG TERORA NA KOSMETU. TRENUTNO RASPOLOZENJE I GNEV DEMONSTRANATA ,REZULTAT JE NEZELJENIH POSLEDICA,PALJENJA DZAMIJE U BEOGRADU I NISU..TO SU POJEDINACNI SLUCAJEVI IZRAZAVANJA TRENUTNOOG NEZADOVOLJSTVA,KOJE SE NE MOZE TOLERISATI,NITI OSUDITI KAO ODGOVOR TEROROROM NA ALBANSKI TEROR.


OVOM PITANJU POSVECENO JE DOSTA PAZNJE I OSUDE IZGREDA OD STRANE NASE INTELIGENCIJE,A DA SE ISTOVREMENO NE SPOMINJE TEROR NAD SRBIMA I UNISTAVANJE SVETINJA I SRPSKIH DOMOVA.

TO JE ZABRINJAVAJUCE KADA SE OSUDJUJU POSTUPCI SAMO JEDNE STRANE.OVOGA PUTA I NOVOFORMIRANA MANJINSKA SRPSKA VLADA SRBIJE PREDUZELA JE KORAKE ZA ZASTITU SRBA,PRESTANKA TERORA I RESENJE KOSOVSKOG PITANJA NOVIM DODATNIM POLITICKIM MODALITETIMA..VLADA JE USPOSTAVILA DIREKTNE KONTAKTE SA SVIM RELEVANTNIM FAKTORIMA DA SE PREVAZIDJU NASTALI PROBLEMI.ZAHTEVA SE DA SE NADJU NOVA RESENJA ZA KOSMET.DOSADASNJE PRISUSTVO MEDJUNARODNIH SNAGA NA KOSMETU JE PORAZ.VAJUCE .REZOLUCIJA 1244 NIJE ZAZIVELA I PORED TOGA STO PREDSTAVLJA KLJUC ZA RESENJE KOSOVSKOG PITANJA.NEUSPEH MISIJE KFORA I UNMIKA NA KOSOVU SE OGLEDA U PRISTRANOSTI I NAKLONJENOSTI SAMO JEDNOJ STRANI,NA SPROVODJENJU CILJA NEZAVISNOG KOSOVA.
.

NAJNOVIJA ODLUKA SAVETA ODBRANE SRBIJE DA SE POD HITNO PRISTUPI PARTNERSTVU ZA MIR I TIME SVE RESI,JE CUDAN ZAKLJUCAK ,KOJI ZAHTEVA NOVE ZRTVE I ODRICANJA.POZNATO JE DA JE PARTNERSTO ZA MIR USLOVLJENO HAPSENJEM MLADICA I KARADZICA I ISPORUKOM OPTUZENA CETIRI SRPSKA GENERALA ZA RATNE ZLOCINE PO KOMANDNOJ ODGOVORNOSTI.TO ZNACI BEZ MLADICA I KARADZICA NEMA PARTNERSTVA ZA MIR. DA LI JE HAPSENJE MLADICA I KARADZICA,DRZAVLJANA DRUGE DRZAVE OPRAVDANO I OSTVARLJIVO ,TO JE POSEBNO PITANJE. U KOLIKO SE TO I DOGODI ,NOSI NESAGLEDIVE DALEKOSEZNE POSLEDICE VLADAJUCOJ GARNITURI VLASTI U SRBIJI..

REAGOVANJA U SVETU NA DOGADJAJE NA KOSMETUPRVE REAKCIJE NA DOGADJAJE NA KOSMETU BILE SU U OBICAJENOM STILU ZAPADNIH MEDIJA.POVRSNO I OSKUDNO INFORMISANJE O DOGADJAJIMA ,BEZ STUDIOZNOG PRILAZA .U VECINI SLUCAJEVA BIO JE NEPOVOLJAN PO SRBE. RECENO JE DA JE DOSLO DO KONFLIKTA IZMEDJU ALBANACA I SRBA NA KOSMETU I KRAJNJI REZULTAT SUKOBA JE PALJENJE DZAMIJA I CRKAVA NA JEDNOJ I DRUGOJ STRANI.U AMERICKIM I KANADSKIM MEDIJAMA,SADASNJI SUKOBI SE NE TRETIRAJU KAO ETNICKO CISCENJE,VEC RASCISCAVANJE RANIJIH RACUNA I OBRACUNA.I DALJE SRBI OSTAJU LOSI MOMCI.ZA ZAPADNE MEDIJE ETNICKO CISCENJE JE TESKAREC. NAJCESCE JE REC O ETNICKOM SUKOBU ZA KOJI SU KRIVCI OPET SRBI. KOD JEDNOSTRANIH I PRISTRANIH MEDIJA SE POMINJU 17 SPALJENIH DZAMIJAOD STRANE SRPSKIH NACIONALISTA.

NEPOSREDAN POVOD DOGADJIMA SE NAVODI SLUCAJ TROJE DECE ALBANSKE NACIONALNOSTI KOJA SU NAVODNO BEZECI OD SRBA NASLA IZLAZ U NABUJALOM IBRU, KOJOM PRILIKOM SU DVA DECAKA NESTALA U NABUJALOJ RECI. .ZVANICNI IZVESTAJI KFORA NEGIRAJU NAVODE ZAPADNE STAMPE I VLADE KOSOVA I DA SLUCAJNOST GUBLJENJE ZIVOTA DVOJE DECE NEMA NIKAKVE VEZE SA ODGOVORNOSCU SRBA. TO PODSECA NA RANIJI SCENARIJO,MARKALE I RACKA. TO JE SAMO OPRAVDANJE ZA PLANIRANI NAPAD NA SRPSKE ENKLAVE, DA SE DEFINITIVNO STVORI CISTO ETNICKO KOSOVO,POPUT PRIMERA OLUJE 95. U HRVATSKOJ..SASTANAK SAVETA BEZBEDNOSTI, NA INSISTIRANJE VLADE SRBIJE SAZVAN JE PO HITNOM POSTUPKU.U ZAKLJUCCIMA SEDNICE SB. JE OSUDJEN ORUZANI PLANSKI NAPAD NA SRPSKE ENKLAVE NA KOSMETU I SNAGAMA PRIPADNIKA KFORA I UNMIKA.U ZAKLJUCCIMA JE ISTAKNUT DOSADASNJI NEUSPEH MISIJE MEDJUNARODNE ZAJEDNICE.OSUDJEN JE I NAPAD ALBANACA NA SNAGE KFORA I UNMIK, STO PREDSTAVLJA NAPAD NA CELU MEDJUNARODNU ZAJEDNICU,KOJI SE NE MOZE TOLERISATI. POZVANO JE ALBANSKO RUKOVODSTVO DA ODMAH PRESTANE SA NAPADIMA NA SRPSKE ENKLAVE.


ZAKLJUCCI SB.PODSECAJU NA VEC VIDJENE VERBALNE PREPORUKE, KOJE I OVOGA PUTA OSTAJU BEZ KONKRETNOG DELOVANJA. NEUSPEH DOSADASNJE MISIJE MEDJUNARODNIH SNAGA OPRAVDAVA SE NEDOVOLJNIM BROJEM TRUPA ,TE JE USLEDILA ODLUKA O SLANJU NOVIH POJACANJA NA KOSMETU.

ONO STO JE NAJZNACAJNIJE U ZAKLJUCCIMA SB.UN. A TO JE ,DA PO PRVI PUT SRBI NISU KRIVCI. TO CE SVAKAKO BITI OD VELIKOG ZNACAJA U MEDIJAMA,HTEO TO NEKO ILI NE.SVI UCESNICI U DEBATI, NAKON EKSPOZEA MINISTRA SVILANOVICA,OSUDILI SU AKCIJU ALBANACA KAO NEDOPUSTIVU.ALI NIKO OSIM RUSKOG I CILEANSKOG PREDSTAVNIKA NIJE DIREKTNO OKRIVIO ALBANCE, NITI SPOMENUO ETNICKO CISCENJE..NA PREPORUKU SB. ODMAH JE USLEDILA AKCIJA SLANJA DODATNIH TRUPA. . IZ BOSNE POD HITNO UPUCENI SU KONTIGENTI AMERICKIH I ITALIJANSKIH SNAGA. BRITANIJA JE UPUTILA 400 A NEMACKA 600 VOJNIKA.FRANCUSKA JE PONUDILA DVA BATALJONA, KOJI SU VEC STIGLI NA KOSMET.MINISTAR ODBRANE TADIC ,POZIVAJUCI SE NA REZOLUCIJU 1244, PONUDIO JE KOMANDI KFORA VOJSKU I POLICIJU U SASTAVU KFORA,UZ OBRAZLOZENJE DA JE BROJ VOJNIKA NA KOSMETU NEDOVOLJAN ZA USPESNO OBAVLJANJE MISIJE.. NARAVNO PONUDA JE ODBIJENA S OBRAZLOZENJEM DA JE KFORU POVERENA MISIJA NA KOSMETU I DA CE PONUDA ZA POJACANE SNAGA OD STRANE ALIJANSEE BITI DOVOLJNA ZA USPESNO OBAVLJANJE ZADATKA.

TADICU I VLADI SRBIJE TREBA DA BUDE JASNO ZASTO SE ODBIJA PONUDA SRBIJE,CIJA JE VOJSKA I POLICIJA NAJPOZVANIJA A I PO REZOLUCIJI SB 1244 IMA POTPUNO PRAVO ZA UCESCE U ZASTITI SRBA NA KOSMETU.. KAKO TO DA SU SRPSKE SNAGE NEPOZELJNE NA KOSMETU A PRIHVATLJIVE ZA IRAK I AVGANISTAN? AKO NE MOGU NA KOSOVO NE MOGU NI U AVGANISTAN I IRAK.


MINISTAR ODBRANE TADIC,PREDSEDNIK VLADE KOSTUNICA I PREDSEDNIK SKUPSTINE I V.D. PREDSEDNIKA SRBIJE- PREDRAG MARKOVIC -SU ZAUZELI STAV DA SE NA SILU NE MOZE ODGOVORITI SILOM.PO NJIMA JE PRIHVATLJIVO JEDINO DIPLOMATSKO DELOVANJE I POLITICKA MUDROST.O KAKVOJ DIPLOMATIJI I POLITICKOJ MUDROSTI SE KONKRETNO RADI NIJE JASNO .GLEDATI I POSMATRATI POGROM SRBA NA KOSMETU SIGURNO NIJE MUDROST. SRBI KOSMETA I POKRET ZA POVRATAK IZBEGLIH OTVORENO ZAHTEVAJU SLANJE VOJSKE I POLICIJE NA OSNOVU REZOLUCIJE SB.1244. BEZ VOJSKE I POLICIJE I AKTIVNOG UKLJUCENJA SRBA,NEMA ODBRANE KOSMETA,ISTICE SE U ZAHTEVIMA SRBA SA KOSMETA .ISTOVETNI ZAHTEVI IZRECENI SU I OD STRANE DEMONSTRANATA SIROM SRBIJE.HUMANITARNA POMOC BEZ DIREKTNE PODRSKE NIJE DOVOLJNA. NA KOSMETU SE BRANI SRPSKI JERUSALIM,ISTICE SE U ZAHTEVIMA. U KOLIKO IZOSTANE DIREKTNO PRISUSTVO VOJSKE ,POLICIJE I SRBA IZ SRBIJE, SRBI KOSOVA CE SE MORATI U SAMOODBRANI LATITI ORUZJA I BRANITI SEBE.. TO JE TESKA ODLUKA KOJA CE ODNETI MNOGE ZIVOTE,ALI JE I TO PRIHVATLJIVIJE OD POTPUNOG ISTREBLJENJA.IZBEGLI I PROTERANI SRBI SE MORAJU VRATITI NA SVOJA OGNJISTA. PORUSENI I SPALJENI DOMOVI SE MORAJU OBNOVITI. GLAVNI VINOVNICI POGROMA SRBA MORAJU PRED MEDJUNARODNI SUD PRAVDE U HAG.POSLE SEDNICE SB.I AGRESIJE ALBANACA NAD SRBIMA, SITUACIJA U ZAPADNIM POLITICKIM KRUGOVIMA I STAMPI,DOSADASNJI IMIDZ O SRBIMA SE POLAKO MENJA.. PRIDAJE SE IZVESNA POLITICKA NAKLONOST PREMA SRBIMA KAO ZRTVE ALBANSKOG TERORA. PODVLACI SE POTREBA, ZBOG KONSTATACIJE, DA JE DOSADASNJA MISIJA UNMIKA I KFORA NEUSPESNA, SEKRETAR UN ,KOFI ANAN NAGOVESTAVA KRUPNE PROMENE U DELOVANJU NA KOSMETU. JEDAN OD RAZLOGA NEUSPEHA MISIJE NA KOSMETU JE I STRAH OD ALBANACA.. STAV AMERIKE PREMA ALBANCIMA MORACE DA SE REVIDIRA.TRETMAN DOSADASNJEG SAVEZNIKA I PRIJATELJA ALBANACA JE PO SVEMU SUDECI PROSLOST.

U IGRI JE I NOVA OPCIJA RAZDVAJANJA SRBA OD ALBANACA .SRBI I ALBANCI NE MOGU ZIVETI ZAJEDNO.. ENKLAVE I ZASTITA SRBA PO ENKLAVAMA U TAKOZVANOJ KANTONIZACIJI KOSMETA JE VEOMA SLOZENO PITANJE I AKO BI SE TO NEKIM SLUCAJEM OSTVARILO ,BILO BI NA STETU SRBA.U PITANJU SU SRPSKE TERITORIJE NAROCITO JUGA SRBIJE, GDE JE NAJVECI BROJ SRPSKIH SVETINJA, KOJE BI U NAJGOREM SLUCAJU BILE IZGUBLJENE.

UZROCI ORUZANOG NAPADA ALBANACA NA SRBE KOSMETAOSNOVNI RAZLOG JE POSLEDNJA FAZA ETNICKOG CISCENJ KOSOVA OD NEALBANSKOG STANOVNISTVA. PREOSTALE SRBE NA KOSMETU TREBA PROTERATI I TIME MINIRATI PREDLOG KOSTUNICE O KANTONIZACIJI KOSMETA. JEDINO RESENJE ZA ALBANSKO RUKOVODSTVO JE NEZAVISNO KOSOVO. U OBRACANJU SVETU POVODOM SADASNJEG TERORA NA KOSMETU, RUGOVA JE I OVOG PUTA JAVNO ISTAKAO DA JE JEDINO RESENJE ZA SMIRIVANJE SITUACIJE NA KOSMETU NEZAVISNOST KOSOVA.JEDAN OD PRIJATELJA ALBANACA RICARD HOLBRUK OSUDIO JE AMERIKANCE , SB. I EVROPSKU UNIJU ,STO NIJE NISTA UCINJENO NA RESENJU KOSOVSKOG PITANJA. HOLBRUK NIJE PROPUSTIO NI OVOM PRILIKOM DA ISTAKNE DA JE JEDINO RESENJE NEZAVISNO KOSOVO. I ALBANSKI LOBI U AMERICI I NEKI KONGRESMENI RESENJEMJE PROBLEMA VIDE U NEZAVISNOM KOSOVU.NE TREBA ISKLJUCITI I MOMENAT ZA ORUZANU AKCIJU ALBANACA ODJEK MADRIDSKOG DOGADJAJA I SADEJSTVO TERORIZMA NA KOSOVU.ZATIM UBRZAVANJE PLANA O DOVRSETKU RASTURANJA JUGOSLAVIJE 5+2 NA 7 NEZAVISNIH DRZAVA..DVE MOGUCE NOVE DRZAVE SU KOSOVO I CRNA GORA. AMERICKI I EVROPSKI MOCNICI SU ZACRTALI DOBIJANJE PUSLOVNE NEZAVISNOSTI KOSOVA U 2005. GODINI A POTPUNA NEZAVISNOST 2010. PRIJEM U EVROPSKU UNIJU PREDVIDJEN JE ZA 2015. GODINE. TO JE VELIKA PODRSKA I PODSTREK ALBANSKIM TERORISTIMA KOJI SU U OVOM TRENUTKU CILJALI NA UBRZANOST REALIZACIJE PLANA 5+2..AKCIJA JE PLANIRANA. ISKLJUCUJE SE SLUCAJNOST STIHIJE. ORUZANI NAPADI NA SRBE ISTOVREMENO NA VISE OD 2O MESTA NIJE SLUCAJNOST. SLUCAJ UTAPANJA DECAKA U IBRU,KAO NAVODNO OPRAVDANJE ZA AKCIJU SU IZREZIRANI I PROVIDNI, POPUT MARKALE I RACKA..


I NAJZAD NEDAVNA ODLUKA O CARINJENJU SRPSKE ROBE NA GRANICI SA KOSMETOM I REAGOVANJE SRBA NA TU ODLUKU ,NE ISKLUCUJU SE IZ OPCIJE RAZLOGA ZA AGRESIJU. KOSMET JE SASTAVNI DEO SRBIJE POD PRINUDNOM UPRAVOM UN. I NIKAKO NE MOZE DOBITI TRETMAN POSEBNE DRZAVE U DRZAVI.ZA SRBE JE TO NE PRIHVATLJIVO. ODLUKA O CARINJENJU ROBE NA GRANICI PREMA KOSMETU JE, KAO STO JE POZNATO PROPRACENA DEMONSTRACIJAMA SRBA KOSMETA..KOSTUNICA JE U SVOM OBRACANJU GRADJANIMA SRBIJE OSTRO ISTAKAO DA GUBITAK KOSOVA ZNACI NESTANAK SRBA. NEMA SRBIJE BEZ KOSOVA.KOSOVO JE SRPSKO I MORA OSTATI SRPSKO. OVU POLITICKU SITUACIJU,U KOJOJ SRBIJA IMA MEDISKU NAKLONOST, TREBA ISKORISTITI I RESITI PITANJE KOSOVA NA NAJBOLJI MOGUCI NACIN U SASTAVU SRBIJE.POVRATAK SVIH PROTERANIH. KONSTATACIJE SU TACNE ALI NE DOSTAJU MODALITETI RESENJA, KAKO TO OSTVARITI?ONO STO JE UOCLJIVO U CELOKUPNOJ PROBLEMATICI KOSOVA JE IZDVAJANJE PITANJA DZAMIJA I NJIHOVOJ PONOVNOJ IZGRADNJI NA RACUN GORUCIH PITANJA SANACIJE TRENUTNIH PROBLEMA SRBA NA KOSMETU.
NIKAKVI USTUPCI NA STETU SRBA ,NITI PRIORITETNIJI ZADATCI O SRBA NA KOSOVU I SRPSKOG PITANJA NISU PRIHVATLJIVI. SAVETI RICARDA HOLBRUKA SRBIMA :KOSOVO ILI EVROPA, ODGOVOR JE DALJE OD SRBIJE,DALJE OD KOSOVA..

VIDANOVIUC


Rasrbljivanje Srba u Crnoj Gori

----- Original Message -----
From: sava vidanovic
To: vidanco
Sent: Tuesday, March 30, 2004 3:01 AM
Subject: Rasrbljivanje Srba u Crnoj Gori


Odluka ministarstva prosvete Crne gore o uvodjenju maternjeg jezika u skolama i univerzitetima je rasrbljivanje Srba Crne Gore, negiranje svoje istorije, svoga postojanja svoga porekla,svog dostojanstva. Izbacivanjem srpskog jezika iz skola i uvodjenjem maternjeg jezika je pokusaj oslobadjanja nametnutog jezika, isterivanja nasilnog srpstva. Ideja da su Crnogorci posebna nacija koja nema nista zajednickog sa Srbima, usadjena je u glavama crnogorskih politicara, ciji je cilj nezavisna Crna Gora.
Vrli Srbin sa Cetinja vladika Njegos, najveci Srbin , za zivota sejao je seme srpstva iz koga je pod odredjenim uslovima izniko neocekivani korov .Kad bi sve to Njegos video sta se danas dogadja u njegovoj Crnoj Gori i kakvi rasrbljeni Srbi , u nameri da dokazu da nemaju nista zajednickog sa srpstvom, u zemlju bi propao. Crnogorska vodeca inteligencija,plagijatori, pokusavaju da dokazu da postojeca savrsena Vukova azbuka od 29 slova nije dovolna da se iskaze njihova misao i recitost , te pokusavaju da uvedu vlastitu slovno bogatiju azbuku, koja ce ih uvrstiti u svetske kulturne narode. Dosadasnje zajednicko pismo ih je ogranicavalo da se iskazu ko su i sta su. Smeta im i Srpska pravoslavna crkva, te osnovase i samostalnu crnogorsku crkvu na celu sa pederom dedajicem kao poglavara te crkve. Zele ljudi da se uvrste u kulturne vodece narode Evrope, a to bez akademije nauka ne ide. I to im je potrebno. Srpska akademija nauka im mnogo mirise na srpstvo. Moze li kultura jednog naroda bez akademije, pa naravno da ne moze. I to im je potrebno.Saka ljudi, velicine "japanskog sela'',nametnula seSrbima i podjednako deli vlast sa 10 miliona Srba. Sve podjednako osim finansiranja zajednice.Njihova mogucnost ucesca u zajednici je svega 5% . I to do sada nisu ispowstovali od formiranja zajednice Srbije i Crne Gore do danas.Tu su mali i nemocni. Braca Srbi treba da pokazu razumevanje i placaju sve crnogorske racune. Imaju svoju valutu, carinske sluzbe, policiju ,Ministarstvo inostranih poslova, ambasadore u SAD, Rusiji Britaniji, Kanadi Francuskoj .Traze ukupno 22 ambasade u svetu, sve to na racun zajednickog budzeta. I to im ne valja. Hoce nezavisnu drzavu sa svim atributima drzavnosti. Pa ako hoce neka im je srecan put. Srbija se treba osloboditi parazita. Po zajednickoj povelji imaju prava na izjasnjavanje referendumom. Pa zasto ga vec ne zakazu . Ne moraju cekati tri godine pa da se onda izjasne hoce li u zajednicku drzavu ili ne. Djukanovic se nedavno izjasnio da njegova vlada treba da razmotri pitanje prevremenog razdruzivanja. Pitanje je da li i narod, osim politicara, hoce nezavisnost.Mozda je u tom grmu zec. Djukanovic nezna sta zapravo narod misli.
Nedavnu odluku o uvodjenju maternjeg jezika u obrazovnim institucijama, studenti filozofskog fakulteta su docekali i strajkom gladju. To su prvi javni signali da zamisao o razdruzivanju nece ici lako. Ako se tome doda i rezultat proslogodisnjeg popisa na kome se vecina izjasnila da su Srbi, Djukanovic je na velikim mukama.Nece mu nimalo biti lako da rasrbi Srbe u Crnoj Gori.

kisela voda i seve zamenile partizane

----- Original Message -----
From: sava vidanovic
To: STOP-NSP@topica.com
Sent: Tuesday, March 30, 2004 8:15 PM
Subject: Re: [NSP] Kisela voda i ševe zamenile partizane


SA BOLOM U DUSI I SRCU IZRAZAVAM SVOJE NEZADOVOLSTVO ZBOG PROMENA ULICA GRADA ZEMUNA U KOME SAM PROVEO DEO SVOGA ZIVOTA.CUDNO JE DA NI JEDNA ULICA NIJE PONELA IMENA SIMBOLA ZRTVE NATO MALE MILICE KORIC IZ BATAJNICE I SANJE MILENKOVIC IZ VARVARINA.ZAR SU IMENA NEKIH STRANACA PRIORITETNIJA OD NASE STVARNOSTI, KOJA NAS PODSECA NA NAJSTRASNIJU AGRESIJU NATO NA NASU ZEMLJU U KOJOJ SU STRADALI MNOGI NASI GRADJANI. KO JE TAJ KO JE KUMOVAO NOVIM ULICAMA I NA TAJ NACIN IZBRISAO NASU PROSLOST I SECANJE NA LICNOSTI KOJE SU DEO NAS.KO JE TAJ KOJI JE NADENUO IMENA STRANACA NASIM ULICAMA KOD TOLIKIH NASIH ZASLUZNIH VELIKANA I ZRTAVA AGRESIJE. PO CEMU SU ZA NAS VAZANZNIJI NEKI :BEBA BIKILI,DRESI OVEN,AKIRO KUROSANA ,DZON LENAN SAMUEL BEKER OD JEDNOG RECIMO HEROJA TOPICA I MNOGIH DRUGIH NASE GORE LIST.CUDO DA SE NIJE NADENULO IME NEKE ULICE ''HEROJA'' NATO AGRESORA.STA JE ZAPRAVO SA MORALOM I SHVATANJIMATIH NESHVATLJIVIH KUMOVA, CIJI POSTUPCI VREDJAJU SRPSKA OSECANJA.DOKLE NEGIRANJA , SAMOODRICANJA I UDVARANJA.
VIDANOVIC
----- Original Message -----
From: Miroslav Antic
To: NSP ; 'SIEM' ; SIM ; Sorabia ; Srpska Informativna SIM-YAHOO ; STOP-NSP@yahoogroups.com ; YUGO
Cc: K-P-J@yahoogroups.com
Sent: Tuesday, March 30, 2004 6:03 PM
Subject: [NSP] Kisela voda i ševe zamenile partizane


===========================================================
**** Bounces like rubber! Shatters like ceramic! ****
Discover Crazy Aaron's Thinking Putty in grown up
handfuls. It's the creativity unleashing, mood enhancing
desk toy!
http://click.topica.com/caab5n2bUrBE8b60ELeb/ Crazy Aaron Enterprises
===========================================================

Promenjeni nazivi 110 ulica u još osam gradskih opština
Kisela voda i ševe zamenile partizane
Ulica kisele vode, Ševina, Vinarska, Sedam zemunskih planinara, Prilaz, Gornjovaroška samo su neki od novih naziva, koje æe ubuduæe nositi 110 ulica u osam gradskih opština. Sava Kovaèeviæ, heroj bitke na Sutjesci, kome je bila posveæena ulica u Zemunu i preostali Titovi saborci, meðu kojima su Sima Šolaja, Janko Lisjak i Petar Drapšin, skinuti su sa liste imena gradskih ulica. Time je, po ko zna koji put, u ciklusu smene politièkih istina, još jedan deo istorije otišao u zaborav. Na njihovo mesto, izmeðu ostalih, došli su Pavle Vujisiæ, Danilo Stojkoviæ, Taško Naèiæ, Jovan Janiæijeviæ Burduš i drugi naši proslavljeni glumci, uz koje su kraj televizora generacije Jugoslovena plakale i smejale se.

Vladika Nikolaj Velimiroviæ, prošle godine proglašen za sveca, dobio je svoju ulicu, kao i Jovan Raškoviæ, poznati psihijatar i voða Krajiških Srba. Mesto meðu besmrtnima na ovaj naèin dobili su i Milan Mladenoviæ, rano preminuli èlan grupe "Ekaterina Velika" i Jasmina Jovanoviæ, devojka koja je stradala 5. oktobra 2000. godine ispred Savezne skupštine.

I ne samo oni, veæ i imena istaknutih srpskih zadužbinara, arhitekata, profesora, na tablama biæe povod da klinci svoje roditelje ispituju o njima. Èuveni pesnik Milan Rakiæ odlazi u zaborav, bar sa natpisa u zvezdarskoj ulici, koja se odsad zove Ulica kisele vode, po makedonskoj opštini, bratskoj opštini SO Zvezdara. A i ševe, koje su pre drugog svetskog rata pevale u Zemunu, postaju znaèajne za grad.

Možda zato što æe neke bake i deke seæati na lepe trenutke provedene uz njihovu pesmu. Da li ste èuli za Abebu Bikilu, koji æe imati svoju ulicu u Beogradu. Tek da znate, bio je etiopski atletièar, a pridružuje mu se i Džesi Ovens, proslavljeni amerièki sprinter i skakaè u dalj. I Evropa dobija svoje mesto i to u dosadašnjem bulevaru AVNOJ-a, dok se Omladinskom trgu vraæa naziv iz pretprošlog veka - Veliki trg.

Meðu novim "stanarima" na gradskim fasadama našli su se i Akiro Kurosava, japanski režiser, Alfred Nobel, Džon Lenon, i pisac Samjuel Beket, koji je doèekao da ulica u Beogradu dobije njegovo ime.

J. Jevremoviæ

kisela voda i seve zamenile partizane

----- Original Message -----
From: sava vidanovic
To: STOP-NSP@topica.com
Sent: Tuesday, March 30, 2004 8:15 PM
Subject: Re: [NSP] Kisela voda i ševe zamenile partizane


SA BOLOM U DUSI I SRCU IZRAZAVAM SVOJE NEZADOVOLSTVO ZBOG PROMENA ULICA GRADA ZEMUNA U KOME SAM PROVEO DEO SVOGA ZIVOTA.CUDNO JE DA NI JEDNA ULICA NIJE PONELA IMENA SIMBOLA ZRTVE NATO MALE MILICE KORIC IZ BATAJNICE I SANJE MILENKOVIC IZ VARVARINA.ZAR SU IMENA NEKIH STRANACA PRIORITETNIJA OD NASE STVARNOSTI, KOJA NAS PODSECA NA NAJSTRASNIJU AGRESIJU NATO NA NASU ZEMLJU U KOJOJ SU STRADALI MNOGI NASI GRADJANI. KO JE TAJ KO JE KUMOVAO NOVIM ULICAMA I NA TAJ NACIN IZBRISAO NASU PROSLOST I SECANJE NA LICNOSTI KOJE SU DEO NAS.KO JE TAJ KOJI JE NADENUO IMENA STRANACA NASIM ULICAMA KOD TOLIKIH NASIH ZASLUZNIH VELIKANA I ZRTAVA AGRESIJE. PO CEMU SU ZA NAS VAZANZNIJI NEKI :BEBA BIKILI,DRESI OVEN,AKIRO KUROSANA ,DZON LENAN SAMUEL BEKER OD JEDNOG RECIMO HEROJA TOPICA I MNOGIH DRUGIH NASE GORE LIST.CUDO DA SE NIJE NADENULO IME NEKE ULICE ''HEROJA'' NATO AGRESORA.STA JE ZAPRAVO SA MORALOM I SHVATANJIMATIH NESHVATLJIVIH KUMOVA, CIJI POSTUPCI VREDJAJU SRPSKA OSECANJA.DOKLE NEGIRANJA , SAMOODRICANJA I UDVARANJA.
VIDANOVIC
----- Original Message -----
From: Miroslav Antic
To: NSP ; 'SIEM' ; SIM ; Sorabia ; Srpska Informativna SIM-YAHOO ; STOP-NSP@yahoogroups.com ; YUGO
Cc: K-P-J@yahoogroups.com
Sent: Tuesday, March 30, 2004 6:03 PM
Subject: [NSP] Kisela voda i ševe zamenile partizane


===========================================================
**** Bounces like rubber! Shatters like ceramic! ****
Discover Crazy Aaron's Thinking Putty in grown up
handfuls. It's the creativity unleashing, mood enhancing
desk toy!
http://click.topica.com/caab5n2bUrBE8b60ELeb/ Crazy Aaron Enterprises
===========================================================

Promenjeni nazivi 110 ulica u još osam gradskih opština
Kisela voda i ševe zamenile partizane
Ulica kisele vode, Ševina, Vinarska, Sedam zemunskih planinara, Prilaz, Gornjovaroška samo su neki od novih naziva, koje æe ubuduæe nositi 110 ulica u osam gradskih opština. Sava Kovaèeviæ, heroj bitke na Sutjesci, kome je bila posveæena ulica u Zemunu i preostali Titovi saborci, meðu kojima su Sima Šolaja, Janko Lisjak i Petar Drapšin, skinuti su sa liste imena gradskih ulica. Time je, po ko zna koji put, u ciklusu smene politièkih istina, još jedan deo istorije otišao u zaborav. Na njihovo mesto, izmeðu ostalih, došli su Pavle Vujisiæ, Danilo Stojkoviæ, Taško Naèiæ, Jovan Janiæijeviæ Burduš i drugi naši proslavljeni glumci, uz koje su kraj televizora generacije Jugoslovena plakale i smejale se.

Vladika Nikolaj Velimiroviæ, prošle godine proglašen za sveca, dobio je svoju ulicu, kao i Jovan Raškoviæ, poznati psihijatar i voða Krajiških Srba. Mesto meðu besmrtnima na ovaj naèin dobili su i Milan Mladenoviæ, rano preminuli èlan grupe "Ekaterina Velika" i Jasmina Jovanoviæ, devojka koja je stradala 5. oktobra 2000. godine ispred Savezne skupštine.

I ne samo oni, veæ i imena istaknutih srpskih zadužbinara, arhitekata, profesora, na tablama biæe povod da klinci svoje roditelje ispituju o njima. Èuveni pesnik Milan Rakiæ odlazi u zaborav, bar sa natpisa u zvezdarskoj ulici, koja se odsad zove Ulica kisele vode, po makedonskoj opštini, bratskoj opštini SO Zvezdara. A i ševe, koje su pre drugog svetskog rata pevale u Zemunu, postaju znaèajne za grad.

Možda zato što æe neke bake i deke seæati na lepe trenutke provedene uz njihovu pesmu. Da li ste èuli za Abebu Bikilu, koji æe imati svoju ulicu u Beogradu. Tek da znate, bio je etiopski atletièar, a pridružuje mu se i Džesi Ovens, proslavljeni amerièki sprinter i skakaè u dalj. I Evropa dobija svoje mesto i to u dosadašnjem bulevaru AVNOJ-a, dok se Omladinskom trgu vraæa naziv iz pretprošlog veka - Veliki trg.

Meðu novim "stanarima" na gradskim fasadama našli su se i Akiro Kurosava, japanski režiser, Alfred Nobel, Džon Lenon, i pisac Samjuel Beket, koji je doèekao da ulica u Beogradu dobije njegovo ime.

J. Jevremoviæ

otvoreno pismo generalu Krgi

From: "sava vidanovic"
To:
Subject: Re: Otvoreno pismo generalu Krgi
Date: March 31, 2004 5:46 PM


----- Original Message -----
From: vidanco@sprint.ca
To: Miroslav Antic
Sent: Monday, March 08, 2004 12:01 AM
Subject: Otvoreno pismo generalu Krgi


Generale Krga, zasto nas obruka i posrami, zasto zakaci najvise vojno odlikovanje nekadasnje SRJ , sada SCG, na reveru jednom od najvecih neprijatelja srpskog naroda lorda Robinsona . Da li zapravo znas ko je taj covek i kakve zasluge za srpski narod ima da radi toga bude odlikovan najvisim nasim odlicjem.Jeli to odlicje za najvise zasluge moze da krasi rever jednom od nasih najvecih neprijatelja.Zasto zlocine NATO poistoveti sa nerojstvom- dobrocinstvima srpskom narodu.Zar je po tebi 78 . dnevno bombardovanje Srbije od NATO dzelata, podvig koji treba nagraditi. Zasto zaboravi i pogazi svoje dojucerasnje drugove , borce, srpske heroje, koji padose braneci tu svetu srpsku zemlju ,za koju su se zakleli da ce je cuvati i za nju zivot dati.Zasta si se ti zakleo,da biras i nagradjujes najvece srpske dusmane. Ko te tako ucio, narod ,drzava, vojska, koja te skolovala, cijom zaslugom si okicen generalskim laznim zvezdicama i da u tom svojstvu daleko od ociju naroda i u ime naroda, tajno odlikujes odlazeceg sekretara NATO-Robinsona..Gde ti je moral ,gde ti je ponos generalu.Da li zasluzujes da i dalje budes na celu srpske vojske. Ko ce te slusatii, koga ces moci da vaspitavas .Da li zasluzujes to tako odgovorno mesto srpske vojske, koje si ukaljao, da se postavlja pitanje da li bi se neko usudio da sedne u tu prljavu stolicu, koju si opoganio za sva vremena. Ako imalo imas mozga u glavi i vojnicke"hrabrosti"trebalo bi da smesta presudis sebi uz predhodnu izjavu da nisi bio pri cistoj savesti kada si doneo tu odluku da zlocinca smatras prijateljem i srpskim dobrotvorom.Dozvolio si da u generalstabu misevi kolo vode. Dokazao si svoju nesposobnost i vojnicko dostojanstvo podredio stranim savetnicima , komandom kadru srpske vojske.Zasto si kao vojnik dozvolio da se legalno usunjaju u generalstab strani spijuni- savetnici, placeni iz budzeta srpske vojske.Secas li sekoliko su casnih, sposobnih ii postenih generala morali da odu i oslobode mesta raznoraznim savetnicima i komandnom kadru sa zapada. Zapad je razne Perisice do juce debelo placao za odavanje vojne tajne, Sada si im dozvolio da vrsljaju po generalstabu kako hoce i za to jos budu placeni.Da li igde na svetu ima takvog primera koji ti je bio uzor.Zasto si napravio funjaru od sebe da tajno dodelis odlikovanje Robinsonu. Sigurno si mislio da svet nece kad tad saznati za to tvoje dobro delo.Ako si pak smatrao i dalje smatras da si imao razloge, zasto bas Robinson da ponese to odlikovanje. Izadji i javno pred svet i opravdaj sebe ako zaista mozes.Da imas opravdanja za to, sigurno nebi to ucinio tajno iza ledja srpskog naroda. Robinson ti je los izbor. Zamerio si se Klarku, Klintonu, Madlen Olbrajt, Solani, koji imaju daleko vece zasluge od Robertsona za "herojske podvige" bombardovanja Srbije. Ko zna mozda su i te osobe zakicene najvisim odlikovanjem , daleko od ociju srpske i svetske javnosti.Zato presudi sebi da ti narod ne sudi.Dosta je bilo ponizenja i uvreda srpskom narodu, nagrade , izvinjenja, hapsenja negiranja srpske slavne proslosti.
Vidanovic

Re Krsticki-rat protiv nevernika

----- Original Message -----
From: sava vidanovic
To: ujedinjeno_srpstvo@yahoogroups.com
Sent: Thursday, April 01, 2004 12:01 AM
Subject: Re: [ujedinjeno_srpstvo] Re: Re:Krstaski rat protiv nevernikaA /Gospode ,oprosti im ne znaju sta cine!


Gospodjo Predic, neznam ko se i zasto uzbudjuje. Iz vaseg teksta se vidi da ste preterali. Ako smatrate da su popovi i vladike u pravu, da imaju prava da gospodare umom pojedinaca, po vama i njima nevernicima.Preporucujem vam da obucete mantiju, uzmete bic u ruke i na posao, da javno bicujete sve one koji su omastili svoju bradu za vreme velikog posta.S kakvim pravom neko moze kaznjavati takozvane nevernike, prisiljavati ih protiv svoje volje da misle onako kako drugi zeli.Zar to nije neopravdano nasilno pranje mozgova. Vama niko ne brani da verujete u Boga, ponasate se po nahodjenju, ali nemate prava da nekome drzite lekcije iz veronauke, nazivati ga ateistom, komunistom, paganinom i tome slicno. Ko vam daje za pravo da se tako ponasate. Sreca sto nemate nikakvu vlast kao ni popovi i vladike, inace bi i kalasnjikovi delili pravdu . Duznost pravoslavnog svestenstva je da obavestava a ne da prisiljava i kaznjava.Zasto se do sada nije dizala tolika galama oko posta kao sada. I do sada je bilo onih koji su se pridrzavali ,ili krsili odredbe posta. Nije bilo kaznjavanja i zabrana da neko sme ili nesme u crkvu, da neko bude sin a drugi pastorak crkve.Naprosto da je neko stajao na ulazu crkve i razlucivao parohijane vernike od nevernika. Sudeci po svemu to ciscenje predstoji. Pitanje je kako ce se to sprovesti. Ko ce biti taj ko ce utvrditi ko je ko.Eto prilike doticnoj gospodji da se da na posao i isledjuje ko je vernik a ko ne, ko moze u crkvu a ko ne. Da utvrdi ciji prilog crkvi trba da se odbije a ciji ne. U dosadasnjoj praksi kada je u pitanju crkveni prilog nije bilo podele na pobozne i ateiste, komuniste i vernike. Posto se Bogu pripisuje svemoc, da sve vidi, sve moze ,sve kontrolise,pozovite se na njegovu moc da vam pomogne,da razlucite bezboznike i gresnike od poslusnih i vernih.Doticna gospodja neka pozove u pomoc Boga i valjano obavi svoj posao za koga se svojevoljno izjasnila. Na osnovu masne brade za vreme velikog posta ,tesko je prodrti u dusu coveka, okarakterisati nekoga da je bezboznik i da ga zbog toga treba lisiti pravoslavlja stecenog samim rodjenjem i krstenjem.
Nemam namere da polemisem vase zakljucke da je svevisnji tvorac svega. Verujem u ljude, njihovu stvaralacku moc, prirodnim zakonitostima, naucnim dostignucima i teorijama . Tu se mi razlikujemo. Verujte u ono sto mislite i ne pokusavajte da privolite nekoga da misli poput vas.
Pitam vas dali prizivate te vase pastire da vam u kuci tutorisu i gospodare vasim zivotom, vasim umom, uskrate pravo na vlastito misljenje. Sumnjam da bi to dopustili, kao i mnogi drugi sto nebi.
Ne trebate me zaliti i voditi brigu o meni i mom zivotu, kako cu ga ziveti i gde cu dospeti.Sumnjam da cete se naci tamo kako mislite. Ako se ipak i to desi vratite se i pokazite svetu kako je u raju koga ste za zivota zasluzili. Slatko cu se nasmejati ako vas prepoznam negde tamo gde niste ocekivali. Molite se za sebe i nema potrebe da se toliko trudite i starate o meni i molitvama za izbavljenje moje duse. Ako vam je pak do toga stalo podjite licno u manastir ili bolje svevisnjem pa recite sta vas pece i sta vam je na dusi. Vase molitve i vase kletve me ne interesuju. Vodite racuna o sebi i svojoj porodici i pustite mene i moje istomisljenike na miru da zivimo zivotom po svom nahodjenju.Preispitajte sebe i proverite da vam koprena nije slucajno u potpunosti zasenila vidik.
Vidanovic
----- Original Message -----
From: Lillian Predic Joksic
To: ujedinjeno_srpstvo forum ; svetska_zavera forum
Sent: Wednesday, March 31, 2004 9:28 PM
Subject: Fw: [ujedinjeno_srpstvo] Re: Re:Krstaski rat protiv nevernikaA /Gospode ,oprosti im ne znaju sta cine!


Zasto se Vi uzbudjujete?
Vase pismo je razmisljanje i govor nevernika!
Ostavite vernima u Hristu da se ispravljaju na svom putu -a on je uzan i strm.

Uspeli ste samo da sablaznite Hristovu decu!

Ne kaze se uzalud "bezi ko djavo od krsta".Zato se toliko i gnevite na pouke !

Vidi se da pojma nemate o casnome postu ,dok POST izvire iz cistog( i gladnog Isusa nasega Gospoda)srca!

Mesate nauku ,filosofiju, prirodu - jer pojma nemate da svaka tvar i nase delo je u volji Tvorca.
On koji je bez pocetka sazdao je sve.Samo, sto nam je kroz svoju bezgranicnu ljubav dao i slobodu ;da pridjemo MU ili da odemo od Njega kao nezahvalna deca, a izlozena kao lak plen sotoni.

Nasi pastiri -nase Vladike su rukopolozeni u volji Gospoda nasega i Oca, da se staraju o nama u zemnom zivotu.
Zar da oni ne opominju?Zar da ne ispune svoju duznost prizivajuci svoje neposlusno stado!

Opomena se odnosi SAMO na Pravoslavne.

A oni koji se zene i udaju u Crkvi, krstavaju , slave slavu i sl. SAMO radi veselja ,uzimajuci sve to samo kao narodnu i tradicionalnu koreografiju ,takvi nisu vernici.
Oni su pagani koji zive samo za zemno uzivanje
I nije steta za takve da ih odluci Crkva .Ali srpska Crkva mnogotrpeljiva i milostiva kao sto je i sam Gospod nas , priziva i tu zabludelu decu ,OPOMINJE IH -ne bi li se vratili dusom svome Ocu .Ona ih zeli spasiti od sagresenja koja cine sebi i svome Srpskome rodu.

Ali ko je potpuno "ogluveo"potopljen duboko u kal komunizma i ateizma ionako nece cuti SABORNO SRPSKO ZVONO ,i ako takav galami u ovo vreme tihovanja Casnog Posta , onda zasigurno nepomenik govori iz njega!!!

Gospodine ,zasto se zestite ?, Ateisti ili druge vere ionako ne pripadaju Svetosavskoj Crkvi!
Gospodine, zbog cega se uzbudjujete za ONE ciju veru ismejavate?!

Ko je u veri ,zna sta mu je ciniti za vreme radosnih dana kada se nas Gospod objavio na Jelenskoj Gori ,i za vreme bolnih dana svoga stradanja u Jerusalimu.To je 40.to dnevnica svetinja Casnog Vaskrsnjeg posta.

Svojom sablazni Vi Gospodine ,uznemiravate svako cedno srce u Hristu.

Za Vas se treba moliti jer sa ovakvim hulama ginete jos za svog zivota!
Licno cu poslati Vase ime u manastir da se moli za Vase duse spas.

Koprena Vam je preko ocinjeg vida , kamen na srcu pa vidim,da pojma nemate kakve ste teske i porocne reci napisali!

Gospode i covekoljupce,mnogotrpeljivi oprosti im, ne znaju sta cine.


Ljiljana Predic-Joksic
----- Original Message -----
From: sava vidanovic
To: ujedinjeno_srpstvo@yahoogroups.com
Sent: Thursday, April 01, 2004 7:50 AM
Subject: [ujedinjeno_srpstvo] Re: Re:Krstaski rat protiv nevernikaA----- Original Message -----
From: sava vidanovic
To: ujedinjeno_srpstvo@yahoogroups.com
Sent: Wednesday, March 31, 2004 4:42 PM
Subject: Re: Re:Krstaski rat protiv nevernikaA----- Original Message -----
From: vidanco@sprint.ca
To: STOP-NSP@topica.com
Sent: Friday, March 05, 2004 12:15 AM
Subject: Re:Krstaski rat protiv nevernikaA


Najefikasnija borba Srpske pravoslavne crkve protiv nevernika bio bi krstaski rat.Neka Srpska Pravoslavna Crkva objavi zvanican krstaski rat kao efikasan obracun sa nevernicima.
Jos se nije stisala bura oko Turanske kobasicijade, kad evo jos jednog istupa vladike Filareta protiv prekrsioca velikog posta. Umesto da se crkva izvini zbog nasilja i pretnji , dopusta nove torture nad gradjanstvom. Vladika Filaret ide jos dalje od Irineja i nagovestava najstrozije kazne u koliko se za vreme posta prave veselja. Udaja zenidba, krstenja i druga slavlja po njemu nisu dopustena.Nijsu dopusteni ni odnosi mladih bracnih parova-mladenaca da za vreme velikog posta upraznjavaju bracne obaveze.Mlada mora da za vreme posta ode u devojacki dan i tamo provede vreme posta.Kakve li nelogicnosti.Sta je sa ostalim supruznicima, ako je to krsenje obicaja posta. Zasto neko moze a neko ne.Po toj logici svi supruznici bi trebali da imaju jednak tretman.
Da li je Filaret u mogucnosti da kontrolise zivot gradjana i naredjuje im kako treba da zive mimo svoje zelje i savesti.
Da li ce time crkva postici zeljene ciljeve ili ce mnogima zatvoriti vrata ?
Nekada mocno dejstvo veronauke u danasnjim uslovima postaje bezuspesno. Nove generacije se skoluju, prosvecuju, saznaju zakonitosti prirode, dostignuca nauke i tehnike i dolaze do saznanja da "svevisni bog "nije tvorac sveta.Prodor u kosmos negira crkvenu dogmu.Crkva na zapadu se vise ne bavi veronaukom, svemocnim bozanstvom, vec filozovijom religije i na taj nacin zaobilazi sve postojece kontradiktornosti izmedju stvarnosti i bozanske moci.U istoriji crkva je kao saucesnik u vlasti cinila velike usluge vlastodrscima . Ucila je poslusnosti. Setimo se samo religije robovlasnickog Egipta koja je odlazak u raj uslovljavala poslusnoscu.Glavna deviza takvog ucenja bila je:"Pre ce kamila proci kroz iglene usi no robovlasnik u raj. Neprosvecenost i tama ondasnjeg zivlja bila je saveznik takvog ucenja. Danas u 21. veku toga u civilizovanom svetu nema. Crkva nije kadra da ljudska dostignuca 21. veka gurne u daleku proslost.
Na postavljeno pitanje nekom svesteniku zasto Amerikanci prilikom leta na mesec nisu vidli boga?" Nisu ga vidli ali su zato jeli bozicnu curku".Ovo samo potvrdjuje ociglenost nemmoci crkve da se suoci sa stvarnoscu.
Neosporna je istoriska zasluga Srpske pravoslavne crkve na ocuvanju Srpstva u doba turskog ropstva,ali danasnje torture prema nekakvim nevernicima i anti hristima su nelogicne, neopravdane , pogubne po samu crkvu. Filaret nije proklamovao da u kazne uvrsti i odbijanje dobrovoljnog priloga od nevernika. To svakako nije po Filaretu prekrsaj. Irinej i Filaret su napravili neoprostive i nepromisljene greske.Izvinjenje narodu sigurno nece uslediti, ali se bar moze stati na put takvoj praksi.
Vidanovic

----- Original Message -----
From: Miroslav Antic
To: NSP ; 'SIEM' ; SIM ; Sorabia ; Srpska Informativna SIM-YAHOO ; YUGO
Sent: Thursday, March 04, 2004 7:45 PM
Subject: [NSP] FILARET PROTIV VESELJA


ÂÅÐÑÊÎ-ÊÓËÈÍÀÐÑÊÅ ÍÅÄÎÓÌÈÖÅ ÒÎÊÎÌ ×ÀÑÍÎà ÏÎÑÒÀ


Ôèëàðåò ïðîòèâ âåñåšà


Áåç ïîïà ó êóžè ïåò ãîäèíà, çà îíå êî¼è ïðàâå âåñåšà – èñïðàžà¼å, ñâàäáå, ìëàäåíöå, íàâîäè ñå ó ñàîïøòåœó ìèëåøåâñêå åïàðõè¼å

Ó Òóðè¼è ñå íå ñòèøàâà åõî ìðòâà÷êèõ çâîíà. Ïî íàðåäáè åïèñêîïà áà÷êîã Èðèíå¼à, îäçâàœà¼ó ñà çâîíèêà ìåñíå öðêâå ñâàêèõ 15 ìèíóòà íàä áà÷êîì ðàâíèöîì, êàî êàçíà çáîã „êîáàñè÷àðñêå” ñâåòêîâèíå îäðæàíå ïðîòåêëîã âèêåíäà. À ó åïàðõè¼è ìèëåøåâñêî¼, ãäå ñòîëó¼å åïèñêîï Ôèëàðåò, âåðíèöè ñó îïîìåíóòè äà çà âðåìå ïîñòà íå ïðàâå âåñåšà. £åð, îíèìà êî¼è ñå îãðåøå – ñàîïøòàâà ìèëåøåâñêà åïàðõè¼à – ñâåøòåíèöè íåžå óëàçèòè ó êóžó ïåò ãîäèíà.

Îïîìåíà ¼å èçðå÷åíà çáîã âåëèêîã áðî¼à èñïðàžà¼à ðåãðóòà ó âî¼ñêó êî¼è ñå ïîñëåäœèõ äàíà îðãàíèçó¼ó ó ïîëèìñêîì êðà¼ó.

Åïàðõè¼à ¼å òî ñàîïøòèëà íà ñëåäåžè íà÷èí: „Ñàçíàâøè, ñ áîëîì ó äóøè, äà ïî¼åäèíè âåðíèöè, íå áî¼åžè ñå Áîãà è íå ñòèäåžè ñå šóäè, ñðšà¼ó ó ñîïñòâåíó ïðîïàñò ïðàâåžè âåñåšà: èñïðàžà¼à, ñâàäáå è ìëàäåíöå è äðóãå ãîçáå ó òîêó ÷àñíîã ïîñòà, Åïàðõè¼à ìèëåøåâñêà îïîìèœå è ïîçèâà âåðíèêå äà òî íå ó÷èíå, ¼åð òèìå íàâëà÷å âåëèêè ãðåõ ñåáè è ñâî¼èì ïîêîëåœèìà ñâå äî äåâåòîã êîëåíà”.

Òîêîì òðà¼àœà „êîáàñè÷àðñêå ïðîöåñè¼å”, œåí ãóðó ìåñàð Ìèðîñëàâ Ìåäóðèž, èç¼àâèî ¼å áðî¼íèì íîâèíàðèìà êî¼è ñó îïñåëè âàðîøèöó, óç ìàñíî ìåçå, äà ¼å îâàêàâ ïóáëèöèòåò „Êîáàñèöè¼àäå” ðåçóëòàò „ñ¼à¼íîã ìàðêåòèíøêîã íàñòóïà åïèñêîïà Èðèíå¼à, êî¼è ¼å íàïðàâèî íà¼áîšó ðåêëàìó”.

Âåðà èëè âå÷åðà

Åïèñêîï Ôèëàðåò ¼å, ñâî¼èì ñàîïøòåœåì, ÷èíè ñå, ¼îø âèøå çàîøòðèî äèëåìó: âåðà èëè âå÷åðà, ïå÷åœå èëè ñâåøòåíè÷êå ïîñåòå. Äîê ëàèöè ìîíäè¼àëèñòè÷êå ïðîâèíè¼åíöè¼å íà ñàâ ãëàñ îïîìèœó êàêî áè „ÑÏÖ ñàäà äà ñå ìåøà è ó ïðîïèñèâàœå ¼åëîâíèêà Ñðáà”, ïðîòî¼åðå¼ ñòàâðîôîð Äå¼àí Äå¼àíîâèž, ñòàðåøèíà öðêâå Ñâåòîã Òðèôóíà íà Òîï÷èäåðñêîì ãðîášó, ïîäñåžà äà ó âðåìå ïîñòà, ìîëèòâå è ñàáðàíîñòè,

Öðêâà óâåê ñàâåòó¼å è ïîäó÷àâà.

„Ó ñëó÷à¼ó óïîðíå íåïîñëóøíîñòè, ïðêîñà, çëîâîšå, Öðêâà ïðèìåœó¼å íåêà îïîìèœóžà ñðåäñòâà. Èíà÷å, öðêâà ñâèì ìåðàìà æåëè äà óòè÷å âàñïèòíî – äà ñå íå áè ãðåøèëî, äà áè ñå ÷èíèëî äîáðî è èñïðàâíî, è ó äóõó ñâåòå âåðå è ïðîïèñà öðêâåíèõ”, êàæå îòàö Äå¼àí Äå¼àíîâèž.

Îí ñìàòðà äà äðóøòâåíè è ïîëèòè÷êè êðóãîâè êî¼è îñó?ó¼ó ïîíàøàœå öðêâå ïðèïàäà¼ó íåâåðó¼óžèì, àòåèñòè÷êèì êðóãîâèìà.

Ïðåìà œåãîâîì ìèøšåœó, òðàãîâè êîìóíèçìà è ìàðêñèçìà ñó ïðèñóòíè ó íàøåì äðóøòâó, øòî ñå îãëåäà è ó îäíîñó ïðåìà Öðêâè: „È çàòî øòî ñó šóäè ñêëîíè äà îñóäå ïðå íåãî øòî ñå îáàâåñòå, øòî ¼å èíà÷å êîìóíèñòè÷êè ìàíèð”.

Íåîñïîðíè äðóøòâåíè è ïîëèòè÷êè óòèö༠ÑÏÖ îòàö Äå¼àí Äå¼àíîâèž íå òóìà÷è ïîïóò „ëàè÷êèõ àíàëèòè÷àðà” âåðñêèõ çáèâàœà, âåž èñòè÷å äà íàøà öðêâà íà ñâî¼å âåðíèêå èìà ñíàæàí óòèöà¼. Àëè, ïðâåíñòâåíî äóõîâíè è ìîðàëíè: „Èïàê, àêî èìà äóõîâíè è ìîðàëíè óòèöà¼, òî ñå îäíîñè è íà ïîëèòè÷êå ñòàâîâå âåðíèêà. £åäàí âåðíèê, ðåöèìî, íåžå íèêàäà ïîäðæàâàòè àòåèñòè÷êå è ïðîêîìóíèñòè÷êå ñòðàíêå. Òî ÑÏÖ è íå ìîðà ¼àâíî äà êàæå. Òî ñå ïîäðàçóìåâà”.

– Ïðå íåêè äàí ¼åäàí ñåšàê êàæå ó Òóðè¼è: „£à ïîñòèì íà Âåëèêè ïåòàê è íà Áàäœè äàí, è íåžå ìè ïîïà ïðèïèñèâàòè êàäà äà ïîñòèì”. Îí ¼å, äàêëå, ñàì ïîêàçàî êàêàâ ¼å âåðíèê. Öðêâà òå šóäå æàëè – çàòî øòî ñó êðøòåíè, à íå ïîçíà¼ó ñâî¼ó âåðó è çàòî òàêî ãîâîðå. Îíè ñó íåêàäà äàâíî êðøòåíè, íèñó ó÷èëè âåðîíàóêó, íå ïîçíà¼ó ñâî¼ó âåðó.

Àëè, îòàö Äå¼àí ñå íàäà äà žå ìëàäè êî¼è èäó ó öðêâó è íà ÷àñîâå âåðîíàóêå, áèòè áîšè âåðíèöè.

Ñíàãà öðêâå ó íåíàñèšó

Ïóáëèöèñòà Ìèðêî €îð?åâèž íàïîìèœå äà ñàîïøòåœå åïàðõè¼å åïèñêîïà Ôèëàðåòà, êî¼è ñåäè íà òðîíó Ñâåòîãà Ñàâå, çáóœó¼å íà¼ïðå òèìå øòî ñå óêëàïà ó âåž ïîçíàòó ïðè÷ó î ìðòâà÷êèì çâîíèìà, àëè è çàïðåïàøžó¼å:

– Ïðâî, îí êàæœàâà íåïîñëóøíå ñà ïåò ãîäèíà îäëó÷åœà îä öðêâå, à äðóãî, êàæœàâà áóäóžà ïîêîšåœà äî äåâåòîã êîëåíà – êàæå €îð?åâèž,

êî¼è íàãëàøàâà äà ¼å ñíàãà íàøå öðêâå ó íåíàñèšó. – Ó øåñòî¼ öðêâåíî¼ çàïîâåñòè – ïðåöèçèðà €îð?åâèž – íàâîäè ñå äà ñó âåðíèöè äóæíè äà ñå ïðèäðæàâà¼ó ïîñòà „êî¼å çàïîâåäè åïèñêîï ó âðåìå êàêâå íåâîšå”. Äàêëå, åïèñêîï èìà ïðàâî äà ïîçèâà âåðíèêå íà ïîñò, àëè íåìà ïðàâî íà ïðåòœå íèòè ïîñòî¼è íåêà åëåìåíòàðíà íåâîšà çáîã êî¼å äâà åïèñêîïà ÑÏÖ òî ÷èíå.

€îð?åâèž ñìàòðà äà ¼óå ÑÏÖ âåêîâèìà èìàëà ðåøåœà çà îâå íåñïîðàçóìå, âîäåžè ðà÷óíà î šóäñêèì ìîãóžíîñòèìà è îñòàâšà¼óžè íà ñàâåñò âåðíèöèìà êàä žå ïîñòèòè, êàêî è êîëèêî: „Îâî øòî ñå ñàäà ÷èíè, ÷èí ¼å ãðóáå ïðåòœå è íàñèšà íàä ñëîáîäîì šóäñêå ñàâåñòè. À òà ñëîáîäà ¼å ñâåòèœà íàä ñâåòèœàìà ïî Õðèñòîâîì ó÷åœó”.

Àêî åïèñêîïè òî èïàê íàðåäå, €îð?åâèž ïîñòàâšà ïèòàœå: êî žå êîíòðîëèñàòè ìèëèîíå šóäè äà ëè ïîñòå èëè íå. È òðåáà ëè ôîðìèðàòè „Áîæ¼ó ìèëèöè¼ó” êî¼à žå îáèëàçèòè ¼àâíà ìåñòà, çàâèðèâàòè šóäèìà ó êóžó?

€îð?åâèž, èíà÷å, äðæè ïîñò ïî çàïîâåñòè, àëè, œåãîâà ñóïðóãà è ñèí íå: „Øòà žå áèòè àêî ìå òóæå? Äà ëè ñìî ìè çåìšà à¼àòîëàõà è òàëèáàíà, èëè ñìî íîðìàëíà ïðàâîñëàâíà çåìšà ó Åâðîïè?”

Àëåêñàíäàð Àïîñòîëîâñêè

Ko koga podrzava

Gospodine Trajkovicu, moram da naglasim da dijaspora zapada bar sto se
tice Kanade i Amerike je vecina za Tomislava Nikolica. U Evropi je to
drukcije. Vecina podrzava Kostunicu. Na poziv Janica da se na izborima
podrzi Kostunica, pokusao sam da objasnim zasto ne treba glasati za
Kostunicu.U najnovijem komentaru, kao odgovor Nebojsi iz Novog
Zelanda,Kostunicu sam uporedio sa junetom , koje se po prvi put upreze u
jaram i kako se ponasa.Zapregnuto june pokusava da se oslobodi jarma, ide
levo desno, napred nazad, ali pod snaznim bicem rabadzije,jedino sto mu
preostaje da od besa sernjavi rudu. Nema kuda do napred u zeljenom pravcu
rabadzije.Tako i nas Kostunica od dolaska na vlast, kao predsednik bivse
Jugoslavije do danasnjeg dana, baca prasinu Srbima u oci , konstantuje
krsenje zakona sernjavi i opet radi kako zapadni rabadzija zeli. Na
martovskim istupima na demonstracijama u vezi Kosova je ostro istupio ,
rekavsi da nema Srbije bez Kosova. Sta je posle toga bilo videlo se. Ostao
izduvani balon.
Vidanovic
----- Original Message -----
From: "Zvonimir Trajkovic"
To:
Sent: Thursday, April 01, 2004 10:52 PM
Subject: Re: [ujedinjeno_srpstvo] Bosnia: Priest And Son In Critical
Condition After NATO Raid


> Pero znaju svi. Ali su i postavljeni na vlast da o tome cute. I da narod
> plase da ako progovorimo ili se branimo da ce nas NATO bombardovati.
>
> Posebno ste vi iz dijaspore bili uz Kostunicu podrzavajuci ga. E pa sada
> gledajte kako "trojanac" odradjuje od zapada zadate zadatke. Niste valjda
> ocekivali da ce da progovori ili nesto konkretno preduzme. Vidis da se
> ozbiljno zalozio da Tadica zadrzi na mesto ministra odbrane, da covek
> "dovrsi posao" sa vojskom. Vuka nikako da postavi za ministra IP, prosto
> mu je zao da se odvoji od Svilanovica koga je svojevremeno i progurao
> za ministra IP.
> Cetvrti mesec od kako su izbori zavrseni a on jos ni postavljenja nije
> zavrsio, kako li je tek sa privredom mozes i da zamislis, a sta ce tek da
> "uradi" cudices se.
>
> Zvonimir Trajkovic

sugava ovca

Bivsi oficir JNA Vladan Vlajkovic nedavno je objavio knnjigu VOJNA TAJNA. Knjiga sadrzi stenogramske zapisnike sa sastanaka vojnog vrha na celu sa Milosevicem. Po objavi knjiga je zaplenjena zbog odavanja vojnih tajni. Autor knjige Vlajkovic Vladimir je otpusten iz sluzbe zbog spijunske delatnosti u aferi Perisic.Trenutno je u pritvoru. U ime izdavaca Sonja Biserko,predsednik helsinskog odbora za ljudska prava Srbije je potpisala knjigu, zbog cega je pod istragom.
Umesto komentara ko je Sonja Biserko, prilazem clanak pod nazivom SUGAVA OVCA, koji je objavljen marta 2002.


----- Original Message -----
From: SAVA VIDANOVIC
To: m antic
Sent: Monday, March 25, 2002 4:22 AM
Subject: sugava ovca
Na sajtu FREE SERBIJA objavljen je intervju Sonje B-serko, kojim svaki cestiti Srbin s razlogom zamera forumu ,ne samo zbog negativnog stava prema Srbima, vec i zbog datog prostora, da javno iskaze ciljeve svoga nastupa. Da po koji put javno, jos jednom stavi do znanja da je svemoguca i da joj niko nista ne moze. Da sa mesta predsednika Helsinskog odbora za ljudska prava, preko te fondacije velikog Srbomrsca Sorosa, sprovodi politiku Vasingtona.Ukazivanje paznje od strane FREE SERBIJA,Sonji B-serko je nerazuman postupak redakcije Foruma kada se zna ko je ta osoba , koja je sebe legitimisala u dosadasnjim nastupima kao srpskog neprijatelja.

Ta sugava ovca, bez morala, bez ponosa ima hrabrosti da u zemlji Srbiji slobodno seta i zagadjuje sredinu. I onaj nas promucurni coban je znao da iz svog stada izoluje sugavu ovcu i time spreci dalje sirenje zaraze.

Jedna sugava ovca Sonja Bi-serko seta Srbijom i svetom bez da je neko zaustavi, da joj ukaze na njenu stetnost po okolinu. Da je neko privede na odgovornost, ukaze na njenu stetnost i neprijateljsku delatnost i zbog toga smesti na sigurno mesto, ili protera iz zemlje. Gde su i sta rade ti srpski cobani?
Sugava ovca je do juce bila uhlebljena u Ministarstvu inostranih poslova, sada odjednom menja poslodavca i radi kao strani placenik protiv svog naroda. Mozda gresim kad je poistovecujem sa srpskim narodom , s obzirom da nije Srpkinja. Mozda je to ,pored ostalih razloga ,da se posalje tamo gde i pripada u lijepu njenu Hrvatsku.

Prema dostupnim izvorima preostala njena rodbina se odrekla nje. Svi su je otpisali osim DOS-a kojima pomaze u sprovodjenju zapadne politike u Srbiji.
Apelujem na sve urednike dnevnih listova, internet mreze , forumima i ostalih javnih glasila, da sugavoj ovci, uskrate pristup javnim nastupima, srpskoj javnosti i nadleznima da se pozabave njenim slucajem. Ne samo njenim vec i svima ostalima koji su se u svojim nastupima svrstali u redove srpskih neprijatelja. Lista takvih anti Srba nije mala. Ipak pomenu cu neke od njih: Misljenovic, Lukic,Cerovic, Teofilovic,Miljenko Dereta,Natasa Kandic, Biljana Kovacevic, Neboisa Popov. Tu spadaju i garda otporasa ,zatim marionetska vlada Srbije koja se javnim ili tajnim aktivnostima svrstala u prve neprijateljske redove srpskog naroda.

Intervju sugave ovce ,Sonje Bi-serko necu posebno komentarisati.Dostavljam ga u prilogu da se jos jednom procita pa i onima koji nisu imali prilike da ga do sada procitaju i javno iznesu svoja zapazanja.

S. Vidanovic
Èetvrtak, 25. januar 2001.

Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji

Hag je nezaobilazna institucija

Sonja BiserkoPredsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko sigurno je jedna od najnapadanijih liènosti tokom vladavine prethodnog režima. Svoju beskompromisnost u obraèunu sa "državotvornom" politikom èiji je glasnogovornik bio bivši predsednik Srbije Slobodan Miloševiæ nije napustila ni nakon prošlogodišnjih "oktobarskih gibanja". Jedino što se promenilo je da je nova zvanièna vlast (još uvek) ne napada. Prošlonedeljnu posetu glavne tužiteljice Haškog tribunala Beogradu iskoristili smo kao povod za ovaj razgovor.

FS: Kako ocenjujete prošlonedeljnu posetu Karle del Ponte?

Èinjenica da je Karla del Ponte došla u Beograd i primljena od svih onih koje je tražila veæ je jedna pozitivna pojava u smislu da su samim tim priznali da postoji ona, odnosno Haški tribunal. Bez obzira što su izjave pojedinih politièara bile razlièite i što su postojale disonance u nekim aspektima, neki su bili malo fleksibilniji. Naroèito je predsednik Jugoslavije ostao tvrd i sad postaje oèigledno da razgovor izmeðu njih dvoje nije dao nikakve rezultate. To je prosto bio njegov monolog, držanje lekcije šta je to sud i šta je meðunarodno pravo. Meðutim, sve to zajedno gledano, i njeni susreti sa graðanima i nevladinim organizacijama, pojavljivanje u medijima, zapravo je ostavilo jedan pozitivan utisak u svakom smislu. To je ipak jedno otvaranje i mislim da je shvaæeno da je Haški tribunal nezaobilazna institucija, bez obzira što u ovom momentu to niko tako jasno ne kaže. Mada, neki ministri koji su više upuæeni u ekonomske stvari i koji sa svetom komuniciraju baš u vezi finansija, imaju mnogo jasniji uvid u to šta može da se desi ukoliko izostane konkretna saradnja sa Tribunalom.

Meni je pogotovu bilo znaèajno to da su zapravo graðani Srbije, oni koji su tražili da se vide sa njom, smatrali da ona može da im pomogne. Vrlo je važno da zapravo graðani ponovo u poslednje tri-èetiri godine deluju zrelije i da stvari nekako bolje shvataju nego njihova politièka elita, koja stalno špekuliše da li bi to javnost prihvatila ili ne. Èak i silne ankete koje su pravljene u Beogradu i unutrašnjosti govore u prilog o saradnji, odnosno o transferu optuženih u Hag. Naravno, verovatno su motivi razlièiti. To je sad neka druga analiza i drugi uvid, ali ipak sazreva saznanje da je to nezaobilazna institucija.

FS: Del Ponte je našla vremena u svom rasporedu da se susretne i sa aktivistima za ljudska prava iz Beograda, meðu kojima ste bili i Vi. O èemu ste razgovarale?


To je bio zajednièki sastanak sa Fondom za humanitarno pravo. Zapravo, mi smo je valjda prvi i sreli. Bilo je jedno 15-20 ljudi na sastanku i ideja je bila da se Karla del Ponte upozna sa atmosferom oko Haškog tribunala, da se ukaže koliko su neutemeljeni argumenti koje æe joj oni ponuditi da bi izbegli tu saradnju. Uglavnom smo je informisali o tome kako mediji prikazuju Tribunal i njegov rad, pošto smatramo da je uloga medija u promovisanju Tribunala jako važna. Mediji su i do sada uticali na modeliranje neke negativne svesti o Tribunalu i oni u ovom momentu još uvek ne vrše funkciju njegove promocije. Oni su vrlo selektivni u tome kako pišu o Haškom tribunalu i njegovom radu i èlanci su uglavnom izvan konteksta i ne opisuju kontekst zašto je Tribunal neophodan.

Pored toga, hteli smo da stavimo akcenat i na to da su sluèajevi koji se vode pred našim sudovima vrlo problematièni u smislu nekog fer voðenja. Pogotovu smo ukazali na sluèajeve suðenja otmièarima Todoroviæa, koji je na kraju priznao da je vršio zloèine, da je odgovoran. Ukazali smo na naèin kako je teklo to suðenje u sudnici, da su se sudije pozivale upravo na neke izjave Vojislava Koštunice. Što zapravo pokazuje da ovde, pred našim sudovima, ne postoji spremnost za fer suðenje optuženim za ratne zloèine kao što je Miloševiæ. Da bi to bilo moguæe prvo bi trebala da se prihvati èinjenica da jesmo odgovorni za nešto. Drugo, nemamo profesionalno i nezavisno sudstvo koje je posle svih tih višegodišnjih èistki prosto devastirano. Takoðe, i advokatura je prošla kroz odreðene krize, jer ono što je advokatura do sada mogla da uradi uglavnom je bilo dilovanje sa režimom, s obzirom da nije postojalo nekih drugih pravnih okvira gde su pravni argumenti bili relevantni. Isto tako, svedoci ne bi imali tu bezbednost ukoliko bi bilo potrebno da se pojave pred sudom. S obzirom na odnos snaga i postojanje svih tih paragrupa, to bi moglo biti veoma opasno po njihov život, a posebno je zapravo problematièno da se tu pojave graðani drugih susednih zemalja kao svedoci.

FS: Pomenuli ste da je predsednik Koštunica održao predavanje Karli del Ponte iz meðunarodnog prava. Da li to znate iz njene izjave u Hajatu, ili ste èuli još nešto?

Ne. S obzirom da je bio prinuðen da je sretne, kako iznutra, tako izvana, Koštunica je sam veæ pre njene posete, objasnio javnosti da æe do toga doæi zbog promenjenih okolnosti, da æe on da otvori pitanje izveštaja o Raèku, pitanje tajnih optužnica, pitanje uranijuma. To su, tako, tri teme zbog kojih je on navodno promenio mišljenje i dao potvrdu da æe je sresti.

FS: Predsednik Koštunica je stava da se procesiranje bivših zvaniènika Srbije može tumaèiti kao pripisivanje kolektivne krivice jednom narodu.

O kolektivnoj krivici ovde govore uglavnom oni koji su uèestvovali na projektu, zato što se iza nje zapravo kriju, jer kad su svi krivi, onda zapravo niko nije kriv. Haški tribunal je osnovan upravo da bi se sudilo pojedincima koji su odgovorni za ratne zloèine. Znaèi, ne sudi se partijama, institucijama, narodu ili državi, kao što se to ovde èesto spominje. Mislim da je to jedan pokušaj da se Haški tribunal zaobiðe i da se stvori atmosfera u javnom mnjenju da je to suðenje svim Srbima. Mislim da je to jedan propagandni trik.

FS: Da li iz Vašeg odgovora može da sledi da postoji strah kod pojedinih lidera DOS-a da bi njihova imena mogla osvanuti na poternicama Tribunala?


Možda kod nekih, kod veæine ne. Ali mnogi od njih su pružali podršku tom projektu. Oni su i moralno odgovorni. Ta odgovornost je mnogo šira i raznovrsnija. To ne znaèi da bi svi završili u Hagu, ali u svakom sluèaju bi se stavilo svetlo i na politiku koju je opozicija dugo vodila, a koja je zapravo bila na neki naèin podrška projektu. A onda kada je izostajala podrška, onda je Miloševiæ kritikovan zato što je poražen, tako da recimo Vojislav Koštunica kaže da ga treba suditi zbog kapitulacije u Dejtonu i Kumanovu. To isto kaže i Momèilo Perišiæ. Tako da ga oni èak optužuju za kapitulaciju, tamo gde je on bio prinuðen da potpiše i da završi taj rat. Postavlja se pitanje šta bi oni radili u toj situaciji.

FS: Karla del Ponte je par puta rekla da oèekuje vrlo brzo izruèenje Miloševiæa. Oèekivala je èak 6. oktobra da Miloševiæ bude izruèen. Koliko je ona realistièna osoba?

Ona je jedina osoba koja je sve vreme medenog meseca Jugoslavije sa meðunarodnom zajednicom izrièito tražila isporuku Miloševiæa u Hag i od toga ni u jednom momentu nije odustajala. Mislim da ona zapravo oèekuje vrlo konkretne korake od naše vlade i to vrlo brzo. Veæ iduæe nedelje, pa makar to bila recimo i Koštunièina ponuda da se napravi nekakav memorandum o sporazumevanju, kao što su napravili i Hrvati. Ona je ostavila vreme, vrlo kratko, da se jugoslovenske vlasti o tome dogovore i da izaðu sa nekim konkretnim akcijama, inaèe mislim da æe ona vrlo brzo preduzeti neke mere kao što je svojevremeno Luiz Arbur preduzimala protiv Hrvatske, pošto je ona predlagala sankcije Savetu bezbednosti UN. I Hrvatska jeste bila jedno vreme pod pritiskom, tako da je i sam Tuðman isporuèio sedam optuženih za ratne zloèine iz Bosne. Znaèi, èak je i on bio prinuðen na neku vrstu kooperacije. Naše vlasti još nisu isporuèile ni jednog potraživanog u Hagu. Mislim da tu nema mnogo nekakvog manevarskog prostora. Oni æe se tek suoèiti s tim i to vrlo brzo. Mislim da ovde ne postoji ta svest kod naših politièara, bar ne kod svih. Labus i neki ljudi koji imaju malo prisustva tim finansijskim institucijama su svesni toga.

FS: Da li delite mišljenje sa predsednikom Jugoslavije da bi izruèenje Miloševiæa destabilizovalo Jugoslaviju?

Ja mislim da je to jedna neutemeljena tvrdnja, zato što Jugoslavija može da bude destabilizirana dugoroèno gledano samim tim što Miloševiæ i dalje ostaje na politièkoj sceni, što nema nikakvih ogranièenja èak ni u politièkom delovanju. On se ponaša kao lider opozocione partije, deluje kao bilo koji drugi opozicioni politièar, uprkos tome što se njemu pripisuje odgovornost za sve ono što se desilo u godinama u kojima je bio predsednik. Znaèi, jedino svojim prisustvom na našoj politièkoj sceni, Miloševiæ može da je destabilizuje, s obzirom da ima veoma jak uticaj na neke paragrupe, na veæi deo vojske, jedan deo policije. To su dovoljno jaki argumenti da može da se kaže da on još uvek vrlo aktivno deluje u politièkom životu zemlje. Mislim da su Koštunièine tvrdnje prosto neutemeljene.

FS: Kakve se prepreke u našem zakonodavstvu za izruèenje optuženih za ratne zloèine u Hag?

Ja mislim da prepreke uopšte ne postoje, da je to jedna naknadno uspostavljena prepreka naših pravnika, s obzirom da se ne radi o isporuci, odnosno transferu u treæe zemlje, veæ o transferu optuženih za ratne zloèine jednoj instituciji koja je nastala kao organ Ujedinjenih Nacija. Mi smo sada postali punopravna èlanica UN i znaèi postoje neke obaveze koje smo preuzeli i za koje smo zapravo prinuðeni da ih ispunimo.

FS: Koja strana u Srbiji æe prevagnuti po pitanju saradnje sa Haškim tribunalom - ta tvrda Koštunièina ili pragmatièna Ðinðiæeva?

Ja mislim da æe problema biti kratkoroèno, ali dugoroèno gledano pobediæe ova druga strana Mislim da republièka vlada ima više fleksibilnosti ili se barem tako doima u ovom kratkom periodu. Bez obzira na kontraverzne izjave koje oni daju, tu se ipak nasluæuje neki prostor za fleksibilnije ponašanje u pogledu saradnje sa Haškim tribunalom.

FS: Predsednik Koštunica je èesto pominjao potrebu za pokretanjem postupka protiv NATO zbog bombardovanja Jugoslavije. Da li je to realno i da li je, osim politièkih osuda, neko u zemlji ili vani poradio na tome?


To je veæ bilo pred Hagom. Oni su odbili to kao sluèaj za Hag. Meðutim, uvek postoji otvorena moguænost za ovu stranu da, ukoliko saraðuje sa Hagom, pokrene i takvu inicijativu ukoliko ima dokaza za to, odnosno ako ih podnese. Koštunica je i indirektno priznao Haški tribunal, jer je tražio da se i NATO-u sudi pred Haškim tribunalom. Svedoci svih ovih sluèajeva nestalih Srba, pa sluèajeva ratnih zloèina nad Srbima u Hrvatskoj i Bosni, svi se oni nalaze ovde. Oni su bili opstruirani i nisu tako lako dolazili u kontakt sa Haškim tribunalom. Izostala je aktivna saradnja srpske strane sa Tribunalom u mnogim sluèajevima.

FS: Da li je ubistvo radnika RTS-a planirani masovni zloèin?

Pa, dobro to je sad ono što je Karla del Ponte rekla da je Miloševiæ znao da æe biti bombardovana RTS. Za veæinu tih ciljeva se znalo - oni su saopštavani na konferencijama za štampu. To je u svakom sluèaju predmet koji æe se verovatno razmatrati, zavisi ko kakve dokaze iznese. Verovatno æe NATO... Ja ne znam ko je od operativaca obaveštavao koga, to je isto stvar koja æe verovatno izaæi na videlo. Ali to ne spreèava Srbiju da saraðuje i u drugim sluèajevima. NATO se desio 1999, a neki drugi zloèini su se desili devedesetprve, druge, treæe, èetvrte, pete. Mislim da ima nekog redosleda u tome.

FS: Rekli ste "neki drugi zloèini". Da li je to što se desilo devedesetdevete zloèin?

Ako naša strana misli da ima osnova za suðenje u Hagu i ako ima dokaza za to, njoj su otvorena vrata Haškog tribunala. Ali pre toga su èinjeni zloèini sa naše strane, za koje odbijamo saradnju i odbijamo da isporuèujemo ljude koji su oèigledno pod sumnjom da su vršili ratne zloèine. U tom smislu se ne poštuje neki redosled. Ne mogu oni sad tvrditi da je uèinjen zloèin 1999, a da se ništa nije desilo prethodnih godina. Mislim da u tom smislu èak i ta argumentacija nije do kraja validna, s obzirom da se stalno zanemaruje ono što smo mi uradili.

NATO kampanja je velika tema u našoj javnosti, kojoj se zapravo nikad nije prišlo na pravi naèin, jer za mene je pravo pitanje zašto je došlo do NATO intervencije. Zašto je meðunarodna zajednica bila prinuðena da interveniše da bi rešila kosovsko pitanje ili pokušala da ga reši? Zašto? Zato što poslednjih deset godina beogradski režim nije pokazao želju, niti poštovao dogovore koje je sam potpisivao. Vi znate da se Dejtonski sporazum sprovodio i sprovodi se pod velikim pritiskom, još uvek sa idejom da se Bosna podeli. U njegovom sprovoðenju nema dobre volje. Isto tako, Kumanovski sporazum se ne poštuje i prosto se ne prihvata nova realnost, zato što je sad dole direktni protektorat i što su tamo meðunarodne jedinice. Deset godina Vojska Jugoslavije je bila najmoæniji vojni faktor u regionu. Prosto je bila superiorna u svim situacijama gde su se dešavali sukobi. Pri tome, sve vreme su ratni ciljevi bile i civilne žrtve. Znaèi, isterivanje, muèenje i ubijanje kako bi se došlo do pomeranja stanovništva i pravljenja etnièki èistih teritorija. To je bio cilj rata.

FS: Zašto je, kako ste jednom rekli, predsednik Koštunica nacista?

Ja nisam to baš tako rekla, ali je to nekakav "Toronto star" tako preneo. On jeste nacionalista, i nažalost što vreme više prolazi èovek ga drugaèije doživljava. On je sada i predsednik. Kao predsednika jedne male opozicione stranke èovek ga je mogao prosto pratiti kao fenomen scene te ekstremne desnice, ali kao predsednik, prosto još više potencira taj njegov nacionalizam i taj njegov konzervativizam - u suštini nerazumevanje sveta. Ja njega tako doživljavam, kao nekog ko ne razume svet.

Boris Miliæeviæ
foto: Andrija Iliæ

Evo jedna pilula za smirenje...

...napadacima gospodje Sonje Biserko. Gosp. Srdja Popovic, za one koji ne znaju, advokat po zanimanju, dakle covjek koji je kompetentan da prica o zakonu kaze...

Sonja Biserko je jedan hipik

Sonja Biserko je zavedena hipickom kulturom, u kojoj je borba za ljudska prava jedan od mondenskih tokova isto kao i Greenpeace, Rap muzika i tetoviranje...

Problem verodostojnosti?

Mislim da Freeserbia cini sebi medvedju uslugu sa gostima poput intervjuisane osobe...

Hipokrizija

Kad budem video da se "drugarica" Biserko zalaže za povratak Srba u Krajinu, povratak Srba na Kosovo...

USA su èlan UN, zar ne?

Po gospoði Biserko istorija ratnih zloèina poèinje od '91! I ona se zalaže za "hronološki" pristup problemu...

101% ispravno

Gospoða Sonja Biserko dala je jedan kratak, no po mom mišljenju èak i previše blag, opis srpskih nacional-socijalista i njihovih satelita koji su, pod voðstvom srpskog Hitlera krenuli sa gazimestanskog populistièkog arlaukanja pravo u rat...

Moj stav

Moj stav u vezi Miloševiæa i ostalih iz njegove družine je jasan...

POGLED SA VIADRINE

Neæu da branim Sonju, ona ume da se odbrani i sama...

moje mišljenje

Sa državljanima kao biserko (malo b namerno), Jugoslaviji i Srbiji ne treba neprijatelja...

Nacionalisti k'o nacionalisti

Pitanje saradnje sa Haškim tribunalom zaista može da se, ako dobrano zažmurimo na oba oka, posmatra kao iskljuèivo pravno pitanje...

vratila se...

Sad mi je jasno zašto je gospoða Del Ponte, po povratku iz Srbije izjavila da je èula samo laži...

Sonja Biserko

Osoba, kojoj se nažalost ne može prikaèiti ni osobenost "gospoða" daje sebi za pravo da komentariše gospodina Koštunicu i njegove stavove.

Sonja k'o Sonja

U objašnjenjima g-ðe Biserko nema principijelnih argumenata za njene stavove (iz èega ne proizilazi da su svi ti stavovi pogrešni)...FreeSerbia Front
Vesti
Komentari
Intervjui
Feljton
FS Specijal
NVO
Stranke
Forum
Dokumenti
Linkovi
Posao na FS
Sport