23 March 2004

Potrebna je smena Holkera

POTREBNA JE SMENA HOLKERA---


Nakon izjave predstavnika Unmika Harija Holkera da je etnicko ciscenje preostra rec za najnoviji progon Srba sa svojih ognjista je za svaku osudu.U oruzanom napadu Albanaca na Srbe na Kosmetu, Holkeri je u svojoj oceni na Americkom radiju minimizirao genocid nad Srbima, cime je pokazao da nije pravi covek na pravom mestu.Nekoliko hiljada prognanih Srba sa svojih ognista od 17 . marta do danas,preko 900 ranjenih,vise od trideset poginulih , preko 35 unistenih crkava i manastira,Stotine srusenih srpskih domova, Holkeri je minimizirao na svega nekoliko zapaljenih crkava, cetvoro poginulih i neznatan broj ranjenih i spaljenih kuca Sto je pokusao da sakrije srpske zrtve nije neocekivano, ali, zasto se ne usudi da da spomene zrtve medjunarodnih snaga, gde je u napadima Albanaca iz stroja izbaceno 60 pripadnika KFORA i UNMIKA i dvoje ubijenih.
Sakrivanje istine u ocima javnosti je uvreda i samar srpskoj diplomatiji i narodu. To ocito govori o nastavku dosadasnjih neistina o uspesima medjunarodne misije na Kosmetu iocuvanju stolice. Holkerova nesposobnost i neodgovornosti za obavljanje poverenog mu zadatka od strane sekretara UN Kofi Anana, je ocigledna. Na vladi Srbije je i srpskoj diplomatiji da pokrene postupak za razresenje Holkera sa duznosti predstavnika UN na Kosmetu. Koliko je njegova izjava Americkom radiju brzopleta i neodgovorna govori i izjava nakon obilaska samo nekih razorenih mesta na Kosmetu rekao da je video pakao.Licnost takvog profila i predstavnika UNMIK-a na Kosmetu ,nesme sebi dozvoliti proizvoljnost i bezati od stvarnosti. Holkeri je prokockao poverenje UN i Srba svojim dosadasnjim neobjektivnostima, pristrasnoscu i izvestajima o navodnom napredku na Kosmetu. Sve je to bilo lazno.

Pravo stanje stvari je otkriveno poslednjim dogadjajima na Kosmetu i konstatacijom u SB da je misija mira na Kosmetu pretrpela poraz . Nakon petogodisnjeg boravka na Kosmetu Srbi su najvece zrtve.Etnicko ciscenje se nastavlja, unistavanje svega sto je srpsko.Na ocigled i uz pomoc KFORA i UNMIKA desavaju se svakodnevna ubistva, kidnapovanja, paljenja domova crkava i manastira; Samo za nekoliko dana pogroma nad Srbima od 17. marta do danas, zapaljeno je preko 35 crkava i manastira, 900 ranjeno i preko 30 ubijeno. Ni jedan zlocin Albanaca nije rasvetljen za period od 5 godina. Zapadne medije se o svim tim dogadjajima oglusuju, ili najcesce krivcima prozivaju Srbe. Po prvi put sa zvanicnog mesta u SB.UN ovih dana se culo da su Srbi zrtve. Zapadna stampa pod uticajem lobija danasnji genocid naziva etnicki obracun i vracanje ranijih dugova. Agresija NATO na Jugoslaviju 99. nazvana je humanitarnom katastrofom . Sadasni genocid i etnicko ciscenje Srba sa preostalih delova Kosmeta se ne moze nazvati pravim imenom. Etnicko ciscenje je po Holkeriju i zapadnih medija preteska rec. Za neposredan povod za intervenciju NATO 99.posluzio je Racak, a ovoga puta dva Albanska decaka koja su navodno, bezeci od Srba skocila u nabujali Ibar i utopila se.

Ovi navodi su demantovani od strane predstavnika UN, DEREK CHAPPELA da Srbi ne snose nikakvu odgovornost za smrt dvoje dece. Publicitet koji je posvecen sahrani utopljenih decaka u zapadnim medijima je predimenzioniran.I dalje se okrivljuju Srbi. Neke cifre o rezultatima dogadjaja se tako nedoreceno predstavljaju da neupuceni citalac u stvarnost dogadjnja, bez razmisljanja, Srbe i ovoga puta proziva krivcima.[Montreal Gazzet 22. mart] Ili slika muslimanke na zgaristu crkve sa natpisom -smrt Srbima{Gazzet 21 mart], je vrhunac krajne neobjektivnosti i krsenja novinarske etike. Istina o Srbima i dalje tesko probija kontrolisane medije od strane albanskih i muslimanskih lobija.
Potrebna je hitna intervencijavlade Srbije diplomatskim putem na rasvetljavanju prave istine o uzrocima i namerama sadasnjeg pogromaSrba.Zahtev srpske vlade za smenu Holkerija je neobhodan.Diplomatsko delovanje je neizostavno

Genocid nad Srbima na Kosmetu

GENOCID NAD SRBIMA NA KOSMETUORGANIZOVANO NASILJE NAD SRPSKIM I NEALBANSKIM STANOVNISTVOM NA KOSMETU IMA ZA CILJ IZGON ZADNJIH OSTATAKA SRPSKE NACIONALNOSTI NA KOSMETU.UNISTENJE SVEGA STO JE SRPSKO.FIZICKO UNISTENJE SRBA,STO PODRAZUMEVA LIKVIDIRANJE,PROTERIVANJE,PALJENJE DOMOVA,CRKAVA,MANASTIRA SKOLA,ZDRAVSTVENIH USTANOVA I GROBLJA.SVE STO PREDSTAVLJA TEROR I ORGANIZOVANI GENOCID NAD SRPSKIM STANOVNISTVOM SIROM KOSMETA.


POGROM ALBANACA NA SRBE ESKALIRAO JE 17.MARTA 2004, U KOME JE IZGUBILO ZIVOTE 31.OSOBA,PREKO 800 POVREDJENIH,7OOO PROTERANO.BROJ SPALJENIH CRKAVA I MANASTIRA DO SADA,PREMASUJE CIFRU OD 31. PREOSTALE SRPSKE ENKLAVE U PECI,PRIZRENU,GNJILANU,PRISTINI,KOSOVOM POLJU,OBILICU I OKOLNIM MESTIMA, VISE NEMA . SAMO U MESTU SVINJARE ZAPALJENO JE 136 DOMOVA.SVE SE TO DESAVA NA OCIGLED KFORA I UNMIKA,KOJI NE ZELE DA RESKIRAJU SVOJE ZIVOTE SUPROTSTAVLJAJUCI SE ALBANSKIM TERORISTIMA.U DOSADASNJIM SUKOBIMA POVREDJENO JE 60 PRIPADNIKA KFORA I UNMIKA I DVOJE POGINULO.TEROR ALBANACA NA MANJINSKI SRPSKI ZIVALJ SPROVODI SE SIROM KOSMETA. GOLORUKI SRBI SUPROTSTAVLJAJU SE NAORUZANIM ALBANCIMA. ORUZJE KOJE POSEDUJU ALBANCI NIKADA NIJE ODUZETO I AKO JE SPROVEDENO NAVODNO RAZORUZANJE.. OVK TRANSFORMISANA U ZASTITNI KORPUS KOSOVA LEGALNO POSEDUJE ORUZJE KOJIM SE SADA UBIJAJU GOLORUKI SRBI. ZA RAZLIKU OD ALBANACA SRBI SU RAZORUZANI U POTPUNOSTI.S DRUGE STRANE,ALBANCI SE NEKONTROLISANO NAORUZAVAJU.DOSADASNJE JAVNE TVRDNJE PREDSTAVNIKA UNMIKA- HOLKERIJA I IZVESTAJI KFORA DA JE NA KOSMETU STANJE ZADOVOLJAVAJUCE I DA JE UCINJEN POZITIVAN KORAK U USPOSTAVLJANJU MULTIETNICKOG I DEMOKRATSKOG DRUSTVA,BILA JE VELIKA OBMANA JAVNOSTI. ORGANIZOVANA AKCIJA TERORA NAD SRPSKIM I NEALBANSKIM ZIVLJEM UZ PRISUTNOS MEDJUNARODNIH SNAGA,POTVRDJUJE NEUSPEH MISIJE UNMIKA I KFORA NA KOSMETU .TO JE UOSTALOM KONSTANTOVANO I NA JUCERASNJEM ZASEDANJU SB.UN.REAKCIJE NA GENOCID NA KOSMETUSIROM SRBIJE I CRNE GORE U SVIM GRADOVIMA , OKUPLJENI GRADJANI ,STUDENTI,SREDNJOSKOLCI,IZRAZILI SU SOLIDARNOST SA SRBIMA NA KOSMETU. TO NEZADOVOLJSTVO GRADJANA IZRAZAVA SE SVAKODNEVNIM DEMONSTRACIJAMA SA ZAHTEVIMA DA SE ZASTITE SRBI NA KOSMETU,DA SE ZAUSTAVI ETNICKO CISCENJE I UNISTAVANJE SVEGA STO JE SRPSKO,DA SE VOJSKA I POLICIJA,SHODNO REZOLUCIJI 1244 POSALJE NA KOSMET.I NAJZAD POVRATE IZBEGLI I RASELJENI NA SVOJA OGNJISTA.CELA SRBIJA JE NA NOGAMA. ZAHTEVI DEMONSTRANATA DA SE PITANJE KOSMETA I ZASTITA SRBA NA KOSMETU MORA RESITI POLITICKIM SREDSTVIMA, DA SE NASILJE ODMAH OBUSTAVI. MASOVNE DEMONSTRACIJE U SRBI JI SU U STVARI POBUNA PROTIV ETNICKOG TERORA NA KOSMETU. TRENUTNO RASPOLOZENJE I GNEV DEMONSTRANATA ,REZULTAT JE NEZELJENIH POSLEDICA,PALJENJA DZAMIJE U BEOGRADU I NISU..TO SU POJEDINACNI SLUCAJEVI IZRAZAVANJA TRENUTNOOG NEZADOVOLJSTVA,KOJE SE NE MOZE TOLERISATI,NITI OSUDITI KAO ODGOVOR TEROROROM NA ALBANSKI TEROR.


OVOM PITANJU POSVECENO JE DOSTA PAZNJE I OSUDE IZGREDA OD STRANE NASE INTELIGENCIJE,A DA SE ISTOVREMENO NE SPOMINJE TEROR NAD SRBIMA I UNISTAVANJE SVETINJA I SRPSKIH DOMOVA.

TO JE ZABRINJAVAJUCE KADA SE OSUDJUJU POSTUPCI SAMO JEDNE STRANE.OVOGA PUTA I NOVOFORMIRANA MANJINSKA SRPSKA VLADA SRBIJE PREDUZELA JE KORAKE ZA ZASTITU SRBA,PRESTANKA TERORA I RESENJE KOSOVSKOG PITANJA NOVIM DODATNIM POLITICKIM MODALITETIMA..VLADA JE USPOSTAVILA DIREKTNE KONTAKTE SA SVIM RELEVANTNIM FAKTORIMA DA SE PREVAZIDJU NASTALI PROBLEMI.ZAHTEVA SE DA SE NADJU NOVA RESENJA ZA KOSMET.DOSADASNJE PRISUSTVO MEDJUNARODNIH SNAGA NA KOSMETU JE PORAZ.VAJUCE .REZOLUCIJA 1244 NIJE ZAZIVELA I PORED TOGA STO PREDSTAVLJA KLJUC ZA RESENJE KOSOVSKOG PITANJA.NEUSPEH MISIJE KFORA I UNMIKA NA KOSOVU SE OGLEDA U PRISTRANOSTI I NAKLONJENOSTI SAMO JEDNOJ STRANI,NA SPROVODJENJU CILJA NEZAVISNOG KOSOVA.
.

NAJNOVIJA ODLUKA SAVETA ODBRANE SRBIJE DA SE POD HITNO PRISTUPI PARTNERSTVU ZA MIR I TIME SVE RESI,JE CUDAN ZAKLJUCAK ,KOJI ZAHTEVA NOVE ZRTVE I ODRICANJA.POZNATO JE DA JE PARTNERSTO ZA MIR USLOVLJENO HAPSENJEM MLADICA I KARADZICA I ISPORUKOM OPTUZENA CETIRI SRPSKA GENERALA ZA RATNE ZLOCINE PO KOMANDNOJ ODGOVORNOSTI.TO ZNACI BEZ MLADICA I KARADZICA NEMA PARTNERSTVA ZA MIR. DA LI JE HAPSENJE MLADICA I KARADZICA,DRZAVLJANA DRUGE DRZAVE OPRAVDANO I OSTVARLJIVO ,TO JE POSEBNO PITANJE. U KOLIKO SE TO I DOGODI ,NOSI NESAGLEDIVE DALEKOSEZNE POSLEDICE VLADAJUCOJ GARNITURI VLASTI U SRBIJI..

REAGOVANJA U SVETU NA DOGADJAJE NA KOSMETUPRVE REAKCIJE NA DOGADJAJE NA KOSMETU BILE SU U OBICAJENOM STILU ZAPADNIH MEDIJA.POVRSNO I OSKUDNO INFORMISANJE O DOGADJAJIMA ,BEZ STUDIOZNOG PRILAZA .U VECINI SLUCAJEVA BIO JE NEPOVOLJAN PO SRBE. RECENO JE DA JE DOSLO DO KONFLIKTA IZMEDJU ALBANACA I SRBA NA KOSMETU I KRAJNJI REZULTAT SUKOBA JE PALJENJE DZAMIJA I CRKAVA NA JEDNOJ I DRUGOJ STRANI.U AMERICKIM I KANADSKIM MEDIJAMA,SADASNJI SUKOBI SE NE TRETIRAJU KAO ETNICKO CISCENJE,VEC RASCISCAVANJE RANIJIH RACUNA I OBRACUNA.I DALJE SRBI OSTAJU LOSI MOMCI.ZA ZAPADNE MEDIJE ETNICKO CISCENJE JE TESKAREC. NAJCESCE JE REC O ETNICKOM SUKOBU ZA KOJI SU KRIVCI OPET SRBI. KOD JEDNOSTRANIH I PRISTRANIH MEDIJA SE POMINJU 17 SPALJENIH DZAMIJAOD STRANE SRPSKIH NACIONALISTA.

NEPOSREDAN POVOD DOGADJIMA SE NAVODI SLUCAJ TROJE DECE ALBANSKE NACIONALNOSTI KOJA SU NAVODNO BEZECI OD SRBA NASLA IZLAZ U NABUJALOM IBRU, KOJOM PRILIKOM SU DVA DECAKA NESTALA U NABUJALOJ RECI. .ZVANICNI IZVESTAJI KFORA NEGIRAJU NAVODE ZAPADNE STAMPE I VLADE KOSOVA I DA SLUCAJNOST GUBLJENJE ZIVOTA DVOJE DECE NEMA NIKAKVE VEZE SA ODGOVORNOSCU SRBA. TO PODSECA NA RANIJI SCENARIJO,MARKALE I RACKA. TO JE SAMO OPRAVDANJE ZA PLANIRANI NAPAD NA SRPSKE ENKLAVE, DA SE DEFINITIVNO STVORI CISTO ETNICKO KOSOVO,POPUT PRIMERA OLUJE 95. U HRVATSKOJ..SASTANAK SAVETA BEZBEDNOSTI, NA INSISTIRANJE VLADE SRBIJE SAZVAN JE PO HITNOM POSTUPKU.U ZAKLJUCCIMA SEDNICE SB. JE OSUDJEN ORUZANI PLANSKI NAPAD NA SRPSKE ENKLAVE NA KOSMETU I SNAGAMA PRIPADNIKA KFORA I UNMIKA.U ZAKLJUCCIMA JE ISTAKNUT DOSADASNJI NEUSPEH MISIJE MEDJUNARODNE ZAJEDNICE.OSUDJEN JE I NAPAD ALBANACA NA SNAGE KFORA I UNMIK, STO PREDSTAVLJA NAPAD NA CELU MEDJUNARODNU ZAJEDNICU,KOJI SE NE MOZE TOLERISATI. POZVANO JE ALBANSKO RUKOVODSTVO DA ODMAH PRESTANE SA NAPADIMA NA SRPSKE ENKLAVE.


ZAKLJUCCI SB.PODSECAJU NA VEC VIDJENE VERBALNE PREPORUKE, KOJE I OVOGA PUTA OSTAJU BEZ KONKRETNOG DELOVANJA. NEUSPEH DOSADASNJE MISIJE MEDJUNARODNIH SNAGA OPRAVDAVA SE NEDOVOLJNIM BROJEM TRUPA ,TE JE USLEDILA ODLUKA O SLANJU NOVIH POJACANJA NA KOSMETU.

ONO STO JE NAJZNACAJNIJE U ZAKLJUCCIMA SB.UN. A TO JE ,DA PO PRVI PUT SRBI NISU KRIVCI. TO CE SVAKAKO BITI OD VELIKOG ZNACAJA U MEDIJAMA,HTEO TO NEKO ILI NE.SVI UCESNICI U DEBATI, NAKON EKSPOZEA MINISTRA SVILANOVICA,OSUDILI SU AKCIJU ALBANACA KAO NEDOPUSTIVU.ALI NIKO OSIM RUSKOG I CILEANSKOG PREDSTAVNIKA NIJE DIREKTNO OKRIVIO ALBANCE, NITI SPOMENUO ETNICKO CISCENJE..NA PREPORUKU SB. ODMAH JE USLEDILA AKCIJA SLANJA DODATNIH TRUPA. . IZ BOSNE POD HITNO UPUCENI SU KONTIGENTI AMERICKIH I ITALIJANSKIH SNAGA. BRITANIJA JE UPUTILA 400 A NEMACKA 600 VOJNIKA.FRANCUSKA JE PONUDILA DVA BATALJONA, KOJI SU VEC STIGLI NA KOSMET.MINISTAR ODBRANE TADIC ,POZIVAJUCI SE NA REZOLUCIJU 1244, PONUDIO JE KOMANDI KFORA VOJSKU I POLICIJU U SASTAVU KFORA,UZ OBRAZLOZENJE DA JE BROJ VOJNIKA NA KOSMETU NEDOVOLJAN ZA USPESNO OBAVLJANJE MISIJE.. NARAVNO PONUDA JE ODBIJENA S OBRAZLOZENJEM DA JE KFORU POVERENA MISIJA NA KOSMETU I DA CE PONUDA ZA POJACANE SNAGA OD STRANE ALIJANSEE BITI DOVOLJNA ZA USPESNO OBAVLJANJE ZADATKA.

TADICU I VLADI SRBIJE TREBA DA BUDE JASNO ZASTO SE ODBIJA PONUDA SRBIJE,CIJA JE VOJSKA I POLICIJA NAJPOZVANIJA A I PO REZOLUCIJI SB 1244 IMA POTPUNO PRAVO ZA UCESCE U ZASTITI SRBA NA KOSMETU.. KAKO TO DA SU SRPSKE SNAGE NEPOZELJNE NA KOSMETU A PRIHVATLJIVE ZA IRAK I AVGANISTAN? AKO NE MOGU NA KOSOVO NE MOGU NI U AVGANISTAN I IRAK.


MINISTAR ODBRANE TADIC,PREDSEDNIK VLADE KOSTUNICA I PREDSEDNIK SKUPSTINE I V.D. PREDSEDNIKA SRBIJE- PREDRAG MARKOVIC -SU ZAUZELI STAV DA SE NA SILU NE MOZE ODGOVORITI SILOM.PO NJIMA JE PRIHVATLJIVO JEDINO DIPLOMATSKO DELOVANJE I POLITICKA MUDROST.O KAKVOJ DIPLOMATIJI I POLITICKOJ MUDROSTI SE KONKRETNO RADI NIJE JASNO .GLEDATI I POSMATRATI POGROM SRBA NA KOSMETU SIGURNO NIJE MUDROST. SRBI KOSMETA I POKRET ZA POVRATAK IZBEGLIH OTVORENO ZAHTEVAJU SLANJE VOJSKE I POLICIJE NA OSNOVU REZOLUCIJE SB.1244. BEZ VOJSKE I POLICIJE I AKTIVNOG UKLJUCENJA SRBA,NEMA ODBRANE KOSMETA,ISTICE SE U ZAHTEVIMA SRBA SA KOSMETA .ISTOVETNI ZAHTEVI IZRECENI SU I OD STRANE DEMONSTRANATA SIROM SRBIJE.HUMANITARNA POMOC BEZ DIREKTNE PODRSKE NIJE DOVOLJNA. NA KOSMETU SE BRANI SRPSKI JERUSALIM,ISTICE SE U ZAHTEVIMA. U KOLIKO IZOSTANE DIREKTNO PRISUSTVO VOJSKE ,POLICIJE I SRBA IZ SRBIJE, SRBI KOSOVA CE SE MORATI U SAMOODBRANI LATITI ORUZJA I BRANITI SEBE.. TO JE TESKA ODLUKA KOJA CE ODNETI MNOGE ZIVOTE,ALI JE I TO PRIHVATLJIVIJE OD POTPUNOG ISTREBLJENJA.IZBEGLI I PROTERANI SRBI SE MORAJU VRATITI NA SVOJA OGNJISTA. PORUSENI I SPALJENI DOMOVI SE MORAJU OBNOVITI. GLAVNI VINOVNICI POGROMA SRBA MORAJU PRED MEDJUNARODNI SUD PRAVDE U HAG.POSLE SEDNICE SB.I AGRESIJE ALBANACA NAD SRBIMA, SITUACIJA U ZAPADNIM POLITICKIM KRUGOVIMA I STAMPI,DOSADASNJI IMIDZ O SRBIMA SE POLAKO MENJA.. PRIDAJE SE IZVESNA POLITICKA NAKLONOST PREMA SRBIMA KAO ZRTVE ALBANSKOG TERORA. PODVLACI SE POTREBA, ZBOG KONSTATACIJE, DA JE DOSADASNJA MISIJA UNMIKA I KFORA NEUSPESNA, SEKRETAR UN ,KOFI ANAN NAGOVESTAVA KRUPNE PROMENE U DELOVANJU NA KOSMETU. JEDAN OD RAZLOGA NEUSPEHA MISIJE NA KOSMETU JE I STRAH OD ALBANACA.. STAV AMERIKE PREMA ALBANCIMA MORACE DA SE REVIDIRA.TRETMAN DOSADASNJEG SAVEZNIKA I PRIJATELJA ALBANACA JE PO SVEMU SUDECI PROSLOST.

U IGRI JE I NOVA OPCIJA RAZDVAJANJA SRBA OD ALBANACA .SRBI I ALBANCI NE MOGU ZIVETI ZAJEDNO.. ENKLAVE I ZASTITA SRBA PO ENKLAVAMA U TAKOZVANOJ KANTONIZACIJI KOSMETA JE VEOMA SLOZENO PITANJE I AKO BI SE TO NEKIM SLUCAJEM OSTVARILO ,BILO BI NA STETU SRBA.U PITANJU SU SRPSKE TERITORIJE NAROCITO JUGA SRBIJE, GDE JE NAJVECI BROJ SRPSKIH SVETINJA, KOJE BI U NAJGOREM SLUCAJU BILE IZGUBLJENE.

UZROCI ORUZANOG NAPADA ALBANACA NA SRBE KOSMETAOSNOVNI RAZLOG JE POSLEDNJA FAZA ETNICKOG CISCENJ KOSOVA OD NEALBANSKOG STANOVNISTVA. PREOSTALE SRBE NA KOSMETU TREBA PROTERATI I TIME MINIRATI PREDLOG KOSTUNICE O KANTONIZACIJI KOSMETA. JEDINO RESENJE ZA ALBANSKO RUKOVODSTVO JE NEZAVISNO KOSOVO. U OBRACANJU SVETU POVODOM SADASNJEG TERORA NA KOSMETU, RUGOVA JE I OVOG PUTA JAVNO ISTAKAO DA JE JEDINO RESENJE ZA SMIRIVANJE SITUACIJE NA KOSMETU NEZAVISNOST KOSOVA.JEDAN OD PRIJATELJA ALBANACA RICARD HOLBRUK OSUDIO JE AMERIKANCE , SB. I EVROPSKU UNIJU ,STO NIJE NISTA UCINJENO NA RESENJU KOSOVSKOG PITANJA. HOLBRUK NIJE PROPUSTIO NI OVOM PRILIKOM DA ISTAKNE DA JE JEDINO RESENJE NEZAVISNO KOSOVO. I ALBANSKI LOBI U AMERICI I NEKI KONGRESMENI RESENJEMJE PROBLEMA VIDE U NEZAVISNOM KOSOVU.NE TREBA ISKLJUCITI I MOMENAT ZA ORUZANU AKCIJU ALBANACA ODJEK MADRIDSKOG DOGADJAJA I SADEJSTVO TERORIZMA NA KOSOVU.ZATIM UBRZAVANJE PLANA O DOVRSETKU RASTURANJA JUGOSLAVIJE 5+2 NA 7 NEZAVISNIH DRZAVA..DVE MOGUCE NOVE DRZAVE SU KOSOVO I CRNA GORA. AMERICKI I EVROPSKI MOCNICI SU ZACRTALI DOBIJANJE PUSLOVNE NEZAVISNOSTI KOSOVA U 2005. GODINI A POTPUNA NEZAVISNOST 2010. PRIJEM U EVROPSKU UNIJU PREDVIDJEN JE ZA 2015. GODINE. TO JE VELIKA PODRSKA I PODSTREK ALBANSKIM TERORISTIMA KOJI SU U OVOM TRENUTKU CILJALI NA UBRZANOST REALIZACIJE PLANA 5+2..AKCIJA JE PLANIRANA. ISKLJUCUJE SE SLUCAJNOST STIHIJE. ORUZANI NAPADI NA SRBE ISTOVREMENO NA VISE OD 2O MESTA NIJE SLUCAJNOST. SLUCAJ UTAPANJA DECAKA U IBRU,KAO NAVODNO OPRAVDANJE ZA AKCIJU SU IZREZIRANI I PROVIDNI, POPUT MARKALE I RACKA..


I NAJZAD NEDAVNA ODLUKA O CARINJENJU SRPSKE ROBE NA GRANICI SA KOSMETOM I REAGOVANJE SRBA NA TU ODLUKU ,NE ISKLUCUJU SE IZ OPCIJE RAZLOGA ZA AGRESIJU. KOSMET JE SASTAVNI DEO SRBIJE POD PRINUDNOM UPRAVOM UN. I NIKAKO NE MOZE DOBITI TRETMAN POSEBNE DRZAVE U DRZAVI.ZA SRBE JE TO NE PRIHVATLJIVO. ODLUKA O CARINJENJU ROBE NA GRANICI PREMA KOSMETU JE, KAO STO JE POZNATO PROPRACENA DEMONSTRACIJAMA SRBA KOSMETA..KOSTUNICA JE U SVOM OBRACANJU GRADJANIMA SRBIJE OSTRO ISTAKAO DA GUBITAK KOSOVA ZNACI NESTANAK SRBA. NEMA SRBIJE BEZ KOSOVA.KOSOVO JE SRPSKO I MORA OSTATI SRPSKO. OVU POLITICKU SITUACIJU,U KOJOJ SRBIJA IMA MEDISKU NAKLONOST, TREBA ISKORISTITI I RESITI PITANJE KOSOVA NA NAJBOLJI MOGUCI NACIN U SASTAVU SRBIJE.POVRATAK SVIH PROTERANIH. KONSTATACIJE SU TACNE ALI NE DOSTAJU MODALITETI RESENJA, KAKO TO OSTVARITI?ONO STO JE UOCLJIVO U CELOKUPNOJ PROBLEMATICI KOSOVA JE IZDVAJANJE PITANJA DZAMIJA I NJIHOVOJ PONOVNOJ IZGRADNJI NA RACUN GORUCIH PITANJA SANACIJE TRENUTNIH PROBLEMA SRBA NA KOSMETU.
NIKAKVI USTUPCI NA STETU SRBA ,NITI PRIORITETNIJI ZADATCI OD SRBA NA KOSOVU I SRPSKOG PITANJA NISU PRIHVATLJIVI. SAVETI RICARDA HOLBRUKA SRBIMA :KOSOVO ILI EVROPA, ODGOVOR JE DALJE OD SRBIJE,DALJE OD KOSOVA..

VIDANOVIUC

NAPOMENA;Broj spaljenih crkava i manastira,domova, ranjenih i poginulih , svakodnevno raste, te se iznete brojke mogu uzeti kao trenutne.

Sledi izvinjenje zbog mogucih gresaka nastalih brzinom stvaranja i slanja teksta, bez prethodne provere.


Kostunica politicar ili coban
----- Original Message -----
From: vidanco@sprint.ca
To: ujedinjeno_srpstvo@yahoogroups.com
Sent: Wednesday, January 28, 2004 2:38 AM
Subject: [ujedinjeno_srpstvo] Kostunica-politicar ili coban


Bila bi to velika prevara biraca ako bi DSS i Kostunica delili vlast sa DS, koja snosi najvecu krivicu za sadasnje stanje u Srbiji. Biraci su se izjasnili na parlamentarnim izborima protiv dosadasnje Vlade DS. Pruzati ruku DS znaci nastavak dosadasnje politike, podrska kriminalcima u vrhu DS ,garancija da se sigurno stavi tacka na pokretaje istraga i izbegavanje odgovornosti Vlade DS za dosadasnje neuspehe i kolapsa privrede.
Najprirodnije bi bilo da se vecinska Vlada formira u koaliciji Radikala Socijalista i DSS.Kostunica ovoga puta nebi smeo da ucini pogresne poteze pristupanjem u koaliciju sa G17, DS , partijama ciji su ga lideri doveli do politickog kolapsa. Pruziti ruku tim istim ljudima, znaci velika prevara biraca, koji su jasno rekli ne dosadasnjoj pogubnoj politici Zivkovica ,Jovanovica,Mihajlovica, Batica,Natase Micic i drugima iz Vlade, koja je neslavno zavrsila svoju misiju.
Ako i ovoga puta kako se nagovestava, Kostunica podlegne pritiscima zapadnih mocnika i Mongomerija, sto je neminovan put novim izborima, Kostunici ne preostaje nista drugo do prihvatanja duznosti cobana i da na planini u tisini, na tenane, ozbiljno razmislja o svojoj prohujaloj politickoj karijeri.
Vidanovic
----- Original Message -----
From: Miroslav Antic-SNN
To: NSP ; 'SIEM' ; SIM ; Sorabia ; srbija_medjusljivama@yahoogroups.com ; Srpska Informativna SIM-YAHOO ; YUGO
Cc: 'Ljudska Prava' ; ujedinjeno_srpstvo@yahoogroups.com
Sent: Tuesday, January 27, 2004 12:28 PM
Subject: [ujedinjeno_srpstvo] Ceda, Živkovic i Micicka nepoželjni u novoj vlasti


Èeda, Živkoviæ i Miæiæka nepoželjni u novoj vlasti


27.01.2004.
Dragan Maršiæanin smatra da je DS glasao za opstanak sopstvene vlade

DS nije svesna uloge u neèasnim skupštinskim zbivanjima kraðe mandata i nije spremna da se suoèi s odgovornošæu

BEOGRAD - Demokratska stranka ne može da uèestvuje u novoj vladi dokle god u njoj glavnu reè vode oni koji su natovarili breme osione vlasti, politike destrukcije institucija, korupcije i loših privrednih rezultata. Da li neko zaista misli da je za graðane i DSS prihvatljivo da Èeda Jovanoviæ i Zoran Živkoviæ ponovo uèestvuju u vladi, da Nataša Miæiæ ponovo vodi skupštinu - upitao je na juèerašnjoj konferenciji za štampu potpredsednik DSS Dragan Maršiæanin.
Lider DSS je prokomentarisao odluku Glavnog odbora DS po kome æe ova stranka uèestovati samo u veæinskoj vladi, rekavši da mu nisu poznati koji su unutrašnji ili spoljni pritisci uslovili izmenu stava DS kojim se odrekla sopstvenog predloga izreèenog 30. decembra.
- Na DS leži puna odgovornost zbog odbacivanja podrške manjinskoj vladi i jednomeseènog zamajavanja što Srbija stoji i èeka formiranje vlade. Oni su, zapravo, glasali za opstanak njihove vlade - ubeðen je Maršiæanin.
On je napomenuo da se 3.300.000 biraèa izjasnilo za one stranke koje imaju kritièan odnos prema politici koju je DS vodila u vladi od 2000. do 2003. godine. Samo 480.000 glasova, ili 37 mandata, pripalo je DS i onih na njihovoj listi koji olièavaju reformske `uspehe` ove vlade u protekle tri godine.
DSS je predlagao nekoliko rešenja: koncentracionu vladu, manjinsku oroèenu vladu i manjinsku neoroèenu vladu s moguænošæu rekonstrukcije ukoliko se politièke prilike izmene. Nakon što su druge stranke odmah odbacile prvi predlog, izabrana je vlada takozvanog demokratskog bloka kojoj bi DS dao podršku.
- Nije jasno da li je DS stranka koja stoji iza onog što je èinjeno u poslednje tri godine ili koja ima hrabrosti da se suoèi sa sopstvenom odgovornošæu i otkloni razloge zbog kojih ovaj blok možemo nazivati samo takozvanim demokratskim blokom. Da li je svesna svoje uloge u neèasnim skupštinskim zbivanjima, kraðe mandata, kršenju ustava i zakona, uzurpaciji vlasti, širenju korupcije, kršenju ljudskih prava - upitao je potpredsednik DSS.
S obzirom na to da æe izbori za organe DS biti tek 21. februara, on je kazao da æe verovatno tek tada biti ozbiljnih razgovora o novoj vladi. N. Bulatoviæ

Programske razlike
- Taèno je da bi SRS i DSS mogle da formiraju vladu koja bi imala èvrstu podršku u republièkom parlamentu. Meðutim, iz brojnih razloga koji se vezuju za odgovornost radikala za politiku voðenu do 2000. godine, preko programskih razlika koje postoje izmeðu SRS i DSS, do veoma važnih meðunarodnih okolnosti u kojima se Srbija nalazi, ta vlada ne bi mogla dugoroèno da bude uspešna i da donese Srbiji stabilnost - smatra potpredsednik DSS.

Šef skupštine iz DSS
Maršiæanin je kazao da treba okonèati posao oko formiranja skupštine Srbije, koja æe s punom legitimnošæu da obavlja svoju zakonodavnu funkciju. On je rekao da bi logièno bilo da DSS ima svog kandidata za predsednika Skupštine, ali nije hteo da precizira ko æe to biti. On je izrazio nadu da æe dogovor o tom mestu biti postignut.

Demokratska stranka zakoèila pregovore
Èelnici stranaka Demokratskog bloka, noæ uoèi zasedanja konstitutivne Skupštine, ponovo se ništa nisu dogovorili, a za glavnog krivca ponovo je proglašena Demokratska stranka.
- Pokušavamo da pronaðemo najbolje rešenje, svi zajedno. I predsednik Skupštine i Vlada su deo jednog paketa, nadam se da æemo pronaæi dogovor - rekao je po izlasku iz prostorija DSS-a Boris Tadiæ, nosilac liste DS.
Predrag Markoviæ iz G17 plus je rekao da se `nije desilo ništa neoèekivano`, a lider SPO Vuk Draškoviæ je kazao da njegova koalicija podržava kandidata Demokratske stranke Srbije i nada se da æe on postati danas predsednik Skupštine.
- Najbolje da ne prièam šta se sve zbivalo, jer od nas nije zapinjalo - rekao je Vuk. Upitan, da li je zapinjalo od G17, odgovorio je da nije i kazao da problem pravi jedna grupacija. Na pitanje da li je ta grupacija brojna, samo se nasmejao.
Predsednik DSS Vojislav Koštunica precizirao je da je problem u Demokratskoj stranci koja želi da se u celini i povezano reše pitanja predsednika Skupštine, formiranja i sastava Vlade i podele funkcije i u Republici i DZ SCG. On je rekao da je to razlog što do dogovora nije došlo.
- Skupština treba da se konstituiše odmah i poène sa radom i pre obrazovanja Vlade, jer inicijativa svakog poslanika može da zapoène rad - rekao je Koštunica. On nije hteo da oda ko je kandidat DSS-a za predsednika Skupštine, jer dogovor ionako nije postignut. N. B.
pošaljite komentar
--------------------------------------------------------------------------------

Nije izglasan predsednik parlamenta
27.01.2004.
U utorak u prepodnevnim satima je poèela konstitutivna sednica novog saziva parlamenta. Posle formalnog poèetka objavljena je pauza.
DSS-ov predlog Dragana Maršiæanina podržali G17 i SPO-NS dok su SPS i DS bili uzdržani. Rezultati glasanja:
Maršiæanin 107
Pop-Laziæ 80
uzdržani 61
Ukoliko ni na sledeæoj sednici predsednik ne bude izabran, po automatizmu bivaju raspisani novi izbori.http://www.inter-nacional.com/


--------------------------------------------------------------------------------
Yahoo! Groups Links

To visit your group on the web, go to:
http://groups.yahoo.com/group/ujedinjeno_srpstvo/

To unsubscribe from this group, send an email to:
ujedinjeno_srpstvo-unsubscribe@yahoogroups.com

Your use of Yahoo! Groups is subject to the Yahoo! Terms of Service.Yahoo! Groups Sponsor

Jos jedan {lavsickin sledbenik

TEK JE SRPSKI NAROD POMISLIO DA SE SLUCAJ bILJANE PLAVSIC VISE NECE PONOVITI, NAZALOST POJAVIO SE CLAN SKUPSTINE MILA TUPAJIC KOJI CE SVEDOCITI PROTIV MOMCILA KRAJISNIKA. IZNENADJENJU NIJE KRAJ. IZ POTVRDJENIH IZVORA HASKOG SUDA
PREDSEDNIK SADASNJE SKUPSTINE REPUBLIKE SRPSKE KALajic CE SE TAKODJE POJAVITI KAO SVEDOK PROTIV MOMCILA KRAISNIKA. PREMA TVRDJENJU LUKE KARADZICA ,RODJENOG BRATA RADOVANA KARADZICA. KALajic JE U MNOGOME DOPRINEO HAPSENJU MOMCILA KRAISNIKA. O MOTIVIMA ANTI SRPSKOG IZDAJNICKOG NASTUPA TUPAJICA I KALajica SU LICNI INTERESI POLITICKE PRIRODE DA BI STO DUZE ZADRZALI SADASNJE POZICIJE UZ BLAGOSLOV ZAPADNIH OKUPATORA RS. TO SU SLEDBENICI BILJANE PLAVSIC KOJA JE KAO POUZDANI SARADNIK ZAPADA ,PRVENSTVENO TADASNJEG SEKRETARA STEJTA OLBRAJTOVE, DOZIVELA SUD NARODA I NA PRVIM IZBORIMA ZASLUZENO IZGUBILA MESTO PREDSEDNIKA RS. SLICNA KAZNA OCEKUJE I NOVOPECENE IZDAJNIKE I NEPRIJATELJE SRPSKOG NARODA. MOMCILO KRAISNIK BEZ ZVANICNE PODRSKE IZ RS, BRANICE SE SAM. ZALOSNO JE DA AKO VEC NIKO NIJE NASAO ZA SHODNO DA PRIPREMI I POMOGNE ODBRANU KRAISNIKA, ZA SVAKU OSUDU JE TO STO IMA I TAKVIH KOJI ZELE DA ISKAZU POSLUSNOST I DOSLEDNOST U SPROVODJENJU ZAPADNE POLITIKE NA STETU SVOG NARODA. SUDJENJE MOMCILU KRAISNIKU JE SUDJENJE PREDSEDNIKU SKUPSTINE, DRGIM RECIMA SUDJENJE CELOM SRPSKOM RODU.TO JE I CILJ ZAPADA DA SE SRPSKI NAROD OSUDI KAO ZLOCINACKI I GENOCIDAN NAROD.PITANJE IZDAJNIKA SRPSKOG NARODA,POZNATIJI POD IMENOM BRANKOVICA ,MEDJU SRBIMA JE OD SKORA CESTA POJAVA . NA PSIHOLOZIMA JE DA SA NAUCNE TACKE GLEDISTA OBJASNE UCESTALU POJAVU SRPSKIH IZRODA.
VIDANOVIC
Plavsicka ce svedociti protiv Kraisnika

TEK JE SRPSKI NAROD POMISLIO DA SE SLUCAJ bILJANE PLAVSIC VISE NECE PONOVITI, NAZALOST POJAVIO SE CLAN SKUPSTINE MILA TUPAJIC KOJI CE SVEDOCITI PROTIV MOMCILA KRAJISNIKA. IZNENADJENJU NIJE KRAJ. IZ POTVRDJENIH IZVORA HASKOG SUDA
PREDSEDNIK SADASNJE SKUPSTINE REPUBLIKE SRPSKE KALajic CE SE TAKODJE POJAVITI KAO SVEDOK PROTIV MOMCILA KRAISNIKA. PREMA TVRDJENJU LUKE KARADZICA ,RODJENOG BRATA RADOVANA KARADZICA. KALajic JE U MNOGOME DOPRINEO HAPSENJU MOMCILA KRAISNIKA. O MOTIVIMA ANTI SRPSKOG IZDAJNICKOG NASTUPA TUPAJICA I KALajica SU LICNI INTERESI POLITICKE PRIRODE DA BI STO DUZE ZADRZALI SADASNJE POZICIJE UZ BLAGOSLOV ZAPADNIH OKUPATORA RS. TO SU SLEDBENICI BILJANE PLAVSIC KOJA JE KAO POUZDANI SARADNIK ZAPADA ,PRVENSTVENO TADASNJEG SEKRETARA STEJTA OLBRAJTOVE, DOZIVELA SUD NARODA I NA PRVIM IZBORIMA ZASLUZENO IZGUBILA MESTO PREDSEDNIKA RS. SLICNA KAZNA OCEKUJE I NOVOPECENE IZDAJNIKE I NEPRIJATELJE SRPSKOG NARODA. MOMCILO KRAISNIK BEZ ZVANICNE PODRSKE IZ RS, BRANICE SE SAM. ZALOSNO JE DA AKO VEC NIKO NIJE NASAO ZA SHODNO DA PRIPREMI I POMOGNE ODBRANU KRAISNIKA, ZA SVAKU OSUDU JE TO STO IMA I TAKVIH KOJI ZELE DA ISKAZU POSLUSNOST I DOSLEDNOST U SPROVODJENJU ZAPADNE POLITIKE NA STETU SVOG NARODA. SUDJENJE MOMCILU KRAISNIKU JE SUDJENJE PREDSEDNIKU SKUPSTINE, DRGIM RECIMA SUDJENJE CELOM SRPSKOM RODU.TO JE I CILJ ZAPADA DA SE SRPSKI NAROD OSUDI KAO ZLOCINACKI I GENOCIDAN NAROD.PITANJE IZDAJNIKA SRPSKOG NARODA,POZNATIJI POD IMENOM BRANKOVICA ,MEDJU SRBIMA JE OD SKORA CESTA POJAVA . NA PSIHOLOZIMA JE DA SA NAUCNE TACKE GLEDISTA OBJASNE UCESTALU POJAVU SRPSKIH IZRODA.
VIDANOVIC
Kalinic i Tupajic ce svedociti protiv Kraisnika

TEK JE SRPSKI NAROD POMISLIO DA SE SLUCAJ bILJANE PLAVSIC VISE NECE PONOVITI, NAZALOST POJAVIO SE CLAN SKUPSTINE MILA TUPAJIC KOJI CE SVEDOCITI PROTIV MOMCILA KRAJISNIKA. IZNENADJENJU NIJE KRAJ. IZ POTVRDJENIH IZVORA HASKOG SUDA
PREDSEDNIK SADASNJE SKUPSTINE REPUBLIKE SRPSKE KALajic CE SE TAKODJE POJAVITI KAO SVEDOK PROTIV MOMCILA KRAISNIKA. PREMA TVRDJENJU LUKE KARADZICA ,RODJENOG BRATA RADOVANA KARADZICA. KALajic JE U MNOGOME DOPRINEO HAPSENJU MOMCILA KRAISNIKA. O MOTIVIMA ANTI SRPSKOG IZDAJNICKOG NASTUPA TUPAJICA I KALajica SU LICNI INTERESI POLITICKE PRIRODE DA BI STO DUZE ZADRZALI SADASNJE POZICIJE UZ BLAGOSLOV ZAPADNIH OKUPATORA RS. TO SU SLEDBENICI BILJANE PLAVSIC KOJA JE KAO POUZDANI SARADNIK ZAPADA ,PRVENSTVENO TADASNJEG SEKRETARA STEJTA OLBRAJTOVE, DOZIVELA SUD NARODA I NA PRVIM IZBORIMA ZASLUZENO IZGUBILA MESTO PREDSEDNIKA RS. SLICNA KAZNA OCEKUJE I NOVOPECENE IZDAJNIKE I NEPRIJATELJE SRPSKOG NARODA. MOMCILO KRAISNIK BEZ ZVANICNE PODRSKE IZ RS, BRANICE SE SAM. ZALOSNO JE DA AKO VEC NIKO NIJE NASAO ZA SHODNO DA PRIPREMI I POMOGNE ODBRANU KRAISNIKA, ZA SVAKU OSUDU JE TO STO IMA I TAKVIH KOJI ZELE DA ISKAZU POSLUSNOST I DOSLEDNOST U SPROVODJENJU ZAPADNE POLITIKE NA STETU SVOG NARODA. SUDJENJE MOMCILU KRAISNIKU JE SUDJENJE PREDSEDNIKU SKUPSTINE, DRGIM RECIMA SUDJENJE CELOM SRPSKOM RODU.TO JE I CILJ ZAPADA DA SE SRPSKI NAROD OSUDI KAO ZLOCINACKI I GENOCIDAN NAROD.PITANJE IZDAJNIKA SRPSKOG NARODA,POZNATIJI POD IMENOM BRANKOVICA ,MEDJU SRBIMA JE OD SKORA CESTA POJAVA . NA PSIHOLOZIMA JE DA SA NAUCNE TACKE GLEDISTA OBJASNE UCESTALU POJAVU SRPSKIH IZRODA.
VIDANOVICRevizija lazi

Uzroci agresije SAD i Velike Britanije u svetu, rezultat su neistine i obmane obavestajnih sluzbi i pojedinaca sa katastrofalnim posledicama pojedinih naroda. Pocev od Markale 1, Markale2,Racka, irackog naoruzanja za masovnu destrukciju govore o ikonstruisanim lazima kao povod za oruzanu agresiju.Ovom prilikom zadrzacu se na slucaj Racka kao direktnog povoda za agresiju NATO na Jugoslaviju.

Patolog Slaviša Dobrièanin o obdukcionom nalazu žrtava u Raèku istice


Da su"Ranta i Voker lagali o broju žrtava, vrstama povreda, lagali su o pripadnosti i nacionalnosti ubijenih, kao i o motivima borbi". U oruzanom sukobu izmedju pripadnika OVK i srpske policije poginulo je 45 osoba.U izvestaju Dr. Rante i Vokera se pominju samo 40 ubijenih"civila".Prema Izvestaju Dr Dobricanina bilo je45, medju kojima i 5 neobrezanih, sto je dokaz da je medju zrtvama bilo i Srba.
Poatavlja se pitanje sta je zaista motivisalo DR. Rante da cak i posle svedocenja u Hagu promeni svoje misljenje. Mozda odluka Busa i Blera da se preispitaju izvestaji obavestajnih sluzbi SAD i Britanije na osnovu kojih je usledila agresija na Irak, te da bi umanjila svoju odgovornost u slucaju Racka ako bi se poteglo i to pitanje.Postupak Busa i Blera bi bio signal za organe nove vlasti u Srbiji da zatraze odgovornost za lazne izvestaje Rante i Vokera. Posledice laznih izvestaja su dobro poznate citavom svetu. Za razorenu zemlju,hiljadama nevinih zrtava, nekoliko stotina hiljada prognanih Srba sa Kosova, svakodnevnih ubistava i otmice Srba ipak neko treba da odgovara. Vreme je da nova Vlada zauzme cvrste stavove ,da pitanje agresije i status Kosova uvrsti u svoje prioritetne zadatke.
U najvisim vrhovima Evropske Unije sve se cesce cuju misljenja o nezavisnom KiM. Venecijanska komisija kao organ saveta Evrope za ustavna prava, za resenje Kosmeta istice Ustav SFRJ iz 74. cije su pravo na otcepljenje koristile bivse Jugoslovenske republike.
Sef grupe za zapadni Balkan Doris Pak, poznata kao mrzitelj Srba, se zalaze za reviziju Dejtonskog sporazuma ciji bi prioritet bio diskreditovanje SDS u RS, gasenje entiteta i najzad ukidanje Republike Srpske.Zalaganje Doris Pok ide u prilog nezavisnom Kosovu U tome ima podrsku i administratora Pedje Esdauna.
U koliko bi doslo da revizije Dejtona i ukidanje RS, to bi znacilo stavljanje tacke za pozitivno resenje KiM i eventualnu kompenzaciju na racun izgubljenih teritorija na Kosmetu, koja se u vrhovima Evrope pominje kao moguca varijanta..To prakticno znaci svi Srbi u USD su samo neostvareni snovi.

Revizija Dejtonskog sporazuma i gasenje entiteta prema analizi politologa zatvara vrata za bilo kakvu varijantu za KiM osim nezavisnosti.
Gubljenje KiM za Srbe znaci nestanak nacije i istoriskog pamcenja. Izgubismo drzavu, zbog losih izdajnickih poteza nasih politicara.Gubljenjem KiM smo na sigurnom putu da nestanemo kao nacija. Ko sme potpisati takvu smrtnu presudu srpskom narodu i da li to sme dopustiti srpski narod? Vreme je da se sagledaju prioriteti i interesi srpskog naroda i odbaci anti srpska pogubna politika.Na potezu je nova Vlada i Skupstina Srbije.
Vidanovic

STAGLEDAOCI U TV emisiji nisu videli

Direktor RTV Srbije Crkvenjakovic,svojim podajnickim postupcima dosadasnjoj marionetskoj Vladi Srbije, svakako ce se naci na listi odgovornih za svoje postupke.

Otpustanjem novinarke Svetlane Petrusic ,urednika dokumentarne emisije - Kosovo i Metohija od drzave do enklave -samo zato sto je govorila istinu,Crkvenjakovic ne zasluzuje da bude na celu drzavne televizije. Novoj Vladi predstoji veliki zadatak ciscenja bivsih podobnih za svopje postupke i sakrivanje istine, kao suportera marionetske Vlade u sprovodjenju zapadne politike u Srbiji.

Dokumentarna emisija Kosovo i Metohija od drzave do enklave , koja je imala za cilj da prikaze realnost na KiM, pretrpela je izmene po naredjenju Crkvenjakovica. Izvesni spotovi , po naredjenju Crkvenjakovica se nisu smeli prikazati javnosti.
Izmedju ostalog ,kako navodi autor emisije, Svetlana Petrusic ,snimci detalja o zatvaranju TV ekipe ,maltretiranju, oduzimanu putnih isprava , snimljenog materijala i izivljavanje policajaca Kosova, po nalogu Crkvenjakova ti detalji su brisani iz emisije.
Ekipa zajedno sa Svetlanom Petrusic nakon 5 sati provedenih u zatvoru pustena je na intervenciju KFOR-a. Mnoge istine o Srbima Kosmeta sakrivene su od ociju javnosti svemocnim Crkvenjakovicem.

Tu nije kraj. Novinarka Svetlana Petrusic pozvana je kao gost TV Ard da iznese svoje utiske o situaciji na Kosmetu. Govoreci istinu, nakon toga kaznjena je otkazom.Crkvenjakovic je potpisao otkaz sa obrazlozenjem, sa obrazlozenjem da vise nije potrebna.
Zar se mogu tolerisati takvi postupci direktora drzavne televizije i da li i dalje moze ostati na celu te kuce.? Predlazem javnosti da se pokrene lista osoba koje su u proteklom periodu, zloupotrebile svoj polozaj, dokazale svoju izdajnicku ulogu i anti srpsko delovanje, sa preporukom nadleznima u novoj Vladi, da se udalje sa dosadasnjih pozicija ,pokrene postupak krivicne odgovornosti i zasluzeno kazne.Nagrade oni koji su ipak svojim radom u takvim uslovima jednoumlja drzavne rezimske televizije, doprineli da zracak istine ipak dopre u javnost.Takvo priznanje svakako zasluzuje novinar Svetlana Petrusevic, kao borac za istinu.
Vidanovic


Original Message -----
From: Miroslav Antic-SNN
To: NSP ; 'SIEM' ; SIM ; Sorabia ; srbija_medjusljivama@yahoogroups.com ; Srpska Informativna SIM-YAHOO ; YUGO
Cc: 'Ljudska Prava' ; dezevski_sabor@yahoogroups.com ; ujedinjeno_srpstvo@yahoogroups.com
Sent: Monday, February 09, 2004 7:29 PM
Subject: [dezevski_sabor] Podanicko ponašanje dosovske vlasti u Beogradu


Šta gledaoci u TV seriji nisu videli
Povodom odluke Kfor-a da ukine pratnju i bratstvu monaha u manastirima Sveti Arhangeli na Kosovu i Metohiji
Sredinom septembra 2002. godine kao urednik u RTS-u boravila sam zajedno sa TV ekipom na Kosovu i Metohiji. Razlog mog boravka bio je rad na seriji, èiji sam bila autor, "Kosovo i Metohija - od države do enklave". Serija je bila emitovana aprila 2003. godine. Tada, prilikom našeg boravka na Kosovu i Metohiji, kamerom smo zabeležili tragièan položaj Srba, naših monaha, kao i tragièni položaj naših pravoslavnih svetinja.

Gledoci su imali priliku da u seriji vide divljanje nad Srbima, od strane pripadnika albanske nacionalne manjine, koje se dešavalo i u prisustvu vojnika Kfor-a. U Prizrenu moja ekipa i ja, iako smo imali pratnju nemaèkih vojnika, bili smo uhapšeni od strane kosovske policije. Dok nas je kosovska policija hapsila, nemaèki vojnik nas je sve vreme fotografisao. Hteli su da nas spreèe da obavljamo naš novinarski posao.

Tortura

Razlog našeg hapšenja bio je da, zastrašivanjem i psihiloškom torturom, koja bi se sigurno pretvorila u fizièku torturu da nas na kraju iz svega toga nije izbavio jedan oficir meðunarodne policije, kome nažalost ne znam ime, ne dozvole da do javnosti dopre istina o etnièkom èišæenju srpske teritorije i o svakodnevnom teroru nad Srbima.

Šiptarska, to jest, albanska nacionalna manjina, danas u uniformama kosovske policije, od ulaska Nato-a na Kosovo i Metohiju i ohrabrena njihovom pomoæi, strahovladom i nasilnièkim ponašanjem, imala je i ovoga puta za cilj da do naše i svetske javnosti ne dopre istina da s poèetka 21. veka usred Evrope postoje logori za Srbe.

Pre poèetka emitovanja serije bila sam ucenjena od strane glavnog urednika Redakcije dokumentarnog programa RTS-a. Rekao mi je da èelni ljudi naše kuæe traže da se taj deo, deo o hapšenju, izbaci iz serije ili serija neæe biti emitovana. Prvi put u svom životu, kao novinar, napravila sam kompromis.

Iako je javnost bila uskraæena za jedno saznanje o tome kako deluje sadašnja vlast, koja je u rukama albanske nacionalne manjine na okupiranoj srpskoj oblasti Kosovo i Metohija, serija u kojoj su prikazana sva stradanja našeg naroda bila je emitovana.

Ovo je tekst za koji mi je reèeno da mora da bude izbaèen iz serije, to jest da ne sme da ugleda svetlost dana:

"Stižemo pred Sabornu crkvu Svetog Ðorða u Prizrenu. Nadomak crkve je Bogoslovija. I tih pedeset metara, bez pratnje Kfor-a, ne savetuju nam da idemo. U Prizrenu je, pre ulaska Nato snaga, Kfor-a, živelo preko deset hiljada Srba. Danas ih je ostalo samo sedamdesetoro, i to veæinom starih i iznemoglih. Istina je da su poslednje tri godine zatvoreni u svojim kuæama. Preživljavaju od humanitarne pomoæi.

U Bogosloviji je i danas petnaestoro iznemoglih i bolesnih Srba. Ispred crkve sreli smo jednu stariju Srpkinju. Kaže da njena æerka još ne sme da izaðe iz kuæe. Kada je jednom za ove tri godine izašla, fizièki je bila napadnuta od strane pripadnika teroristièke "UÈK" ili takozvane Oslobodilaèke vojske Kosova. Crkvu i Bogosloviju èuvaju nemaèki vojnici Kfor-a. Sveštenik kaže da je prostor u kome se kreæe samo od žice do žice.Èesto, ni vernike u Bogosloviji ne može da poseti. Crkva je okružena bodljikavom žicom. Dok smo razgovarali sa sveštenikom, odjednom nam je prišla grupa Šiptara u uniformama kosovske policije. Pratila su ih Unmik policajci.

Jedan od Šiptara u policijskoj uniformi bio je veoma grub. Uzeo nam je lièna dokumenta. Nemaèki vojnik nas je neprestano fotografisao. Uzeli su nam kasete. Naravno, one do kojih su mogli da doðu. Bili smo privedeni u zgradu zatvora. Nekolicina njih u uniformama vikala je, obraæajuæi se meni, na srpskom: "Smesta je uhapsi". Jedan od njih me je vukao na drugu stranu. Ja sam ga odgurnula i zatražila pomoæ oficira meðunarodne policije.

Uplašeni Nemac

Nemaèki vojnik koji je bio naša pratnja bio je vidno uplašen i samo je posmatrao sa strane. Šiptari u uniformama kosovske policije napadno su demonstrirali svoju vlast. Bili smo zatvoreni u jednoj prostoriji èiji prozor gleda na zid na kome su bila vrata sa brojevima 1 i 2. To su bile æelije. Sve vreme u prostoriji, u kojoj smo bili zatvoreni, bio je šiptarski policajac. Samo povremeno, pojavljivao se oficir meðunarodne policije. Mogla sam sa njim da izmenim nekoliko reèi na engleskom.

Držali su nas u pritvoru duže od pet sati. Jedan od dvojice Šitpara, naših èuvara, plave kratko podšišane kose, atletski graðen, rekao nam je da su pripadnici "UÈK" danas u uniformama kosovske policije, a da je on bio komandant "UÈK" za Prizren. Nije krio koliko je ponosan na svoju ratnu biografiju. Kaže da je posle završene Specijalne škole saveznog SUP-a za antiteroristièka dejstva, u nekadašnjoj Jugoslaviji, bio u Nemaèkoj u specijalnim logorima za obuku, a zatim iz Nemaèke otišao u Hrvatsku. Od 1991. godine borio se, zajedno sa Hrvatima, protiv Srba. Bio je, kako je rekao, u hrvatskim specijalnim jedinicama zvanim "zenge".

Ko pita Kfor

Kada sam tražila da neko od vojnika Kfor-a doðe, odgovorio mi je da je Kfor imao vlast na Kosovu i Metohiji do 2001. godine, a da su oni Šiptari danas jedina vlast na Kosovu i Metohiji. Kfor je samo zadužen, kako je rekao, za granicu sa centralnim delom Srbije. Takoðe je rekao da on može da nas pusti i ranije, ali da u tom sluèaju æe narediti, kako se to, inaèe, radi, da nas neko saèeka iza prvog ugla i da æemo biti izrešetani.

Prièao je o svom sedmogodišnjem sinu na koga je, kaže, vrlo ponosan, jer dok on pije èaj, njegov sedmogodišnji sin puni šaržer njegovog pištolja. Kada sam prokomentarisala da je njegov sin dete i da je loše to što èini, rekao je: "Ako moj sin ne bude kao ja, ubiæu ga". I na kraju, kada sam zapoèela prièu o albanskom terorizmu na Kosovu i Metohiji 1998. godine, prokomentarisao je da bi on prezreo svakog Srbina koji bi bio na njihovoj strani, a onog ko bi prišao njihovoj "UÈK", lièno bi ubio. Rekao mi je: "Ako neko ne brani svoj narod, kako æe sutra da brani moj".

Posle više od pet sati ulazi oficir Umnik policije. Vraæa nam dokumenta i prati nas do crkve Svetog Ðorða. Šiptari u uniformama kosovske policije bili su vidno neprijatno iznenaðeni, kada su videli da smo slobodni. Samo dobrom voljom nekolicine vojnika Kfor-a iz Prizrena bili smo otpraæeni do manastira Sveti Arhangeli. Tu nas je èekao iguman German."

Ubrzo posle prikazivanja serije, bila sam pozvana kao gost na TV Art. Tom prilikom govorila sam o albanskom terorizmu, koji je legalizovan od strane politièkih lidera Nato-a, kao i o podanièkom ponašanju dosovske vlasti u Beogradu, koja ništa nije uèinila da zaštiti Srbe. Ubrzo posle toga stiglo mi je preporuèeno pismo s potpisom direktora televizije Crkvenjakova, u kome se kaže da od tog dana prestaje potreba za mnom, kao urednikom i autorom. Danas sam slobodni novinar. S poštovanjem,

Svetlana Petrušiæ, novinar
Beograd

Ko je najozbiljniji kandidat za ministra dijaspore

Ako bi i doslo kojim slucajem do formiranja ministarstva dijaspore, pitanje ministra dijaspore treba resiti demokratskim izborom - glasanjem u dijaspori. Pri izboru kandidata treba osmisliti kriterije koji ce zadovoljiti kandidati za ministra dijaspore.Jedan od uslova pored zasluga svakako je spremnost na lociranje u maticu za vreme trajanja mandata. Od svih dosadasnjih spominjanih mogucih kandidata svoj glas bi dao jedino Janicu. Svi ostali koji se pominju kao kandidati u polozaju ministra vide svoje licne interese, sto je neprihvatljivo. Sam Djordjevic, koji se po nekima ,spominje kao ozbiljan kandidat za ministra dijaspore u vise slucajeva do sada u prvi lan su prepoznatljivi licni interesi, sto je u suprotnostima sa programskom orijentacijom i zadatcima dijaspore.Interesi dijaspore su iznad licnih. Svaki onaj ko smatra da je dosadasnjim svojim delovanjem u tom pravcu dokazao sebe i svoje sposobnosti i idejom o priblizavanju dijaspore matici , resavanju problematike , moze biti potencijalni kandidat za ministra dijaspore.Licno sumnjam da ce doci do osnivanja ministarstva.Mislim da postoje i druge mogucnosti u vidu stalnog clanstva u svojstvu savetnika, koje mogu doprineti uspesnom resavanju problematike. O svemu tome treba saslusati i misljenje drugih i nakon iskristalisanih stavova, pristupiti odlucivanju sta kako i koga.
Vidanovic
----- Original Message -----
From: Srpska zora bela
To: Srpska zora bela ; sorabia@yahoogroups.com ; serbianforum@yahoogroups.com ; dezevski_sabor@yahoogroups.com ; svetska_zavera@yahoogroups.com ; srpski_svet@yahoogroups.com ; SrbiSveta ; srbija_medjusljivama@yahoogroups.com ; ljudska_prava@yahoogroups.com
Cc: Ujedinjeno Srpstvo
Sent: Monday, February 09, 2004 11:33 AM
Subject: [ujedinjeno_srpstvo] Gde su nase kolege iz Rimlanga? Nesto su se isparili...


Komentari sa sajta www.serbian-business.org

Ko od navedenih je po vašem mišljenju najozbilniji kandidat za ministra za dijasporu

Re: vITZ od anonimni na 09 feb 2004 - 07:17:07

Re: MINISTAR NIKADA, ISKREN PATRIOTA UVEK (rezultat: 0)
09 feb 2004 - 06:18:05
Trebalo je dosta vremena da shvatimo ono sto je bilo jasno od samog pocetka, da se Nikola borio sa "srbima" da bi bilo bolje Sbima. Medju dijasporom ima malo glupih i odvno su mnogi znali i videli da je pomoc iz Svedske i verbalna i ekonomska uvek bila iskrena i bez ikakvih uslovljavanja. Ono sto je najvise za pohvalu to je da je i Savez srpske omladine pokazao da i generacije mladih, deca koji su rodjena ili od detinjstva zive u Svedskoj, ima patriotske i humane osecaje za svoje korene i srpski narod.

Treba da je sramota sve koji su govorili da se Nikola bori da bude "lider". Zar je moguce biti veci lider od ministra za dijasporu? Nikola i ovog puta (po stoti put) i takvo liderstvo odbija ali obavestava da nastaviti da se bori za opsti interes i protiv prevaranata i telala cije je upustvo uvek bilo "drzi lopova".

Treba da je sramota i one koji su objavljivali svakojake anonimne uvrede i kojekakve lazi o Nikoli a skidali tekstove sa cinjenicama koje su pobijale te lazi. Svi oni su losi reziseri kada za dve godine koliko s... o Nikoli nisu mogli za sve njihove bljuvotine da pruze ni jedan dokaz - a Nikola stotine za sva njegova pisanja.

Sta je sa "tuzbom Evropskim sudovima" koju je Mila Aleckovic javno najavila, sto je Nikola govorio istinu u emisiji "Narod pita"?

Svaka cast onima kao sto su gospodin Vukotic, Rakic i ostali koji nisu cutali vec su uvek ukazivali na Nikolinu iskrenost, nesebicnost i patriotizam a cime se on sam nikada nije busao.

Nikola je dijaspora a dijaspora bi trebalo da bude Nikola. Da se zajedno borimo za nas interes bez licnih ambicija ili interesa. USDE je prava i jedina ispravna opcija.

Sve postene organizacije u svetu, ne samo u Evropi, treba da se pridruze USDE-u jer jedino takva zamisao koju je Nikola Janic i Srpski savez i Savez srpske omladine iz Svedske inicirao je ispravan: Masovno i uz dogovor za dobro Srba u rasejanju, Srba u Matici i svih srpskih drzava i pokrajina.

Bravo Nikola. U srcima ces uvek biti i ostati "SRPSKI MINISTAR".

Goran Pantin
Re: MINISTAR NIKADA, ISKREN PATRIOTA UVEK (rezultat: 0)
od anonimni na 09 feb 2004 - 07:03:08
Zahebite ovo ministartsvo - MINISTRA MI VEC IMAMO!

Pise Goran o lazima na Janicev racun... Snimao je navodno porno filmove, navodno se bori za liderstvo, ima zenu Svedjanku (oh, grozno!)... Koliko puta smo to citali! I sta? Nikola Janic je jos uvek CAR dijaspore!

SAMO ZA DOBRIM KONJEM SE PRASINA DIZE!

Gospodo agencijski u Beogradu, cekamo Vas poziv g. Nikoli Janicu na razgovore (kad ste vec konacno proradili)


Re: MINISTAR NIKADA, ISKREN PATRIOTA UVEK (rezultat: 0)
od anonimni na 09 feb 2004 - 07:19:38
Gde su nase kolege iz Rimlanga?

Nesto su se isparili...


Bogoljub Karic ceni Tudjmana

----- Original Message -----
From:
To: "Viki Glavasevic"
Sent: Wednesday, February 11, 2004 12:32 PM
Subject: Re: MOLBA
Bogoljub Karic srpski biznismen nedavno je posetio Zagreb i u intervju
zagrebackom Globusu izjavio izmedju ostaloga da ceni Tudjmana. Svi Srbi
znaju ko je Tdjman i kakav je bio njegov dopronos raspadu Jugoslavije i
progonu Srba iz bivse Republike Kninske Kraine. Samo Karicu nije jasno ko
je Tudjman. Zaboravlja na Tudjmanova nedela i kaze da je dae dosta ucinio
za Hrvatsku. Ako mu nije dobro u Srbiji sto ne trazi hrvatsku domovnicu.

> Ako Bogoljub Karic ceni Tudjmana, sta ce u Srbiji. Neka se preseli u
> Hrvatsku i neka je izgradjuje kao sto je najavio. Ako ceni Tudjmana, da
li
> Karic misli i na etnicko ciscenje Srba Kninske Krajine, gde je u akciji
> Bljesak i Oluja,ocistio Hrvatsku od Srba. Pobio i proterao konstutativan
srpski narod,unistio i
> zapalio njihove domove,zabranio njihov povratak. Zar je to zasluga koju
> Karic ceni kodTudjmana. Zaboravio je da ga je Milosevic nacinio Karicem i
> njegovu imperiju i umesto da svoj kapital ulaze u Srbiju, on joj okrece
> ledja.Sit gladnome ne veruje.Karic ne oseca patnju i glad srpskog naroda
na
> cijim grbacama je stekao danasnji imetak. Njegov "posteni" rad je poznat
> narodu i vlastima od ranije. Koliko i kako je ostetio drzavu on to
najbolje
> zna. Zna se i to da se postenim radom milioner preko noci ne postaje. Neka
> se seti samo afere oko kupovine kuce u Uzickoj preko puta dvora i neka ne
> misli da svet nezna pravu istinu. Jednoga dana ce doci i Karic na red da
> objasni svoj "posteni" nacin kako je izrastao u najveceg kapitalistu
> socijalistickog poretka u Srbiji.
> Vidanovic
> ----- Original Message -----
> From: "Viki Glavasevic"
> To: "Biljana Ilijevska (E-mail)" ; "Desa Tomasevic
> (E-mail)" ; "Gordana Djoric (E-mail)" ;
> "Jana Zivadinovic (E-mail)" ; "Ljubisa
> Folic (E-mail)" ; "Ljubomir Grujic (E-mail)"
> ; "Misa Beljakovic (E-mail)"
> ; "Nikola Janic (E-mail)" ; "Petar
> Makara-New York (E-mail)" ; "Protojerej Zarko
Gavrilovic
> (E-mail)" ; "Putnikovic (E-mail)"
> ; "Sava Vidanovic (E-mail)" ;
> "Slobodan Grba (E-mail)" ; "Ujedinjena Srpska
Dijaspora
> (E-mail)" ; "Vasko Vukoje (E-mail)" ;
> "Zivkovic Nikola -Berlin (E-mail)"
> Sent: Wednesday, February 11, 2004 1:05 AM
> Subject: FW: MOLBA
>
>
>
>
>
>
>
> Bogoljub Karic dao intervju zagrebackom Globusu
>
> Cenim Tudjmana
>
>
> Odnedavno je Boguljub Karic postao osoba dana i u Hrvatskoj. Posle posete
> Zagrebu, najavio je kako ce u februaru, preko puta Koncertne dvorane
> Vatroslav Lisinski iza palate Opstinskog suda, njegova kompanija krenuti u
> gradnju stambeno-poslovne zgrade vredne vise od 2,5 miliona evra.
Polovicni
> je partner, s kojim je dogovorio saradnju, zagrebacka tvrtka Plidal
vlasnika
> Jurice Plizica.
>
> Slag na tortu za Srbiju bila je vest iz Predsednickih dvora da je sef
> Hrvatske drzave Stipe Mesic primio Bogoljuba Karica i uspesnog srpskog
> bankara Ljubomira Mihajlovica. Kao sto je javljeno, Mesic je tom prigodom
> pozvao srpske i crnogorske graditelje da se, Karicevim posredovanjem,
> ukljuce u opsezne radove na novim cestama diljem Hrvatske.
>
> Za celo vreme naseg razgovora cuje se glas Mise Kovaca - neprijeporno
> najvecega pevackog ljubimca Bogoljuba Karica. "Kad Miso pozeli doci u
> Beograd, nasa fondacija organizovace mu koncerte. Docekali bismo ga kao
> svetsko cudo, a dvorana Sava centra, jamcim, bila bi sest, sedam dana
> krcata. Neka mi se Miso javi u bilo koje vreme... te, smijuci se,
priznaje:
> "U mladosti sam, kao kavanski glazbenik, pustio guste brkove a la Miso
> Kovac. Nosio sam ih vise od tri decenije i po njima postao prepoznatljiv.
> Obrijao sam ih krajem prosle godine, kad sam vidio da ih je obrijao i
Miso!"
>
> Kakvi su vam buduci planovi u poslovanju s Hrvatskom?
> - Zeleo bih dogovoriti sastanak s Ivicom Mudrinicem, predsednikom uprave
> HT-a. A moja trenutna opsesija je zajednicka televizijska mreza koju sam
> provizorno nazvao Balkan Nenjs netnjork, a trebalo bi okupiti celu istocnu
> Evropu, trziste od 65 miliona ljudi. Dodamo li podrucju pet drzava
nastalih
> od bivse Jugoslavije, Albaniju, Grcku, Rumuniju i Bugarsku, te jos Tursku
s
> takoder 65 miliona stanovnika, eto trzista od 130 miliona, kad cemo u
svako
> vreme, svake sekunde, satelitski i kablovski moci biti u svakome domu. Uz
> to, veliko trziste, kome se moze prikljuciti i Kosovo, odakle poticemo mi
> Karici, uz pomoc zajednicke televizije lakse ce prihvatiti nase proizvode.
>
> Poznato je da je i u vreme rata BK poslovno saradivala s nizom hrvatskih
> preduzetnika, istina na radovima u Rusiji. S kojim ste hrvatskim tvrtkama
> tada saradivali?
> - Najvise s Dusanom Somekom iz Samobora, s kojim sam poceo jos pre
dvadeset
> godina u tadasnjoj razjedinjenoj Nemackoj - Istocno i Zapadnoj - te
osobito
> u Rusiji. Somekova proizvodnja zupcanika jedna je od najjacih u Evropi.
> Dakako da sam Someka sada posetio u Samoboru, razveselio me sto je
prosirio
> pogone i puno radi. Saradivao sam i s Nasice-cementom, pa sam stoga s
> osobitim zadovoljstvom uspesno posredovao nakon sto je ta hrvatska tvrtka
> otkupila tvornicu cementa Dobri Do, kod Uzicke Pozege, i potom bila zapala
u
> pocetne poteskoce s domacim svijetom. Upoznao sam ih s uticajnim
politicarom
> i vrsnim biznismenom Veljom Ilicem, gradonacelnikom Cacka i prvakom
stranke
> Nova Srbija, koji ih je izmirio i stanje je danas normalno.
>
> Sa svojim partnerom Ivom Rudanom - koji danas zivi u Kanadi i vlasnik je
> lanca hotela u toj zemlji u SAD, a kupio je i hotel Pulu u Puli - s kojim
> saradujem vise od petnaest godina, pregovarao sam oko radova u turistickom
> pojasu Suncane staze. Zajedno s jednom americko-kanadskom korporacijom i
> vise hrvatskih biznismena, BK ce krenuti mozda sa deset posto uloga u
> izgradnju terena za golf. U viziji ih je petnaest, a ubrzo pocinjemo s
> prvim, u sklopu Suncanih staza, koji ce povuci ostale. Golferska su
> igralista turisticka buducnost.
>
> U Zagrebu ste razgovarali i s Nadanom Vidosevicem, celnikom Hrvatske
> gospodarske komore...
> - Razgovarali smo o tome da, primerice, Kras otkupi Soko Stark, najvecu
> srpsku tvornicu cokolade i ostalih poslastica.
>
> Je li vas nedavni zagrebacki susret s predsednikom Mesicem bio prvi?
> - I jest i nije. Kad je lani Stjepan Mesic dosao u sluzbenu posetu
Beogradu,
> bio sam pozvan na svecani rucak koji je za njega uprilicio predsednik SCG
> Svetozar Marovic, a ja sam predsednik njegova Ekonomskog saveta. Svuda sam
> isticao da je vas predsednik uveliko zasluzan za brzi uspon nasih odnosa
> koji ranije nije bilo moguce zamisliti.
>
> U nekim beogradskim tabloidima procitao sam da ste vi i bankar Mihajlovic
> umesto u hotelu prenocili u sobi i krevetima pokojnoga predsednika Franje
> Tudmana...
> - To ne odgovara istini, prenocili smo u hotelu Opera. A reci cu vam da
> Tudmana, koji je deo hrvatske povesti, cenim zbog onoga sto je ucinio za
> svoj narod i drzavu. Ispunio je svoj zivotni san, iako je prosao tezak, a
> gdekad i katastrofalan put. I Tudman je, kao i svi veliki drzavnici, imao
> uspona i padova, i ucinio je i dobre i lose stvari.
>
> Nije li vasa poruka pretnja da cete, kako najavljuju beogradski listovi,
> osnovati politicku stranku biznismena "Napred, Srbija" poput one
> Berluskonijeve talijanske "Forca Italija"?
> - Dovoljno sam pametan da znam stvoriti novac i bez politike. Nasim
ljudima
> porucujem neka deset puta razmisle pre nego sto nekome daju svoj glas. I
> neka glasaju za one politicare koji slusaju misljenje i savete nas
> preduzetnika
>

Karla del Ponte odbila bracnu ponudu

Radivoje, trebali ste da posaljete vasu nagu sliku, gde bi vidla kakvim oruzjem ce biti gadjana. U tom slucaju bi razmisljalja malo duze kako bi odolela markovom topuzu. Nakon toga bi usledila pisma randevuji i najzad kapitulacija. Osetila bi pravu srpsku spravu o kojoj nije mogla ni sanjati .Trcila bi se svakom srpskom zatvoreniku da se uveri u srpske jebacke sposobnosti. Da postigne ono sto je propustila u zivotu. Oslobodila bi zatvora sve Srbe sa preporukom zenskom svetu , eksploatisite ih do iznemoglosti.Oni nisu ratni zlocinci vec strasni jebaci . U studenskom gradu na Novom Beogradu, bilo je studentkinja iz Svetske i Finske koje su oprobale sve delije s kraja na kraj studentskog grada i po zavrsetku studija posle kuci sa nezaboravnim uspomenama.Da je kojim slucajem u toj situaciji bila Karla, Srbi bi danas bili najbolji ljudi planete.

Cela Evropa lepseg pola poznaje Srbe kao strasne dokazane jebace.Problem baba Karle je sto je veoma ruzna i sto dosada svojom ruznocom nije skrenula paznju srpskih pastuva. Ima srece sto se Radivoje zagledao u nju da je iz inata rastui na proste cinioce. Njoj treba tvrd za mnogo godina umesto ponudjenih flasa za intimnu upotrebu.
Radivoje poslusaj savet i napred u osvajanje tvrdjave .Jes da je ruzna ali joj natakni vrecu na glavu i raspici po srpski.Jedini si ti koji imas osvetnicke namere da popravis srpski imidz .Naostrio si se na sezdesetogodisnji oroznati junfer da probijes. Samo napred, postaces srpski heroj.

Na kraju jedan vic koji ide u prilog mojim tvrdnjama.:
Zali se madjarica komsiki - Moja muz nije dobra jebac, ma ne kaze se moja muz vec moj muz nije dobar jebac.Ne, tvoja muz je dobra jebac,moja nije.
Vidanovic
PS. malo i sale nije na odmet.

Original Message -----
From: Bata Laka
To: SRPSKI NOMADI
Sent: Wednesday, February 11, 2004 7:10 PM
Subject: [SRPSKI_NOMADI] Karla del Ponte vratila proscu poklone


Karla del Ponte vratila proscu poklone

Glavna tuziteljia Haskog tribunala Karla del Ponte i zvanicno je odbila prosidbu Radivoja Milutinovica iz Srbije i vratila mu poklone koje danas treba da preuzme u beogradskoj kancelariji Tribunala. Milutinovic je izjavio da je medju vracenim poklonima slika Petra Petrovica Njegosa i ultimativna bracna ponuda otkucana na 28 stranica. Od jula 2001, Milutinovic je Karli pet puta slao darove, medju njima horgosku slatku papriku, vijenac bijelog luka, srpsku rakiju sljivovicu i crnogorsko vino "Vranac", ali i cvijece i bombonjerwww.pcnen.cg.yu/

--------------------------------------------------------------------------------
Yahoo! Groups Links

To visit your group on the web, go to:
http://groups.yahoo.com/group/SRPSKI_NOMADI/

To unsubscribe from this group, send an email to:
SRPSKI_NOMADI-unsubscribe@yahoogroups.com

Your use of Yahoo! Groups is subject to the Yahoo! Terms of Service.

Bogoljub Karic minirao izbornove vlade

Ispisnice , saljem ti ovaj komentar posto mi se vratio sa -SRPSKI NOMADI-
Razmisljam o ovom predlogu za izglasavanje prava glasa dijaspori. Razmisljaj i ti i da izmenimo misljenja po tom pitanju. Mislim da treba da napravimo predlog sta treba i kako treba da se to ostvari.
Sutra ce se taj predlog izglasati u skupstini i ako prodje onako kako je predlozeno da se dijaspori omoguci glasanje poput manjinama, smatram da tu nesto predlozim. Razmisljaj i ti pa cemo se cuti.
Pozdrav-ispisnik


BOGOLJUB KARIC MINIRAO IZBOR NOVE VLADE SRBIJEU trnutku kada su Kariceve politicke igre u Srbiji posle nizbrdo Bogoljub,Karic je dejstvom svoje finansiske moci minirao izbor nove vlade .Posluzio se podmitljivim Vukom Draskovicem, koalicionog partnera patriotskog bloka,neocekivanom izjavom da nece u koaliciju sa SPS-om u koliko se socijalisti ne odreku nosioca liste Slobodana Milosevica.Sama izjava je naisla na negativno reagovanje kalicionih partnera .Lider Nove Srbije Velja Ilic je apelovao na prevazilazenje stranackih nesuglasica u trenutku kada se Srbija nasala pred politickim bankrotom Sam ilic je u dilemi sta dalje. Odreci se koalicionog partnera SPO-Vuka Draskovica,ili ostati uz Kostunicu i prihvatiti polozaj jednog od podpredsednika vlade Srbije .Izlaskom Vuka Draskovica iz koalicije, DSS ,G17 plus , SPS i Nova Srbija nece vise biti skupstinske vecine. Ne dostaja ce 8 poslanika da bi se obezbedila potrebna vecina za normalno funkcionisanje Skupstine.Kostunica razmatra mogucnost pridobijanje Covica, Orlica i Kljajica i na taj nacin obezbedi vecinu u Skupstini.Malo je verovatnoce da ce se napraviti kompromis sa DS. Pre bi se desilo da se dodje do dogovora sa SRS. U koliko se ne postigne dogovor, novi izbori su na pragu..

Prema najnovijim saznanjima Predsednik Skupstine Marsicanin je planirao raspisivanje novih izbora 19. februara za 4. april .Umedjuvremenu odrzace se vanredno zasedanje Skupstine u utorak 17. februara, na kojoj ce se razmotriti predlozi o izmeni zakona o izboru predsednika Republike, pravilnik o izboru narodnih poslanika ,razresenje guvernera narodne banke Udovicki i glasanju dijaspore.Izjava Vuka Draskovica da nece u vladu sa SPS dok se ne odreknu nosioca liste izazvala je reakcije medju biracima i poslanicima stranke., Zaslugom socijalista Draskovic je usao u parlamentarni zivot Srbije za vreme Milosevica a da istovremeno sada tolerise vladu DS koja je ogrezla u criminal i neslavno zavrsila kratku vladavinu.. Pristupanjem DS, Draskovic bi pokopao svoje izborne sanse na sledecim parlamentarnim izborima. Ne vodeci racuna o biracima,Karicevi 2. miliona Evra, kako se spekulise, su u ovom slucaju vasniji od drzave i nacije.S druge strane Bogoljub karic nastoji da tonuci brod vlade DS spase od potopa, sto bi i dalje bila garancija njegovoj biznis imperiji.ZASTO JE BOGOLJUB MINIRAO IZBOR VLADE

Kao jedan od najvecih milijardera ne samo u Srbiji , vec i u Evropi, Karic je svojim novcem bio prisutan na politickoj sceni Srbije. Dogovor sa odlazecim americkim ambasadorom Mongomerijem o tome kakav ce biti sastav nove vlade Srbije bio je na doceku nove godine na Kopaoniku. Bogoljub Karic je uveravao Mongomerija da ce od Radikala naciniti poslusnu jagnjad, koji ce sa Kostunicom stupiti u koaliciju i na taj nacin formirati stabilnu vecinsku vladu.U tom cilju trebao je da osigura sastanak Tomislava Nikolica i Mongomerija, ali je to palo u vodu, Nikolic se nije nije pojavio na taj sastanak. Umesto sa Mongomerijem Nikolic se sastao sa ruskim ambasadorom. Taj neuspeh je naljutio Mongomerija da je cak rekao Karicu da on odlazi i da vise nece imati ko da ga podrzava. Poznato je sta je sve Mongomeri ucinio Karicu. Mongomeri je bio taj koji je izdejstvovao skidanjeKarica sa liste zabrane kretanja van Zemlje.

Drugi razlog Karicevom miniranju vlade je strah od pretnje Dinkica koji je izjavio da ce ga strpati u zatvor u koliko udje u sastav noveu vlade.. Kako je formiranje nove vlade bilo na vidiku, Karic nikako nije hteo da se pomiri sa ulaskom socijalisra u vladu sa Kostunicom u kojoj ce uci i Dinkic.

Setio se zato Vuka koji ce najbolje odraditi taj posao i uz veliku nagradu posao je obavljen. S druge straneDraskovicu je iskliznulo mesto sefa diplomatije pa ga i zbog toga nije bilo tesko potkupiti pored inace podmitljivih osobina i nestabilnog moralnog karaktera
.Ima nagovestaja da je i Vukov boravak na molitvenom dorucku u Vasingtonu imao uticaja na odluku o miniranju sastava vlade.KO SU KARICI

Od kafanskih muzicara u Peci uz pomoc kapitala albanske mafije Beleta Pacolije, za veoma kratko vreme uz pomoc Milosevica, Familija Karici postaju najbogatiji u Srbiji pa i u Evropi, cije se bogatstvo ceni na milijarde i milijarde evra. Kupuju i grade bogate vile na Dedinju,postaju vlasnici TV, univerziteta, nacionalnih kompanija-Mobtel, BKTelekom,osiguravajucih drustava, Astra banke.Osim toga njihove politicke ambicije su neskrivene. Novcem kontrolisu 9O% medija u Srbiji. Preko platnih spiskova iIi direktnog placanja uticajnih licnosti kontrolisu javno mnenje. Kupuju poslanike, politicare, policiju. Uz pomoc Karica separatista Bedet Pacolija drzi benzinske pumpe u Srbiji. Mitom uspevaju da povrate 600 miliona dolara na ime kamate i povracaj novca na bazi ekstra profita. U zadnji cas su predohitreni od stranih faktora za pogubnu politiku po Srbiju u nameri da formiraju svoju politicku partiju. To nije sve. Tek predstoji revizija poslovanja familije Karica od strane nove vlade kojom ce se otkriti mnoge do sada nepoznanice i mafijaske radnje.

Vidanovic

RE-Ministar

Prema ustaljenoj praksi i zakonskim odredbama vladu sacinjava mandatar koga odredjuje predsednik Srbije, u ovom slucaju vrsilac duznosti predsednika. Tu nije nista sporno. Tacno je i to da do danas dijaspora nije imala pravo glasa, niti da bira predstavnike iz svoje sredine , ili glasa za kandidate po svom ubedjenju ili pripadnosti. u otadzbini. Sve je to neosporno. Medjutim, pojedinci su sve to izgubili iz vida i predlozili su svoje kandidate za ministra dijaspore. U svom obracanju zeleo sam da istaknem da su predlozi pojedinaca, koji smatraju da govore u ime dijaspore neprihvatljivi i nedemokratski. Postavlja se pitanje ko je njih ovlastio da predlazu u ime dijaspore ili nekakve njihove prcije takozvanog Kongresa Evrope. Ako bi kandidatura u krajnjem slucaju bila realnost, dijaspora bi bila najpozvanija da o tome odlucuje na ustaljenim demokratskim principima.Zakon o pravu glasa dijaspore je u nacrtu i po debati u skupstini najverovatnije ce pretrpeti neke izmene.Neki poslanici su stavljali primedbe ne samo na zakon o pravu glasa dijaspore, vec i o izboru svojih predstavnika, sto nije iskljuceno regulisanje nacina izbora i samog ministra dijaspore. Sve su za sada to nepoznanice do definitivnog usvajanja zakona o pravu glasa dijaspore. Na parlamentarnim izborima 28. decembra, srpska dijaspora nije ucestvovala i po vazecim zakonskim odredbama najverovatnije ce se bez njihove volje nametnuti ministar dijaspore. Najlogicnije bi bilo u ovoj situaciji da sadasnji mandatar konsultuje dijasporu i izabere pravi covek, iz sredine koju ce predstavljati.

Prema jos nezvanicnim informacijama resor ministarstava djaspore pripao je SPO-u. Kako i na koji nacin ce se postavit ministar dijaspore i ko ce zapravo to biti, je za sada nepoznanica.
U skupstinskoj debati se raspravlja o ukidanju cenzusa za nacionalne manjine i zastupljenosti u skupstini na osnovu brojnosti.

Nije na odmet da se spomene zastupljenost etnickih grupacija u parlamentu Kanade i provincija. i nacin kako se to resava. U redovima najmnogobrojnijih etnickih grupacija politicke stranke kandiduju svoje predstavnike iz redova etnosa. Tako Grci, Italijanij Jevreji, Poljaci imaju svoje predstavnike u saveznom i provinciskim parlamentima.

Kod nas se ide drugim putem.Od broja nacionalne manjine , u nacrtu, zavisi koliko ce obaveznih predstavnika biti u buducoj skupstini.U tom kontestu bilo je reci i o dijaspori da li i koliko ce predstavnika imati u skupstini.Ako takav zakon prodje dijaspora svake zemlje birala bi poslanike skupstine zavisno od trenutnog broja doticne drzave.Da li ce zakon predvideti izbor poslanika iz doticne sredine ili ce se glasati po opredeljenju to za sada nije poznato. To su samo skupstinske debate, a kako ce sve to zaziveti je poseban problem sa kojim se trenutno suocava skupstina. Bilo kako bilo dosadasnja greska se mora ispraviti i 4 miliona Srba postati ravnopravni gradjani drzave Srbije.

U predhodnoj diskusiji nije mi bila namera da negiram izbor ministra dijaspore iz redova svestenstva, vec da podsetim na istaknute predstavnie dijaspore. U istoriskim trenutcima , kod nas su pojedine licnosti uporedo imale duhovnu i svetovnu vlast, sto je neosporno. Zapadna iskustva,konkretno Kanade i SAD crkvu danas drze po strani, kao i mnoge druge drzave savremenog sveta.Naucna dostignuca i otkrica savremene civilizacije su bile i ostale neprevazidjene suprotnosti.Mozda je i to jedan od razloga za takve stavove.

Americka spoljna politika kolonijalizma ,u svetu se oslanja na bilo koga ko sprovodi njihove interese. Trenutni predsednik Aristid je jedan primer koga Amerika silom i protiv volje naroda drzi na vlast.Vec je bio svrgnut od revolucionarnih snaga Haitija i putem sile vracen na presto. Danas se Aristid suocava sa istim snagama i pitanje je kada ce ponovo biti uklonjen i pored podrske Amerike.Aristid je svesteno lice, koje po mnogo cemu treba da bude primer vlastoljublja na stetu svoga naroda.
Vidanovic
----- Original Message -----
From: Bata Laka
To: SRPSKI_NOMADI@yahoogroups.com
Sent: Sunday, February 22, 2004 6:42 PM
Subject: [SRPSKI_NOMADI] Re:....... MINISTAR DIJASPORE


Imam izvesne rezerve prema napred iznetim misljenjima
uvazenih ucesnika u ovoj ozbiljnoj materiji:

ZA POSLEDNJIH 50 I KUSUR GODINA, jugoslovenska pa i srpska Dijaspora nije imala pravo glasa ni ma kakvog stvarnog uticaja na dogadjaje u matici; bez prava glasa onda pa i sada!
Kada je ko pitao zabe kada su zatrpavali bare!?

Ministra, ma cega, nikada nije birao narod-neposredni biraci
vec mandatar za sastav Vlade ili Predsednik vlade ako je
menjao ministra iz nekog razloga.
Predsednika vlade ne biraju biraci-glasaci(koji imaju pravo glasa)
vec mu se to pravo daje na bazi ustavnih odredbi i broja poslanika izabranih u skupstinu kao i njegove sposobnosti ili mogucnosti da sastavi Vladu. Mandatar ce izabrati i predodrediti ministra nekog resora a skupstina treba da prihvati predlog mandatara i da potvdri njegov
predlog ili izbor ministara.

Nije tacno da svesteno lice ne moze da bude ministar u Vladi!
(Moze! Ko kaze da ne moze, al' kako se posle sve zavrsilo,
pogledajte istoriju ili danas citajte novine).
Ministar se ne bira na bazi mantije, uniforme, suknje ili brkova vec na bazi licnih karakternih, strucnih i moralnih osobina a najcesce i na bazi pripadnosti nekoj partiji ili lojalnosti mandataru, kralju ili trenutnom ideoloskom trendu.

Ima dosta primera iz nase skorije proslosti a i drugih zemalja gde su svestena lica bila ministri pa cak i predsednici vlada:
Pred drugi svetski, rat u vladi Kraljevine Jugoslavije je bio katolicki pop
Anton Korosec (Slovenac) cak Ministar unutrasnjih poslova a pre toga
i Predsednik Jugoslovenske vlade (1928 g.).
Posle rata je bio pop Vlado Zecevic ministar za sve i svasta pa cak jedno vreme i ministar unutrasnjih poslova u vladi Srbije.
Arhiepiskop Makarios je dugo godina bio predsednik Republike Kipar.
Dezmond Tutu je bio Juznoafricki nadbiskup a opet glavna zaglavica kod Nelsona Mandele.
Trenutno je na Haitima (po drugi put) Predsednik drzave ZZan Bertrand Aristid, doista malo luckast ali sta se tu moze:
Svaki trup ima onakvu glavu kakvu zasluzuje
(sto bi isto moglo danas da se kaze i za savremeneu srbadiju)!
Kod nas i u svetu se dugo govorilo:
Svaki narod ima onakvu vlast-vladu kakvu zasluzuje!
Kada su srbalji videli nasta su spali u zadnjih nekoliko godina,
poceli su da se sluze nekim drugim postapalicama i da krive
Kurtu i Murtu, bracu Tarabice pa i babu Kuranu sto nam se sve
okrenulo u "smuti pa prospi"!

Da se vratimo na glavnu temu naseg razgovora;
Dijaspora nema trenutno ni obicno pravo glasa da glasa za seoskog odbornika u Mrcajevcima ili Rgotini a nekmoli za Ministra dijaspore.
O tome ce da odlucuju Grebic-Velja Ilic i Vucina Bradati a nemojte da se iznenadite ako vam jednog dana Danica Draskovic podvikne;
Dijasporo, na desno ravnajs'.... mirnooooo..... na mestu voljno!
Pa vas sve povede za Vidovdan na Ravnu goru na masno jagnjece
sa raznja uz mucenicu prepecenicu iz Kostunica i tursiju iz Cacanke.

Ja licno volim dugacke flasaste zenske noge i kratku suknju a malo
gore; dunje ranke i prcast nos sa nesto malo il nimalo sive materije.

Moj predlog;
a) Natasa Micic, Zlatiborku
b) Jeca Karleusa, Dorcolku
c)Ceca Velickovic iz Zitoradje

Za one koji se ne slazu sa mojim izborom imam rezernog kandidata;
ZZucu Palilulca kog Male vage u Kragujevcu.

Ko god pobedi na ovom konkursu, nece dugo potrajati:
Od Prilike pa do Ivanjice peske il' dok Mujo ispusi lulu dihana
a posle;
Ajde Jovo nanovo, ponovo, izpotekar, izvinite, slaba nam struja,
opao nam napon, prekid na vezama, cekamo Montijevu zamenu,
Solana je momentalno zauzet, navratice za neki dan, sta ste navalili,
nije vam valjda braco srblji stala krava na nogu......
Vi mislite da se ja "cu-ka-zem-za'...
Pa u redu!
Dajte neki drugi predlog da ga na sledecem plenarnom sastanku razmotrimo na tenane kako to srbaljima dolikuje.
Nije nam stala krava na nogu!
Cekamo novog Dzordza Orvela da nam napise Novi ustav,
sastavi Novu vladu za Novi milenijum i Novi NSP.

Bata Laka----- Original Message -----
From:
To:
Sent: Sunday, February 22, 2004 3:37 PM
Subject: [SRPSKI_NOMADI] Re: [ujedinjeno_srpstvo] Digest Number 350


> Gospodjo Vera,SWrpska Dijaspora je protiv svakog nametanja izbora kandidata
> za prvog ministra dijaspore. Moze predlagati ko hoce i koga hoce, zvanicniu
> odluku o tome mora da donese dijaspora, demokratskim izborom svoga
> ministra.To treba da bude covek koji se do sada istakao svojim radom
> kvalitetima i sposobnostima preuzme tako odgovorno mesto ministra
> dijaspore. Po mom misljenju to treba da bude neko iz dijaspore, koji
> poznaje problematiku dijaspore.Treba da bude covek, koji poznaje politicku
> strukturu zapada, uziva ugled ne samo u dijaspori vec ima uticaja na
> medjunarodna politicka zbivanja. Samozvani Mraovic, Aleckovic i ostali
> nemaju nikakva prava da se namecu dijaspori.Svi oni zive na zapadu i treba
> da poznaju princip demokraticnosti . Igrati se demokratije je
> neprihvatljivo.
> Gospodja Vera, sigurno ste propustili da se upoznate sa izjavom oca
> Irineja, kojom ne prihvata predlog Mraovica i Aleckovic da bude ministar
> dijaspore iz njemu opravdanih razloga.Otac Irinej je obrazlozio zasto se ne
> prihvata kandidature i to treba uvaziti. U principu smatram da crkva treba
> da ostane van politike .
>
> Verujem da moje misljenje i zapazanja po pitanju ministra dijaspore nisu
> usamljena . Pozelno je da se cuju i misljenja ostalih. Izbor ministra
> dijaspore je od velikog znacaja za Srbe u rasejanju. Dirigovane i nametnute
> osobe u dosadasnje nekakve savete dijaspore su fijasko. Bez demokratskog
> izjasnjavanja cele dijaspore svaka druga opcija je osudjena na neuspeh.
> Vidanovic

Kostunica i socijalisti cese razici kada bude postavljena saradnja sa Hagom

Gospodine Mraovicu da bi se najzad shvatila vasa namera i uloga u dijaspori,
neophodno je da odgovorite na sledeca pitanja: Ko je i kada predlozio
gospodina Djoprdjevica za ministra dijaspore?Kakav je vas i Mile Aleckovic
licni ili USE dosadasnji doprinos Srbma u rasejanju i maticiiji?Koliko
clanova broji vas Kongres USE .Zasto pojedini clanovi vaseg USE negiraju
clanstvo.Kakve argumente i opravdanja imate da predstavljate Srbe
dijaspore?Ko vam je i kada dao to pravo da predstavljate Srbe
dijaspore?Odgovorom na ova pitanja razjasnice se mnoge zablude istine ili
neistine o vama , Mili Aleckovi i Kongresa USE.?.
Vidanovic
----- Original Message -----
From: "Sima Mraovitch"
To:
Cc:
Sent: Tuesday, February 24, 2004 8:53 AM
Subject: Re: [ujedinjeno_srpstvo] Digest Number 350Gospodine Vidanovicu,
Vas doprinost diskusiji u vezi Ministarstva za dijasporu bio bi koristan da
se ne zasniva na nepoznavanju dosadasnjih predloga, povrsnom tvrdjenju, i
da ne kazem, nepotrebnom vredjanju.

Da ste pazljivo i sa razumevanjem procitali dosadasnje predloge uverili bi
ste se da:
1. ni Sima Mraovic, ni Mila Aleckovic nisu predlagali novog Ministra, vec
Asocijacija "Srpska veza" iz Beograda (prilog 1).
2. prethodno (prilog 2), predlozeni su iskljucivo uslovi koji be buduci
Ministar trebalo da ispunjava. Zar nije to bilo moje demokratsko prava,
gospodine Vidanovicu?

Neukusno je i nekulturno zato da uz moje ime dodajete pridev "samozvani".
Uzgred, budi receno, ja vam se ne obracam sa "Samozvani gospodine
Vidanovicu".

S postovanjem
Sima Mraovic

At , you wrote:
>Gospodjo Vera,SWrpska Dijaspora je protiv svakog nametanja izbora kandidata
>za prvog ministra dijaspore. Moze predlagati ko hoce i koga hoce, zvanicniu
>odluku o tome mora da donese dijaspora, demokratskim izborom svoga
>ministra.To treba da bude covek koji se do sada istakao svojim radom
>kvalitetima i sposobnostima preuzme tako odgovorno mesto ministra
>dijaspore. Po mom misljenju to treba da bude neko iz dijaspore, koji
>poznaje problematiku dijaspore.Treba da bude covek, koji poznaje politicku
>strukturu zapada, uziva ugled ne samo u dijaspori vec ima uticaja na
>medjunarodna politicka zbivanja. Samozvani Mraovic, Aleckovic i ostali
>nemaju nikakva prava da se namecu dijaspori.Svi oni zive na zapadu i treba
>da poznaju princip demokraticnosti . Igrati se demokratije je
>neprihvatljivo.
>Gospodja Vera, sigurno ste propustili da se upoznate sa izjavom oca
>Irineja, kojom ne prihvata predlog Mraovica i Aleckovic da bude ministar
>dijaspore iz njemu opravdanih razloga.Otac Irinej je obrazlozio zasto se ne
>prihvata kandidature i to treba uvaziti. U principu smatram da crkva treba
>da ostane van politike .
>
>Verujem da moje misljenje i zapazanja po pitanju ministra dijaspore nisu
>usamljena . Pozelno je da se cuju i misljenja ostalih. Izbor ministra
>dijaspore je od velikog znacaja za Srbe u rasejanju. Dirigovane i
nametnute
>osobe u dosadasnje nekakve savete dijaspore su fijasko. Bez demokratskog
>izjasnjavanja cele dijaspore svaka druga opcija je osudjena na neuspeh.
>Vidanovic
>
>
>
>
>----- Original Message -----
>From: "Vera Marjanovic"
>To:
>Sent: Sunday, February 22, 2004 6:59 AM
>Subject: Re: [ujedinjeno_srpstvo] Digest Number 350
>
>
>> Postovani prijatelji,
>>
>> nemam nameru da polemisem o nacinu na koji su gospodin Sima Mraovic i
>> gospodja Mila Aleckovic-Nikolic registrovali (ako su to uradili) Kongres
>> Srba Evrope u Parizu, a da u tome nije ucestvovala nijedna srpska
>> organizacija niti pojedinac koji su prisustvovali proslogodisnjem skupu u
>> Svajcarskoj, gde je ta ideja dobila konkretan oblik. Nemam nameru ni da
>> lamentiram nad propalom sansom da se, makar i prosto, kako to gospodja
>> Aleckovic-Nikolic kaze, saberemo. Ako nista drugo, Srbi konacno imaju
>sansu
>> da udju u Ginisovu knjigu rekorda zbog cinjenice da jedan "kongres" cine
>> dvoje ljudi, verovatno uz podrsku clanova svojih najuzih familija. Sa
>> srecom!
>>
>> Polazeci od pretpostavke da niko normalan ne moze ni da pomisli, a kamoli
>da
>> predlozi Milu Aleckovic-Nikolic za mesto ministra za dijasporu u Vladi
>> Srbije, necu komentarisati napore pomenute dame i Sime Mraovica da se
>> srpskoj javnosti ta ideja nametne kroz razna saopstenja i istupe u
>medijima.
>> Medjutim, poslednje saopstenje pariskog tandema me je izazvalo da
>reagujem.
>> Naime, kako je formiranje Ministarstva za dijasporu pitanje od vitalnog
>> znacaja za sve Srbe, bez obzira gde se nalaze, kao i istorijska sansa da
>se
>> uspostavi dvosmerna komunikacija na relaciji matica - dijaspora, nema tog
>> pojedinca i srpske organizacije u svetu kojima nije jako vazno ko ce biti
>> prvi ministar. Od pravilno napravljenih prvih koraka najcesce zavisi
>> cvrstina i odlucnost svih buducih, pa se ne sme dozvoliti da se ta
>pozicija
>> dozivljava kao terapija za lecenje necijih frustracija.
>>
>> Predlog asocijacije "Srpska veza" da prvi ministar za dijasporu bude
>> jeromonah prof.dr. Irinej Dobrijevic je slamka spasa koja se pruza
>> svekolikom srpskom rasejanju. To je prilika za pomirenje, za sabiranje i
>za
>> vracanje Srba sebi, sopstvenom izvoru, ali i hod ka buducnosti. Hteli to
>da
>> priznamo ili ne, nasa sveta Crkva je trenutno najcvrsca, ako ne i jedina
>> veza koja nas sve spaja i drzi na okupu. Samo duhovno obnovljeni i nitima
>> duhovnosti povezani, mi mozemo opstati kao narod, sacuvati jezik, kulturu
>i
>> tradiciju. Samo uozbiljeni kao narod, ali i kao pojedinci, svesni momenta
>u
>> kojem zivimo i oslobodjeni potrebe za licnom promocijom, mozemo pomoci
>> Otadzbini, a samim tim i sebi samima. Znacajna uloga u tom sizifovskom
>poslu
>> pripasce upravo buducem ministru, pa je od izuzetne vaznosti koliki ugled
>i
>> poverenje on uziva medju Srbima.
>>
>> Gospodin Mraovic i gospodja Aleckovic-Nikolic u svom saopstenju za
javnost
>o
>> predlogu asocijacije Srpska veza kazu da "da u hriscanskim zemljama vazi
>> pravilo po kome autenticna duhovna lica nikada ne preuzimaju politicke
>> funkcije, buduci da je to vrsta skrnavljenja njihove misije". Zar im
>secanje
>> doseze tako kratko? Ima li ikoga ko se ne seca Arhiepiskopa Makarijusa,
>> svetovnog i duhovnog lidera sa Kipra, koji je svoj narod vodio u najtezim
>> momentima? Je li time ista oduzeo svojoj misiji?
>>
>> Ocito je da je neutoljiva glad za vlascu jaca od zdravog razuma i od
>> istinoljublja, pa se kompletno clanstvo Kongresa Srba Evrope (Mraovic i
>> Aleckovic-Nikolic) redovno poziva na podrsku nekih organizacija, poput
>> Svetigore, koja je izdavacka kuca i kao takva nema nikakve veze sa KSE.
>> Tvrdnja da je protojerej Radomir Nikcevic clan predsednistva KSE takodje
>> nije tacna. Otac Radomir, sa kojim odrzavam redovnu komunikaciju, zamolio
>me
>> je da prenesem da nema nikakve veze sa ovim i ovakvim Kongresom Srba
>Evrope,
>> koji ne okuplja srpske organizacije iz Evrope ciji su predstavnici u
>> Svajcarskoj dogovorili smernice za dalji rad. Dakle, Mila i Sima
>> zloupotrebljavaju njegovo ime u cilju manipulisanja javnim mnjenjem.
>>
>> Volela bih da ovo moje pismo ne bude protumaceno kao izraz licnog
obracuna
>> sa gospodinom Mraovicem i gospodjom Aleckovic-Nikolic. Ovo je samo
pokusaj
>> da se spreci kontinuirana obmana javnosti u Srbiji, gde ima i takvih koji
>> zaista veruju da gore pomenuti tandem predstavlja dijasporu. To
>jednostavno
>> nije tacno!
>>
>> Srdacno,
>>
>> Vera Marjanovic,
>> sekretar Saveza srpskih zajednica u Austriji

ujedinjeno srpstvo

Gospodine Mraovicu da bi se najzad shvatila vasa namera i uloga u dijaspori,
neophodno je da odgovorite na sledeca pitanja: Ko je i kada predlozio
gospodina Djoprdjevica za ministra dijaspore?Kakav je vas i Mile Aleckovic
licni ili USE dosadasnji doprinos Srbma u rasejanju i maticiiji?Koliko
clanova broji vas Kongres USE .Zasto pojedini clanovi vaseg USE negiraju
clanstvo.Kakve argumente i opravdanja imate da predstavljate Srbe
dijaspore?Ko vam je i kada dao to pravo da predstavljate Srbe
dijaspore?Odgovorom na ova pitanja razjasnice se mnoge zablude istine ili
neistine o vama , Mili Aleckovi i Kongresa USE.?.
Vidanovic
----- Original Message -----
From: "Sima Mraovitch"
To:
Cc:
Sent: Tuesday, February 24, 2004 8:53 AM
Subject: Re: [ujedinjeno_srpstvo] Digest Number 350Gospodine Vidanovicu,
Vas doprinost diskusiji u vezi Ministarstva za dijasporu bio bi koristan da
se ne zasniva na nepoznavanju dosadasnjih predloga, povrsnom tvrdjenju, i
da ne kazem, nepotrebnom vredjanju.

Da ste pazljivo i sa razumevanjem procitali dosadasnje predloge uverili bi
ste se da:
1. ni Sima Mraovic, ni Mila Aleckovic nisu predlagali novog Ministra, vec
Asocijacija "Srpska veza" iz Beograda (prilog 1).
2. prethodno (prilog 2), predlozeni su iskljucivo uslovi koji be buduci
Ministar trebalo da ispunjava. Zar nije to bilo moje demokratsko prava,
gospodine Vidanovicu?

Neukusno je i nekulturno zato da uz moje ime dodajete pridev "samozvani".
Uzgred, budi receno, ja vam se ne obracam sa "Samozvani gospodine
Vidanovicu".

S postovanjem
Sima Mraovic

At , you wrote:
>Gospodjo Vera,SWrpska Dijaspora je protiv svakog nametanja izbora kandidata
>za prvog ministra dijaspore. Moze predlagati ko hoce i koga hoce, zvanicniu
>odluku o tome mora da donese dijaspora, demokratskim izborom svoga
>ministra.To treba da bude covek koji se do sada istakao svojim radom
>kvalitetima i sposobnostima preuzme tako odgovorno mesto ministra
>dijaspore. Po mom misljenju to treba da bude neko iz dijaspore, koji
>poznaje problematiku dijaspore.Treba da bude covek, koji poznaje politicku
>strukturu zapada, uziva ugled ne samo u dijaspori vec ima uticaja na
>medjunarodna politicka zbivanja. Samozvani Mraovic, Aleckovic i ostali
>nemaju nikakva prava da se namecu dijaspori.Svi oni zive na zapadu i treba
>da poznaju princip demokraticnosti . Igrati se demokratije je
>neprihvatljivo.
>Gospodja Vera, sigurno ste propustili da se upoznate sa izjavom oca
>Irineja, kojom ne prihvata predlog Mraovica i Aleckovic da bude ministar
>dijaspore iz njemu opravdanih razloga.Otac Irinej je obrazlozio zasto se ne
>prihvata kandidature i to treba uvaziti. U principu smatram da crkva treba
>da ostane van politike .
>
>Verujem da moje misljenje i zapazanja po pitanju ministra dijaspore nisu
>usamljena . Pozelno je da se cuju i misljenja ostalih. Izbor ministra
>dijaspore je od velikog znacaja za Srbe u rasejanju. Dirigovane i
nametnute
>osobe u dosadasnje nekakve savete dijaspore su fijasko. Bez demokratskog
>izjasnjavanja cele dijaspore svaka druga opcija je osudjena na neuspeh.
>Vidanovic
>
>
>
>
>----- Original Message -----
>From: "Vera Marjanovic"
>To:
>Sent: Sunday, February 22, 2004 6:59 AM
>Subject: Re: [ujedinjeno_srpstvo] Digest Number 350
>
>
>> Postovani prijatelji,
>>
>> nemam nameru da polemisem o nacinu na koji su gospodin Sima Mraovic i
>> gospodja Mila Aleckovic-Nikolic registrovali (ako su to uradili) Kongres
>> Srba Evrope u Parizu, a da u tome nije ucestvovala nijedna srpska
>> organizacija niti pojedinac koji su prisustvovali proslogodisnjem skupu u
>> Svajcarskoj, gde je ta ideja dobila konkretan oblik. Nemam nameru ni da
>> lamentiram nad propalom sansom da se, makar i prosto, kako to gospodja
>> Aleckovic-Nikolic kaze, saberemo. Ako nista drugo, Srbi konacno imaju
>sansu
>> da udju u Ginisovu knjigu rekorda zbog cinjenice da jedan "kongres" cine
>> dvoje ljudi, verovatno uz podrsku clanova svojih najuzih familija. Sa
>> srecom!
>>
>> Polazeci od pretpostavke da niko normalan ne moze ni da pomisli, a kamoli
>da
>> predlozi Milu Aleckovic-Nikolic za mesto ministra za dijasporu u Vladi
>> Srbije, necu komentarisati napore pomenute dame i Sime Mraovica da se
>> srpskoj javnosti ta ideja nametne kroz razna saopstenja i istupe u
>medijima.
>> Medjutim, poslednje saopstenje pariskog tandema me je izazvalo da
>reagujem.
>> Naime, kako je formiranje Ministarstva za dijasporu pitanje od vitalnog
>> znacaja za sve Srbe, bez obzira gde se nalaze, kao i istorijska sansa da
>se
>> uspostavi dvosmerna komunikacija na relaciji matica - dijaspora, nema tog
>> pojedinca i srpske organizacije u svetu kojima nije jako vazno ko ce biti
>> prvi ministar. Od pravilno napravljenih prvih koraka najcesce zavisi
>> cvrstina i odlucnost svih buducih, pa se ne sme dozvoliti da se ta
>pozicija
>> dozivljava kao terapija za lecenje necijih frustracija.
>>
>> Predlog asocijacije "Srpska veza" da prvi ministar za dijasporu bude
>> jeromonah prof.dr. Irinej Dobrijevic je slamka spasa koja se pruza
>> svekolikom srpskom rasejanju. To je prilika za pomirenje, za sabiranje i
>za
>> vracanje Srba sebi, sopstvenom izvoru, ali i hod ka buducnosti. Hteli to
>da
>> priznamo ili ne, nasa sveta Crkva je trenutno najcvrsca, ako ne i jedina
>> veza koja nas sve spaja i drzi na okupu. Samo duhovno obnovljeni i nitima
>> duhovnosti povezani, mi mozemo opstati kao narod, sacuvati jezik, kulturu
>i
>> tradiciju. Samo uozbiljeni kao narod, ali i kao pojedinci, svesni momenta
>u
>> kojem zivimo i oslobodjeni potrebe za licnom promocijom, mozemo pomoci
>> Otadzbini, a samim tim i sebi samima. Znacajna uloga u tom sizifovskom
>poslu
>> pripasce upravo buducem ministru, pa je od izuzetne vaznosti koliki ugled
>i
>> poverenje on uziva medju Srbima.
>>
>> Gospodin Mraovic i gospodja Aleckovic-Nikolic u svom saopstenju za
javnost
>o
>> predlogu asocijacije Srpska veza kazu da "da u hriscanskim zemljama vazi
>> pravilo po kome autenticna duhovna lica nikada ne preuzimaju politicke
>> funkcije, buduci da je to vrsta skrnavljenja njihove misije". Zar im
>secanje
>> doseze tako kratko? Ima li ikoga ko se ne seca Arhiepiskopa Makarijusa,
>> svetovnog i duhovnog lidera sa Kipra, koji je svoj narod vodio u najtezim
>> momentima? Je li time ista oduzeo svojoj misiji?
>>
>> Ocito je da je neutoljiva glad za vlascu jaca od zdravog razuma i od
>> istinoljublja, pa se kompletno clanstvo Kongresa Srba Evrope (Mraovic i
>> Aleckovic-Nikolic) redovno poziva na podrsku nekih organizacija, poput
>> Svetigore, koja je izdavacka kuca i kao takva nema nikakve veze sa KSE.
>> Tvrdnja da je protojerej Radomir Nikcevic clan predsednistva KSE takodje
>> nije tacna. Otac Radomir, sa kojim odrzavam redovnu komunikaciju, zamolio
>me
>> je da prenesem da nema nikakve veze sa ovim i ovakvim Kongresom Srba
>Evrope,
>> koji ne okuplja srpske organizacije iz Evrope ciji su predstavnici u
>> Svajcarskoj dogovorili smernice za dalji rad. Dakle, Mila i Sima
>> zloupotrebljavaju njegovo ime u cilju manipulisanja javnim mnjenjem.
>>
>> Volela bih da ovo moje pismo ne bude protumaceno kao izraz licnog
obracuna
>> sa gospodinom Mraovicem i gospodjom Aleckovic-Nikolic. Ovo je samo
pokusaj
>> da se spreci kontinuirana obmana javnosti u Srbiji, gde ima i takvih koji
>> zaista veruju da gore pomenuti tandem predstavlja dijasporu. To
>jednostavno
>> nije tacno!
>>
>> Srdacno,
>>
>> Vera Marjanovic,
>> sekretar Saveza srpskih zajednica u Austriji

ministar dijaspore

Sava Vidanovic
Prema ustaljenoj praksi i zakonskim odredbama vladu sacinjava mandatar koga odredjuje predsednik Srbije, u ovom slucaju vrsilac duznosti predsednika. Tu nije nista sporno. Tacno je i to da do danas dijaspora nije imala pravo glasa, niti da bira predstavnike iz svoje sredine , ili glasa za kandidate po svom ubedjenju ili pripadnosti. u otadzbini. Sve je to neosporno. Medjutim, pojedinci su sve to izgubili iz vida i predlozili su svoje kandidate za ministra dijaspore. U svom obracanju zeleo sam da istaknem da su predlozi pojedinaca, koji smatraju da govore u ime dijaspore neprihvatljivi i nedemokratski. Postavlja se pitanje ko je njih ovlastio da predlazu u ime dijaspore ili nekakve njihove prcije takozvanog Kongresa Evrope. Ako bi kandidatura u krajnjem slucaju bila realnost, dijaspora bi bila najpozvanija da o tome odlucuje na ustaljenim demokratskim principima.Zakon o pravu glasa dijaspore je u nacrtu i po debati u skupstini najverovatnije ce pretrpeti neke izmene.Neki poslanici su stavljali primedbe ne samo na zakon o pravu glasa dijaspore, vec i o izboru svojih predstavnika, sto nije iskljuceno regulisanje nacina izbora i samog ministra dijaspore. Sve su za sada to nepoznanice do definitivnog usvajanja zakona o pravu glasa dijaspore. Na parlamentarnim izborima 28. decembra, srpska dijaspora nije ucestvovala i po vazecim zakonskim odredbama najverovatnije ce se bez njihove volje nametnuti ministar dijaspore. Najlogicnije bi bilo u ovoj situaciji da sadasnji mandatar konsultuje dijasporu i izabere pravi covek, iz sredine koju ce predstavljati.

Prema jos nezvanicnim informacijama resor ministarstava djaspore pripao je SPO-u. Kako i na koji nacin ce se postavit ministar dijaspore i ko ce zapravo to biti, je za sada nepoznanica.
U skupstinskoj debati se raspravlja o ukidanju cenzusa za nacionalne manjine i zastupljenosti u skupstini na osnovu brojnosti.

Nije na odmet da se spomene zastupljenost etnickih grupacija u parlamentu Kanade i provincija. i nacin kako se to resava. U redovima najmnogobrojnijih etnickih grupacija politicke stranke kandiduju svoje predstavnike iz redova etnosa. Tako Grci, Italijanij Jevreji, Poljaci imaju svoje predstavnike u saveznom i provinciskim parlamentima.

Kod nas se ide drugim putem.Od broja nacionalne manjine , u nacrtu, zavisi koliko ce obaveznih predstavnika biti u buducoj skupstini.U tom kontestu bilo je reci i o dijaspori da li i koliko ce predstavnika imati u skupstini.Ako takav zakon prodje dijaspora svake zemlje birala bi poslanike skupstine zavisno od trenutnog broja doticne drzave.Da li ce zakon predvideti izbor poslanika iz doticne sredine ili ce se glasati po opredeljenju to za sada nije poznato. To su samo skupstinske debate, a kako ce sve to zaziveti je poseban problem sa kojim se trenutno suocava skupstina. Bilo kako bilo dosadasnja greska se mora ispraviti i 4 miliona Srba postati ravnopravni gradjani drzave Srbije.

U predhodnoj diskusiji nije mi bila namera da negiram izbor ministra dijaspore iz redova svestenstva, vec da podsetim na istaknute predstavnie dijaspore. U istoriskim trenutcima , kod nas su pojedine licnosti uporedo imale duhovnu i svetovnu vlast, sto je neosporno. Zapadna iskustva,konkretno Kanade i SAD crkvu danas drze po strani, kao i mnoge druge drzave savremenog sveta.Naucna dostignuca i otkrica savremene civilizacije su bile i ostale neprevazidjene suprotnosti.Mozda je i to jedan od razloga za takve stavove.

Americka spoljna politika kolonijalizma ,u svetu se oslanja na bilo koga ko sprovodi njihove interese. Trenutni predsednik Aristid je jedan primer koga Amerika silom i protiv volje naroda drzi na vlast.Vec je bio svrgnut od revolucionarnih snaga Haitija i putem sile vracen na presto. Danas se Aristid suocava sa istim snagama i pitanje je kada ce ponovo biti uklonjen i pored podrske Amerike.Aristid je svesteno lice, koje po mnogo cemu treba da bude primer vlastoljublja na stetu svoga naroda.
Vidanoviv

Ministar dijaspore

Ministar za dijasporu
http://www.artel.co.yu/sr/glas_dijaspore/2004-02-24.html
Canada, 23. februara 2004. godine
Sava Vidanovic

Prema ustaljenoj praksi i zakonskim odredbama vladu sacinjava mandatar koga odredjuje predsednik Srbije, u ovom slucaju vrsilac duznosti predsednika. Tu nije nista sporno. Tacno je i to da do danas dijaspora nije imala pravo glasa, niti da bira predstavnike iz svoje sredine , ili glasa za kandidate po svom ubedjenju ili pripadnosti. u otadzbini. Sve je to neosporno. Medjutim, pojedinci su sve to izgubili iz vida i predlozili su svoje kandidate za ministra dijaspore. U svom obracanju zeleo sam da istaknem da su predlozi pojedinaca, koji smatraju da govore u ime dijaspore neprihvatljivi i nedemokratski. Postavlja se pitanje ko je njih ovlastio da predlazu u ime dijaspore ili nekakve njihove prcije takozvanog Kongresa Evrope. Ako bi kandidatura u krajnjem slucaju bila realnost, dijaspora bi bila najpozvanija da o tome odlucuje na ustaljenim demokratskim principima.Zakon o pravu glasa dijaspore je u nacrtu i po debati u skupstini najverovatnije ce pretrpeti neke izmene.Neki poslanici su stavljali primedbe ne samo na zakon o pravu glasa dijaspore, vec i o izboru svojih predstavnika, sto nije iskljuceno regulisanje nacina izbora i samog ministra dijaspore. Sve su za sada to nepoznanice do definitivnog usvajanja zakona o pravu glasa dijaspore. Na parlamentarnim izborima 28. decembra, srpska dijaspora nije ucestvovala i po vazecim zakonskim odredbama najverovatnije ce se bez njihove volje nametnuti ministar dijaspore. Najlogicnije bi bilo u ovoj situaciji da sadasnji mandatar konsultuje dijasporu i izabere pravi covek, iz sredine koju ce predstavljati.

Prema jos nezvanicnim informacijama resor ministarstava djaspore pripao je SPO-u. Kako i na koji nacin ce se postavit ministar dijaspore i ko ce zapravo to biti, je za sada nepoznanica.
U skupstinskoj debati se raspravlja o ukidanju cenzusa za nacionalne manjine i zastupljenosti u skupstini na osnovu brojnosti.

Nije na odmet da se spomene zastupljenost etnickih grupacija u parlamentu Kanade i provincija. i nacin kako se to resava. U redovima najmnogobrojnijih etnickih grupacija politicke stranke kandiduju svoje predstavnike iz redova etnosa. Tako Grci, Italijanij Jevreji, Poljaci imaju svoje predstavnike u saveznom i provinciskim parlamentima.

Kod nas se ide drugim putem.Od broja nacionalne manjine , u nacrtu, zavisi koliko ce obaveznih predstavnika biti u buducoj skupstini.U tom kontestu bilo je reci i o dijaspori da li i koliko ce predstavnika imati u skupstini.Ako takav zakon prodje dijaspora svake zemlje birala bi poslanike skupstine zavisno od trenutnog broja doticne drzave.Da li ce zakon predvideti izbor poslanika iz doticne sredine ili ce se glasati po opredeljenju to za sada nije poznato. To su samo skupstinske debate, a kako ce sve to zaziveti je poseban problem sa kojim se trenutno suocava skupstina. Bilo kako bilo dosadasnja greska se mora ispraviti i 4 miliona Srba postati ravnopravni gradjani drzave Srbije.

U predhodnoj diskusiji nije mi bila namera da negiram izbor ministra dijaspore iz redova svestenstva, vec da podsetim na istaknute predstavnie dijaspore. U istoriskim trenutcima , kod nas su pojedine licnosti uporedo imale duhovnu i svetovnu vlast, sto je neosporno. Zapadna iskustva,konkretno Kanade i SAD crkvu danas drze po strani, kao i mnoge druge drzave savremenog sveta.Naucna dostignuca i otkrica savremene civilizacije su bile i ostale neprevazidjene suprotnosti.Mozda je i to jedan od razloga za takve stavove.

Americka spoljna politika kolonijalizma ,u svetu se oslanja na bilo koga ko sprovodi njihove interese. Trenutni predsednik Aristid je jedan primer koga Amerika silom i protiv volje naroda drzi na vlast.Vec je bio svrgnut od revolucionarnih snaga Haitija i putem sile vracen na presto. Danas se Aristid suocava sa istim snagama i pitanje je kada ce ponovo biti uklonjen i pored podrske Amerike.Aristid je svesteno lice, koje po mnogo cemu treba da bude primer vlastoljublja na stetu svoga naroda.


>Gospodine Vidanovicu,
>Vas doprinost diskusiji u vezi Ministarstva za dijasporu bio bi koristan
da se ne zasniva na nepoznavanju dosadasnjih predloga, povrsnom tvrdjenju,
i da ne kazem, nepotrebnom vredjanju.
>
>Da ste pazljivo i sa razumevanjem procitali dosadasnje predloge uverili bi
ste se da:
>1. ni Sima Mraovic, ni Mila Aleckovic nisu predlagali novog Ministra, vec
Asocijacija "Srpska veza" iz Beograda (prilog 1).
>2. prethodno (prilog 2), predlozeni su iskljucivo uslovi koji be buduci
Ministar trebalo da ispunjava. Zar nije to bilo moje demokratsko prava,
gospodine Vidanovicu?
>
>Neukusno je i nekulturno zato da uz moje ime dodajete pridev "samozvani".
>Uzgred, budi receno, ja vam se ne obracam sa "Samozvani gospodine
Vidanovicu".
>
>S postovanjem
>Sima Mraovic
>
>At , you wrote:
>>Gospodjo Vera,SWrpska Dijaspora je protiv svakog nametanja izbora kandidata
>>za prvog ministra dijaspore. Moze predlagati ko hoce i koga hoce, zvanicniu
>>odluku o tome mora da donese dijaspora, demokratskim izborom svoga
>>ministra.To treba da bude covek koji se do sada istakao svojim radom
>>kvalitetima i sposobnostima preuzme tako odgovorno mesto ministra
>>dijaspore. Po mom misljenju to treba da bude neko iz dijaspore, koji
>>poznaje problematiku dijaspore.Treba da bude covek, koji poznaje politicku
>>strukturu zapada, uziva ugled ne samo u dijaspori vec ima uticaja na
>>medjunarodna politicka zbivanja. Samozvani Mraovic, Aleckovic i ostali
>>nemaju nikakva prava da se namecu dijaspori.Svi oni zive na zapadu i treba
>>da poznaju princip demokraticnosti . Igrati se demokratije je
>>neprihvatljivo.
>>Gospodja Vera, sigurno ste propustili da se upoznate sa izjavom oca
>>Irineja, kojom ne prihvata predlog Mraovica i Aleckovic da bude ministar
>>dijaspore iz njemu opravdanih razloga.Otac Irinej je obrazlozio zasto se ne
>>prihvata kandidature i to treba uvaziti. U principu smatram da crkva treba
>>da ostane van politike .
>>
>>Verujem da moje misljenje i zapazanja po pitanju ministra dijaspore nisu
>>usamljena . Pozelno je da se cuju i misljenja ostalih. Izbor ministra
>>dijaspore je od velikog znacaja za Srbe u rasejanju. Dirigovane i nametnute
>>osobe u dosadasnje nekakve savete dijaspore su fijasko. Bez demokratskog
>>izjasnjavanja cele dijaspore svaka druga opcija je osudjena na neuspeh.
>>Vidanovic
>>
>>
>>
>>
>>----- Original Message -----
>>From: "Vera Marjanovic"
>>To:
>>Sent: Sunday, February 22, 2004 6:59 AM
>>Subject: Re: [ujedinjeno_srpstvo] Digest Number 350
>>
>>
>>> Postovani prijatelji,
>>>
>>> nemam nameru da polemisem o nacinu na koji su gospodin Sima Mraovic i
>>> gospodja Mila Aleckovic-Nikolic registrovali (ako su to uradili) Kongres
>>> Srba Evrope u Parizu, a da u tome nije ucestvovala nijedna srpska
>>> organizacija niti pojedinac koji su prisustvovali proslogodisnjem skupu u
>>> Svajcarskoj, gde je ta ideja dobila konkretan oblik. Nemam nameru ni da
>>> lamentiram nad propalom sansom da se, makar i prosto, kako to gospodja
>>> Aleckovic-Nikolic kaze, saberemo. Ako nista drugo, Srbi konacno imaju
>>sansu
>>> da udju u Ginisovu knjigu rekorda zbog cinjenice da jedan "kongres" cine
>>> dvoje ljudi, verovatno uz podrsku clanova svojih najuzih familija. Sa
>>> srecom!
>>>
>>> Polazeci od pretpostavke da niko normalan ne moze ni da pomisli, a kamoli
>>da
>>> predlozi Milu Aleckovic-Nikolic za mesto ministra za dijasporu u Vladi
>>> Srbije, necu komentarisati napore pomenute dame i Sime Mraovica da se
>>> srpskoj javnosti ta ideja nametne kroz razna saopstenja i istupe u
>>medijima.
>>> Medjutim, poslednje saopstenje pariskog tandema me je izazvalo da
>>reagujem.
>>> Naime, kako je formiranje Ministarstva za dijasporu pitanje od vitalnog
>>> znacaja za sve Srbe, bez obzira gde se nalaze, kao i istorijska sansa da
>>se
>>> uspostavi dvosmerna komunikacija na relaciji matica - dijaspora, nema tog
>>> pojedinca i srpske organizacije u svetu kojima nije jako vazno ko ce biti
>>> prvi ministar. Od pravilno napravljenih prvih koraka najcesce zavisi
>>> cvrstina i odlucnost svih buducih, pa se ne sme dozvoliti da se ta
>>pozicija
>>> dozivljava kao terapija za lecenje necijih frustracija.
>>>
>>> Predlog asocijacije "Srpska veza" da prvi ministar za dijasporu bude
>>> jeromonah prof.dr. Irinej Dobrijevic je slamka spasa koja se pruza
>>> svekolikom srpskom rasejanju. To je prilika za pomirenje, za sabiranje i
>>za
>>> vracanje Srba sebi, sopstvenom izvoru, ali i hod ka buducnosti. Hteli to
>>da
>>> priznamo ili ne, nasa sveta Crkva je trenutno najcvrsca, ako ne i jedina
>>> veza koja nas sve spaja i drzi na okupu. Samo duhovno obnovljeni i nitima
>>> duhovnosti povezani, mi mozemo opstati kao narod, sacuvati jezik, kulturu
>>i
>>> tradiciju. Samo uozbiljeni kao narod, ali i kao pojedinci, svesni momenta
>>u
>>> kojem zivimo i oslobodjeni potrebe za licnom promocijom, mozemo pomoci
>>> Otadzbini, a samim tim i sebi samima. Znacajna uloga u tom sizifovskom
>>poslu
>>> pripasce upravo buducem ministru, pa je od izuzetne vaznosti koliki ugled
>>i
>>> poverenje on uziva medju Srbima.
>>>
>>> Gospodin Mraovic i gospodja Aleckovic-Nikolic u svom saopstenju za javnost
>>o
>>> predlogu asocijacije Srpska veza kazu da "da u hriscanskim zemljama vazi
>>> pravilo po kome autenticna duhovna lica nikada ne preuzimaju politicke
>>> funkcije, buduci da je to vrsta skrnavljenja njihove misije". Zar im
>>secanje
>>> doseze tako kratko? Ima li ikoga ko se ne seca Arhiepiskopa Makarijusa,
>>> svetovnog i duhovnog lidera sa Kipra, koji je svoj narod vodio u najtezim
>>> momentima? Je li time ista oduzeo svojoj misiji?
>>>
>>> Ocito je da je neutoljiva glad za vlascu jaca od zdravog razuma i od
>>> istinoljublja, pa se kompletno clanstvo Kongresa Srba Evrope (Mraovic i
>>> Aleckovic-Nikolic) redovno poziva na podrsku nekih organizacija, poput
>>> Svetigore, koja je izdavacka kuca i kao takva nema nikakve veze sa KSE.
>>> Tvrdnja da je protojerej Radomir Nikcevic clan predsednistva KSE takodje
>>> nije tacna. Otac Radomir, sa kojim odrzavam redovnu komunikaciju, zamolio
>>me
>>> je da prenesem da nema nikakve veze sa ovim i ovakvim Kongresom Srba
>>Evrope,
>>> koji ne okuplja srpske organizacije iz Evrope ciji su predstavnici u
>>> Svajcarskoj dogovorili smernice za dalji rad. Dakle, Mila i Sima
>>> zloupotrebljavaju njegovo ime u cilju manipulisanja javnim mnjenjem.
>>>
>>> Volela bih da ovo moje pismo ne bude protumaceno kao izraz licnog obracuna
>>> sa gospodinom Mraovicem i gospodjom Aleckovic-Nikolic. Ovo je samo pokusaj
>>> da se spreci kontinuirana obmana javnosti u Srbiji, gde ima i takvih koji
>>> zaista veruju da gore pomenuti tandem predstavlja dijasporu. To
>>jednostavno
>>> nije tacno!
>>>
>>> Srdacno,
>>>
>>> Vera Marjanovic,
>>> sekretar Saveza srpskih zajednica u Austriji
>>>
>>>
>>>
>>> Message: 2
>>> Date: Fri, 20 Feb 2004 15:51:01 +0100
>>> From: Sima Mraovitch
>>> Subject: Ministarstvo za Srbe u rasejanju
>>>
>>>
>>> KONGRES SRBA EVROPE
>>> SAOPSTENJE ZA JAVNOST
>>> Pariz, 20. februar 2004.
>>> Broj: 04/07
>>>
>>> Povodom vesti da je Asocijacija 'Srpska veza', formirana jos u doba SR
>>> Jugoslavije, a koja je inace veoma pozitivno radila na okupljanju srpske
>>> dijaspore, pismom mandataru buduce vlade u matici, predlaze jermonaha
>>> prof.dr.
>>> Irineja Dobrijevica iz SAD za ministra za dijasporu, Kongres Srba Evrope
>>> saopstava javnosti svoj stav.
>>>
>>> KSE pozdravlja namere i napore Srpske pravoslavne crkve i svih njenih
>>> izaslanika u svetu i matici na plemenitom poslu ujedinjavanja srpske
>>> dijaspore
>>> i na svemu onome sto je u srpskoj tradiciji posao duhovnih lica .
>>>
>>> KSE, sastavljen od evropskih gradjana, medjutim, smatra da u hriscanskim
>>> zemljama vazi pravilo po kome autenticna duhovna lica nikada ne preuzimaju
>>> politicke funkcije, buduci da je to vrsta skrnavljenja njihove misije.
>>Onaj
>>> ko
>>> vec duhovno misionari, taj to dalje treba da cini, a politicka izvrsna
>>> vlast mu
>>> u ovom smislu nista ne moze doneti.
>>>
>>> KSE napominje da se u njegovom predsednistvu, od samoga osnivanja, nalazi
>>> protojerej Radomir Nikcevic, poslat u misiju u ime mitropolita Amfilohija,
>>> kao
>>> i da je KSE blagoslovio vladika zapadno-evropski Konstantin. KSE odrzava
>>> savrseo dobre veze sa svim srpskim misionarima, a posebno sa onima sa
>>> podrucja
>>> Kosova i Metohije, ali eventualno nominovanje svestenika za ministra
>>izvrsne
>>> vlasti, smatra vandalskim cinom.
>>>
>>> KSE takodje napominje da ovaj, mozda dobronamerni, ali nespretni predlog
>>ne
>>> dolazi, na zalost, iz samog rasejanja, vec iz matice.
>>>
>>> KSE podseca da se ovakav cin u Evropi i u hriscanskom svetu nikada nije
>>> dogodio, kao i da slicni pokusaji mogu biti shvaceni iskljucivo kao jos
>>> jedan
>>> nevidljivi pokusaj pritiska najvece svetske sile na jedinu preostalu
>>> slobodnu i
>>> nezavisnu srpsku instituciju ­ Srpsku pravoslavnu crkvu, kao i na licnost
>>> prdlozenog uglednog jermonaha.
>>>
>>> Najzad KSE smatra da srpskom narodu u svetu nije potreban
>>> ministar-svestenik,
>>> vec da je srpskom narodu itekako potreban Svestenik, koji ce nadgledati
>>rad
>>> buduceg ministra.
>>>
>>>
>>>
>>> [This message contained attachments]
>>>
>>>
>>>
>>> ________________________________________________________________________
>>> ________________________________________________________________________
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>> Yahoo! Groups Links
>>>
>>>
>>>
>>>
>>>
>>
>>
>>
>>
>>------------------------ Yahoo! Groups Sponsor ---------------------~-->
>>Buy Ink Cartridges or Refill Kits for your HP, Epson, Canon or Lexmark
>>Printer at MyInks.com. Free s/h on orders $50 or more to the US & Canada.
>>http://www.c1tracking.com/l.asp?cid=5511
>>http://us.click.yahoo.com/mOAaAA/3exGAA/qnsNAA/YR.olB/TM
>>---------------------------------------------------------------------~->
>>
>>
>>Yahoo! Groups Links
>>
>><*> To visit your group on the web, go to:
>> http://groups.yahoo.com/group/ujedinjeno_srpstvo/
>>
>><*> To unsubscribe from this group, send an email to:
>> ujedinjeno_srpstvo-unsubscribe@yahoogroups.com
>>
>><*> Your use of Yahoo! Groups is subject to:
>> http://docs.yahoo.com/info/terms/
>>
>>
>--------------------------------------------------------------------------------